Конспект уроку "Профілактика вживання алкоголю в учнівському середовищі"

Про матеріал
Конспект уроку "Профілактика вживання алкоголю в учнівському середовищі". Конспект виховної години підходить для ознайомлення дітей не тільки шостого класу, а й старше. В розробці розкрито можливі причини виникнення алкогольної залежності, стадії та наслідки.
Перегляд файлу

Тема: Профілактика вживання алкоголю в учнівському середовищі

Мета:

Навчальна: надати загальну інформацію про алкоголізм, його ознаки і форми.

Розвивальна:сприяти формуванню вмінь застосовувати отримані знання у повсякденному житті.

Виховна: сприяти формуванню свідомої, активної життєвої позиції на користь здорового способу життя

Тип заняття: виховна година

Форма проведення: бесіда

Обладнання: Презентації, конспект уроку, наочність.

Учасники: Учні 8-9 класів.

 

 

Хід виховного заходу:

I. Вступна частина.

1. Привітання.

Добрий день учні, сьогодні хочу з вами поговорити на тему вживання алкоголю в учнівських середовищах та профілактики цього явища.

Пропоную вам на початку, для глибшого занурення, виконати вправу.

2. Вправа «Самоаналіз»

(Запропонувати підлітку скласти власну ієрархію самосприйняття що найбільше хвилює в самому собі: стиль поводження, манера поводження, зовнішній вигляд, взаємини з людьми, ставлення людей, результати власної діяльності, свій

внутрішній світ тощо.)

 

3. Вступна бесіда.

Кожен з нас має в собі щось, що нас хвилює. Це може бути стиль поведінки, проблеми в побудові взаємостосунків з людьми, страхи та залежності. Залежності бувають різні: починаючи від ігроманії (залежність від азартних ігор), інтернет-залежності, залежності від мобільних пристроїв до більш відомих вам – наркоманії, залежності від тютюну та алкоголю. На початку розвитку будь-якої залежності нам часто буває складно проаналізувати ситуацію та усвідомити, що у нас почала розвиватися певна залежність.

На мою думку, саме цим залежності є найбільш небезпечними – своєю непомітністю.

 

4. Повідомлення теми виховного заходу.

Усі залежності поділяються на хімічні та нехімічні. Хімічні – це захоплення психотропними речовинами (такими, як наркотики, тютюн і так далі), а нехімічні є поведінковими та психологічними.  Сьогодні поговоримо про хімічні, а конкретніше –  про алкоголізм.

 

II. Основна частина.

 

1. Мозковий штурм «Чому люди вживають алкоголь?»

Як ви вважаєте, яким можуть бути причини вживання алкоголю?

 

Його вживають і в помешканні, і на дискотеці. Його п'ють і батьки, і родичі, і сусіди, і улюблені телевізійні герої...

 

Причинами можуть бути різні життєві ситуації: щоби поліпшити настрій; розв'язувати внутрішні проблеми; «отримати кайф»; отримати схвалення іншими або банальна цікавість.

Часто причиною вживання алкоголю може бути втрата близької людини, психологічні проблеми і переживання, бажання бути «Як всі» і «не виділятися». І спочатку вам може здатися, що це навіть допомагає. Ніби, «моє самопочуття покращилося, важкі думки зникли і тепер мій сон набагато краще», проте це почуття оманливе, і в періоди «отрезвіння» між прийомами алкоголю негативні думки повертатимуться в більш тяжких своїх формах, стан сну погіршиться і буде ще гіршим ніж до початку прийому алкоголю. Але почнемо ознайомлюватися зі стадіями алкогольної залежності з першої.

 

2. Бесіда.

Загалом стадій цієї залежності існує 3. Про кожну розкажу по-порядку.

 

Але спочатку пропоную вам познайомитися з Бобом. Давайте пройдемось по цій теми «від обличчя» Боба

Боб – середньостатистичний хлопець-підліток віком 15-ти років. Він навчається в школі і має багато друзів. Одного дня Боб отримує запрошення від свого приятеля сходити разом з його друзями «відпочити». Бобу стає цікаво і він погоджується.

На зустрічі друзів Бобу пропонують випити, і щоб не бути «білою вороною» він погоджується. Боб завжди знав, що не вміє відмовляти іншим.

 

Боб потрапив в погану компанію. Давайте відразу дамо цьому коментар:

1. Що було потрібно зробити Бобу?(відповіді дітей)

2. Як би вчинили ви в ситуації, коли вас наполегливо переконують щось спробувати не зважаючи на ваше небажання?(відповіді дітей)

 

Незважаючи нінащо Бобу треба було відмовити. Запам’ятайте, що відмовлятися – не соромно. Часто від цього залежить наше життя.

 

Боб вже тривалий час «відпочиває» зі своїми новими друзями, отримуючи від них схвалення через вживання алкоголю. Бобу здається, що він тримає все під контролем і що алкоголь не може йому нашкодити.

Згодом кількість вживаного ним алкоголю зростає, і Бобу здається, що він відчуває себе прекрасно, енергії в його тілі побільшало, і що краще за це відчуття в його житті не буде нічого. Проте він помітив, що його блювотний рефлекс поступово зникає.. Цікаво чому..?

 

Що ж, Боб, зупинка №1 – перша стадія алкогольної залежності. Кількість вживаного ним алкоголю зростає, частота прийому – 2-3 рази на тиждень. Супроводжується втратою блювотного рефлексу.

 

Зараз пропоную вам трошки відпочити та подумати як далі розвернеться історія Боба. Які ваші припущення? (діти висловлюють свої припущення)

 

Тож, давайте продовжимо.

Боб почав зустрічатися зі своїми «друзями» ще частіше, ніж раніше. «Доза» випитого Бобом спиртного збільшується, а разом з цим Боб почав помічати за собою підвищення рівня дратівливості, агресивності та став брехливим. Його більше не хвилює думка оточуючих людей, він хоче тільки пити алкогольні напої. Цікаво, чому кількість випитого ним алкоголю постійно збільшується? Як ви гадаєте?

Вся справа в тому, що з кожним новим днем йому все важче наблизитися до стану, який був на початку. Він більше не може відчути ту ейфорію від прийому алкоголю, яку відчував раніше. Тепер Боб відчуває себе емоційно подавленим, а також апатію і депресивні епізоди. Іноді в спробах наблизитися до первинного відчуття задоволення він ходить «в запій». Тепер Боба переслідують постійні провалини в пам’яті після прийому алкоголю.

 Боб помічає усе це за собою, і він хотів-би звернутися по-допомогу, проте він боїться отримати засудження від його приятелів.

 

Боб перейшов на 2-гу стадію алкогольної залежності. Вона супроводжується збільшенням випитого алкоголю, можливими походами в запій, викликають систематичні провали в пам’яті, і виникненням бажання «Поправити здоров’я» зранку.

 

Тепер пропоную вам проаналізувати цю частину з історії Боба. (діти аналізують)

 

Боб п’є постійно. Він перестав нормально харчуватися, оскільки це викликає у нього блювоту. Боб виглядає виснаженим, його рухи уповільнені та обмежені, а статура стає рахітною (худі кінцівки, напухлий через збільшення печінки живіт). Іноді він «зустрічається» зі слуховими та зоровими галюцинаціями. Органи Боба практично зруйновані алкоголем, а його особистість деградує.

З 95 відсотковою ймовірністю, якщо Боб не звернеться за допомогою якнайшвидше, він помре від інсульту, інфаркту або цирозу. Або через сильні галюцинації покінчить життя самогубством.

 

Це вже третя стадія алкогольної залежності, що загрожує летальним результатом.

Проявляється в білій гарячці, проблемами з серцево-судинною системою та печінкою. Особистість деградує, проявляє агресію.

 

3. Аналіз ситуації

Що ж, історія Боба закінчилася.

Боб зараз знаходиться на третій стадії алкогольної залежності.

Давайте проаналізуємо його історію та дамо йому декілька порад.

 

Головна порада Бобу – це звернутися до спеціаліста.

 

Знаючи про своє невміння відмовляти людям, Бобу варто було звернутися до психолога. Просити про допомогу не соромно, бо якщо не попросити допомоги вчасно  – це може дуже негативно вплинути на ваше життя.

 

Давайте пройдемося по стадіям алкогольної залежності починаючи з першої.

1-ша стадія - Кількість вживаного ним алкоголю зростає, частота прийому – 2-3 рази на тиждень. Супроводжується втратою блювотного рефлексу.

2-га стадія - Вона супроводжується збільшенням випитого алкоголю, можливими походами в запій, викликають систематичні провали в пам’яті, а виникненням бажання «Поправити здоров’я» зранку.

3-тя стадія - Загрожує летальним результатом.

Проявляється в білій гарячці, проблемами з серцево-судинною системою та печінкою. Особистість деградує, проявляє агресію.

 

4. Міфи та факти про алкоголь

А тепер пропоную вам відпочити та пограти в гру «Міф чи правда». Я буду озвучувати твердження, а ви казатимете правда це чи брехня.

 

  1.      Алкоголь допомагає забутися і не думати про свої проблеми ( Міф).
  2.      Від шипучих напоїв п'яніють швидше (Факт).
  3.      Можна змішу­вати різні алкогольні напої, а також змішувати алкоголь з бу­дь-якою мінеральною водою(Міф).
  4.      Вживання алкоголю не може призвести до смерті(Міф).
  5.      Алкоголь не вирішить ваших проблем (Факт).

 

III. Заключна частина.

  1. Заключна бесіда.

У людини, що вживає алкогольні напої, може розвинутись така хвороба, як алкоголізм. Вона руйнує життєві плани, пригнічує, приносить з собою безліч проблем. Щоб цього не сталося, треба пам'ятати, що ваше здоров'я і ваша доля — у ваших руках.

 

Пам'ятайте, вплив алкоголю на здоров'я людини залежить від:

*      ваги та зросту людини:

(чим менше людина важить і чим менший у неї зріст, тим швидше вона сп'яніє)

*      від статі людини:

*     ( жінки п'яніють швидше і сильніше, ніж чоловіки, при вживані  однакової кількості алкоголю)

*      від проміжку часу між вживанням алкогольного напою і вживанням їжі;

*      (найсильніше п'яніють на «порожній шлунок»)

*      від міцності та специфіки газу в алкогольному напої;

*      (від міцних та шипучих напоїв п'яніють швидше, не варто за­пинати алкоголь водою з газом)

*        від кількості випитого;

*        (чим більше випив —тим швидше сп'янів)

*      від швидкості, з якою було випито алкогольний напій;

*     ( чим швидше випив — тим швидше сп'янів)

 

Так, така хвороба, як алкоголізм, розвивається довго.

Перша стадія може тривати від року до п’яти

Друга – 5-15 років

Третя – залежно від стану здоров’я.

Проте ви впевнені, що хочете ризикувати?

 

Давайте підсумуємо:

Що ви запам’ятали?

Яка хвороба може розвинутися при вживанні алкоголю?

Скільки виділяють стадій алкогольної залежності?(3)

Проаналізуйте кожну з них.

Що треба робити, якщо ви відчуваєте, що вам потрібна допомога?(звернутися до спеціаліста)

Від чого залежить вплив алкоголю на здоров’я людини?

Ми добре постаралися. Наша виховна година підійшла до завершення. Бажаю вам гарного дня і міцного здоров’я.