Конкурсно-розважальна програма «Вари, вари, горщику!»
Мета: поглибити знання гуртківців про традиційну українську кухню; розширювати знання про побут українців; розвивати почуття колективізму, спритність, увагу, пам’ять; виховувати почуття поваги до українських традицій, любов до Батьківщини.
Обладнання: картопля, яйця з пап’є-маше відповідно до кількості учасників, миски з квасолею та гарбузовим насінням, ватман, олівці, музичний супровід.
Хід заходу
І. Організаційний момент
Керівник гуртка: Добрий день, Вам добрі люди!
Хай Вам щастя-доля буде!
Не на день і не на рік,
А на довгий-довгий вік!
Керівник гуртка: Гостей дорогих ми вітаємо щиро!
Стрічаємо хлібом, любов’ю і миром!
Керівник гуртка: Доброго дня Вам всім! Ми раді вітати вас на нашому заході! Працьовитий і гостинний український народ здавна славився хлібосольством. Усе смачно, ситно, а головне – корисно та невибагливо.
Керівник гуртка: Сьогодні наш захід присвячений стравам української національної кухні. Деякі її страви, наприклад, борщ і вареники ввійшли у меню ресторанів Європи.
Для початку треба обрати команди ( глядачі називають українські страви по черзі і стають членами команди)
( Борщ, капусняк, сало, холодець, вареники, куліш, деруни, картопляники, галушки, баниш, голубці, юшка, пампушки, ковбаса домашня, млинці, яєчня, крученики м’ясні, котлети, пиріжки, окрошка, гречаники, рулет, мамалига, сирники….)
Керівник гуртка: І сьогодні ми вам пропонуємо взяти участь у конкурсно-розважальній програмі, а назву ви дізнаєтесь пізніше, коли складете пазл!
Конкурс І «Склади пазл»
Керівник гуртка: Перед тим, як розпочати складати пазл, дайте назву своїй команді, яка б стосувалась стравам української кухні!
Тож конкурсно-розважальна програма називається «Вари, вари, горщику!»
Керівник гуртка: Під час приготування страв ми виконуємо певні дії. Тож зараз невеличка розминка для рук.
( ріжимо цибулю; миємо посуд; наливаємо воду; розкатуємо тісто;
ліпимо вареники; товчемо картоплю; місимо тісто; їмо;
перемішуємо; тремо моркву; солимо страву; насипаємо)
Конкурс ІІ «Шалена картопля»
Керівник гуртка: Одним із основних інгредієнтів традиційних українських страв є картопля.
Завдання: Навпроти кожної команди стоїть тарілка з картоплею. Необхідно перенести її ложкою на другу тарілку. Переможе та команда, яка швидше виконає завдання.
Конкурс ІІІ «Закінчи прислів’я»
Завдання: Є початок прислів'я, який зачитує керівник гуртка, а діти закінчують його.
Керівник гуртка: - Кашу маслом ... (не зіпсуєш).
- Дорога ложка ... (до обіду).
- Сам кашу заварив, сам і ... (розхльобуй)!
- Всякому овочу свій ... (час).
- Ні риба, ... (ні м'ясо).
- Про смаки ... (не сперечаються).
- Перший млинець ... (грудкою).
- По вусах текло, та в рот ... (не потрапило).
Конкурс ІV «Соковита зелень»
Керівник гуртка: Майже жодна страва не обходиться без додавання зелені: петрушки, кропу, цибулі, часнику.
Завдання: Кожна команда повинна подолати дистанцію навприсядки, уявляючи, що збирає соковиту зелень на городі. Переможе та команда, яка швидше виконає завдання.
Конкурс V «Помічники»
Керівник гуртка: Ви допомагаєте вдома своїм матусям? Кожен з вас, я гадаю, що так: чи то посуд помити, картоплі начистити, поприбиратись, а то і рецепт зачитати, коли матуся щось смачненьке хоче приготувати. Всі ми добре знаємо, що кожна страва готується за рецептом.
Завдання: Команда повинна до страви дібрати рецепт і зачитати. Є окремо написані назви страв і рецепти. Переможе та команда, яка швидше виконає завдання.
Конкурс VІ «Курочка Ряба»
Керівник гуртка: Для чималої кількості страв української кухні потрібні яйця.
Завдання: Навпроти команд знаходиться «гніздо курочки Ряби», у ньому яйця. Необхідно всі яйця перенести собі в кошик. Переможе та команда, яка швидше виконає завдання.
Конкурс VІІ «Заспіваймо пісню»
Керівник гуртка: Українці – співучий народ! З давніх-давен, з діда-прадіда бере свій початок незрівнянна українська пісня. Вона завжди супроводжувала нас і в роботі, і в горі, і в радості. Тож давайте поспіваємо!
Конкурс VІІІ «Смачна юшка»
Керівник гуртка: Юшка – традиційна українська рідка страва! Основним інгредієнтом, якої є зазвичай риба. Існує скільки різних видів цієї страви, скільки господинь і рибалок.
Завдання: Навпроти кожної команди знаходяться вудки і риба. Треба наловити її. Кожен учасник команди по черзі ловить рибину і приносить в кошик. Переможе та команда, яка більше наловить риби.
Конкурс ІX «Горобці – молодці»
Керівник гуртка: У раціоні українців завжди були каші!
Завдання: Є миска з квасолею і різним насінням. Команда повинна відібрати окремо квасолю і насіння. Переможе та команда, яка швидше виконає завдання.
Конкурс X «Незвичайне полювання»
Керівник гуртка: Українську кухню складно уявити без м’яса. Це свинина, яловичина, домашня та дика птиця.
Завдання: На ватманах треба намалювати тварину (порося, теля, курку, гуску, качку). Приймає участь вся команда. Переможе той, хто швидше виконає завдання.
Керівник гуртка: Народна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література чи мистецтво. Українська кухня складалась протягом віків і з давніх часів відрізнялася різноманітністю страв, високими смаковими і поживними якостями.
Керівник гуртка: - От і все! Чи є бажання
На наступні в вас змагання?
Чемпіон – це кожен з вас.
Друзі, спорт – то просто клас!
Звісно, що за перемогу
Дружба наша краще всього!
Керівник гуртка: - Весело відпочивали
Та прощатись прийшов час,
І на далі будем раді
Зустрічати усіх вас!
Разом: Бувайте здорові! До нових зустрічей!