Конспект уроку із зарубіжної літератури для 6 класу на тему : "В.Г. Короленко."Сліпий музикант". Пошук Петром Попельським свого місця у світі. Мистецтво у творі". Презентація.

Про матеріал
Конспект уроку із зарубіжної літератури для 6 класу на тему : "В. Г. Короленко. «Сліпий музикант». Пошук Петром Попельським свого місця у світі. Мистецтво у творі" Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу. Обладнання : підручник для 6 – го класу загальноосвітніх навчальних закладів./ Євгенія Волощук. – К. : Генеза, 2014. – 256 с. ; презентація; роздатковий матеріал (картки, словник, сюжетна схема); кадри з кінофільму «Сліпий музикант»
Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок

Номер слайду 2

Богиня Доля

Номер слайду 3

Класна робота В. Г.Короленко. «Сліпий музикант». Пошук Петром Попельським свого місця у світі. Мистецтво у творі

Номер слайду 4

Будинок у Житомирі, в якому пройшли дитячі роки В.Короленка, з 1972 року — музей

Номер слайду 5

Житомир. 1973 Архітектор Н. Іванчук Полтава. 1962

Номер слайду 6

В. Г. Короленко . Портрет І. Рєпіна

Номер слайду 7

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. • Чаруючі звуки сопілки Йохима. Евеліна зачарована грою Петруся на сопілці. Тривожні звуки фортепіано. Народження сліпого хлопчика. Історична пісня у виконанні Йохима «Ой, там на горі та й женці жнуть». Із сліпими жебраками до Почаївської лаври. Спілкування Петра із сліпим дзвонарем Єгорієм. Дебют сліпого музиканта у Києві. Весілля, народження дитини.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Перегляд файлу

6 клас

Зарубіжна література

СЗШ №83

Святошинського району м. Києва

Вчитель   - Ревенко Галина Анатоліївна

 

В. Г. Короленко. «Сліпий музикант». Пошук Петром Попельським свого місця у світі.  Мистецтво у творі

 

 Очікувальні результати : поглиблювати поняття про епічні жанри літератури; ознайомити з окремими фактами життєвої та творчої біографії В. Г. Короленка; розкрити образ головного героя повісті Короленка « Сліпий музикант» та значення мистецтва для розкриття образу, прослідкувати шлях духовного оновлення людини, зобидженої долею; удосконалювати навички аналізу прозового твору; розвивати уміння виразного читання, уміння висловлювати власні думки та враження, робити висновки, узагальнювати матеріал; розширювати словниковий запас учнів; виховувати почуття любові до рідної землі, українського фольклору; співчуття, чуйність, увагу до знедолених, ближніх, толерантне ставлення до людей з обмеженими можливостями, прагнення розвивати власні здібності.

 

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

 

Обладнання : підручник для 6 – го класу загальноосвітніх навчальних закладів./ Євгенія Волощук. – К. : Генеза, 2014. – 256 с. ; презентація; роздатковий матеріал (картки, словник, сюжетна схема); кадри з кінофільму «Сліпий музикант»

 

Зміст уроку

 

 

 

 

  1. Організаційний момент. Актуалізація опорних знань. Оголошення теми, мети уроку.

Сьогодні на уроці ми починаємо вивчати новий розділ «Як перемогти лиху долю». У народі кажуть : «Долі й конем не об’їдеш», а Тарас Шевченко у поемі «Сон» говорить, що «у всякого своя доля і свій шлях широкий». Здавна українці вірили в Богиню Долю. Слайд № 1) 24 листопада цій богині приносили пожертви у вигляді каші. Як ви помітили , доля може бути доброю і лихою. Добру долю уявляли у вигляді вродливої молодої жінки, яка міцно і рівно пряде золоту нитку людської долі. Про неї згадується ще у Велесовій Книзі (дошка 16). В цей день дівчата ворожать на судженого, а матері моляться за кращу долю для своїх дітей. Долю часто порівнюють з такими поняттями як «щастя», «лихо», «горе», «біда». Тому в народі кажуть: добра доля, зла доля, щаслива доля, недоля, журба, щаслива година, фортуна. Доля до людини приходить у час її народження, вважали наші предки. Ми, сучасні люди, знаємо, що кожен сам своєї долі коваль.

Сьогодні ми будемо вивчати повість Володимира Галактіоновича Короленка «Сліпий музикант». Назва повісті красномовна. Сліпонароджені – потомки ряру зрячих людей. У їх організмі є все, щоб бачити, не вистачає лише якогось маленького елементу. Важко уявити, до якої міри страждають ці люди. Тяжко сприймати себе неповноцінним, знати, що навколо всі бачать, а ти світла ніколи не побачиш.

На уроці ми коротко ознайомимось з біографічними відомостями про письменника, повторимо деякі літературознавчі терміни, прослідкуємо шлях прозріння головного героя повісті В. Г. Короленка «Сліпий музикант» - Петра Попельського та вирішимо ряд проблемних питань, які ставить автор у своїй повісті:

  • Коли можна сказати, що життєва доля людини склалась або не склалась?
  • Чи може повною мірою сприймати світ сліпа людина?
  • Чи завжди є у людини право на вибір ? перед яким вибором ставить письменник свого героя?
  • На скільки важливими є для становлення людини любов, почуття родини, відданість близьких їй людей?

То ж запишемо тему уроку Слайд № 2.

  1. Повторення відомостей з теорії літератури. Робота з картками.

Давайте пригадаємо вивчене з теорії літератури.

На кожній парті є комплект карток. Ви маєте знайти та скласти відповідники до теоретичних понять.

 

ОПОВІДАННЯ

 

 

НЕВЕЛИКИЙ ЗА ОБСЯГОМ ПРОЗОВИЙ ТВІР,У ЯКОМУ ЗАЗВИЧАЙ ОПИСАНО ОДИН ЕПІЗОД ІЗ ЖИТТЯ ГЕРОЯ

ПОВІСТЬ

ПРОЗОВИЙ ТВІР, ЗА ОБСЯГОМ БІЛЬШИЙ, НІЖ ОПОВІДАННЯ, В ЯКОМУ ЗОБРАЖЕНО НИЗКУ ПОДІЙ ІЗ ЖИТТЯ ГОЛОВНОГО ГЕРОЯ ТА ДЕТАЛЬНО ЗМАЛЬОВАНО ПОВ’ЯЗАНИХ З НИМ ДРУГОРЯДНИХ ПЕРСОНАЖІВ

РОМАН

 

 

ВЕЛИКИЙ ЗА ОБСЯГОМ ПРОЗОВИЙ ТВІР, У ЯКОМУ ЗОБРАЖЕНО ЗНАЧНУ ЧАСТИНУ ЖИТТЯ ГОЛОВНОГО ГЕРОЯ АБО ЙОГО ДОЛЮ В ЦІЛОМУ

ХУДОЖНЯ

ДЕТАЛЬ

 

ВИРАЗНА ПОДРОБИЦЯ В ХУДОЖНЬОМУ ТВОРІ, ЯКА МІСТИТЬ ВАЖЛИВУ ІНФОРМАЦІЮ І МАЄ САМОСТІЙНЕ ЗНАЧЕННЯ

АНТИТЕЗА

 

 

РІЗКЕ ПРОТИСТАВЛЕННЯ ГЕРОЇВ, СИТУАЦІЙ, ХАРАКТЕРІВ, ДУШЕВНИХ АБО ПРИРОДНИХ СТАНІВ ТОЩО

 

  1. Перевірка домашнього завдання.

У кожного учня на парті є аркуш паперу А – 4, на якому написано «Літературний диктант». Діти підписують аркуші. По завершенню роботи здають їх вчителю.

 

Літературний диктант

 

1.Як звуть головного героя повісті «Сліпий музикант»? (Петрусь)

2.Хто допоміг Анні виховати сліпого сина? (Дядько Максим)

3.З ким познайомився Петрусь на горбку біля річки? ( З Евеліною)

4.На якому музичному інструменті грала мати хлопчика? (Фортепіано)

5.Хто такий Йохим? (Слуга, конюх)

6.Хто зіграв важливу роль у вихованні характеру Петруся?(Максим Яценко)

7.Кому з героїв належить така думка: «… життя – боротьба і в ньому немає місця для інвалідів. …»(Дядьку Максиму)

8.Чи кохали один одного Петро та Евеліна ? (Так)

9.Яку тварину подарував дядько Максим Петрусеві? (Конячку)

10.Хто навчив так гарно грати на сопілці Петруся? (Йохим)

11.Хто наспівує Петрусеві українських народних пісень? (Йохим)

12. У якій родині, багатій чи бідній, народився Петрусь? (Багатій)

 

  1. Слово вчителя. Коротко про письменника. Робота з підручником

 

В.Г. Короленко – талановитий письменник з України, який увійшов в історію російської літератури як заступник знедолених і принижених. Народився 1853 року в Житомирі. Слайд №3 Його батько – нащадок козацького роду, був чесним і непідкупним суддею. Ці якості він виховував у своїх дітях. Мати митця походила з польських поміщиків. Вона виховувала дочок і синів чуйними, добрими, порядними. Житомирський період Короленка тривав 13 років, але це були яскраві дитячі враження, які відбилися в оповіданнях «Вночі», «Парадокс», «Моє перше знайомство з Діккенсом». Згодом родина переїхала до Рівного. Враження від цих часів ввійшли до повісті «У поганому товаристві». Після смерті батька родина залишилась без засобів на існування, і він не закінчив Петербурзький технологічний інститут, через нестачу коштів. Вступає до московської Петрівської хліборобської і лісової академії, але за активну участь у студентських заворушеннях його було виключено з академії. Майже 6 років він провів у тюрмах та на засланні. Але доля не зламала цю мужню людину. Він міг би написати більше, але громадська діяльність для Володимира Галактіоновича була не менш значущою. Численні статті, у яких він викривав злочини чиновників, бездушність судової машини дуже привертали увагу широкого загалу. Згодом ці публікації набули такої впливовості, що з ним мусив рахуватись навіть царський уряд. Інтереси громадян він ставив вище за власну творчість. 1901 року Короленко повернувся на батьківщину. Він оселився на Полтавщині, де й прожив до кінця своїх днів. 

На Україні пам’ять про В. Г. Короленка увіковічено пам’ятниками у Житомирі та Полтаві. Слайд №4

Розгорніть підручник на ст.. 156.  Тут ви побачите літературно – меморіальні музеї Короленка, які нині діють.

ім’я Короленка присвоєно Полтавському педагогічному інституту, Харківській державній науковій бібліотеці, школам у Полтаві та Житомирі, а 1977 року на честь Короленка було названо малу планету 3835 .1991 року Союз письменників України заснував літературну премію імені Короленка.

Слайд №5

Короленко був досить популярним, але не любив виносити власне життя на широкий загал. І снувало лише 3 портрети Короленка. Деякі з них були втрачені під час війни. Я вас хочу познайомити з портретом І. Рєпіна,  на якому Короленко всім тілом подався вперед , і цим автор показує, що письменник прислухається до всього, вслухається в те, що він бачить і чує та , використовуючи слово, проникає в наші душі і серця.

Популярності письменник набув після виходу повісті «Сліпий музикант». Матеріалом для її написання послужили спогади про сліпонароджену дівчину, яку він знав у дитинстві та спостереження за хлопчиком, його учнем, який поступово втрачав зір та ще спостереження за талановитим сліпим музикантом.1898 року повість була завершена.

 

  1. Складання плану.

Слайд № 6

Давайте пригадаємо сюжет повісті. Складемо її план.(Діти разом з вчителем визначають правильний порядок пунктів плану)

 

  1. Словникова робота. Кожен учень має словник до повісті К
  2. ороленка «Сліпий музикант»

 

  1.     Бесіда за питаннями. Робота з текстом.
  • Як сліпий навчався пізнавати світ? (за звуками й на дотик)
  • Чи відрізнявся хлопчик зовні від своїх однолітків? (зовні він нічим не відрізнявся від однолітків. Він добре орієнтувався в будинку й на подвір’ї. незнайомі люди з першого погляду навіть не помічали його вади)
  • Чому Петрусь щовечора навідувався до Йохима? (він був вражений чарівною й водночас простою мелодією, яку награвав Йохим, і Петрусь хотів навчитися його мистецтва)
  • Чому мати придбала фортепіано й почала займатися з Петрусем музикою? (вона помітила, як ставився Петрусь до чарівної гри на сопілці Йохима, як тягнеться він до музики, і він виявив неабиякі здібності у навчанні)
  • Зачитайте портретну характеристику Петруся (ст.. 160)

 

  • Дядько Максим вирішив ознайомити хлопчика з українською піснею. Для чого? (через пісню він хотів ознайомити Петруся з історією українського народу)
  • Як Максим говорить про народну (хлопську) українську пісню? Зачитайте. (ст.. 159 XI частина)
  • Чи був безпорадним Петрусь удома? (ні, ходив усюди)
  • Яку роботу він міг виконувати?(сам прибирав свою кімнату, тримав у певному порядку свої іграшки й речі, мав розпорядок дня, виконував гімнастику(був фізично загартованим))
  • Скільки років було Петрусеві, коли дядько Максим вирішив подарувати йому конячку? (на шостому році (5))
  • Через який час Петрусь вже гарно сидів у сідлі? (через 2- 3 місяці)
  • Що більше любив Петрусь: гру матері на фортепіано чи Йохимову дудку? (він любив їх однаково) ст. 161 1-й абзац

(«Фортепіано було багатше, звучніше й повніше, але воно стояло в кімнаті, тим часом як сопілку можна було брати із собою в поле, і її переливи теж неподільно зливалися з тихими зітханнями степу»)

  • Яким чином музика стала центром розумового зростання хлопчика? (Ст. 161 низ )

(звукові форми стали головними формами його думки. Дядько Максим, користуючись цим, ознайомив хлопчика з історією його країни через пісенну творчість. Зацікавлений піснею, Петрусь знайомився з героями, з їхньою долею, з долею своєї батьківщини. Звідси у хлопчика виріс інтерес до літератури  )

  • Що привабило Евеліну до Петруся, коли той сидів на горбку біля річки? (чарівні звуки сопілки, на якій грав Петрусь)
  • Про що говорили Петро й сліпий дзвонар Єгорій?(Петро дізнається у розмові про сліпого дзвонаря Романа, який осліп у 7 років, до нього у снах приходить образ матері, він бачив світло)
  • Що відчув Петро після спілкування з дзвонарем? (Страждання. Він усвідомив жахливість сліпоти, яка позбавила його можливості бачити світ і найдорожчих людей. Він озлобився на життя і зосередився на своїх переживаннях. Через що виникли непорозуміння з дядьком Максимом)
  • Коли приходить прозріння до Петра? (після подорожі з жебраками до Почаївської лаври. Він зрозумів, що є безліч простих людей, яким живеться набагато гірше )

 

  1. Шлях прозріння героя.

Діти будують шлях проз ріння головного героя.

  • Скажіть, що допомогло Петру  Попельському прозріти?(Любов. Мистецтво )

 

Кожна людина тягнеться до сонця. Наш герой усвідомив, що життя лише тоді є повним, коли воно присвячене іншим. Ця повість Короленка є нагадуванням нам , щасливим, про нещасних, знедолених. Набагато важчою для людини є сліпота духовна, ніж сліпота фізична.

 

 

 

  1. Бесіда за питаннями.
  • Ви помітили, що повість закінчується епілогом. Знайдіть і зачитайте лексичне значення цього слова у словнику.
  • Скажіть, який момент у повісті ви вважаєте найнапруженішим? (Розмова Петра з дзвонарем Єгорієм) Так, діти, це кульмінація повісті.
  • Які антитези ви можете виділити у творі?

 

Єгорій  -  Роман

Сопілка - фортепіано

Петро Попельський - Єгорій

Багаті - бідні

Тьма – світло

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zip
Додано
28 січня 2019
Переглядів
4680
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку