Сканери для товарів зі штрих-кодом

Про матеріал
Контрольно-касовий вузол часто стає «вузьким місцем» у роботі магазину. Очікування в черзі до каси може викликати у покупців роздратування, і магазин може втратити потенційних клієнтів. Пом'якшити цю проблему допомагає використання сканерів для товарів зі штрих-кодом. Сканер штрих коду, встановлений в продовольчих магазинах, супер- і гіпермаркетах обов'язково повинен бути лазерний, багатоплощинний - вертикальної установки.
Перегляд файлу

Сканери для товарів зі штрих-кодом

 

Контрольно-касовий вузол часто стає «вузьким місцем» у роботі магазину. Очікування в черзі до каси може викликати у покупців роздратування, і магазин може втратити потенційних клієнтів. Пом'якшити цю проблему допомагає використання сканерів для товарів зі штрих-кодом. Сканер штрих коду, встановлений в продовольчих магазинах, супер- і гіпермаркетах обов'язково повинен бути лазерний, багатоплощинний - вертикальної установки.

Сканери штрих-кодів призначені для швидкого і точного визначення штрих-коду товару, по якому можна визначити інші характеристики товару, виходячи з інформації в системі автоматизації. Існує кілька технологій зчитування коду, засновані, утім, на єдиному базовому принципі - підсвічування штрих-коду і збір відбитого світла для обробки процесором. Насамперед хотілося б відзначити, що неправильно судити про якість роботи сканера по його назві. Говорити про те, що "лазерний" сканер кращий "світлодіодного" тільки тому, що він "лазерний" не знаючи технічних і конструктивних особливостей кожного із цих способів.

Насправді назва "лазерний" і "світлодіодний" говорить тільки про одне - про тип джерела підсвічування, використовуваного у відповідній технології - і не є вичерпною якісною характеристикою. Насправді в кожного з цих способів є свої переваги і недоліки, короткий опис існуючих на сьогодні технологій і їхніх особливостей і пропонується вашій увазі. Сканери мають кілька характеристик, що обумовлюють їхній розподіл на кілька типів.

 

1.2.1. Види сканерів

 

По типу випромінювання (чи розподіл по типу підсвічування штрихового коду). По цій характеристиці сканери поділяються на CCD (світлодіодні) і лазерні. Останні сканери дозволяють пізнавати штрих-коди на більшій відстані і з більшою точністю, менш чутливі до повороту штрих коду щодо осі сканування, однак більш дорогі. У свою чергу лазерні сканери поділяються на однопроменеві і багатопроменеві, з одним сканирующим вікном і з двома (біоптичні). CCD сканери можна розділити на контактні і безконтактні, лінійні (класичні CCD сканери) і фото-сканери (image-сканери) і т.д.

По типу виконання - стаціонарні, ручні, комбіновані (стаціонарні/ручні). Ручні сканери необхідно тримати в руці і позиціонувати відносно штрих-коду на товарі, стаціонарні - навпаки товар проноситься перед поверхнею, що зчитує. Існують сканери, призначені для роботи в обох режимах - у комплект постачання входить кріплення чи підставка, що дозволяє зафіксувати сканер.

По оптичних властивостях – однопроменеві і багатопроменеві. Однопроменеві сканери звичайно є ручними. Достоїнством такого сканера є висока точність наведення його саме на той штрих код, що потрібний. Ці сканери найчастіше застосовуються при роботі з габаритними товарами і на складі. Багатопроменеві сканери дозволяють зняти необхідність орієнтувати штрих-код. При потряплянні штрих-коду в поле зчитування лазера один промінь з мережі променів перетинає його, і ним код сканується. Це збільшує швидкість роботи, але ускладнює технічну реалізацію оптичної системи, що збільшує його вартість.

 

1.3. Зчитувачі

 

У системі контролю і управління доступом важливе місце займають різні зчитувачі та рідери.

Зчитувачі - це спеціальні пристрої для зчитування даних, а також записи на них інформації.

Зчитувачі діляться на:

  •                 стаціонарні зчитувачі з підключенням до обліковій системі;
  •                 автономні зчитувачі - мобільні.

Також зчитувачі контролю та управління доступом поділяють на два види:

  •                 безконтактні зчитувачі;
  •                 контактні зчитувачі.

З безлічі типів зчитувачів слід виділити найпоширеніші:

  •                 проксіміті-зчитувачі;
  •                 зчитувач ключа Touch Memory;
  •                 картрідер;
  •                 зчитувач відбитків пальців;
  •                 зчитувачі-кишені.

 

1.3.1. Proximity-зчитувачі

 

Проксіміті-зчитувачі дозволяють ідентифікувати особу шляхом безконтактного зчитування унікального коду.

Proximity-зчитувачі зчитують унікальний код з проксіміті-карт і передають його на контролер.

Проксіміті-зчитувачі дуже зручні і прості в експлуатації, але в той же час і багатофункціональні інструменти системи контролю та управління доступом. Вони забезпечують відкриття дверей або замку, також вони відкривають різні огорожі і турнікети.

Принцип роботи проксимити зчитувачів заснований натехнології дистанційної радіочастотної передачі і прийому інформації. 

Конструктивно зчитувачі виконані у вигляді невеликого корпусу, що містить прийомопередавальну антену, передавач, приймач і пристрій обробки сигналів. Проксимити ідентифікатор (картка доступу), що містить код доступу на об'єкт, що охороняється, також має антену і мікросхему. Під час роботи зчитувач постійно посилає радіосигнали, тому при внесенні, наприклад, проксіміті карти в зону дії зчитувача, радіочастотний сигнал зчитувача приймається антеною ідентифікатора, детектується і накопичується. За рахунок накопиченої енергії мікросхема проксиміті картки активізується і випромінює радіосигнал зі своїм кодом. Антена зчитувача приймає код, а пристрій обробки сигналу посилає прийнятий код на контроллер, який приймає рішення про право його власника на прохід і дає команду на відкриття електромеханічного замка дверей або дозволяє прохід через турнікет. При цьому весь процес зчитування інформації з ідентифікатора займає менш однієї мілісекунди. 

Для спрацьовування безконтактної картки досить просто піднести її до зчитувача. При цьому картка може знаходитися в кишені або сумочці, а зчитувач - прихований в стіні або встановлений із зворотного боку дверей. На відміну від всіх існуючих типів карток, безконтактні не вимагають чіткого позиціонування, що забезпечує високу швидкість проходу, що особливо важливо в місцях з інтенсивним потоком користувачів. Відстань для більшості зчитувачів становить 5-15 см, а для деяких моделей зчитувачів досягає 1-2 м. 

 

1.3.2. Зчитувачі ключа TouchMemory

 

До контактних зчитувачів відносяться зчитувачі ключа TouchMemory (рис 1). Зчитувач ключа за допомогою контактного датчика зчитує єдиний код з металевої таблетки-ключа. Сам ключ iButton - це чіп ПЗУ, на який записаний код доступу. Такий же код доступу записаний і в пам'ять мікросхеми зчитувача при виготовленні.

http://tbk.ua/sites/default/files/styles/product_big/public/pictures_store/tbk_007.002.0001_1.jpg

Рис 1. Touch Memory

 

1.3.3. Картрідери

 

Наявність картки дає право покупцеві розраховувати на особливе ставлення до себе з боку магазину і автоматично робить його привілейованим клієнтом, що виражається у вигляді доступу до системи торговельних знижок або надання додаткових послуг (безкоштовна розсилка каталогів торгової фірми, інформація про нові товари, замовлення по телефону та т. д) При цьому магазин може проводити певну маркетингову політику, встановлюючи розміри торговельних знижок залежно від соціальної групи і індивідуального купівельної поведінки клієнта.

Магазинні картки бувають двох видів: дисконтні та передоплаті (розрахункові).

Заплативши вступний внесок, тримач дисконтної картки згодом кожен раз при пред'явленні її отримує встановлену торгову знижку.

Клієнт, що має передоплатну картку, вносить власні грошові кошти в касу магазину у вигляді авансового платежу за ще не куплений товар. Надалі при обслуговуванні здійснюється просте списування коштів клієнта з карти. Для того щоб зацікавити покупця в наявності предотплатной картки, магазини розробляють, як правило, відповідну систему торговельних знижок і послуг, пропонованих клієнту. Таким чином, розрахункова (передплатної) картка включає в себе елементи, притаманні дисконтними картками.

Використання магазинних карток благотворно впливає на товарообіг магазину. Крім того, купуючи передплатні картки, клієнт фактично кредитує магазин на вартість ще не відпущеного товару, що дає магазину додаткові позикові кошти, а також сприяє підвищенню статусу і престижу даного торгового підприємства. Магазинна карта є також ефективним рекламним атрибутом підприємства, її випустив, вона підвищує престиж не тільки магазину, а й самого клієнта, так як пластикові картки традиційно вважаються престижною формою оплати за товари і послуги.

Магазинна автоматизована система роботи з пластиковими картами дозволяє також вести постійну базу клієнтів і відстежувати динаміку їх покупок, що має безперечну цінність для маркетингової служби торгового підприємства.

В якості терміналу в магазині може бути використаний звичайний персональний комп'ютер з принтером для роздруківки торгових чеків і пінпадом для введення ПІН-коду.

При обслуговуванні покупця оператор вставляє карту клієнта в пінпад і пропонує йому ввести свій ПІН-код. Якщо ПІН-код набраний невірно або номер картки знаходиться в списку карт, заборонених до обслуговування, то операція не виконується, а карта в залежності від ситуації повертається покупцю або вилучається. Далі продавець набирає на терміналі вартість товару. Термінал обчислює суму, оновлює вміст електронної карти з урахуванням вироблених покупок, запам'ятовує операцію в реєстрі і роздруковує торгові чеки.

Також до контактних зчитувачів відносяться картрідер. Картрідери - це спеціальні пристрої, які зчитують дані з магнітної смуги пластикових карт або з мікросхеми на картці SMART.

Зчитувач магнітних карт або картрідер стали незамінними в банківському обслуговуванні, адже завдяки популяризації електронних грошей саме зчитувачі дозволяють прискорювати систему грошових розрахунків.

Електронно-реєструючі машини (ЕКРМ) мають скануючі пристрої, що дозволяють визначити вартість товару автоматично, без набору її на клавіатурі. Нові моделі ЕКРМ можуть виконувати функцію касового терміналу в ролі головного пристрою, який керує роботою кількох ККМ.

Все це дає можливість:

• збільшити швидкість обслуговування покупців;

• автоматизувати розрахункові та облікові операції;

• забезпечувати безпомилкову роботу контролерів-касирів,

• оперативно контролювати торгово-технологічний процес;

• передавати і сприймати інформацію з сервера, розташованого в центральному офісі фірми.

Картрідери використовуються в кожному великому супермаркеті, а також з їх допомогою можна формувати інформаційну базу даних клієнтів.

Tysso MMSR-12RM RS-232 (рис 2) — зчитувач магнітної картки призначений для зчитування інформації, що міститься в пластиковій карті, що має магнітну смугу. Застосовується для ідентифікації клієнта у торговельних і дисконтних системах, а так же системах доступу.

За допомогою вбудованого цифро-аналогового перетворювача MMSR-12RM передає сигнал на комп’ютер в тому вигляді, в якому його можна набрати на звичайній клавіатурі, тобто в текстовому вигляді.

http://www.vostok.dp.ua/images/db/531.jpg

Рис 2. Зчитувач магнітної картки TyssoMMSR-12RMRS-232

 

1.3.4. Зчитувач відбитків пальців

 

Зчитувач відбитків пальців - це контактний зчитувач, який зчитує унікальну інформацію відбитків пальців людини. Зчитувач відбитків пальців виконує ідентифікацію відбитків пальців з шаблонами, які зберігаються на карті пам'яті пристрою.

 

docx
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
921
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку