Конспект уроку "Агротехнологія" за темою «Живлення рослин та добрива»

Про матеріал
Елементи живлення рослин відносяться до факторів зовнішнього середовища і в той же час принципово відмінні від ряду інших факторів (температури, рН і т. д.), так як в процесі поглинання перетворюються із зовнішнього чинника середовища у внутрішній фактор рослинного організму.
Перегляд файлу

Живлення рослин та добрива

Елементи живлення рослин відносяться до факторів зовнішнього середовища і в той же час принципово відмінні від ряду інших факторів (температури, рН і т. д.), так як в процесі поглинання перетворюються із зовнішнього чинника середовища у внутрішній фактор рослинного організму.

Завдяки процесу живлення (повітряному та кореневому) рослина створює свої структурні елементи і при добре збалансованому живленні швидко нарощує масу.

В основі життя рослинного організму лежить різноманіття реакцій обміну як із зовнішнім середовищем, так і всередині клітини і між клітинами або різними органами. При цьому збалансоване надходження окремих хімічних елементів забезпечує послідовність і спряженість всіх біологічних реакцій і фізіологічних функцій організму.

Основним процесом, у результаті якого створюються органічні речовини в рослинах, є фотосинтез, хоча рослини в невеликих кількостях можуть засвоювати з навколишнього середовища амінокислоти, ростові речовини, вітаміни, антибіотики, а також С02 в процесі темнової фіксації. Інтенсивність засвоєння елементів мінерального живлення залежить не тільки від біологічних особливостей даної рослини і умов зовнішнього середовища (наявність елементів в доступній формі і в достатній кількості в ґрунтовому розчині, необхідна температура, аерація грунту і т. д.), але і від кількості енергії і органічних речовин, утворених ними в процесі фотосинтезу.

Надходження мінеральних речовин в рослину лімітують багато факторів. Рослина через листя отримує 95% і більше вуглекислого газу і може засвоювати шляхом некореневого живлення з водних розчинів також зольні елементи, сірку й азот. Однак основна кількість азоту, води та зольних елементів надходить у рослину з грунту через кореневу систему.

Залежно від біологічних особливостей та умов вирощування рослини розвивають кореневу систему різної потужності. На бідних грунтах і в посушливих районах в пошуках їжі і води вони створюють відносно велику масу коренів.

Застосування добрив, як правило, трохи зменшує співвідношення маси коренів і надземної маси рослини, але підвищує абсолютну величину цього показника і глибину поширення кореневої системи. Таким чином, добриво сільськогосподарських культур не тільки збільшує надземну масу, але і позитивно діє на розвиток кореневої системи.

Через кореневу систему в рослини разом з водою засмоктуються поживні речовини, а вода постійно випаровується.

Рослини в різні періоди росту висувають неоднакові вимоги до умов зовнішнього середовища, в тому числі і до умов живлення. Поглинання рослинами азоту, фосфору, калію та інших поживних елементів протягом вегетації відбувається нерівномірно.

Жоден елемент не може бути замінений іншим, тобто вони фізіологічно рівноцінні. Недолік будь-якого макро або мікроелемента призводить до порушення обміну речовин і фізіологічних процесів у рослин, погіршення їх росту і розвитку, зниження врожаю і його якості. При гострому дефіциті елементів живлення у рослин з'являються характерні ознаки голодування.

 

docx
Додано
15 травня 2020
Переглядів
798
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку