Конспект уроку на тему "Туве Янссон. «Комета прилітає»"

Про матеріал
Туве Янссон. «Комета прилітає». Мета заняття: навчальна: ознайомити учнів з біографією фінської письменниці Туве Янсон; розвивальна: розвивати навички дослідницької роботи учнів, усного мовлення, здатність висловлювати власну думку; уміння аналізувати; виховна: сприяти вихованню кращих рис характеру на основі загальнолюдських моральних цінностей. Розвиток та формування таких ключових компетентностей: спілкування державною мовою; навчання впродовж життя інформаційно-комунікаційних
Перегляд файлу

Туве Янссон. «Комета прилітає».

Мета заняття:

  • навчальна: ознайомити учнів з біографією фінської письменниці Туве Янсон;
  • розвивальна:  розвивати навички дослідницької роботи учнів, усного мовлення, здатність висловлювати власну думку; уміння аналізувати;
  • виховна: сприяти вихованню кращих рис характеру на основі загальнолюдських моральних цінностей.

Розвиток та формування таких ключових компетентностей:

спілкування державною мовою;

навчання впродовж життя

інформаційно-комунікаційних

 

Обладнання: книга Туве Янссон «Комета прилітає», презентація, інформаційні картки, підручник, ілюстрації.

Тип уроку: урок формування нових знань, умінь та навичок.

 

Зміст заняття

І. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань.

      Оголошення теми уроку.

Слово вчителя.  Туве Маріка Янссон народилася 9 серпня 1914 р. в столиці Фінляндії м. Гельсінкі. Батько, Віктор Янсон, був скульптором, навчив своєї справи й маленьку Туве. Мати, Сігне Гаммартсен, була популярним дизайнером-графіком, учила дітей малювати. Батьки приділяли багато уваги вихованню дітей. У дружній і творчій родині Янсонів сповідували ідеали свободи, відповідальності, любові й вірності одне одному. Добрі стосунки в сім'ї дали поштовх для створення Туве в подальшому образу родини мумі-тролів та їхніх друзів. Ще в дитинстві, коли сім'я відпочивала біля Фінської затоки, у Т. Янсон виникла ідея намалювати веселу карикатуру на свого братика Ларса у вигляді незграбного бегемотика. Цей образ через багато років стане основним казковим персонажем письменниці. Діти в сімействі Янсонів були дуже дружними, вони все життя допомагали одне одному. Стосунки між сестрою й братами також згодом знайшли відображення в розповідях про мумі-тролів.

1930 р. Т. Янсон переїхала з Гельсінкі до Стокгольма (столиця Швеції), де навчалася в Коледжі мистецтв, ремесла і дизайну. Там вона серйозно займалася малюванням, вивчала художнє оформлення книжок, кераміку.  Живучи в домі свого дядька Ейнара, дівчина нерідко залазила до комірчини, шукаючи щось попоїсти. Дядько жартома лякав її злими тролями, які немовби живуть у комірці й охороняють харчі. Однак злих персонажів скандинавського фольклору (які, зазвичай, у легендах шкодять людям) письменниця перетворила на добрих казкових героїв.

Перша книжка письменниці про мумі-тролів побачила світ 1945 р. Це була повість " Маленькі тролі і великий паводок", яка одразу сподобалася читачам у різних країнах. З того часу вона створила ще п ятнадцять книжок про мумі тролів, які ілюстрували сама та її брати.

Протягом усього життя письменниця вигадувала історії про мумі-тролів для того, щоб сучасний світ став трохи добрішим і людянішим.

З 2002 р. у Фінляндії засновано Літературну премію імені Туве Янсон, яку щороку вручають письменникам, які пишуть для дітей. Книжки популярної фінської авторки перекладено 40 мовами світу, у тому числі й українською — їх переклала на початку 2000-х років Наталя Іваничук.

 

 

III. Формування нових знань, умінь та навичок.

     Слово вчителя. Всесвітнє визнання Туве Янссон принесли казки про Мумі – Троллів. Образ Троллів виник в 1930 році. Перше їх зображення було зроблено в карикатурах фінського журналу «Гарм».

      Вправа «Хмара слів». З хмарини випишіть головних героїв твору.

 

   Слово вчителя. У долині Мумі – Троллів завжди щось трапляється. Часом комічне, часом лякливе і страшне. Ось і тепер, коли нічого не сповіщало про біду, на землю рухається Комета з космосу. Що буде? Як урятуватись? Над цим розмірковують Троллі. Тому ця дитяча казка є філософською.

У Троллів дуже спокійна мама, веселі і добрі друзі, і ніяка комета їм не страшна. Головне, коли це вогняне страхіття буде близько, не піддаватись паніці, а знайти затишну печеру, зібратись там усім разом, і г оловне ,не забути взяти торт. А ще, організувати ванну, щоб помитися. І в найстрашніший момент ,перед загибеллю, хвилюватись про те, щоб нікого не образити необдуманим висловом. Такі елементи добра є домінуючими у творі.

 

      Робота з підручником. Виразне читання казки.

      Клоуз-тест

У _______________________ будиночку живе добра й дружна сім’я мумі-тролів. _______________ готова всіх нагодувати, про всіх подбати, всіх захистити. ___________________ може полагодити будь-яку річ, він збудував зручний і яскравий ____________, де кімнати ________________________, бо так значно веселіше.

Їхній син ____________________уміє знаходити хороших друзів. Серед них — звірятко _______________, котре, попри те що було дуже ____________________, здатне на велику дружбу і на велику турботу про інших, як і _________________, що випадково знайшлося. __________________ люблять блукати невідомими стежками, відкривати ще небачене. Мандруючи, вони дійшли аж до ___________________, та всі стежки завжди вели їх ___________________, до милого їхньому серцю _______________.

 

У блакитному будиночку живе добра й дружна сім’я мумі-тролів. Мумі-мама готова всіх нагодувати, про всіх подбати, всіх захистити. Мумі-тато може полагодити будь-яку річ, він збудував зручний і яскравий дім, де кімнати різнокольорові, бо так значно веселіше.

Їхній син Мумі-троль уміє знаходити хороших друзів. Серед

них — звірятко Чмих, котре, попри те що було дуже маленьке, здатне на велику дружбу і на велику турботу про інших, як і кошенятко, що випадково знайшлося. Друзі люблять блукати невідомими стежками, відкривати ще небачене. Мандруючи, вони дійшли аж до моря, та всі стежки завжди вели їх додому, до милого їхньому серцю ґанку.

      Паспорт твору

ІV. Сприйняття й осмислення нового матеріалу

      Заповнюємо таблицю

 

 

      Бесіда за питаннями:

  • Чи сподобався вам чарівний світ природи , яким розпочинається казка?
  • Що вразило при першому знайомстві з Мумі – Троллями?
  • Як живуть Мумі-Тролі?
  • Які у них стосунки у родині?

      Уявіть, що Мумі-троль завітав до вас.

  • Що б ви розповіли йому про себе та свою домівку?

V. Підведення підсумків.

      Обмін думками:

  • чому героям вдалося подолати усі перешкоди на їхньому шляху?
  • які цінності переважають у цій сім’ї?

 

Всім відомо, що перед справжньою дружбою не встоять жодні негаразди, що будь-які катастрофи разом перенести легше, що сім’я – це справжня цінність будь-якої людини. Ця казка вчить нас ніколи не втрачати надію та віру у краще. Боротися до кінця та перемагати. Бути вірним другом і долати власні страхи, коли на кону стоїть життя близької людини.

 

      Інтерактивна вправа «Мікрофон»

  • Я вважаю, цю книгу варто прочитати тому, … .
  • На мій погляд, найголовнішим у житті є … .

 

VI. Домашнє завдання (на вибір).

  • Намалювати ілюстрації до твору
  • Написати, які цінності переважають у вашій сім’ї.

 

 

 

 

docx
Додано
30 квітня
Переглядів
1355
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку