конспект уроку +презентація:"ПІДЗЕМНІ ВОДИ. ОСНОВНІ АРТЕЗІАНСЬКІ БАСЕЙНИ УКРАЇНИ. БОЛОТА, ЇХ ТИПИ І ПОШИРЕННЯ. "

Про матеріал
конспект уроку до теми «Води суходолу і водні ресурси України:підземні води,болота» з елементами STEM освіти до розділу «Природні умови і ресурси України » з курсу географії «Україна у світі:природа,населення»,8 клас. До конспекту розроблена презентація.
Перегляд файлу

УРОК 34                                                                                 Дата:             клас:

ТЕМА:ПІДЗЕМНІ ВОДИ. ОСНОВНІ АРТЕЗІАНСЬКІ БАСЕЙНИ УКРАЇНИ. БОЛОТА, ЇХ ТИПИ І ПОШИРЕННЯ. ПРИЧИНИ ЗАБОЛОЧЕННЯ

Практична робота № 4 (продовження). Позначення на контурній карті боліт

Мета: Знаннєвий компонент:Формулює визначення понять «болото», «підземні води», поглибити знання про особливості та розміщення підземних вод і боліт на прикладі України;

Діяльнісний компонент:Знаходить  та  показує  на картах  різного  масштабу:характеризує водні об’єкти України;порівнює гідрографічні особливості водних об’єктів;формувати уміння аналізувати дані про внутрішні води України. сформувати в учнів знання про основні артезіанські ба­сейни України, їх розташування; вивчити закономірності поширення боліт різних типів у межах території України; продовжувати форму­вати навички роботи з географічними картами та різними джерелами географічної інформації; сприяти формуванню в учнів критичного мислення.

Тип уроку: комбінований,

Обладнання: мультимедійний комплекс, картки - завдання для STEM моделювання-дослідження, фізична карта України, карта поверхневих вод України, кліматична карта, атлас, підручник.

Опорні та базові поняття: підземні води, ґрунтові води, артезіанські води, мінеральні води, термальні води, артезіанський басейн, болото, верхове болото, низове болото, водний баланс, місцевий стік, транзитний  стік,водозабезпеченість.

Географічна номенклатура: артезіанські басейни: Дніпровсько-До­нецький, Волино-Подільський, Причорноморський.

 

ХІД УРОКУ

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

Прийом «Інтелектуальна розминка»

Назвіть, які за походженням бувають озерні улоговини?

Назвіть приклади озер з різним походженням озерних улоговин.

Укажіть, які райони України мають найбільше озер.Поясніть, чому ці райони України багаті на озера.

Назвіть та покажіть на карті найбільші озера.

Назвіть та покажіть на карті найбільші водосховища.

Перевірка домашнього завдання

1. Які місцеві кліматичні зміни з’являються в районі великого водосховища?

2. Чи існує закономірність в розміщенні по території України різних озер:

 а) за походженням озерної улоговини; б) за ступенем  мінералізації?

Відповідь обґрунтуйте, наведіть приклади, покажіть на карті.

IIІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ І ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

ФАКТ:

Запаси прісної води на Землі, які складають всього 2,5-3% від їх загальної кількості, розподілено так: В Україні 80% питної води забезпечується за рахунок поверхневих вод - в основному з Дніпра. Але є країни, в яких поверхневих вод вкрай мало, або ж вони надзвичайно забруднені.

Наприклад, в Індії підземні води викачують у 54 рази швидше ніж їх запаси поповнюються. І на цю воду припадає 85% всього споживання. Відновлення підземних вод зазвичай відбувається за рахунок дощів та снігопадів. Але в містах цьому перешкоджає в тому числі дорожнє покриття.

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

І. Підземні води -  вивчає наука гідрогеологія. Загальні запаси цих вод оцінюються в 22 км3.

Води, що містяться у верхній частині земної кори (до глибини 12–16 км) називаються підземними. На уроці ми маємо з’ясувати наскільки країна забезпечена підземними водами. У 70-ті роки ХХ ст. у Поліссі почались активні роботи з осушування боліт. Великі території ставали придатними для сільського господарства, розроблялись торфовища. Минули десятки років, і всі зрозуміли, що знищення боліт призвело до цілої низки негативних змін у природних комплексах, до знищення малих річок і струмків, що є основою життєдіяльності великих водних артерій країни - головного джерела прісних вод країни.

1. Прийом «Проблемне питання» Спробуйте пояснити, чому спостерігається така закономірність.  З’ясуйте різницю між поняттями: ґрунтові води та артезіанські води.

   В Україні 7 підземних водних басейнів. Комплекси напірних вод, пов’язаних з тектонічними западинами, прогинами, утворюють артезіанські басейни(схема- Артезіанські басейни):

• Дніпровсько-Донецький - у межах ДДЗ, 49 % запасів підземних вод;

• Волино-Подільський - у межах Волино-Подільської плити,львівської западини;

• Причорноморський - відповідає Причорноморській западині.

Глибина залягання їх водоносних горизонтів становить 175–500 м і більше

    Серед мінеральних велике значення мають лікувально-мінеральні води. На основі їх родовищ працюють курорти Передкарпаття,Вінницької області, Криму, району ДДЗ. Термальні води Криму та Карпат є перспективними як джерело тепла та енергії.

    Робота підземних вод: карстові процеси, зсувоутворення, хімічне вивітрювання, суфозійні процеси.

    Підземні води залежно від рельєфу, геологічної будови та складу гірських порід залягають на різній глибині та мають різні властивості. Глибина залягання підземних вод неоднакова в різних природних зонах: у зоні мішаних лісів - 0,5 - 1,0 м, лісостеповій - від 2 до 5 м, у зоні степів -  7- 10 м.

 2. Прийом «Географічна лабораторія»   З’ясуйте, особливості найбільших артезіанських басейнів (розташу­вання, відклади, потужність, використання для водопостачання).

3.  Вправа «Займи позицію». (робота з картами  в атласі) .

– Яка роль підземних вод у природних процесах?

Очікувані відповіді учнів:

• Негативне значення. Виявляється, що підземні води, як і поверхневі, беруть участь у руйнуванні і переміщенні порід верхньої зони літосфери. Так, саме за їхньою участю відбувається карст - розчинення деяких порід та виникнення пустот (печер). Насиченні водою водоносні горизонти можуть за певних умов сповзати по водотривких пластах, тобто спричиняти зсуви. Крім того, саме підземні води є причиною хімічного вивітрювання. Слід також мати на увазі такий процес, як суфозія, або утворення в породах порожнин і просідань на поверхні. На відміну від карсту, при суфозії породи не розчиняються, а вимиваються їхні найдрібніші частки (поширене в Україні на лесах).

 •Позитивне значення. Відіграють значну роль у водопостачанні. Мають лікувальні здібності, ці води поширені практично у всіх регіонах України. Розвідано 84 родовищ, з яких використовуються 35.

 Представлені води всіх основних лікувальних властивостей: гідрокарбонатно-хлористо-сульфатні, йодо-бромні,еірководневі, радонові, борні.

 Саме на їх використанні базуються такі відомі курортні комплекси: Трускавець, Моршин (Передкарпаття), Хмільник (Вінницька обл.), Саки (Крим), Миргород (Полтавська обл.), Березівка (Харківська обл.), Слов'янськ (Донецька обл.). Термальні підземні води Карпат і Криму вивченні недостатньо, але в перспективі вони можуть стати екологічно чистим джерелом енергії. Відмінність підземних вод від поверхневих має ще один аспект: завдяки фільтруючим можливостям водоносних горизонтів, забруднення підземних вод триває довше, ніж поверхневих, але і процес самоочищення теж триває довше на Поліссі, у до­линах степових річок та Карпатах. Вони займають до 4 % території України.

ІІ. Болота.

4. Прийом «Словничок»  Згадайте, що ми називаємо болотами?

Болота є частиною суходолу,що має надмірне зволоження,специфічну вологолюбну рослинність. Тут переважають болотні типи ґрунтів і нагромаджується торф.

 Причинами утворення боліт є замулення водойм і перезволоження суходолу. В першому випадку водойма поступово заростає вологолюбною рослинністю. Урешті-решт озеро чи річка перетворюється на болото. У другому випадку заболочування території можуть викликати надмірна кількість опадів, майже ідеальна рівнинність рельєфу, близьке залягання до поверхні водонепроникних порід тощо. Розрізняють болота низинні, верхові і перехідні залежно від умов водно-мінерального живлення, типу торфового покриву і характеру рослинності. Низинні болота, багаті на мінеральні речовини, переважають у долинах річок і біля озер. У їх рослинному покриві переважають вільха, очерет, осока, мохи зелені та ін. Верхові болота утворюються на вододілах і піщаних терасах річок, переважно за рахунок атмосферних опадів. Вони мають незначний вміст мінеральних сполук і обмежений рослинний світ. Тут ростуть береза, сосна, осока, поширені сфагнові мохи.

 Типи  болот в Україні:

-Низинні (переважають в Україні) - в Поліссі; верхові (на північному заході Полісся, в лісостепу, Українських Карпатах);

-перехідні (на північному заході Полісся, в лісостепу, Українських Карпатах).

Займають територію близько 9,5 тис. км2, з них в Поліссі - понад 6 тис. км2. 10 % боліт охороняються.

.5. Прийом «Проблемне питання»

Спробуйте зазначити чинники, які впливають на формування боліт.

Спробуйте пояснити значення боліт для природних комплексів.

Результати дослідження занотуйте до таблиці.

Тип болота

Особливості розміщення

Особливості мінеального складу

Особливості живлення

низинне

верхове

перехідне

 

 

ІІІ. Водний баланс і водні ресурси

ІНТЕРАКТИВНА ВПРАВА – ДОСЛІДЖЕННЯ :«МЕХАНІЗМ  ПІДЙОМУ ПІДЗЕМНИХ  ВОД» ( за матеріалами STEM проекту:«Інженерний тиждень 2020»)

 

Історія

У 1950-х роках комунальні служби та фермери активно викачували підземні води в околицях Токіо. Через десятиліття це призвело до того, що ґрунт під містом почав просідати. У 1968 році швидкість цього процесу досягала 24 см в рік. Уряд прийняв закон, який обмежив їх викачування і лише на початку 2000-х років осідання міста сповільнилося до 1 см в рік.

Демонстрація  досліду і обговорення.

 

Водний баланс - кількісне співвідношення прибутку, витрат та накопичення води за певний час для певної території чи водного  об’єкта. Прибуток відбувається за рахунок атмосферних опадів, надходження поверхневих та підземних вод, витрати - випаровування,  поверхневого та підземного стоку.

Місцевий стік формується в межах країни, транзитний - приходить із суміжних територій.
Сумарні водні ресурси складаються з 48-59 км3 місцевого поверхневого стоку, близько 28 км3 транзитного стоку (без Дунайських вод) та близько 7 км3 підземних вод. Кількість водних ресурсів змінюється залежно від водності року і коливається від 94 км3 (у рік середньої водності) до 54 км3 (у рік дуже низької водності).

Запаси прісних вод в Україні становлять близько 1 тис. м3 на людину (при нормі понад 1,5 м3/люд.) - Україна є водонезабезпеченою.

Проблемне запитання. Поясніть, чому водні ресурси потребують раціонального використання та охорони.

 

V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛ

1.«Географічна розминка»

Опрацюйте матеріал параграфа та власні знання дайте відповідь на поставлені запитання:

1. Що таке артезіанські води?

2. Які води ми називаємо ґрунтовими, між пластовими?

3. Чи є в Україні мінеральні води і для чого їх використовують?

4. Де на території України зустрічаються термальні води?

5. Що таке болото?

6.   Що ми розуміємо під поняттям «водний баланс»?

7.   Вкажіть, до яких наслідків призведе інтенсивне осушення боліт?

8.  Поміркуйте, чи можна шкідливі відходи господарської діяльності людини скидати під землю на значні глибини?

2.Прийом «Проблемне питання»

 З’ясуйте, де в Україні видобувають мінеральні води? Якого вони типу? Як вони використовуються?

• Назвіть найвідоміші курорти України, що пов’язані з джерелами мінеральних вод.

Очікувані відповіді учнів.Україна володіє світовими запасами підземних мінеральних вод (понад 500 джерел). Виявлено і родовища мінеральних вод, які використовуються з рекреаційною метою: «Миргородська»,

«Свалява», «Поляна квасова», «Лужанська», «Нафтуся», «Березівська», «Куяльник» та багато інших.

3. Виконання практичної роботи № 4 (завершення):

• За картами атласу та додатковими джерелами з’ясуйте, які області України забезпечені водними ресурсами.

• Зробити загальний висновок про особливості розташування водних об’єктів по території України та стан забезпеченості водними ресурсами різних її частин

Нанесіть на контурну карту основні артезіанські басейни.

VI. ПІДСУМКИ УРОКУ

Прийом «Мене вразило»

Учні називають факти, пов’язані з темою уроку, які їх найбільше вразили.

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ .

 Опрацюйте текст підручника.

Дослідження . Аналіз забезпеченості водними ресурсами різних територій України.

Завдання:За допомогою сайту Державного агентства водних ресурсів України (електронний режим доступу: scwm.gov.ua - водогосподарські організації - обласні управління водних ресурсів) оцініть водні ресурси Подільського  регіону та зробіть відповідні висновки.

 

ДОДАТКОК

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Павлова Катерина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
4 лютого 2020
Переглядів
3549
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку