Конспект майстер-класу "Виготовлення вітальної листівки до дня Святого Миколая" Гаранжи Г.В.

Про матеріал
Майстар-клас "Виготовлення вітальної листівки «Святий Миколай» підготовлений керівником гуртка образотворчого мистецтва Сумського Палацу дітей та юнацтва сприяє поширенню національних традицій, виховує повагу до культури українського народу. У конспекті майстер-класу представлений як інформаційний матеріал, так і практичний алгоритм створення листівки.
Перегляд файлу

Гаранжа А.В., керівник гуртка

образотворчого мистецтва

 

Тема: Виготовлення вітальної листівки «Святий Миколай»

 

Мета:ознайомити учасників майстер-класу з технікою «аплікація», дати базові навички при роботі з папером, розширити знання про властивості паперу, сприяти зближенню дітей та батьків у процесі спільної діяльності.

Місце проведення: Сумський Палац дітей та юнацтва

Форма проведення: майстер-клас

Учасники: вихованці народної студії образотворчого мистецтва «Країна мистецтва», батьки вихованців.

 

Матеріали:зразки вітальних листівок, виготовлених до дня Святого Миколая, зразок листівки, яку будуть виконувати діти, кольоровий папір та картон, ножиці, клей, пензлик, шаблони для листівки, білий папір, олівець, гумка, серветки, біла гуаш, поролонова губка.

План майстер-класу

1. Організаційний момент. Привітання.

2. Актуалізація теми.

3. Аплікація з паперу як найпростіший і найдоступніший спосіб створення художніх робіт.

4. Перегляд зразків та обговорення.

5. Практичний алгоритм виготовлення вітальної листівки «Святий Миколай» з коментуванням.

6. Виставка виконаних робіт.

7. Підведення підсумків.

Хід майстер-класу

1. Організаційний момент. Привітання

2. Актуалізація теми

Педагог пропонує учасникм майстер-класу відгадати загадки, які допоможуть налаштуватися на розмову.

Цей добрий чоловік

У грудні, раз у рік

До хати завітає,

Чемних дітей вітає,

Дарунки залишає.

Цей святий вночі прийде,
Подарунки покладе.
В грудні зустрічі чекай...
Звуть святого...

Земля знову вбралася срібним мереживом, все навкруги завмерло, і чекає на казкове диво. І диво прийде: спочатку тихесенько постукає у двері Святий Миколай, і оселя наповниться затишком, спокоєм та радістю; потім, гомінким,  веселим передзвоном влетить Новий рік, і оселя вбереться у яскраве намисто вогників, усюди буде пахкотіти ароматом ялинки і апельсинів; і на останок, малесеньким промінчиком до хати загляне Різдво, а там і до Василя недалечко...

Свята змінюються  один за одним наповнюючи душу веселим настроєм, але починається вервечка свят усе ж з тихенького візиту доброго Миколая!

День святого Миколая – одне з найсвітліших, найдобріших і найчарівніших свят у році, це день святкування та вшанування пам'яті Святого Миколая, який відзначився тим, що допомагав бідним та жебракам. За традицією цієї ночі Святий Миколай опускається на срібній вервечці з неба на землю. Сивобородий, у довгій золотавій киреї, він заходить до кожної хати і кладе добрим та чемним дітям у черевички або під подушки свої гостинці. Кажуть, якщо щиро попросити прощення за всі свої гріхи і загадати найпотаємніше бажання, Миколай його обов'язково виконає. Не важливо, чи вірите ви в чудеса, чи відзначаєте церковні свята, чи ходите постійно в церкву, цей день – прекрасний привід принести трохи казки та чарівництва в життя дітей і рідних.

І, звичайно, хочеться на таке свято зробити для рідних, близьких чи друзів щось приємне, наслідуючи Святого Миколая, бути милосердним, підготувати хоча б невеличкі подарунки, тобто самому побути Святим Миколаєм. Вважається, що немає у світі кращого подарунку, ніж подарунок зроблений своїми руками, бо такий подарунок дуже приємно отримати, оскільки автор вкладає у нього не лише бажання подарувати щось, а й свою працю, думки, душу.

 3. Аплікація з паперу  як найпростіший і найдоступніший спосіб створення художніх робіт

 Найбільш простим і доступним способом для  створення подарунку своїми руками є аплікація з паперу.

Саме слово «аплікація»  походить від латинського applicatio, що перекладається як «прикладати», «приєднувати». Аплікація як технологія пройшла довгий шлях використання і збагатилася різними засобами фіксації (закріплення) на різних поверхнях (нитками на тканинах, клеями на твердих поверхнях тощо). Аплікація є одним з найдавніших способів оздоблення одягу, взуття, предметів побуту, житла, який застосовується і донині у багатьох народів. На зміну аплікації з тканини прийшла аплікація з паперу. Пов'язана вона з початком виробництва паперу. Наймолодшим видом аплікації вважалися чорні силуети, вирізані з паперу.

 Аплікація з паперу – це вид образотворчого мистецтва,  заснований на вирізанні різних деталей і закріпленні їх на іншому матеріалі, який виступає в якості фону. Такий матеріал для аплікацій, як папір, з'явився дуже давно. Але застосовувати його в якості складової цього декоративно-прикладного мистецтва стали тільки в кінці 16 століття.

 Але перш ніж приступити до створення виробів з кольорового паперу у вигляді аплікацій,  необхідно приготувати декілька простих, але дуже потрібних інструментів. Найголовнішими з них будуть ножиці, обов'язково гострі, щоб не вийшло ефекту рваного краю у заготовок і з  зручними ручками, оскільки вирізання процес досить тривалий і рукам повинно бути комфортно. Наступний інструмент – клей. Це може бути звичайний клей ПВА або канцелярський клей-олівець. Ще одним важливим інструментом є лінійка. Найкраще підійде варіант з готовими шаблонами для малювання кіл, трикутників і інших фігур. В якості додаткових елементів декору аплікацій можуть виступати будь-які природні матеріали, блискітки, намистини, стрази,  фрагменти з тканини, і все, що підкаже фантазія.

4. Перегляд зразків та обговорення

Педагог пропонує учасникам переглянути зразки робіт з аплікації, які створювалися на інших заняттях та майстер-класах.

5. Практичний алгоритм виготовлення вітальної листівки «Святий Миколай» з коментуванням

1. Перед початком роботи педагог проводить інструктаж з техніки безпеки.

Правила користування ножицями.

Педагог пропонує учасникам м-к закінчити речення

  •        Не можна ......... (гратися),
  •        брати в ......... (руки) без потреби,
  •        передавати ........... (кільцями) до товариша.
  •        Класти ножиці так, щоб вони не виступали за край .......... (робочого місця) .
  •        У процесі різання уважно слідкувати за ........ (розміткою).
  •        Не залишати ножиці після роботи в ........ (розкритому вигляді).

Правила користування клеєм.

Педагог пропонує учасникам майстер-класу закінчити речення

  •        Клей намащувати пензликом, не розливаючи на ....... (папір).
  •        Не брати до ....... (рота).
  •        Не торкатися до ....... (очей).

C:\Users\Букаська\Desktop\IMG_20180629_150756.jpg2. З заздалегідь підготовленого набору інструментів та матеріалів для листівки, педагог бере папір формату А3 темно-синього кольору для основи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Обраний папір складаємо навпіл. Таким чином у нас виходить заготовка-основа для листівки.

C:\Users\Букаська\Desktop\IMG_20180629_162533.jpgC:\Users\Букаська\Desktop\IMG_20180629_162515.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. За допомогою білої гуашової фарби та поролонової губки на заготовці робимо імітацію снігу і залишаємо висихати.

C:\Users\Букаська\Desktop\IMG_20180629_165241.jpgC:\Users\Наталия\Desktop\майстер-класи\61474636_449915895764730_4989161352518959104_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Наталия\Desktop\майстер-класи\61549477_2304863509773703_8574216227172384768_n.jpg5. За допомогою шаблонів вирізаємо деталі потрібного кольору. Тут потрібно врахувати, що святий Миколай дуже подібний до Діда Мороза, тому треба наголосити, що Дід Мороз це казкова особистість, а Святий Миколай – реальна людина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Готові вирізані деталі склеюємо між собою. Спочатку беремо тулуб, і наклеюємо на нього омофор. Омофо́р (грец. ὠμοφόριον – від ὦμος – «плече, рамено» + φόρος – «несучий»), також нара́мник, нараме́нник – довгий, широкий і стрічкоподібний плат, прикрашений хрестами, що є частиною богослужбового вбрання (облачення) єпископа. Тут треба зазначити, що Святий Миколай носить облачєння священничеське, так як був не простою людиною, а єпископом.

C:\Users\Букаська\Desktop\IMG_20180629_162811.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Наступний етап – приклеюємо рукава, рукавиці, жезл, мішок та голову.

 

 

C:\Users\Наталия\Desktop\майстер-класи\61685766_2219672771415660_777518397746315264_n.jpg

 

 

 

 

 

 

8. На голову наклеюємо волосся, вуса, ніс та рот.

9. На останок прикрашаємо голову Миколая митрою, попередньо склеївши її з деталей. Ми́тра (грец. μίτρα – «пов'язка на голову», «тюрбан») – богослужбовий головний убір єпископа та ієреїв, нагороджених архієреєм за особливі заслуги перед церквою. Митра являє собою розширену й заокруглену вгорі корону, оздоблену іконами; архієрейська митра на додаток оздоблена дорогоцінними каменями.

C:\Users\Наталия\Desktop\майстер-класи\61295967_1022372431291945_3115184640722206720_n.jpgC:\Users\Наталия\Desktop\майстер-класи\61432090_648686502279876_5094471665694277632_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Приклеюємо фігурку Миколая на основу, за допомогою гелевих ручок або фломастерів домальовуємо риси обличчя, прикрашаємо листівку блискітками, робимо вітальний напис. Листівка готова.

 

C:\Users\Наталия\Desktop\майстер-класи\61391322_450214508882594_1487562163487768576_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Залучення учасників майстер-класу до створення власної листівки

 До столу, де приготовлені набори матеріалів та інструментів запрошуються вихованці студії разом з батьками. Під час виконання практичного завдання учасниками майстер-класу педагог контролює процес виготовлення вітальної листівки, дає пораду, допомагає.

 

6. Виставка виконаних робіт.

Готові листівки  оформляються у виставку на спеціально обладнаному місці, бажано на тлі білого кольору, що підкреслить яскравість вітальних листівок.

 

 

7. Підведення підсумків.

Педагог пропонує учасникам поділитися враженнями, відчуттями, відповідаючи на питання:

  • Що нового я сьогодні дізнався?
  • Які нові навички я отримав?
  • Що вдалося мені легко? А що було складним?

Педагог дякує присутнім за співпрацю, діти та їхні батьки отримують у подарунок вітальні листівки до дня Святого Миколая.

 

1

 

docx
Додано
19 червня 2020
Переглядів
3205
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку