Конспект уроку "Медицина, аптеки, спорт"

Про матеріал
Конспект уроку "Медицина, аптеки, спорт". У розробці здійснено спробу сформувати в учнів уявлення про розвиток медицини та спорту та їх вплив на буденне життя українців.
Перегляд файлу

Тема: Турбота про здоров*я. Медицина. Аптеки. Спорт.

Мета:

навчальна: сформувати в учнів уявлення про розвиток медицини та спорту та їх вплив на буденне життя українців.

розвиваюча: розвивати хронологічні вміння, вміння аналізувати та систематизувати матеріал, висловлювати власну думку.

виховна: виховувати толерантне ставлення до думки інших.

Тип уроку : комбінований.

Обладнання: підручник, робочі зошити.

Хід уроку

І. Перевірка раніше набутих знань.

Фронтальне опитування

Індивідуальне опитування

ІІ.   Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності.

Сьогодні на уроці  ми дізнаємося більше про розвиток медицини на наших теренах та його вплив на повсякденне життя населення. Сподіваюся, що ми зуміємо відзначити передумови та наслідки цього розвитку.

ІII . Сприймання і усвідомлення навчального матеріалу.

План

1. Як розвиток медицини і спорту вплинув на буденне життя українців?

  1. Розповідь вчителя

Визначальним в історії медицини стало 19 ст., що пов’язано з багатьма відкриттями в галузі хімії та фізики. Зокрема, розвиток хімії зробив можливим використання знеболювальних речовин у хірургії, удосконалення лабораторних досліджень. Винайдення антибіотиків дало змогу знизити смертність від інфекційних хвороб, а вакцин - запобігати спалахам епідемій. Відкриття в галузі медицини, доступність медичних послуг сприяли поширенню ідей здорового способу ж иття, невід’ємною частиною якого стало заняття спортом. Ц ікаві подробиці про різноманітні вправи для фізичного розвитку збереглися ще від козацьких часів. Спритності й витривалості запорожці набували у таких вправах, як їзда верхи, кулачні бої, плавання, біг, веслування, підняття ваги тощо. Від кінця 19 ст. в Україні почали поширюватися європейські види спорту, насамперед футбол, виникали спортивні гуртки та об’єднання. Зокрема, 1894 р. у Львові виникло фізкультурно-спортивне товариство «Сокіл», осередки якого незабаром з ’явилися в багатьох містах і селах Галичини та Буковини. На початку 1914 р. у 974 філіях «Сокола» відбули виш кіл 60 тис. юнаків та дівчат, вправляючись у різних видах спорту (велосипедному, веслуванні, фехтуванні, стрільбі (з 1912 р.)), заняттях із протипожежної підготовки та відвідуючи заняття з музики і співу. У 1900 р. створено ще одну фізкультурно-спортивну організацію - «Січ». Першу «Січ» було засновано в с. Завалля (нині село Снятинського р-ну Івано-Франківської обл.). Невдовзі січові осередки виникли в більшості міст і сіл Галичини.

Складаємо хронологічну таблицю

(за текстом підручника с.198-200).

IV.Узагальнення та систематизація знань

Підготуйте по два запитання, які стосуються матеріалу пункту й починаються словами «Чи правда, що...» (одне із запитань передбачає позитивну відповідь «Правда», а інше - заперечну «Неправда»).

V. Підведення підсумків. Повідомлення д/з.

Прочитати п.28 с.198-201. Підготуватися до проведення гри «Ваша черга розповідати».

 

 

docx
Додано
19 лютого
Переглядів
77
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку