Конспект уроку на тему:"Норма літературної мови як основне поняття правильності мовлення"

Про матеріал
Конспект уроку на тему:"Норма літературної мови як основне поняття правильності мовлення" полегшить роботу вчителя на уроці української мови.
Перегляд файлу

Урок № 2

Норма літературної мови як основне поняття правильності мовлення, її варіативність, українська мова

Мета: узагальнювати знання учнів про стилістику, повторити вивчене про значення норми літературної мови, удосконалювати вміння визначати стилістичні ознаки слів та текстів, утворювати слова і форми слів; розвивати навички роботи з текстами, уміння робити лінгвістичний аналіз тексту, навички роботи з інформацією, творчі навички; збагачувати словниковий запас; виховувати дбайливе та уважне ставлення до рідної мови.

Тип уроку: повторення знань, удосконалення вмінь і навичок.

 

 

 

ХІД УРОКУ

 

I. Організаційний момент

II. Ознайомлення учнів із темою, метою і завданнями уроку

III. Виконання практичних вправ, спрямованих на повторення вивченого

Робота з опорною схемою

► Згадайте, що таке мовні норми. Які ознаки вони мають?

► Де зібрано закони писемної мови?

Матеріал для вчителя. Мовна норма — це сукупність мовних засобів, що вважаються правильними й сприймаються носіями мови як зразок суспільного спілкування в певний період розвитку мови і суспільства. Ознаки мовної норми: гнучка стабільність, варіантність, дотримання усталених, загальноприйнятих правил щодо слововживання, написання, наголошування слів, граматичного оформлення висловлювання. Закони писемної мови зібрані в «Українському правописі» (редакція 1993 p.).

ukrainska_mova_11k-7

 

Робота з таблицею

► Заповніть таблицю за поданим початком.

Види норм української літературної мови

Орфоепічні

Регулюють вимову звуків та наголошування слів

Лексичні й фразеологічні

 

Морфологічні

 

Синтаксичні

 

Орфографічні й пунктуаційні

 

Словотворчі

 

Стилістичні

 

Лексична робота

► З’ясуйте значення й стилістичне забарвлення кожного слова в синонімічних рядах. Визначте стрижневе слово кожного ряду.

Берегти — боронити — уборонити — зберегти. Бігти — мчати — нестись — гасати — ганяти — скакати. Парубок — юнак — хлопець — молодик — молодець. Безліч — чимало — чималенько — тьма — багацько — сила-силенна. Обличчя — лице — лик — пика — фізіономія — вид. Чудовий — чудесний — дивний — дивовижний — чарівний — пречудесний.

► Як стилістичне забарвлення слова впливає на правила його вживання?

«Кращий знавець фразеологізмів»

► Наведені фразеологізми запишіть у три колонки: розмовно-побутові, народнопоетичні, книжні. Поясніть їх значення, використавши фразеологічний словник.

Витріщити очі, слово в слово, язик чесати, з оригіналом згідно, з давніх-давен, шуми в серці, червоная калинонька, гуси-лебеді, рухоме майно, на точці замерзання, грати першу скрипку, як риба у воді, допекти до живого.

► Наведіть ще приклади фразеологізмів, що належать до трьох указаних груп.

Усна робота

► Визначте характер помилок у поданих конструкціях, підберіть правильний варіант.

Хочеться сказати кілька зауважень з приводу прочитаної доповіді. Звернемо увагу до легенди про Данко. У допомозі вчителю можуть стати й популярні посібники з історії живопису. У кінотеатрі ми зустріли Ольгу з Миколою і їхню Наталочку з косичками. Дядько Лев добре ставиться до Мавки, любить природу. Такі люди і молодь були достойними епохи, в яку вони жили. У своїх творах і віршах Шевченко гнівно викриває царизм. Хлопчаки тікали, накивавши п’ятами.

 IV. Підсумок уроку

► З’ясуйте емоційні та стилістичні можливості наведених дієслів. Доповніть ряди власними прикладами. Штовхнути, козакувати, парубкувати, дівувати, гарувати, кухарювати, батрачити, наймитувати, багатшати, добрішати, старітися, молодіти, злішати, розумнішати, гладшати, теплішати.

Заметушитися, заспівати, заговорити, зажевріти, закричати, засвітися; розкричатися, розговоритися, розспіватися, розсістися, розшарітися.

V. Домашнє завдання

► Записати 10 українських народних прислів’їв і приказок, побудованих на антитезі або антонімії. Визначити стилістичне забарвлення цих мовних засобів.

 

docx
Додано
3 березня 2020
Переглядів
5441
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку