Конспект уроку основ християнської етики на тему "Родина"

Про матеріал
Мета роботи - виховувати почуття вдячності і любові до найрідніших і найдорожчих нам людей - батьків, плекати християнські цінності на основі Святого Письма.
Перегляд файлу

 

 

 

Конспект уроку в 10 класі на тему:

 

«РОДИНА»

 

 

 

 

 

 

 

 


МЕТА навчальна : з допомогою Святого Письма донести до дітей важливість присутності Бога в наших серцях, в нашому домі; ознайомити з об'єднувальною функцією свят в родині; на прикладі Пресвятої Родини переконати в необхідності панування атмосфери любові, тепла, довіри у наших родинах, котра проектується на дітей,

виховна: сприяти поширенню любові в класі, в родині, в суспільстві, виховувати покору, слухняність;

розвиваюча: розвивати пам'ять, увагу, логіку, вміння чітко висловлювати думку і поважати думку товариша.

Допоміжні засоби: Святе Письмо, ікона, свічка, різдвяна шопка, образки із зображенням Пресвятої Родини плакати з написаними словами Святого Письма та українських класиків;

1. З Книги Сирах 3. 5,6

Хто шанує батька, той матиме втіху в дітях, і в день своєї молитви буде вислуханий. Бо батьківське благословення доми дітей укріплює, прокляття ж матері руйнує їхні основи. Хто звеличує батька - довго житиме, хто Господові слухняний - матір свою заспокоїть.

2. Т.Г. Шевченко  

Бо хто матір забуває, того Бог карає,

того люди цураються, в хату не пускають.


Хід уроку

Вступ і приготування

Слава Ісусу Христу! Який у вас настрій? Якщо в когось є якісь труднощі, хай скаже: « Господь - мій помічник, не боюся нічого» (Пс. 118, 6). Отож, сьогодні ми поділимось з вами роздумами про щось чудове, вічне і обов'язкове - родину. Поринемо спогадами у дитинство, пригадаємо свята, які любили і любимо святкувати; задумаємось над жертовним подвигом матері та над стосунками між батьками і дітьми. Знаємо, що інколи в них бракує любові і тепла. Інколи ми навіть прагнемо чуда, яке б змінили все в одну мить на краще, та чуда нема. А знаєте чому? Бо ми, закуті в кайдани власних проблем, часто забуваємо, що всі відповіді на наші проблеми і запитання містяться де? Звичайно, у Святому Письмі. Саме воно нам нагадує, що чудо здійснюється тільки в співпраці з Богом. Саме у співпраці з Богом людина здатна здійснити чудо примирення, чудо прощення, чудо любові. Пригадуєте, Ісус просив: наповніть водою посудини, відкотіть камінь від гробу! Чи ж би сам Він цього не зробив? Звичайно, що б зробив, бо Господь - Всемогутній, але Він кличе нас до співпраці. А найпершим кроком до неї є молитва. Отож, помолимось разом за наші родини.

Молитва

Всещедрий Отче, Ти в своїй доброті благословив усі творіння. Твоя Батьківська рука піклується всім. Ти дбаєш і про гніздо пташиних писклят. Посилаючи Свого Єдинородного Сина в світ, Ти вибрав для Нього Матір і прибраного отця - опікуна, освячуючи в такий спосіб родину. Тебе просимо, Господи, так, як Ти благословив Святу Родину, - благослови всі наші родини. Поможи, щоб у них панували мир, віра, надія, любов, бо Тобі належить всяка слава, честь і поклоніння Отцю і Сину, і Святому Духові навіки вічні. Амінь.

Розвиток теми

Погляньте на цю різдвяну шопку. Ясна річ, що ми не будемо зараз колядувати. Я просто хочу разом з вами перенестись у світ безжурної краси, неперевершеної радості та безконечної любові. В атмосферу, яка панувала між членами Пресвятої Родини. В атмосферу, в котрій дихають любов, тепло і довіра. Дай, Боже, щоб наші родини, напоюючись цією благодаттю, не кришились, а міцніли, не зменшувались, розростались квітучим садом. На превеликий жаль, зараз українська родина потерпає від дисгармонії, яка підступно ввірвалась з бажання жити тільки для себе. Тому й маємо на її тілі криваві рани абортів, розлучень, які стікають сльозами заплаканих і покинутих дітей. Але ж у Святому Письмі читаємо:

Діти - спадщина від Бога, плід лона - нагорода.

Як стріли в руці вояка, так діти віку молодого.

Щасливий чоловік, що ними наповнив свій сагайдак! (Пс. 127) Щасливі і ваші батьки, бо в їхній пам’яті не струться спогади про той щасливий день, коли ви народились. Тоді палахкотіла пелюсткою свічечка і скапував щасливою сльозою віск. Шелестіли тихими подячними молитвами батьки. Бо Бог дивиться на людей і усміхається їм у їхніх дітях. Ви підростаєте. Зло бачиться, але в добро віриться, - вчать вас батьки . Вчать ваше серце любити, душу - розуміти, а руки і розум - допомагати людям. Може і не доведеться вам завжди жити у батьківській хаті, але нехай вам в житті приходить на поміч материнська ласка і батьківське благословення (читаю  слова на плакаті). Обов'язково буде мить, коли ви покинете своє гніздечко і полинете шукати будівельний матеріал для свого власного. Його ви знайдете завдяки праці і розуму, але де б ви не були, вас завжди будуть чекати очі материнські і білява хата. Особливо ж - на свята,

  • чи любите родинні свята? Чому?
  • Які свята чекаєте з великим нетерпінням?
    Відповіді дітей.

Отже, узагальнимо: під час родинних свят:

  • зустрічаються різні рідні покоління;
  • обов'язкова гостина за святковим столом
  • спільна молитва родини;
  • Це святкові побажання, поєднання старих традицій, віншувань з новими,
  • започаткування нових.

А хто ж нас з найбільшим нетерпінням очікує в свята? Звичайно - рідна мама. В нашому народі особливо звеличено ім’я матері. Не слухати матір завжди було гріхом, зневажати - сором. ( читаю слова плакату 2 ) Українська педагогіка знає багато висловлювань, які особливо підкреслюють місію матері:

  • хто маму має, той горя не знає;
  • Бог прикрасив небо сонцем, а хату - матінкою;
  • у дитини заболить пальчик, у мами - серце.

Виявляючи в чомусь якусь незвичайну ознаку, українці говорять: « Так гарно, як у мами». Ну ще б! Адже мама не тримає списку наших недоліків, її не дратує плач немовляти. Мама нейтралізує сумніви. Вона не вміє ображатись. Зате, вміє обмежитись і задовольнятись найменшим. І, здається, зовсім не відчуває болю від цієї жертви. Навпаки, цвіте - не перецвітає її материнське добро, ніжне тепло.

Лиш мати вміє жити аби світитись, як зоря.

В. Стус

На жаль, інколи, щоб це зрозуміти й оцінити, нам потрібно пережити, постаріти, порівняти, порозумнішати. Скільки істини у словах Л. Українки:

Ми, здебільшого, не достойні своїх мам.

Справді, як часто ми стаємо подібними до блудних синів з відомої Христової притчі. Кожен з нас грішить по - своєму. Часом, в рідній хаті відійдемо від мами і тата далеко - далеко, далеко від Бога... А мама чекає, бо вона добре знає, що ми з нею повністю не можемо розрахуватися. Читання Святого Письма (Кн.. Сирах 7, 27-28)

Усім своїм серцем прославляй свого батька і не забувай про болі матері твоєї. Пам'ятай, що вони привели тебе на світ. Чим заплатиш за те, що для тебе вони вчинили?

Знаєте, часто так буває: як ми ставимось до наших батьків, так і до нас будуть ставитись наші діти. Послухайте розповідь. Привіз батька старенького в будинок перестарілих його власний син. Батько сів на лаві і гірко заплакав. Син його заспокоює, А батько каже: « Не за собою я плачу! Плачу за тебе, бо був час, коли і я свого батька привіз сюди, а мені люди говорили, повторювали, що мене те ж саме чекатиме. Я не йняв їм віри. Тепер плачу, бо й тебе чекає така доля». Син задумався над батьковими словами і повернувся з ним додому. А зараз запалимо свічку і прочитаємо наступний текст (Еф. 6, 1-4 ) Спонукаю дітей подумати в тиші, пізніше - запис у зошити 1 -2 віршів.

Перевірка домашнього завдання

З притишеного тону до голоснішого розвивається мелодія пісні « Родина» у виконані Н. Яремчука. Наша Україна - християнська країна. І музика, і література закликають нас наслідувати добрі традиції, плекати віру в Бога. На домашнє завдання ви готували розповіді про родини видатних українців. Прошу. Закріплення теми.

 Підведемо підсумок:

  • чому нам слід шанувати і любити батьків?
  • Хто є прикладом для християнських родин?
  • Як будемо вирішувати наші болючі проблеми в родині?
    Відповіді дітей.

Домашнє завдання: прочитати вірші Святого Письма ( Лк. 2. 51-52 )

і намалювати в зошиті контури мами, тата і дитини, подумати, що їх єднає і записати у зошити.

Продовжимо нашу молитву

Тебе, Єдинородний Сину. Просимо. Так, як Ти був слухняний Свому Небесному Отцеві і земній Неньці, допоможи , щоб і ми були подібні в тому послусі до Тебе. З Тебе брали приклад послуху земним нашим родичам, щоб бодай частково віддячитись їм за труди, які несуть за нас, облегшити гіркість їх туземного життя, та бути вінцем нагороди у вічності. Амінь.

На закінчення заспіваймо пісню « Де згода в сімействі» на слова Г. Сковороди.


 

doc
Пов’язані теми
Етика, Розробки уроків
Додано
22 січня 2019
Переглядів
3128
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку