Конкурс-огляд внутрішнього озеленення "Галерея кімнатних рослин"

Про матеріал
Матеріали до проведення конкурсу-огляду внутрішнього озеленення навчальних закладів "Галерея кімнатних рослин"
Перегляд файлу

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, ТУРИЗМУ, СІМ'Ї, МОЛОДІ ТА СПОРТУ КУЛИКІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ЧЕРНІГІВСЬКОГО РАЙОНУ

КУЛИКІВСЬКИЙ ЦЕНТР ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

 

 

Конкурс –огляд внутрішнього озеленення навчальних закладів

1.bmp«Галерея кімнатних рослин»

 

 

Роботу виконали: вихованці гуртка

Сахно Оксана

Золотар Анна

Колодій Єва

Мурашко Карина

Щербина Дарія

Юрченко Анастасія

Керівник:

Виниченко Алла Михайлівна

 

 

 

 

 

2020

Мета:

  • Залучення дітей та підлітків до озеленення та благоустрою території;
  • Формування екологічної культури особистості;
  • Активізація пізнавальної, творчої та просвітницької діяльності учнів; покращення внутрішнього озеленення загальноосвітніх та позашкільних закладів;
  • Розвиток естетичних смаків.

Завдання:

  • Розгляд особливостей будови, розмноження, походження, догляду та вирощування кімнатних рослин;
  • Ознайомлення з найпоширенішими кімнатними рослинами;
  • Формування вміння та навиків вирощування кімнатних рослин;
  • Оформлення зелених куточків у класах та приміщенні школи;
  • Паспортизація кімнатних рослин;
  • Створити та реалізувати проект по озелененню шкільного приміщення;
  • Розташування рослин в інтер'єрі відповідно до їх потреб в освітленості, температурі, вологості і т.д.;
  • Дослідження впливу кімнатних рослин на організм людини;

Актуальність теми:

Враховуючи статистичні дані МОЗ України про стан захворюваності дітей та вплив на них факторів довкілля на формування здоров'я вагоме значення у діяльності навчального закладу повинні мати заходи озеленення шкільного середовища. Адже забруднене повітря всередині приміщень – одна з поширених причин хвороб. Цегляні та бетонні стіни виділяють токсичні речовини. Лінолеум та меблі покриті лаками, фарбами, плівками, не натуральні покриття стін, стель  також є джерелом забруднення повітря у приміщенні. Також у закритих приміщення накопичується побутовий пил та вуглекислий газ.

Отже, важливою складової системи оздоровчих технологій у освітньому процесі є вдало підібрані для озеленення приміщень школи рослини, які виконують поліфункціональне призначення: санітарно-гігієнічне, емоційно-психологічне, естетичне, навчально-виховне.

Рослини зменшують запиленість повітря та вмісту в ньому хімічних речовин, виконуючи роль природнього фільтра; знижують рівень шуму; покращують мікроклімат приміщення бо діють на тепловий режим та вологість повітря; збагачують повітря киснем, фітонцидами, які мають антибактеріальні властивості.

Будь-яку нудну та сумну кімнату можна змінити до невпізнанності з допомогою кімнатних рослин - кучерявими, ампельними, декоративними, квітучими... Декорування інтер'єру живими квітами зараз популярно як ніколи.

Звичайно, квіти дійсно створюють в приміщенні затишок, комфортну атмосферу, роблять інтер'єр приміщень живим і привабливим, однак в останні роки вчені відкрили й інші властивості кімнатних рослин, і ці відкриття змінили ставлення людей до них.

Наша школа - це дім де панує любов, щирість, краса. Керуючись цими загальнолюдськими чеснотами, ми, юні екологи, створили у класних кімнатах композиції кімнатних рослин, вивчили їх особливості будови, догляду за ними, здійснили паспортизацію кімнатних рослин, дослідили вплив кімнатних рослин на організм людини. У кабінеті біології створені куточки із кімнатних рослин, які вдало поєднані між собою за своїм видовим та систематичним складом і крім  наукового мають ще і велике естетичне значення у оформленні кабінету.

C:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201106160536.jpgКабінети нашої школи прикрашені великою кількістю кімнатних рослин, які допомагають створити затишок і комфорт у класних кімнатах. У таких приміщеннях приємно здобувати знання і відпочивати на перервах та після уроків. Із видовим складом найбільш поширених кімнатних рослин нашої школи, основними умовами їх утримання ми пропонуємо ознайомитись і вам.

Освітлення для кімнатних рослин

Усі життєві функції рослин найтіснішим чином пов'язані із сонячним світлом. Вони використовують його для фотосинтезу, щоб виробляти живильні речовини. Тому є природнім, що гарна освітленість кімнати пов'язана із благополучним ростом рослин.

Однак вимоги до освітлення в різних рослин неоднакові. Недолік його шкідливо відображається на їхньому розвитку. Інтенсивність і тривалість освітлення значно змінюється з порою року, а також протягом дня.

У класних кімнатах освітленість залежить не тільки від розмірів, але й від їхнього розташування відносно сторін горизонту.

Північні вікна практично не одержують прямих сонячних променів, ів таких кімнатах досить темно. У північних кімнатах не можна ставити рослини далі, ніж на 2 м від вікна. На північних вікнах можна вирощувати невеликий асортимент кімнатних рослин: папороті, плющ, драцену, цикламен та ін.

Південні вікна одержують максимум сонячного світла. Однак слід пам'ятати, що у весняно-літній період дуже багато рослин страждають від перегріву сонячними променями. Під впливом прямих сонячних променів у них світлішають і вигорають листки, можуть бути опіки. Для кімнат південної сторони підходять такі рослини як: гібіскус, жасмін, кактуси, сукуленти, хоя, юка та ін.

Східні вікна отримують прямі сонячні промені ранком. Це м'яке, дуже корисно для рослин світло. На таких вікнах добре ростуть майже всі кімнатні рослини. Єдиний недолік: у ній занадто швидко падає температура.  Для східних вікон підходять: аспарагус, бегонія, діффенбахія, драцена, сингоніум, філодендрон та ін.

У західні вікна прямі сонячні промені попадають під час  заходу сонця. Це ідеально, коли спекотно влітку, тому що в таких кімнатах легко підтримувати помірну температуру. Для вирощування на підвіконнях західних вікон підходять рослини такі як: калатея, кодіеум, рео, спатіфіллум, фікуси, циперус та ін.

Рослина одержує максимум світла приблизно за 1м від вікна, за 2м від вікна вона одержить в чотири рази менше, а в 3м – в дев'ять раз менше світла. Це проста математична формула дозволяє розуміти, чому в наших приміщеннях хронічно не вистачає світла. І якщо ми звикаємо до такої напівтемряви, то рослини страждають і це проявляється в їхньому поганому рості.

 

 

Багато хто вибираючи кімнатні рослини, бере до уваги тільки, зовнішній вигляд, розмір та вартість рослин, але забувають про умови (освітленість і температуру) утримання кімнатних рослин. І тут потрібно пам'ятати про три найважливіші умови:

  1. Кожній рослині щось підходить, а щось ні.

Деяким рослинам потрібна прохолода, інші добре себе почувають на сонячній стороні, в той же час як треті у аналогічних умовах загинуть.

  1. Нова рослина «сумує» за умовами до яких вона вже звикла.
  2. Невибагливі рослини можуть облаштуватись до будь яких умов.

  Умови                                   N                                              Рослини

Тінь

Достатньо далеко від вікна, але сонця вистачає

Аглаенема, аспідістра, сансевіерія, філодендрон та ін.

Напівтінь

Біля вікна, що не освітлюється сонцем

 

Драцена, папороть, філодендрон, фітонія, фікус

Світло, але без сонячних променів

Підвіконня, куди не потрапляють пряме сонячне світло

Азалія, антуріум, аспарагус, зигокактус, монстера

Прямі сонячні промені зрідка

Східне або західне вікно

Хлорофітум, хоя, сансевіерія, цикламен, традесканція

Сонячне вікно

Підвіконня південного вікна

 

 

Гібіскус, кактуси та інші сукленти, жасмін

Прохолодне місце взимку

 

 

Роза, клівія, плющ, кактуси та інші сукуленти, хлорофітум, цикламен

Центральне опалення зимою

 

 

 

Драцена, пеларгонія, кактуси, олеандр, пальма, хлорофітум

 

 

Хвороби кімнатних рослин,

які викликані порушенням світлового режиму

Недолік світла

  • Листя меншого розміру і блідніше ніж звичайно;
  • Маленкі квіти або відсутність їх у квітучих видів;
  • Нижні листки жовтіють, засихають і обпадають;
  • Відсутність росту або витягнуті стебла з довгими міжвузлями;
  • Строкаті листки стають зеленими.

Надлишок світла

  • Коричневі або сірі плями від опіків;
  • Бляклі листки;
  • Листки вдень в'януть;
  • Листя тіньолюбних рослин зморщуються і відмирають;
  • Білі або кремові стіни і стеля відбивають світло в погано освітлюваній кімнаті, що поліпшує умови утримувань рослин. Якщо рослина перебуває в глибині кімнати з білими стінами, то вона менше нахиляється до вікна.

У рослини, розташованій на підвіконні, листя і стебла тягнуться до вікна. Щоб запобігти скривленню стебла, горщик слід час від часу повертати, щоразу потрошки. Не повертати горщик, коли на рослині утворюються бутони.

Квітуча рослина постраждає, якщо його перенести з місця з рекомендованим рівнем освітлення в більш тінисте. Число і якість квіток сильно залежить як від тривалості світлового дня, так і від інтенсивності освітлення. Без достатнього освітлення листя не постраждає, але цвітіння не буде рясним і тривалим або постраждає якість квіток.

Взимку рослину по можливості пересувають ближче до вікна. Це допомагає збільшити для них світловий день і інтенсивність світла, що попадає на листя.

Потрібно стежити за чистотою вікна взимку – при чистому склі інтенсивність освітлення збільшується на 10%.

Не слід переносити рослину з тінистого місця на сонячне підвіконня або на відкрите повітря – його потрібно поступово привчати до більш яскравого світла.

Практично всі рослини притіняють від полуденного літнього сонця. Якщо це не робити, то насамперед постраждають молоді листочки, що розвертаються.

 

 

Вологість повітря для кімнатних рослин

 

У природі повітря в більшій чи меншій мірі насичене вологою. Саме завдяки високому вмісту вологи в повітрі рослини в тропіках розростаються до неймовірних розмірів. У домашніх умовах відтворити таку атмосферу досить важко. Більшість рослин, що вирощуються у кімнатах, страждають від сухості повітря. Виключення становлять кактуси та інші сукуленти. Низька вологість повітря збільшує випар води з рослин, може викликати пожовтіння країв листків, опадання бутонів і квітів, призвести до згубного для вазонів осушення.

Вологість повітря вимірюють гігрометрами, і виражається вона у відсотках. У насиченому водяними парами повітрі (туман) відносна вологість рівна 100%. Відносна вологість повітря в кімнатах становить близько 50%, взимку через центральне опалення повітря значно менша. Для більшості кімнатних рослин оптимальна вологість повітря може вважатися 65-70% при постійній температурі 20 °C. Багато тропічних видів з тонкими ніжними листками (фіттонія, марантові, селягінели, папороті) потребують ще більш вологого повітря (до 80-95%).

 

Корисні поради щодо підтримання вологості повітря

біля кімнатних рослин

 

  • Можна поставити недалеко одне від одного декілька рослин, які створять свій мікроклімат з підвищеною вологістю;
  • Поставити рослини подалі від радіаторів опалення;
  • Можна придбати кімнатний фонтан. Він прикрасить кімнату і буде постійно насичувати повітря вологою;
  • Кімнатні рослини обприскуйте теплою м'якою і вистояною водою.
  • Обприскувати рослину не можна в жодному разі, коли на неї попадають прямі сонячні промені. Краплі води на листках утворюють ефект лінзи і викликають опіки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Температура для кімнатних рослин

Тепло також як і освітлення, волога, повітря, живильні речовини є вирішальними факторами для життя та розвитку рослини. Різні рослини потребують різної температури утримування та мають різну здатність переносити відхилення (як пониження, так і підвищення) температури від оптимальної.

В залежності від температурного режиму, кімнатні рослини вимагають теплі або прохолодні приміщення. В помірно теплих приміщеннях температура коливається в межах 18-20°C, тут добре будуть розвиватися: антуріум, панданус, бегонія, сінінгія, розан китайський, клеродендрон, глоксинія. У таких місцях також добре ростуть пальми, котрі можна розмістити поближче до вікон. Вони можуть рости і у більш прохолодних місцях, але будуть виглядати менш привабливими.

У прохолодних приміщеннях з температурою повітря 14-16°C добре росте: азалія, олеандр, фуксія, пеларгонія, традесканція, плющ, циперус, аспідістра, хлорофітум, цикламен.

 

Хвороби кімнатних рослин, спричинені порушенням

температурного режиму

  • Листя звиваються, темніють і обпадають - занадто низька температура;
  • Квітки швидко в'януть - занадто тепле повітря;
  • Витягнуті стебла і листки при гарному освітленні взимку або на весні - занадто тепле повітря;
  • Листя швидко жовтіє і обпадає - раптовий різкий стрибок температури;
  • Краї в листків темніють, нижні листки в'януть і обпадають - занадто висока температура;

 

Корисні поради щодо температури утримання кімнатних рослин

  • Не купуйте кімнатні рослини в холодну погоду.
  • Купуючи квіти в магазині або ботанічному саду, перевірте наявність етикетки. На ній повинно бути зазначено, як доглядати за рослиною, і зазначені точні межі припустимих температур.
  • У кімнатних рослин, розміщених на підвіконні, можуть з'явитися опіки на листках (бурі крапки або плями). Поява опіків більш ймовірна, якщо на листках залишаються краплі води – діє подібно лінзі, в багато разів посилюючи дію сонячних променів.

Кімнатні рослини у школі – це зелена лабораторія, в якій ближче можна познайомитися з живою природою, отримати нові знання про рослини та їх будову, навчитися найпростішим прийомам догляду за ними.

Щороку у нашій школі помітно збільшується колекція кімнатних рослин. І це не мода на квіти, це бажання зробити красивим те місце, де ми вчимось.

З курсу біології ми володіємо знаннями про науку систематику та її завдання. Також маємо практичні навички правил складання гербарію. Недаремно говорять, що правильний вибір – запорука успіху. Маючи велику кількість енциклопедій та довідників, ми здійснили паспортизацію кімнатних росли, поновили етикетки на горщиках.

C:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201113145646.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201116114633.jpgC:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201116114312.jpg

C:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201116114340.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вікна кабінету біології виходять на південну сторону горизонту. Тому колекції квітів ми намагалися розмістити відповідно до умов їх утримання (освітленості).

 

Пристосування для розміщення рослин у кабінеті

 

Підвіконня   для самих світлолюбивих рослин

Меблеві полички та шафи   для тіневитривалих рослин

Дерев'яні та металеві полички, стойки для ампельних рослин та деревоподібних рослин.

 

Всі кімнатні квіти можна поділити на кілька видів: декоративно-квітучі, декоративно-листяні, сукуленти.

Декоративно-квітучі кімнатні рослини. До цієї групі, мабуть, відноситься найбільша кількість рослин. Відрізняються вони не тільки красою квітів і тривалістю їх цвітіння, але і періодом цвітіння і тривалістю життя. Сьогодні в цій групі належне місце займають умовно кімнатні квіти садові рослини, які вирощуються у вазонах. У першу чергу до них відносяться первоцвіти. На жаль, такі рослини недовговічні і після цвітіння впадають у сплячку.

Декоративно-листяні кімнатні рослини.  До цієї групи відносяться не тільки неквітуючі рослини, але і не надто привабливі квіти. У декоративно-листяних рослин не так явно виражений період спокою, коли вазон з квіткою являє собою не дуже красиве видовище. Те, що рослина не цвіте – не означає, що йому не потрібен догляд. Деякі з них дуже примхливі. За зовнішнім виглядом декоративно-листяні рослини можна поділити на кілька груп: плетисті, пряморослі, чагарники, пальми і деревовидні.

Сукулентні кімнатні рослини . Алое, каланхое, кактуси, товстянка – ці невибагливі рослини є майже в кожному будинку, але мало хто знає, що всі вони належать до групи сукулентів. Ця категорія об'єднує види характерні для регіонів з посушливим кліматом, які накопичують вологу в модифікованих стеблах і листках. Завдяки такій особливості сукуленти довгий час обходяться без поливу, зберігаючи привабливий вигляд. Естетичність і невередливість роблять їх чудовим варіантом для озеленення інтер'єрів, терас, клуб і навіть альпійських гірок. У самі широкій класифікації сукуленти поділяють на дві категорії – стеблові, з потовщеним і нерідко ребристим стеблом (кактуси, молочай) і листові, у яких волога накопичується в м'ясистих листках (товстянка, алое, молодило та інші)

 

 

F:\галерея кімнатних рослин\IMG20201106122103.jpgC:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201106151407.jpgДекоративно-листяні кімнатні рослини

 

Сансевієрія   (сансев'єра) росте в тропічній Азії та Африці. Налічується близько 60 видів. На батьківщині  використовується для отримання тканин, мотузок, а також росте в якості живої огорожі. В народі говорять – щучий хвіст або тещин язик, в Англії – леопардова лілія, язик диявола, гадюча рослина, в Америці – зміїна шкіра. Квітує у квітні – травні маленькими білими квіточками із запахом ванілі. Ця рослина заслужила репутацію незнищеної: вона добре росте на сонці і в тіні, переносить сухе повітря, протяги, рідкий полив, може назавжди «розпрощатися» із сонячним світлом і задовольнятися лише лампами. У теплу пору року достатньо поливати 1 раз на тиждень, взимку – раз на 2-3 тижні. При вологому прибиранні варто протирати і листя.

 

 

 

 

 

 

 

F:\галерея кімнатних рослин\IMG20201106121935.jpgC:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201106161017.jpgC:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201106161053.jpg

Хлорофітум  Одним з найактивніших очищувачів повітря. Судіть самі:  у ході експерименту Хлорофітум за  24 години знищив 80 % усіх шкідливих мікроорганізмів. Більше двох століть ця рослина прикрашає житло. Така популярність пояснюється швидким ростом, не вибагливістю та дуже простим способом розмноження. Хлорофітум буде рости  в будь-якому грунті, в горщику будь-якого розміру, на сонці та в тіні, в холодному та теполму приміщенні, на шафі, поличці, загалом, де завгодно. Якщо місяць не поливати  - не засохне. А якщо навпаки, залити водою, відростить величезне коріння і безліч «діток» - повітряних вусів з маленькими кущиками нових рослин.

F:\галерея кімнатних рослин\IMG20201115134058.jpgC:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201106152235.jpg

Фікус – вічнозелена рослина. В даний час налічується більше ніж півтори тисячі видів фікусів.

Населення індійського штату Мегхалая вже багато століть тому використовувало коріння каучуконосних фікусів для вирощування «живих мостів». З цією метою через водойму або рів перекидаються держаки з бамбука з направленням на них коренів фікуса, які через десять років здатні доростати до протилежного берега. Довжина такого рослинного моста може становити 30 метрів. Конструкція витримує вагу понад 50 осіб одночасно.

Фікус Бенджаміна (Ficus benjamina) – один з найпопулярніших представників роду Фікус. У природі він живе в тропіках Азії, у вологих дощових лісах біля підніжжя гір. Він став справжнім хітом не тільки в кімнатному квітникарстві, але й у фіто-дизайні і озелененні приміщень. Давайте дізнаємося, в чому секрет його популярності? Відповідь дуже проста – фікус не потребує постійного догляду, як багато інших рослин, але для того, щоб його крона набула гарного соковито-зеленого кольору, потрібно забезпечити йому велику кількість розсіяного сонячного світла.

При правильному догляді фікус Бенджаміна досить швидко росте, варто враховувати цей факт, підбираючи для рослини постійне місце. Тільки уявіть, як перетвориться ваш інтер’єр, коли фікус досягне своєї природної висоти в 2-3 метра.

C:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201106133108.jpgПлющ восковий  (Хойя) Восковий плющ — це тропічна, вічнозелена ліана. Вона також належить до ампельних рослин. Називають цю вишукану рослину восковою через те, що її листя має таке покриття. Вона є невибагливою і виростити її нескладно. Ліана швидко розвивається, а довжина її пагонів здатна досягати до 10 м. Листя є м'ясистим, яскраво-зеленим блискучим. На пагонах утворюється повітряне коріння.

Цією рослиною прикрашають не лише будинок, квартиру, але і офісні приміщення. Однак, мало хто знає, що її існування оповите містикою. Деякі забобонні люди стверджують, що утримувати хойю вдома не можна.

Забобони. Восковий плющ — енергетичний вампір. Він забирає усю позитивну енергетику будинку і наповнює негативною. Якщо почастішали подружні сварки, винуватицею вважають рослину.

Переваги рослини. Якщо не брати до уваги забобони, хойя — рослина безпечна, гарна і має наступні переваги:

Вона бурхливо і швидко розростається, додаючи затишку приміщенню.

Вона вважається сильним природним фільтром. Рослина очищає повітря, насичуючи його киснем.

Рослина невибаглива у догляді — зростає навіть у малоосвітлених приміщеннях.

Якщо не брати до уваги забобони, то хойя чудова рослина, яка може стати прикрасою. Вона здатна радувати господаря не лише квітучим виглядом, пишною зеленню, але і очищати повітря від домішок, які виділяють побутові прилади.

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201106135055.jpgC:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201106134826.jpgC:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201106133419.jpg

Циссус - це багаторічні трав'янисті або деревні рослини, ростуть як чагарники або ліани. Вони можуть бути вічнозелені або листопадні. Листові пластини проста або від трьох до семи пальчасті. Поверхні листків часто ворсинисті. Квіти відносно невеликі з 4 пелюстками. Ягоди, як правило, містять тільки 1 або рідко 2 насіння. Зародок має дві сім'ядолі. Деякі види Cissus (в основному Cissus alata та Cissus antarctica і їх форми) використовуються як декоративні рослини в парках, садах, а також приміщеннях.

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201106151837.jpg Монстера - одна з найбільш розкішних представниць рослинного світу наших квартир.

Репутація у цієї квітки вельми кепська. Одні вважають, що монстера - це справжній монстр або енергетичний вампір, інші впевнені що рослина отруйна, треті - побоюються того, що монстера має властивість приносити в будинок біду і нещастя і рекомендують негайно позбавлятися від неї.

 Однак, не дивлячись на всі ці міфи, наукових доказів жоден з них не отримав.

 Правдою виявляється те, що батьківщина цієї красивої ліани - тропічні ліси Америки і своє фатальне ім'я - Монстера - вона дійсно отримала від латинського слова "monstrum" (в пер. - Чудовисько) з огляду на те, що в природі повзучі стебла цієї ліани діаметром близько 20 сантиметрів вкриті пучками повітряних коренів утворюють густі зарості, які у вечірні години нагадують всяких фантастичних монстрів з дитячих казок.

 А от у країнах Південно-Східної Азії люди вірять, що монстера може приносити удачу й здоров'я. Наприклад, у Таїланді, біля ліжка важко хворого обов'язково поставте горщик з цією дивовижною рослиною. У Лаосі монстеру вважають охоронцем будинку, який приносить його мешканцям здоров'я і достаток і садять біля входу в будинок як оберeг.

 Цікаво, що монстера може послужити зеленим барометром - перед початком грози або дощу на її листках з'являються крапельки води.

 Не варто забувати, що перш за все великі листи монстери збагачують повітря в наших квартирах і офісах таким важливим для нас і нашого здоров'я киснем, а рослини - є чудовою прикрасою інтер'єру.

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201106153250.jpg Драцена - Ацтеки називали драцену «деревом щастя». Ця назва у драцени з'явилося завдяки давньою легендою. Хоробрий воїн, котрий покохав дочку верховного жерця, попросив руки дівчини. Але верховний жрець, опираючись цьому шлюбу, встромив у землю палицю і сказав: «Я віддам тобі в дружини мою дочку в тому випадку, якщо на цій палиці через п'ять днів виростуть листя. Якщо ж палкою не зазеленіє, то я тебе караю!» Хороброму воїну нічого не залишалося робити, як тільки поливати цю увіткнути в землю жерцем палицю. Рівно через п'ять днів на ціпку з'явилися листя. Так з'явилася драцена. Жрець був змушений віддати свою дочку в дружини хороброму воїну. З тих пір існує повір'я, що невелика частина стовбура драцени, зрізана опівночі в повний місяць, приносить щастя в любові. Слово драцена (Dracaena) перекладається, як «самка дракона».

 Серед кімнатних драцен розрізняють види як з зеленими, так і строкатим листям. Деякі види драцен, наприклад, драцена облямована (Dracaena marginata), драцена деремская (Dracaena deremnsis), драцена Годсефа (Dracaena godseffiana), драцена запашна (Dracaena fragrans), драцена Сандера (Dracaena sanderiana) дуже популярні і відомі як кімнатні рослини. Вкорінені пагони драцени Сандера часто продаються в квіткових магазинах під назвою «Lucky Bamboo» (Щасливий бамбук), хоча ніякого відношення до справжнього бамбуку і не мають.

 

 

 

 

 

 

 

F:\галерея кімнатних рослин\IMG20201106121927.jpg Традесканція - У народі традесканція відома під назвою «бабські плітки». Це одне із самих невибагливих вічнозелених рослин, яке прибуло до нас з тропічної і північної частин Америки. Таке цікаве назву воно отримало у XVIII столітті на честь відомого мандрівника, садівника короля Карла I - Джона Традексанта, який перший в XVII столітті описав цю рослину. Зараз налічується понад 30 видів традесканції, багато з яких використовується для кімнатного розведення.
     Традесканція серед любителів домашньої флори так само популярна, як і цикас, сансев'єра, хлорофітум. Багато в чому це пояснюється тим, що традесканція, догляд за якої вкрай не вибагливий, майже завжди радує відмінним здоров'ям і декоративністю. Зовні традесканція - миле рослина з м'якими різноманітними листям від овальної і яйцевидної до ланцетоподібної форми. Суцвіття розташовані у верхніх ливарних пазухах і верхівках. Цвіте традесканція групою квіток білого, фіолетового або рожевого кольору, які зібрані в кисті. Цікавим фактом є те, що кожен розквітлий квітка тримається лише день, а потім відцвітає, але це не помітно, так як вони ростуть великими групами і продовжують цвісти протягом трьох - чотирьох місяців. Серед традесканції зустрічаються як однорічні, так багаторічні види, але в більшості випадків це багаторічна рослина. Є сорти традесканції (Андерсона і Віргінської), які використовують для відкритого грунту. Традесканція очищає і зволожує повітря в кімнаті, нейтралізує електромагнітне випромінювання.

 

 

 

 

Декоративно-квітучі кімнатні рослини

 

C:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201111152107.jpg Пеларгонія (Герань) - одне з таких рослин, які ростуть як в кімнаті, так на клумбі. Слово «герань» походить від грецького слова «геранос», що означає журавель. Та й на Русі її часто називали «журавельник», Або

«журавлиний ніс». І все-таки, хочеться зробити невелике уточнення: герань прикрашає узлісся лісів, росте на луках і полях. І ми, буваючи за містом, в лісі, проходимо повз неї, не затримуючись, навіть іноді не помічаючи або не звертаючи на неї уваги, настільки вона непомітна. А на вікнах у нас росте і буяє пишним квітом пеларгонія.

 За старих часів вважалося, що герані всіх типів володіють захисними властивостями, якщо їх вирощують в саду або приносять додому у вигляді свіжозрізаних квітів і ставлять у воду. Герань захищає від змій, тому що: «де герань зростає, туди змія не заповзає». А ще кажуть, що червоні пеларгонії, висаджені на клумбі біля будинку, зміцнюють здоров`я. Пеларгонії з рожевими квітками притягує любов, її використовують в любовної магії, а білі пеларгонії підвищують плодючість. Рожеві квіти запашної пеларгонії кладуть в мішечки для того, щоб захистити себе не тільки від поганих впливів, але і для приємного запаху в шафі, що проганяє моль.

 

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201111152605.jpg Амариліс по праву вважають одним з найбільш красиво квітучих цибулинних рослин з багаторічним терміном життя. До нас цей незвичайний квітка прийшов з Південної Африки.

 На сьогоднішній день відома досить широкий асортимент - більше 250 різновидів.

 Кімнатний варіант амариліса має декілька інших назв - беладонна лілія, амариліс беладонна, «гола дама». Всі інші гібридні різновиди відносять до гіпеаструму.

 У грецькій міфології Амаріліс була пастушкою, яка любила Алтео, пастуха з силою Геркулеса і красу Аполлона. Проте Альтео любив тільки квіти. Він часто говорив, що любить тільки дівчину, яка купила йому нову квітку. Так, Амариліс одягнений у дівочий білий і з'явився на дверях Альтео на 30 ночей, кожен раз пронизуючи її серцем золотою стрілою. Коли Алтео нарешті відкрив двері, він знайшов червону квітку, що виникла з крові серця Амариліса.

 Сучасне значення

 Слово "amaryllis" походить від грецького слова "amaryssein", що означає "блиск", що відноситься до цвітіння. Сьогодні амариліс символізує гордість, рішучість і сяючу красу - таку, що виходить з внутрішнього джерела і квіток назовні.

 

 

 

 

 

 

F:\галерея кімнатних рослин\IMG20201115134624.jpg Бегонія  - стала одним з улюблених видів кімнатних квітів, якими у нас прикрашають дім. Однак мало хто знає, що це лише один вид з-понад тисячі у своєму роду - родина бегонієвих велетенська і багата як на однорічники, так і на багаторічні рослини. А її історія, використання та значення по-справжньому дивують!

 Довгий час побутувала думка, що бегонію вперше знайшли у Бразилії в кінці XVII століття. Проте інші історичні джерела показали, що квітка була відома ще до того у Мексиці, а у Китаї XIV століття її вже широко використовували. Проте відкриття закріпилося саме за монахом-францисканцем Чарльзом Плюм’є, який у 1690 році задокументував своє відкриття, доки шукав лікувальні рослини. Він назвав квітку на честь Мішеля Бегона, свого улюбленого ботаніка на той час. До речі, у минулому бегонію використовували для полірування клинків мечів.

 Бегонію не просто використовували як лікарську рослину у Китаї, її широко вживали у їжу. Листя і квіти рослини можна їсти сирими або вареними. У Бразилії та Індонезії квітки додають у салати, у Китаї - використовують для варіння сиру. У деяких частинах світу з бегонії варять соуси, до того ж, вона - гарне джерело вітаміну C. Зокрема, їстівними вважаються вічноквітуча та бульбова бегонії, які мають присмак цитрусових. Однак переборщувати з ними не варто - це може призвести до отруєння.

 Бегонія різних кольорів може мати своє значення. Так, червоні суцвіття можуть підкреслити романтичні почуття, рожеві означають любов і пристрасть. Жовтий колір цвіту тяжіє до демонстрації багатства і задоволення, тоді як золотисті відтінки розповідають про успіхи та досягнення. Білу бегонію дарують, підкреслюючи невинність і чисті помисли, а синьою демонструють артистизм та творчі пориви. Обирайте свій колір, і прикрасьте дім цією дивовижною квіткою!

H:\галерея кімнатних рослин\DSC02480.JPG

Сенполія.  Звична нам домашня фіалка історично має зовсім іншу назву. Її ім’я – узамбарська сенполія, сімейство Геснерієві. А фіалкою її звуть в народі за схожість за формою квітки на квіти фіалок. Представляємо цікаві факти про фіалки.

Родом узамбарська сенполія зі Східної Африки. У дикій природі рослина росте в гірських височинах Кенії і Танзанії. Основний ареал проживання-Узамбарські гори Танзанії.

Сенполії найчастіше ростуть біля водоспадів. Там, де висока вологість і туман.

Фіалки є багатолітниками. При дбайливому догляді вони живуть дуже довго. Наприклад, в Сполучених Штатах Америки стежать за фіалкою-довгожителькою. Їй у 2018 році виповнилося 68 років.

Своєю назвою рослина зобов’язана барону Вальтер фон Сен-Полю. Саме він в 1892 році, гуляючи в горах Східної Африки, побачив красиві квіти, схожі на фіалки. Він зібрав насіння і розетки і відправив їх до Німеччини своєму батькові Ульріху фон Сен-полю — президенту німецького дендрологічного товариства. А батько вже поділився насінням з директором Королівських ботанічних садів. Новий вид рослин стали називати сенполіями на честь, що відкрили їх світу батька і сина.

У 1893 році сенполії були вперше показані на міжнародній виставці в Генті. І відразу ж порушили інтерес квітникарів-гібридизаторів. Зареєстровано понад 30 тисяч сортів фіалок.

Фіалка у багатьох народів була шанованою і священною квіткою. Стародавні греки прикрашали цими ніжними квітами свої оселі і статуї богів. В Елладі вона була обов'язковим атрибутом свята. Галли також вважали сенполію символом ніжності, скромності і цноти. Квітками фіалок прийнято було обсипати ложе молодят. А французи під час змагань на тулузьких поетичних турнірах в якості вищої нагороди отримували золоту фіалку.

Кактуси та сукуленти

 

F:\галерея кімнатних рослин\IMG20201106132347.jpg

 

H:\галерея кімнатних рослин\DSC02183.JPGH:\галерея кімнатних рослин\IMG_20180702_091906.jpg

 

 

F:\галерея кімнатних рослин\IMG20201115134312.jpg

 

Гастерія - це великий (близько 60 видів) рід африканських рослин, для яких характерне утворення розеток листя. Багато видів гастерій декоративні, невибагливі та дуже популярні в кімнатній культурі.

 Рослини тіньовитривалі, але в літній період надають перевагу яскравому освітленню, хоча і не на сонці — гастерії необхідно притінення від прямих сонячних променів, особливо опівдні. Оптимальні для розміщення вікна з західною або східною експозицією. Влітку на вікнах південної експозиції слід притіняти з 11 до 17 годин. На північних вікнах при правильному догляді росте добре, але може не цвісти.

 В осінньо-зимовий період необхідно гарне освітлення, в цей період притінення не потрібно. Можна створити додаткове освітлення, використовуючи для цього лампи денного світла, розміщуючи їх над рослиною на відстані 30-50 см, протягом як мінімум 8 годин на день.

 Ґастерія віддає перевагу помірній температурі повітря, у весняно-літній період оптимальна температура 18-25 °С. Взимку, в стані відносного спокою, рослині потрібно більш прохолодне приміщення, температура в якому повинна бути близько 6-12 °С, при утриманні з більш високою температурою рослина гірше або зовсім не цвіте.

 

F:\галерея кімнатних рослин\IMG20201111152319.jpg Хавортія – рід карликових і мініатюрних трав'янистих сукулентів підродини Асфоделові, в природі ростуть у Південній Африці. Назву свою рослина хавортія отримала на честь Едріана Хаворта, англійського ботаніка, який визначив місце цієї рослини в класифікації.

       Хавортія представлена цілим рядом химерних та навіть фантазійних екземплярів. Деякі види нагадують магічні фігурки, інші – симпатичні камінчики, треті схожі на сталактити чи сталагміти, четверті ніби обсипані мікроскопічним перлами, п'яті заворожують переливами кольору...

 Зазвичай м'ясисте темно-зелене листя хавортії утворює розетки на рівні ґрунту, хоча деякі види мають невисоке стебло. Сукулент хавортія в потовщеннях свого листя, як у резервуарах, накопичує вологу на випадок довгої спеки. Краї листя іноді гладкі, іноді зубчасті або вкриті довгими остюками. Листя деяких видів покрите білими опуклими горбиками. Часто рослини цього роду випускають безліч бічних пагонів. Хавортія цвіте маленькими, непривабливими біленькими квітками.

 Цікаво, що, хоча і набагато менш відома, ніж алое деревовидне, вона виявляється набагато більш пристосованою кімнатною культурою. По-перше, це відносно невелика рослина (діаметр розетки - до 15 см), по-друге, і це головне, вона добре почувається на будь-яких підвіконнях, а при правильному догляді легко зацвітає.

 

 

 

 

 

 

C:\Users\1\Desktop\ebd19a9692fc7543c1a0a9adaa0e3ed0-720x445.jpg

 

 В народі за цією рослиною закріпилася назва «грошове дерево», наукова назва — Товстянка або Крусула. Відноситься до роду Красула (Crassula), сімейства Товстолисті. Як і всі сукулентні налічує дуже багато видів (близько 300), всі вони мають різноманітну форму і розміри. Всі види рослини об’єднує місце розташування листя: вони створюють пари з м’ясистих і товстих листів. Колір, форма і розмір залежить вже від того чи іншого виду.

 Як і будь-яка інша кімнатна рослина, товстянка має позитивний вплив на якість і чистоту повітря, виділяє багато корисних речовин, необхідних для процесу життєдіяльності. А ось її чарівні властивості полягають у тому, що вона здатна магічним чином примножувати суми на банківських рахунках, в гаманцях, скриньках та інших місцях, де зазвичай зберігають заощадження. Правда це чи ні, можна дізнатися лише після того, як перевірити цей спосіб залучення грошей на собі.

 Як би там не було, а вже не один власник цієї чарівної квітки помітив таку закономірність – як тільки товстянка з’являється в будинку, фінансові справи йдуть успішніше, а коли вона розростається, пускає нові паростки, матеріальних благ у сім’ї стає більшим. А разом з цим, в будинок приходять інші блага – рівновага взаємин, щастя, любов, розуміння. Але, щоб «грошова рослина» дійсно приносила дохід, її просто необхідно оточити любов’ю і турботою, забезпечивши комфортне перебування у вашій оселі.

 

C:\Users\1\Desktop\Christmas-Cactus-Lighting-big.jpg

 Шлюмбергера (зігокактус, різдвяник, декабрист) – епіфітний кактус із тропічних лісів Бразилії. У народі  має ще декілька назв: лісовий кактус, кактус без колючок. В Європу квітка різдвяник потрапила разом із колекціонером Алланом Каннінгемом у 1816 році, а в 1858 Чарльз Лемер назвав його на честь відомого на тоді колекціонера сукулентів Фредеріка Шлюмбергера. Зігокактуси ростуть на гілках дерев і є розгалуженими чагарниками з плоскими, членистими пагонами без колючок, але з зазублинами по краях. Квітки (червоні, білі, помаранчеві, фіолетові, рожеві, бузкові) розташовуються на кінцях звисаючих стебел і досягають у довжину 4-8 см.  Цвітіння самого зігокактуса починається на кінці грудня і триває кілька тижнів. Достигають плоди при запиленні. З віком спостерігається задерев’яніння стовбура, при цьому рослина погано гілкується.

Зігокактуси – це невибагливі рослини, але необхідно знати деякі секрети у вирощуванні. Так як незнання тонкощів догляду може призвести до того, що рослина не зацвіте, скидаючи готові бутони. Тому потрібно розуміти, що зміст лісових кактусів має мало спільного з тим, що потрібно справжнім.

Зігокактуси не виносять прямого сонячного світла, добре цвітуть і зростають при розсіяному освітленні. Для них бажана температура без різких перепадів, помірна кімнатна – 18-20 градусів, але не нижче 15.

 

 

 

«Стандартна композиція»

Така композиція може містити від 4 до 12 глиняних або пластикових  вазонів з рослинами, що відрізняються за відтінками та зовнішнім виглядом. На задньому фоні поміщаються більш високі рослини, або рослини з темними або великими  листками. В дану композицію можна добавляти квітучі рослини.

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201106152258.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Вертикальне розміщення»

Композиція із рослин майже завжди є горизонтальною, хоча вазони можуть розміщуватися на різній висоті. Вертикальне розміщення і практично, і красиво. Традиційно використовують кутову підставку, при цьому краще використовувати один вид ампельних рослин.

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201106134814.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Зелена вітрина»

Користується користується найбільшим успіхом. Це вікно із зовнішньою рамкою. На нижню частину вітрини можна поміщати піддон, який засипають камінчики. Полички розміщують на потрібній висоті на які розміщають вазони з квітами.

 

F:\галерея кімнатних рослин 2020\IMG20201118104223.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Зелена стіна»

Існує багато способів оформити зелену сіну. Найголовніше те, що для такої композиції використовують ампельні та плетисті рослини – циссус, сингоніум, філодендрон, плющ та ін.

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\галерея кімнатних рослин\IMG20201106133108.jpg

 

 

«Зелене вікно»

Дана композиція перетворює саме звичайне вікно на виставку квітів та зелені, розміщених на різному рівні. Для створення зеленого вікна можна використати  прозорі пластикові полички вздовж вікна. Зелене вікно, наприклад, дає можливість похизуватися колекцією кактусів та сукулентів, квітучих світлолюбивих рослин…

 

 

F:\галерея кімнатних рослин 2020\IMG20201118104721.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВОК

Старовинна китайська традиція говорить про те, що кожна освічена людина повинна оволодіти 7 науками. Одна з них – квітникарство. Квіти можуть не тільки покращувати настрій, а і енергетику людини. Будь – яке приміщення без кімнатних квітів здається нам холодним та непривітним. Рослини очищують повітря та наповнюють дім життєвою енергією. 

В повітрі наших класних кімнат знаходиться величезна кількість мікроорганізмів і шкідливих речовин. Ми дихаємо випарами з вулиці та ввімкненої техніки, пластиком та іншими шкідливими речовинами. Виправити цю ситуацію допоможуть корисні кімнатні рослини. Вони прикрасять інтер'єр і принесуть частинку природи,  з ними ми будемо насолоджуватися чистим, ароматним повітрям.

Наприклад, у класних кімнатах, підійде всім відомий хлорофітум – він очищає кімнату від шкідливих газів та запахів лише за кілька годин. Оздоровити повітря допоможуть також монстера, плющ, аспарагус, молочай, алое, спатіфіллум. Очистять повітря в приміщенні, де багато палять аспідистра та  пеларгонія зональна і запашна. А ще  пеларгонія врятує від головного болю. Крім того, вона знижує артеріальний тиск і забезпечує міцний сон. Періодично ці рослини треба виносити на свіже повітря, щоб вони відновилися.

Якщо у приміщенні душно, а взимку ще й сухо, виростіть сансевьєру. Це справжня фабрика з виробництва кисню. Крім того, вона захистить від шкідливих речовин, що виділяються з пластику, лінолеуму, та лаку меблів.  А допоможуть зволожити і наситити повітря киснем  фікус Бенджаміна, циперус , маранта  та інші рослини з великими листками. Якщо ви працюєте за комп'ютером, поруч з кондиціонером, принтером, ксероксом, то мабуть вам доводиться відчувати сильну втому, а іноді слабкість і головну біль, до кінця дня. Поставте поруч з собою представників хвойних і насолоджуйтеся свіжістю. Це можуть бути араукарія, кипарис,  Відновити іонний склад повітря допоможуть цереус, кротон (кодіеум). Від мікробів захистять: мирт, цитрусові,  розмарин, евкаліпт, азалія. Також знезаражувати повітря будуть диффенбахія, антуріум, бегонії, традесканції, руеллія, аглаонема, лаванда, м'ята, шавлія.  Від формальдегідів та фенолів, що виділяються з нових меблів, позбавлять драцена, хлорофітум, алое, філодендрон, спатіфіллум, диффенбахія.

У кожному будинку є такі місця, в яких через деякий час погіршується самопочуття, з'являється депресія. Це геопатогенні зони, людині в таких зонах довго перебувати не можна. Собаки уникають їх, а от кішки, навпаки, сплять тільки в цих місцях. В таких місцях рекомендується розмістити рослину, яка буде забирати на себе негативну енергію: пальму, фікус, мирт. Ліани, плющ, циссус,  традесканції, допоможуть нейтралізувати негативне випромінювання у вашому домі.  Для спальні рекомендуються монстера, драцена, корділіна, та рослини з овальною кроною або спадаючими гілками. Вони заспокоять та знімуть втому.

Вберегтись від комарів, москітів, та мух допоможе евкаліпт. Вони не виносять його своєрідний аромат. З ним у кімнаті завжди буде свіже і чисте повітря.     Зранку, квіти з яскраво-червоним або жовто-помаранчевим забарвленням проженуть сон і подарують гарний настрій на весь день.

  Якщо ви багато працюєте за комп'ютером та спілкуєтесь з людьми - влаштуйте собі куточок відпочинку, де будуть рослини з листям різних відтінків (фікус, аглаонема, диффенбахія). Споглядання за ними допоможе вам заспокоїтися, зніме втому очей, і скоро ви зможете продовжити роботу з новими силами.  

Подружіться з кімнатними рослинами, забезпечте їм найкращі умови для росту і розвитку, і вони обов'язково вам віддячать.

F:\галерея кімнатних рослин 2020\IMG20201106135211.jpg 

 

 

 

docx
Додано
22 березня 2023
Переглядів
943
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку