Конкурс "Юнатівський зеленбуд"

Про матеріал
Зразок роботи для участі у конкурсі з усіма вимогами та дотриманням рекомендацій, з поясненнями та детальним описом роботи
Перегляд файлу

Україна

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ЦЕНТР ДИТЯЧОЇ ТА ЮНАЦЬКОЇ ТВОРЧОСТІ

ВЕЛИКОАНДРУСІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ»

 

 

 

 

Екологічна трудова акція

   «Юннатівський

зеленбуд»

 

  Виконали учні гуртка «Біологія рослин»:

Павлюк Ольга – 7 клас

Гарбуз Діана – 7 клас

Керівник гуртка:

 Колесник В.В.

 

 

 

2022 р.

 

План:

 

  1. ВСТУП
  2. «Зелене коло рідного краю»: створення нових парків, скверів, лісових смуг, їх благоустрій.
  3. «Містами і селами зелені мережива»: створення та утримання зелених насаджень, озеленення вулиць та присадибних ділянок, вирощування посадкового матеріалу декоративних дерев, кущів, квітів.
  4. ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І ВСТУП

Планета Земля – найпрекрасніша у нашій Сонячній системі. Краса її величності природи не може не бентежити душу людини. Найбільшу насолоду й радість , найпалкішу любов до рідного краю, до життя викликає спілкування з природою. Лише у спілкуванні з живим світом людина має змогу заглиблюватися у безмежне багатство природних явищ в їхню невичерпну красу. Вона вбирає в себе барви, звуки й пахощі природи, прагне розкрити таємниці  довкілля , захоплюється загадковістю, співчуває всьому живому. Тут виявляються особливості її ставлення не лише до компонентів природи, а й  до самої себе.

Кожен з нас повинен бути справжнім охоронцем природи. Адже, охороняючи  тварин, рослини, ліси, річки,  ґрунт  ми піклуємося про своє майбутнє. Роль дерев надзвичайно важлива, щоб міста і села могли адаптуватися до всіх негативних подій. Дерева очищують повітря від пилу та інших забруднювачів. Щоб цього уникнути, необхідно правильно систематизувати догляд за зеленими насадженнями.

Мета акції: виховання господаря, формування творчої, працелюбної особистості; формування економічної і екологічної культури молоді, озеленення територій та догляд за ними; привернення уваги органів влади, громадськості до проблем екології навколишнього середовища,                                                                                                            Завдання  акції:

-Залучення  молоді до оздоровлення довкілля, збереження існуючих зелених насаджень, благоустрою парків, скверів, бульварів.

-Створення нових парків, лісопарків, скверів та інших об’єктів зеленого будівництва.

-Оволодіння сучасними технологіями вирощування лісогосподарських культур.

-Ознайомлення з сучасними формами господарської діяльності з лісництва.

-Об’єднання зусиль лісогосподарських об’єднань, наукових і освітніх закладів з метою створення умов для допрофесійної підготовки вихованців в галузі лісництва.

Уже багато років над цією проблемою працюють загальноосвітні та позашкільні заклади . До основних завдань екологічної освіти належать:

-                      Вивчення стану довкілля

-                      Розуміння проблем екології;

-                      Збереження та відновлення природного середовища;

 В наш час однією з найважливіших і найскладніших проблем є проблема взаємовідносин людини і природи. Внаслідок господарської діяльності людей лісові масиви зазнають сильного і різноманітного впливу. Вплив цей може бути позитивний і негативний. Все залежить від людей, рівня їхньої екологічної грамотності та культури поведінки.

Людина – це частка природи. Природа – це наша домівка. Дуже часто почуття до Батьківщини приходить до нас через природу, її красу. Тож берегти природу – значить берегти Батьківщину.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II. «Зелене коло рідного краю»: створення нових парків, скверів, лісових смуг, їх благоустрій.

Кожна епоха залишала в борах та дібровах певні сліди. З розвитком сільського господарства і промисловості змінилися площі лісонасаджень, тому сучасний їх стан – це не лише природний фактор, а в першу чергу результат багатовікової діяльності людини. На Україні первісних борів та гаїв уже практично немає.

Ліс – це культура поколінь. Ми користуємося тими дарами природи, які передали нам діди і прадіди. Як ми господарюємо в лісах, що залишимо нащадкам, по-справжньому оцінять наші внуки і правнуки. Ліс – частина нашої історії і нашої долі. І тому наше завдання – озеленення рідного краю: насадження дерев, кущів та квітів, щоб творіння природи займали все більші території та приносили користь та радість людству.

Тому кожен рік вихованці Захарівської філії КЗ «Глинський ліцей» та гуртківці насаджують квіти і дерева біля школи та вдома. Цим самим поповнюючи хоч невелику частину зруйнованого людством середовища. Насадження дерев – це шлях до половини пройдений, найбільшу та найскладнішу частину займає догляд за створеними насадженнями. (Додаток 1)

Старші класи беруть участь в насадженні лісу, співпрацюючи з місцевими лісниками. Проводять вихованці і просвітницьку роботу – це конкурс ораторського мистецтва на базі Захарівської філії «Свій голос віддаю на захист природи», також виступи агітбригади «Природа частинка кожної людини», «У краплині зароджується життя».(Додаток 2)

У минулому 2021 році вихованці гуртка мали змогу відвідати Креселецьке лісництво, що на Черкащині у селі Мельники Чигиринського району та ознайомитися з особливостями сучасного вирощування та розмноження представників Голонасінних рослин. З їх різноманітність та вибагливістю умов догляду. Екскурсія залишила про себе пам'ять і на шкільному подвір’ї, поповнившись новими красунями ялинками.(Додаток 3)

Ми продимо фенологічні спостереження над сезонними фазами деревних і кущових порід. Це допомагає виявити закономірності сезонного розвитку рослин, встановити взаємозв’язок між живими організмами і середовищем.(Додаток 4)

Під час екскурсій  в природу гуртківці займаються спостереженнями за об’єктами природи, експериментально – пошуковою діяльністю, відображенням побаченого у різних видах діяльності: щоденниках спостережень, малюнках, складанні екологічних казок та віршів.

У цьому році ми також мали змогу поспілкуватися та допомогти місцевому лісникові Сміяну В.О. Завдяки його сприянню ми допомогли висадити близько ста саджанців дубів. Також він розповів про складну та благородну працю лісника. Насамперед, за його словами, лісник подяку отримує від природи.

В минулому 2021 році лісгоспом планувалося посадити 100 га лісових культур, з них 67 га на землях, де раніше ніколи не було лісу. (Додаток 5)

Вихованці нашої філії та гуртківці взяли активну участь в акції “Майбутнє лісу в твоїх руках!” у 2021 році, основним заходом якої була посадка лісу в День довкілля – 15 квітня.

Чи буде збережена природа , залежить не тільки від учених і любителів природи, а й від усіх нас. І тому потрібно бути справжніми охоронцями природи.

У краплині, швидко, сонце оживе,

І пташина, щиро, защебече.

Я люблю краплину і ту мить

Коли серце теплотою зашепоче.

Павлюк О. – 13 років.

Бережіть і цінуйте все, що вас оточує: тварину і кущик, деревце і квіточку, водойми і всю землю, на якій ви живите! Без усього цього збідніє наше життя!

 

 

 

 

III. «Містами і селами зелені мережива»: створення та утримання зелених насаджень, озеленення вулиць та присадибних ділянок, вирощування посадкового матеріалу декоративних дерев, кущів, квітів.

Основа життя на Землі – це рослини. Вони збагачують повітря киснем. Тому створення та утримання зелених насаджень, озеленення вулиць та присадибних ділянок , вирощування посадкового матеріалу дерев, кущів, квітів мають дуже важливе значення.

Кожен з нас повинен вносити свій внесок в благоустрій своєї місцевості, турбуватися про зелені насадження вулиць та присадибних ділянок.

Одним з пріоритетних завдань роботи гуртківців є збереження лісопаркової зони своєї місцевості. Зокрема, це участь в акції «Не рубай ялинку», що спрямована на збереження лісових красунь – хвойних дерев. Так, до дитячого садочку та школи були придбані штучні ялинки. Таким чином формується громадська думка про «ялинкову» проблему, а пропагандистська діяльність сприяє попередженню незаконного вирубування ялинок та заміни їх на штучні, виготовлення композицій з гілок хвойних дерев.

Наші гуртківці та вихованці Захарівської філії тісно співпрацюють з місцевими органами влади . Тому вся робота по благоустрою села  завжди проводиться разом зі школою, трудовими колективами, що знаходяться на території села Захарівка Великоандрусівської ОТГ.

У 2022 році наша робота була розділена на етапи, а колектив на групи. Така форма роботи пов’язана з військовим станом, але не дивлячись на ситуацію в країні рослини потребують догляду та уваги. Вихованці гуртка розподілили обов’язки та склали графік робіт на присадибній ділянці на території закладу. Відповідно кожна група у різний час виконувала свою роботу. Всього ми отримали  три групи: І- група відповідала за сад, ІІ група – за квітник і ІІІ група –за місцевий парк. За цей період нами було зроблено всю необхідну по догляду роботу.

Діти з І групи залюбки доглядали за молодими саджанцями, які були висаджені минулих років. Це молоденькі сосни, які вже значно підросли, кущики самшиту та вже восьмирічний яблуневий сад. Учні слідкували, щоб не заростали бур’яни, своєчасно обсапували і підживлювали саджанці.(Додаток 6)

ІІ група дітей займалася квітником. Велика увага приділяється роботі з вихованцями по вирощуванню посадкового матеріалу кущів та квітів. Діти знайомляться з різними методами розмноження кущів та квітів, і допомагають у цьому зустрічі з працівниками лісництва та жителями нашого села, які захоплюються розведенням квітів. Ми відвідали садиби цих жителів та отримали цінну інформацію від практиків, як краще доглядати за квітами, як і коли збирати насіння. За отриманими порадами на своїх ділянках вихованці гуртка висаджували квіти із розсади та із насіння. По закінченню вегетаційного періоду посівні матеріали заготовляли вже власноруч.

Квіти – це усмішка природи, уособлення найніжніших почуттів з давних давен. І найкраща квітка та, що квітує там, де зросла. Пам’ятаймо про це!

ІІІ група займалася місцевим парком. Наший парк теж оновлений, тому роботи в ньому дуже багато. На місці дерев, що з віком загинули, посадили молоденькі берізки, липи та сосни. А біля доріжок через парк ростуть кущики самшиту, спіреї та вирощені власноруч чорнобривці. В народі кажуть, що там, де ростуть квіти , панує мир і злагода . І наші діти повинні зростати в мирній державі, де квітнуть квіти, цвітуть сади, щебечуть  солов’ї .

Також вихованці гуртка приймають активну участь у різноманітних екологічних акціях. Найпоширенішими та найулюбленішими акціями стали: челенж «Мій ЕКОвчинок», конкурс малюнків «Земля на долоні», трудовий десант до дня Землі, «Збережемо красу природи», «Чисте подвір'я» результати яких неодноразово публікувалися в соціальних мережах. (Додаток 7)

У зв’язку з ситуацією складно було підібрати формат нашої роботи. Але все ж зустрічі онлайн допомагали нашому дружньому колективу зібратися разом. Під час таких зустрічей ми проводили і круглі столи – для обговорення виконаної роботи та проблем, що виникали при реалізації планів. Також проводили брей –ринги, поповнювали свої знання з екологічної тематики –слухаючи лекції. Але все ж найулюбленішим заняттям залишилися догляд рослин.

Загалом не дивлячись на формат роботи нами було висаджено близько 100 дерев, 50 кущів та доглянуто близько 2 га насаджень на території села Захарівка             

Небайдуже серце і дбайливі руки – запорука справжньої, тобто діяльної, турботливої любові до рідної землі.

IV. ВИСНОВКИ

І. Найбільшу насолоду й радість , найпалкішу любов до рідного краю, до життя викликає спілкування з природою. Лише у спілкуванні з живим світом людина має змогу заглиблюватися у безмежне багатство природних явищ в їхню невичерпну красу. Кожен з нас повинен бути справжнім охоронцем природи. Адже, охороняючи  тварин, рослини, ліси, річки,  ґрунт  ми піклуємося про своє майбутнє. Роль дерев надзвичайно важлива, щоб міста і села могли адаптуватися до всіх негативних подій. Дерева очищують повітря від пилу та інших забруднювачів. Щоб цього уникнути, необхідно правильно систематизувати догляд за зеленими насадженнями.

ІІ. Ліс – це культура поколінь. Ми користуємося тими дарами природи, які передали нам діди і прадіди. Як ми господарюємо в лісах, що залишимо нащадкам, по-справжньому оцінять наші внуки і правнуки.

Насадження дерев- це шлях до половини пройдений, найбільшу та найскладнішу частину займає догляд за створеними насадженнями.

Учні старших класів беруть участь в насадженні лісу, співпрацюючи з місцевими лісниками. Проводять вихованці і просвітницьку роботу. Ведуть фенологічні спостереження над сезонними фазами деревних і кущових порід. Учні нашої школи взяли активну участь в акції “Майбутнє лісу в твоїх руках!” у 2021 році, основним заходом якої була посадка лісу в День довкілля – 15 квітня.

ІІІ. Одним з пріоритетних завдань роботи гуртківців є збереження лісопаркової зони своєї місцевості. Наші гуртківці та учні Захарівської філії тісно співпрацюють з місцевими органами влади . Тому вся робота по благоустрою села  завжди проводиться разом зі школою, трудовими колективами, що знаходяться на території села Захарівка Великоандрусівської ОТГ.

Зокрема, діти залюбки доглядають за молодими саджанцями, які були висаджені  минулих років. Велика увага приділяється роботі з учнями по вирощуванню посадкового матеріалу кущів та квітів. Небайдуже серце і дбайливі руки – запорука справжньої, тобто діяльної, турботливої любові до рідної землі .

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. О. Гончарова «Екологічна освіта учнів у позашкільному закладі»

          ст. 29-32  Ж-л « Початкова школа» № 6  2007 р.

  1. Д. Табалкін  « Природа , екологія» Дитяча  енциклопедія  ст. 154-156

Видавництво « Фоліо» 2002 р.

  1. «Кращі виховні заходи» ст. 210-215 Видавництво «Ранок» 2011 р.
  2. В. І. Нестерко «Природа - наша мати , треба її оберігати» Ж-л «Все для вчителя» ст. 38-40 № 10-11 2004 р. м. Київ
  3. « Довкілля моє неповторне» ст. 6-8 Ж-л  «Початкова школа» № 13

м. Київ 2012 р.

  1. Т. Тарасюк «Природа навколо нас». Журнал «Початкова Школа» №10 2011 р.

7. https://chernoles.com/blog/lisnitstva.html.

8. https://www.lisproekt.gov.ua/novo-georgivske-lisnitstvo.

9. https://lis-sv.org.ua/orhanizatsiia-terytorii-obsiah-i-kharakt/


Додаток 1 «Озеленення територій»

C:\Users\ADMIN\AppData\Local\Temp\HamsterArc{31ce1cc0-9099-41cd-b74e-40f60d2b70ff}\DSCF1795.JPGC:\Users\ADMIN\AppData\Local\Temp\HamsterArc{1077a8c8-3d2b-49a4-a776-0f6698e484b6}\DSCN3949.jpg

Додаток 2 «Підготовка агітбригади»

C:\Users\ADMIN\Desktop\Гурток 2022\20220125_134151.jpgC:\Users\ADMIN\Downloads\20211007_153710.jpg

C:\Users\ADMIN\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\20220125_140422-1.jpg

Додаток 3 «Креселецьке лісництво»

C:\Users\ADMIN\Downloads\IMG-c272aebd2c5988186195b43802bada5f-V.jpgC:\Users\ADMIN\Downloads\IMG-5a5e5d5dab29d9aefd02bc5bc7b2c551-V.jpg

Додаток 4 «Фенологічні спостереження»

 

 

Додаток 5 «Територія для насаджень»

 

 

 

Додаток 6 «Екологічні акції»

C:\Users\ADMIN\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Screenshot_20220221-094821_Facebook.jpgC:\Users\ADMIN\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Screenshot_20220221-123612_Facebook.jpg

 

Додаток 7 «Земля на долоні»

Фото1274

docx
Додано
17 березня
Переглядів
20
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку