ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ
ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ
УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ ВИКОНКОМУ КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
ВІДДІЛ ОСВІТИ ВИКОНКОМУ ТЕРНІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ У МІСТІ РАДИ
КОМУНАЛЬНИЙ ПОЗАШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД
СТАНЦІЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ
ІХ Міжнародний конкурс еколого-валеологічної спрямованості
«Смачно, корисно, барвисто»
номінація
«Кулінарна книга: Мій здоровий обід»
Виконав: учень 6-а класу КЗШ № 117
вихованець гуртка «Юні квітникарі»
Корж Богдан
Керівник: Ханченко Дар’я Олегівна
м. Кривий Ріг
2016 р.
Перша страва – Суп пшеничний з грибами.
Інгредієнти на 4 порції: півтора літри води або бульйону, дві середні картоплини, одна цибулина, одна морквина, дві столові ложки пшеничної крупи (дрібної), два-три шампіньйона, або інших грибів, одна столова ложка соняшникової олії, для смаження, один лавровий лист, сіль, перець, куркума, зелень за смаком.
Спосіб приготування. Очищену нарізану кубиками картоплю покласти у кип’ячу воду або бульйон. Очистити та нарізати цибулю. Очистити та натерти моркву. Помити та нарізати гриби. На розігріту пательню з соняшниковою олією по черзі викласти цибулю, моркву та гриби, підсмажити до золотавого кольору. Пшеничну крупу покласти в каструлю до картоплі. Через 5 хвилин викласти підсмажені овочі та лавровий лист. Після закипання перевірити готовність картоплі. Якщо вона готова додати сіль, перець, куркуму.
Суп готовий! Перед подачею дати настоятись 5-10 хвилин.
Друга страва – Запечене м'ясо та вінегрет.
Інгредієнти на 4 порції: 800 грам м’яса (свинина), столова ложка гірчиці, сіль, перець, куркума за смаком.
Для вінегрету: два середніх буряка, дві середні картоплини, дві морквини, один солоний огірок, дві столові ложки соняшникової олії та сіль для заправки.
Спосіб приготування. М'ясо промити, обсушити та натерти спеціями. Залишити на пів години у холодильнику. Застелити форму для випікання пергаментом або фольгою і викласти на неї у м'ясо. Помістити у розігріту до 200°С духовку. Запікати 25-30 хвилин, після чого, вимкнувши духовку, залишити на 4 години.
Вінегрет: овочі помити, відварити до готовності, остудити та очистити від шкірки. Нарізати кубиками приблизно однакового розміру. Додати нарізаний кубиками солоний огірок, додати сіль та соняшникову олію за смаком.
Друга страва готова!
Десерт – Сирковий з корицею
Інгредієнти: 150 грам сиру, одна чайна ложка меду, пів чайної ложки меленої кориці.
Спосіб приготування. Сир розім’яти виделкою, викласти у креманку, додати мед та мелену корицю.
Десерт готовий! Смачного!