Конфліктні ситуації сімейного подружжя

Про матеріал
Презентація на тему: Конфліктні ситуації сімейного подружжя НУШ, психологія
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конфліктні ситуації сімейного подружжя. Постол Євгенія

Номер слайду 2

Багато пар із тривогою й навіть острахом зустрічаються з цим етапом, щосили намагаючись уникнути конфліктів та сварок. Але правда в тому, що вони бувають у кожній сім'ї, - це нормально й природно як для сімейного життя, так і для будь-яких стосунків у принципі. Нормально це тому, що любляче подружжя і здорові особистості не можуть ігнорувати життя й поведінку одне одного, як і свої незадоволені у стосунках потреби. Повна відсутність конфліктів протиприродна й сигналізує або про взаємну байдужість сторін, або про пригнічення однієї іншою. Так чи інакше, конфлікт у стосунках - явище природне, але те, як партнери поводяться під час сварки, а також, що досить важливо, - як виходять із конфлікту, свідчить, наскільки функціональна сім'я, а відносини - здорові.

Номер слайду 3

Конфлікт у стосунках - це зіткнення різних поглядів, думок, інтересів, точок зору, форм поведінки, способів досягнення певних цілей. Конфлікт у сімейних стосунках виникає тоді, коли з'являється розузгодженість навколо одного з параметрів: мої особисті межі, потреби; цінності, переконання, бачення; способи реалізації та втілення цих цінностей і переконань; поведінка, встановлені правила і закріплені сімейні ролі.

Номер слайду 4

Конфлікт, або сварка, - явище неминуче й навіть корисне в будь-яких стосунках. Адже саме завдяки конфліктам, хоч би як парадоксально це звучало, партнери можуть стати ближчими одне одному. Конфлікт розкриває "слабкі місця" у взаєминах, стає "лакмусовим папірцем" нагромаджених суперечностей і незадоволень, а також - виконує інформаційну функцію, даючи можливість усвідомити інтереси свої та партнера. Сварка з чоловіком або дружиною на ґрунті якоїсь розбіжності свідчить про те, що в подружжя сформувалися різні погляди на певну ситуацію у зв'язку з різними потребами, нерозумінням кінцевої мети, відмінностями в методах досягнення цієї мети. Необхідність же розв'язання конфлікту зумовлює розвиток сімейної системи, стосунків між її членами. Конфлікт може стати джерелом виникнення нових норм спілкування між партнерами або допомогти наповнити новим змістом старі норми.

Номер слайду 5

Під час конфлікту в сім'ї партнери можуть поводитися абсолютно по-різному: хтось на емоціях б'є посуд і гримає дверми, хтось зривається на крик, хтось ображається в грає в "мовчанку", а комусь необхідно зібрати речі й вирушити "до мами". Все це відбувається тому, що під час конфлікту оголюються наші найуразливіші сторони, і ми вибираємо найбільш звичні стратегії самозахисту. Безумовно, далеко не всі з цих способів конструктивні. Які ж оптимальні стратегії і способи поведінки в конфлікті, а головне - як правильно закінчувати конфлікт, щоб він справді допоміг вийти стосункам на новий рівень.

Номер слайду 6

Один із головних принципів, якими важливо керуватися в конфлікті, - це розуміння того, що до його виникнення причетні обидва партнери. Немає таких ситуацій, у яких однозначно можна було б визначити, "хто правий, а хто винен". У кожному разі, слід пам'ятати, що перемогти в конфлікті - це не покласти на лопатки свого партнера, а зберегти стосунки. Тут доречно поставити собі просте запитання: "Я хочу бути правим - чи щасливим?"

Номер слайду 7

Важливо після виникнення конфлікту прийти до певних висновків: обговорити причини його виникнення, власні та почуття партнера, прийняти рішення щось змінити, домовитися про нові правила. Слід також перепросити партнера, визнати свої помилки, дати зворотний зв'язок щодо конфлікту ("Я розумію, тебе засмутило те, що я…"; "Я не подумав, що ти могла це сприйняти так, я адже мав на увазі зовсім інше…"; "Мені жаль, що мої слова тебе зачепили. Я сказала так, бо була дуже роздратована… Вибач, я не мала так казати").

Номер слайду 8

Тим часом завжди слід пам'ятати (а також неодмінно навчати цього своїх дітей), що конфлікт не руйнує стосунків, він - важлива й неминуча їх частина. Головне, щоб конфлікт був не просто приводом випустити пару й не звичною манерою спілкування, і тоді в подружжя буде можливість краще зрозуміти і себе, і свого партнера.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
31 січня 2023
Переглядів
249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку