Конспект уроку на тему "Населення та політична карта Південної Америки"

Про матеріал
Цією розробкою можна скористатися на уроках географії у 7 класі при вивченні теми "Населення та політична карта Південної Америки"
Перегляд файлу

Тема. Населення, його расовий склад та розміщення. Походження та формування сучасного населення Південної Америки. Політична карта. Основні держави. Україна і країни Південної Америки.

Мета: дати знання про населення Південної Америки, його расовий склад та розміщення; походження та формування сучасного населення материка; познайомити з особливостями політичної карти материка та історією її формування; визначити основні (найбільші) держави на материку; показати місце української діаспори в країнах Південної Америки; розвивати вміння працювати з джерелами географічних знань, навички аналізувати та узагальнювати навчальну інформацію щодо головних особливостей населення материка та закономірностей його розміщення на континенті.

Обладнання: політична карта Південної Америки, карта населення світу, географічні атласи, ілюстрації щодо теми уроку.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Опорні та базові поняття: населення, народність, нація, етнічний склад населення, аборигени, господарство, метиси, мулати, самбо, діаспора.

Географічна номенклатура: країни: Бразілія, Аргентина, Перу, Колумбія, Венесуела, Чілі; столиці країн: Бразіліа, Буенос-Айрес, Ліма, Санта-фе-де-Боґота, Каракас, Сантьяґо.

Зміст уроку

  1.           Організаційний момент
  2.       Перевірка домашнього завдання .

Цифровий диктант

І-варіант

Відповіді

ІІ-варіант

1

Памперо

11

2

Амазонка

10

3

Сельва

9

4

Анхель

8

5

Анаконда

7

6

Колібрі

6

7

Гуанако

5

8

Пампа

4

9

Парамос

3

10

Піран`я

2

11

Вікторія-регія

1

12

Кондор

12

Запитання до диктанту:

1.  Найменший птах світу.

2.  Найповноводніша річка світу.

3.  Субтропічний степ.

4.  Найвищий водоспад світу.

5.  Холодний штормовій вітер.

6.  Найбільша водяна лілія світу.

7.  Вологий екваторіальний ліс Південної Америки.

8.  Найкроворежливіша риба.

9.  Високогірні луки

10. Безгорбі верблюди.

11. Найдовша змія світу.

12. Найбільший птах в Андах з розмахом крилів 2м.

Запитання

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

ВідповідЬ

6

2

8

4

1

11

3

10

9

7

5

12

 

Гра «Вірю – не вірю»

 Материк Південна Америка – найвологіший материк на Землі.

 Крайньою східною точкою материка є мис Кабу-Бранку.

 Південну Америку омивають води Індійського океану.

 Крайньою південною точкою материка є мис Горн.

 Першими європейцями, які з’явилися в Південній Америці були іспанці.

 Материк названий ім’ям людини, яка його відкрила.

 Крайньою північною точкою материка є мис Ґальїнас.

  •              Материк розташований у Східній та переважно в Південній півкулях.
  •              Анди – це найдовша гірська система світу.
  •              Всі річки Південної Америки відносяться до басейну Тихого океану.
  •              Магелланова протока це найширша протока на Землі, що з’єднує Атлантичний і Тихий океани.

 

III.  МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

       Науковці вже давно обговорюють «туристичну революцію»- справжній переворот в розвитку господарства. Адже ріст кількості туристів у світі за останні десятиліття перевищує всі прогнози. 

- Як ви гадаєте чому сьогодні подорожують більше?

         Подорожі стають доступнішими і за ціною, і за витратою часу. Розвиток авіасполучення дозволяє дістатися будь-якої точки земної кулі за дві доби.  Все більше  людей стали жити за таким принципом  «Міняю збереження на враження». І сьогодні ми з вами відвідуємо туристичне агентство «Планета мандрівників». Наші менеджери представлять новий напрямок туризму «Мандрівка до Південної Америки».

Під час подорожі ми:

розкриємо - таємниці заселення материка;

дізнаємося - про етнічний склад та особливості розміщення населення;

визначимо -  найбільші країни.

Тема уроку: Населення та країни Південної Америки

План

  1. Раси і народи
  2. Кількість і розміщення населення.
  3. Країни Південної Америки
  4. Зв’язки України з державами материка

 

IV.  ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1.Раси і народи

    Чи знаєте ви, як відбувалося заселення Південної Америки в стародавні часи? Звідки прийшли корінні жителі материка – індіанці?

Учитель. На думку вчених, Південна Америка почала заселятися 15-17 тис. років тому індіанцями з Північної Америки. Вони належать до монголоїдної раси. Тому найбільш вірогідно, що їх предки прийшли в Америку з Азії. Хоча існує інша точка зору,за якою вони потрапили на материк з островів Океанії. Підгрунтям такої версії служать виявлені загальні антропологічні ознаки індіанців і жителів Океанії (широкий ніс,хвилясте волосся,швидкий ріст бороди),а також дуже схожі знаряддя праці.

Історична довідка

Індіа́нці — загальна назва корінного населення Америки (за винятком ескімосів і алеутів), яку їм дав мореплавець Христофор Колумб, оскільки вважав, що відкритий ним континент  Індія.

      До прибуття європейців материк заселяли кілька десятків різних народів, які через помилку Христофора Колумба одержали спільну назву "індіанці”. Вони мали різний рівень розвитку. Одні жили за умов первісного ладу. Займалися мисливством, рибальством та збиранням плодів диких рослин. Їх нащадками є нинішні племена індіанців Амазонії. Найбільша група –гуарані, яких нараховується близько 150 тис. чол. Вони говорять власними мовами та дотримуються традиційних вірувань. Лісові індіанці прикрашають себе пір'ям птахів, татуюванням тіла. Завдяки індіанцям Амазонії людство дізналося про гамак та сильну отруту кураре, яку одержують з соку рослин. При надходженні у кров кураре має паралітичну дію. Індіанці використовували її для отруєння стріл. Нині кураре використовується у медицині.

     Інші індіанці досягли високого рівня розвитку. Так інки створили в Андах могутню державу з розвинутою цивілізацією ще у Х ст. до н.е. Давня столиця держави інків Тігуанака знаходилася на березі озера Тітікака. В імперії була єдина мова – кечуа, єдина релігія – культ верховного божества Віракоча. Праця чітко планувалася. Жителі країни займалися землеробством, будували дамби, дороги, зрошувальні канали. На голову держави – Верховного Інку – працювали тисячі підданих, віддаючи третину своїх статків, а ще третину храмам бога Сонця Інті. Донині вражають залишки величних храмів інків, їх палаци, мережа водогонів, зрошувальних систем, доріг, головна з яких довжиною у 5250 км була подолана за протяжністю лише на початку ХХ ст. Свої фортеці інки споруджували без цементу з велетенських брил, вагою до 200 тон. Найбільша брила має масу 361 т. Вони підігнані з такою точністю, що й донині не можна знайти жодної щілини між ними.

Відомі досягнення інків у медицині, астрономії, терасовому землеробстві, а також витвори мистецтва, ткацтва, ювелірної справи, кераміки. Свої знання інки передавали за допомогою "кіпу” – зв’язок кольорових шнурків з вуликами. Для їх розшифрування готувалися спеціальні люди. Історія інків збереглася у піснях, які уславили дії вождів. Інки були хорошими музикантами й танцюристами, вміли складати вірші.

     Нащадками інків є індіанці кечуа, що живуть у Перу. Завдяки індіанцям Америки людству відомі картопля, томати, бавовник, соняшник, натуральний каучук,  шоколад і кетчуп.

- Тож якими винаходами ми завдячуємо жителям Південної Америки?

Приблизно від 1500 р. почалася колонізація материка іспанцями і португальцями. Слідом за іспанцями в боротьбу за захоплення територій на материку вступили французи, англійці й голландці. Щоб компенсувати дефіцит робочих рук, європейці почали завозити рабів з Африки. У період від XVI до початку XIX ст. було продано в рабство й привезено до Америки понад 10 млн африканців.       Після скасування рабства в першій половині XIX ст. для роботи на плантаціях почали приїжджати китайці та індійці. У XIX—XX ст. до Південної Америки прибуло багато вихідців з інших країн — японці, араби, німці, а також росіяни та українці.

Населення Південної Америки, як і Африки, відрізняється надзвичайно різноманітним расовим складом. На Південноамериканському континенті живуть представники європеоїдної (25 %), монголоїдної (15 %), негроїдної (10 %), а також мішаних рас (50 %), які виникли на їхній основі .

Метиси, мулати, самбо. Креоли.

Мішані шлюби

європейці + індіанці = метиси

європейці + негри = мулати

індіанці + негри = самбо

 

2.Кількість і розміщення населення.

У Південній Америці проживають понад 400 млн осіб. За останні півстоліття кількість населення збільшилася майже втричі та продовжує досить швидко зростати. У родинах південноамериканців традиційно багато дітей, тому Південну Америку часто називають континентом молоді. Приблизно 30 % його населення — діти та підлітки віком до 15 років.

Картографічний практикум

Робота з картами

Карта «Густота населення світу».

- Як розміщується територією материка населення? (Нерівномірно. Більшість проживає в приморській частині материка)

  • Найбільша густота населення: приблизно 34 особи на 1 км² в Еквадорі.

 

Населення розміщується територією материка нерівномірно. Майже 90 % його проживає в приморській частині континенту. Там розташовані найбільші міста, які разом із прилеглими територіями охоплюють великі площі та кількість населення: Сан-Паулу (19 млн осіб), Буенос-Айрес (14 млн осіб), Ріо-де-Жанейро (12 млн осіб).

Ще однією особливістю розміщення населення Південної Америки є його «високогірне» проживання. У деяких андійських країнах значна частина населення живе на висоті 2400—2600 м над рівнем моря.

У той самий час величезні простори Південної Америки в районі екваторіальних лісів і на півдні залишаються майже незаселеними.

 

Математичний практикум

Визначте середню густоту населення Пд. Америки

Сг = Ч / П,

де Сг – середня густота населення (чол./км2);

Ч - чисельність населення (чол.);

П - площа (км2 або га).

 

Приклад:

Середня густота населення України, якщо відомо, що у 2019 році на території держави проживало 45 млн. осіб.

Розв'язання: Сг = 45 000 000 : 603 700 ≈ 75 осіб/км2.

 

Сг= 400000000:18300000=21,85чол\км2=22ч.\км2

 

Карта «Мови та релігії країн світу».

  • Які основні мови спілкування? Адже ми їдемо у подорож. (іспанська, португальська)

 

3.Держави Південної Америки

На території Південної Америки розташовані 12 незалежних держав та 3 залежні території (Фолклендські острови; Південна Джорджія та Південні Сандвічеві острови – Велика Британія; Французька Гвіана) .

10 з 12 південноамериканських країн мають вихід до вод Світового океану,  ще 2 країни лежать в середині материка.

Картографічний практикум

Робота з картами

Карта «Політична карта Пд.Америки».

Більшість країн належать до таких, що розвиваються. Індустріальний розвиток регіону відбувається нерівномірно, найбільш високим є рівень у Бразилії, Аргентині, Венесуелі, Чилі, Перу, Колумбії та Уругваї. Одна з основних галузей промисло-вості — видобувна. Перше місце за виробництвом залізної й марганцевої руди посідає Бразилія. Лідери у видобутку мідних руд — Чилі й Перу. Причому для Чилі мідь є найважливішою статтею експорту й поповнення державного бюджету. За видобутком олов’яних руд виділяються Перу, Бразилія й Болівія, бокситів — Суринам і Бразилія (тут же розміщені найбільші заводи з виробництва глинозему). 
В економіці континенту важливу роль зберігає сільське господарство. Основними культурами є кукурудза, рис, пшениця, цукрова тростина, бавовна, кава, какао, банани, картопля, квасоля. Третина сільськогосподарської продукції припадає на тваринництво, в основному воно має м’ясний напрямок і розвивається екстенсивним шляхом. За виробництвом тваринницької продукції виділяються Аргентина й Уругвай (у тому числі район пампи). 
   Майже повсюдно розвинене рибальство й промисел інших морепродуктів. Провідні позиції в галузі посідають Перу, Чилі й Бразилія. Головними об’єктами морського промислу є анчоус, сардина, оселедець, тунець, скумбрія, акула, креветки, лангусти, устриці, мідії. 

4.Зв’язки України з державами материка. Українська діаспора.

  •              Основними торговельними партнерами України в Пд. Америці є  Бразилія, Аргентина та Венесуела.
  •              Зв’язки нашої держави  із цими країнами не обмежуються лише торгівлею. Розвивається культурно-гуманітарне, науково-технічне, політичне співробітництво.

 

До країн Америки Україна експортує переважно мінеральні добрива, чорні метали, машини й обладнання, літаки, шини, зерно. Крім того, до країн Південної, Центральної Америки й Карибського басейну наша країна продає зерно. Натомість вона отримує фармацевтичні продукти, каву, тютюн, банани, рибу та морепродукти тощо.

Велику роль у відносинах України з країнами Америки відіграє українська діаспора.

У Південній Америці в Аргентині та Бразилії сформувалась найбільша  за  чисель ністю українська діаспора. Масовий виїзд українців до Південної Америки припав на кінець XIX ст. Сьогодні тут мешкає понад 160 тисяч українців, які, об'єднавшись у громади, зберігають свою мову та самобутню культуру.

V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Бесіда за запитаннями 
1. Чим відрізняється расовий склад населення Південної Америки й Африки? 
2. Якими є особливості розселення жителів материка? Чим вони пояснюються?

3.Які відносини пов’язують Україну з країнами Пд. Америки?

Географічний диктант

І вар.

Поняття

ІІ вар.

Запитання

1

Самбо

10

1. Найбільша країна на материку

2

Іспанська

9

2. Нащадки шлюбів європейців та негрів

3

Чилі

8

3. Найменша країна на материку

4

Мулати

7

4. Мова, якою розмовляє більшість населення Бразілії

5

Портуґальська

6

5. Нащадки шлюбів європейців та індіанців

6

Сурінам

5

6. Країна, що розташована в Андах

7

Метиси

4

7. Нащадки шлюбів індіанців та негрів

8

Аргентина

3

8. Мова, якою розмовляє більшість населення на материку

9

 

Болівія

 

2

 

9. Друга за площею держава на материку

10

Бразілія

1

10. Країна, що не має виходу до моря

 

VI. Підсумки уроку 
Висновки 
• Епоха Великих географічних відкриттів поклала початок колонізації Америки європейцями. На сьогоднішній день значну частину населення становлять їхні нащадки. У приатлантичних районах багато негрів (нащадки рабів), а на заході континенту — індіанців (найбільше їх у Болівії). У багатьох державах більшість жителів є нащадками шлюбів європейців з індіанцями (метиси). 
• Густота населення регіону є однією з найнижчих у світі. Найбільша людність спостерігається на узбережжях, найменша — у районі басейнів річок Амазонки, Оріноко, Парагваю. 
• У ряді країн найгустіше заселені плоскогір’я Анд (внутрішня система розселення). При цьому основна частина жителів зосереджена в районах, розташованих на висотах від 1000 до 3000 м. 
• На території континенту розташовані 12 незалежних держав (крім Французької Гвіани). За розмірами й рівнем економічного розвитку виділяються Бразилія, Аргентина, Венесуела, Чилі, Перу, Колумбія. 

VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

  • Опрацювати пар.
  • Скласти сенкан на тему Південна Америка.
  • Підготуватися до уроку контролю знань.
  • З’ясувати, які країни заховані за QR кодами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
13 грудня 2021
Переглядів
2821
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку