Конспект уроку розвитку мовлення з української мови для 7 класу на тему "Складання есе про значення родинних традицій з використанням дієслів у різних часових формах."

Про матеріал

Останнім часом у шкільній практиці став дуже популярним твір-роздум в жанрі есе.

Есе (від франц. essai – спроба, проба, нарис) – прозаїчне висловлювання невеликого об'єму і вільної композиції, що виражає індивідуальні враження і міркування з конкретного приводу або питання і свідомо не претендує на вичерпну відповідь.

Пам'ятайте! Обираючи жанр есе, ви можете дозволити собі бути суб'єктивними, зосередитися на частковому, а не на головному, висловлювати спірні міркування, наводячи мінімум доказів, але, з іншого боку, саме це може бути і небезпечним – уявна легкість — пиши собі, як бажаєш. Але зовсім не факт, що ваш твір вийде оригінальним та цікавим.

Перегляд файлу

Клас 7

Тема. РМ. Складання есе про значення родинних традицій з використанням дієслів у різних часових формах.

Мета: розкрити значення народних традицій у сімейному вихованні, формувати вміння висловлювати власну думку  в есе, не порушуючи часових форм дієслів, розвивати мовлення учнів, виховувати повагу до сімейних традицій.

Хід уроку

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

 Робота над загадками Лесі Вознюк

● Хитрі очі, дві косички.
У веснянках ніс та щічки.
Непосида невеличка Називається... (сестричка).
● Сильний, добрий, справедливий,
Біля нього ми щасливі.
Знає, вміє він багато.
Гордимось, бо це наш... (тато).
● Ніжна, лагідна, рідненька,
Як голубонька сивенька.
Нам би небо прихилила.
Це... (бабуся) наша мила.
● Він чимало літ прожив,
На повагу заслужив.
Для матусі він — татусь,
А для мене він — ... (дідусь).
● Пестить, ніжить і голубить,
Розуміє, дуже любить.
Я до неї пригорнуся,
Бо вона моя... (матуся).

- Як сказати одним словом? Хто це? (Сім'я)
ІІІ. Повідомлення теми та мети уроку

 Вправа «Роз'єднай слова»
- Роз'єднайте слова та прочитайте тему нашого уроку.
Моясім'яміцнадержава. (Моя сім'я — міцна держава.)


Сім'яцетепервиннесередовище,делюдинаповиннавчитисятворитидобро (ВасильОлександровичСухомлинський) (Сім'я — це те первинне середовище, де людина повинна вчитися творити добро (Василь Олександрович Сухомлинський))
IV. Підготовка до написання есе
1. Бесіда. Вправа «Мікрофон»
- Що таке сім'я?
- Що у вашій сім'ї цінують найбільше?
- Розкажіть про свою сім'ю.

- Скільки членів у вашій сім'ї?
- Які є хатні улюбленці?
- А якщо є, то чи вважаєте ви їх членами своєї сім'ї?
2. Словникова робота

- Сім'я та родина — це слова-синоніми. У тлумачному словнику значення слова «родина» трактують так: «Це група людей, об'єднаних спільною діяльністю, спільними інтересами».

3. Хвилина поезії
 

             МАМА
Ще в колисці немовля
Слово «мама» вимовля.
Найдорожче в світі слово
Так звучить у рідній мові:
Мати, матінка, матуся,
Мама, мамонька, мамуся! —
Називаю тебе я,
Рідна ненечко моя!
                             В. Гринько


          ТАТО Й Я
Ми — мужчини — тато й я!
І робота в нас своя:
Помагаєм мамі ми,
Посуд миємо самі.
От, от ми які
З татом вдвох помічники!
                                   Л. Рева

      БАБУСІ
Я свою бабусю
Ніжно так люблю,
І для неї, рідної,
Геть усе зроблю —
Піділлю вазони,
Підмету підлогу,
Я прийду до неї
Завжди на допомогу!
                              М. Пономаренко

       МІЙ ДІДУСЬ
Мій дідусь старенький,
Як голуб сивенький,
По садочку ходить,
Онученька свого
За рученьку водить,
Яблучка знаходить,
Ще й з горішків зерна.
Дідусь любий, милий,
Як голубчик сивий.
                             М. Підгірянка


4. Бесіда про сімейні традиції
- Щасливою сім'ю можна назвати не тільки тоді, коли члени її люблять, поважають, розуміють одне одного, турбуються одне про одного, живуть мирно, без сварок, ведуть здоровий образ життя, але й тоді, коли зберігають сімейні традиції та дорожать ними.
- Що таке сімейні традиції?
- Хто вас з ними ознайомить?
- Які традиції склалися у ваших сім'ях?
Традиція — це те, що перейшло від одного покоління до іншого, що збереглося від попередніх поколінь.


5. Робота над прислів'ями
● Нащо й клад, коли в сім'ї лад.
● Сім'я міцна — горе плаче!
● Біля рідної матки добре дитятку.

6. Робота над памяткою «Як писати есе?»

Есе — це прозовий твір невеликого обсягу і вільної композиції. Виражає індивідуальні враження та міркування з конкретного приводу чи питання і явно не претендує на визначальну або вичерпну трактування предмета.
1. Спочатку треба сісти і подумати – а що я взагалі знаю по цій темі? Що читав? Що чув?
2. Згадати всі випадки з життя і з книг, які підходять до цієї теми. При бажанні можна придумати свої випадки – ніхто не забороняє.
3. Згадати і коротко переказати те, що по цій темі писали знамениті люди.
4. І головне, що я сам думаю про це? Думки можуть бути суперечливими, як за, так і проти.
5. Подумавши, все це потрібно почати записувати. Не обов'язково у вигляді зв'язного тексту, можна поки що у вигляді уривків, начерків. По мірі формулювання і записування думок в голову почне приходити ще.
6. Після того, як буде записано все, що прийшло в голову, потрібно це кілька разів перечитати і побудувати з цього зв'язний текст. Незважаючи на те, що есе має вільну внутрішню структуру, в ньому все ж має бути вступ і висновок. Вступ повинно плавно ввести читача в обговорювану тему, а висновок - містити певний висновок, нехай навіть досить приблизний і умовний.
7. Коли пишеш есе, намагайся дотримуватися певного стилю. Якщо ти пишеш про щось науковому, використовуй наукову лексику, стиль наукової статті. Якщо міркуєш про дружбу, любов та інші «високі матерії», дотримуйся піднесеного стилю. Якщо описуєш кумедний випадок, переходь до розмовної стилю. Але можна допускати і навмисна невідповідність стилю ситуації. Наприклад, ти пишеш про подію в шкільній їдальні у вигляді наукової статті або промови відомого політика. Це викликає комічний ефект.

7. Граматичні помилки

 Особливої уваги вимагає вживання часових форм дієслова. Стилістично не мотивоване використання дієслова в минулому часі у такій пропозиції: У носорога завжди мався запас жиру на суворий час року у формі особливого наросту на загривку - тут слід було використовувати форму теперішнього часу зі значенням позачасового дії (є запас жиру). Утім, стилістична правка в цьому випадку може бути більш радикальною: На загривку у носорога є величезний наріст, це запас жиру, який допомагає йому пережити нестаток кормів.

При переносному вживанні видо-часових форм дієслова не повинно виникати неясності, двозначності в контексті, тому в деяких випадках необхідне уточнення: Підслідний домагаєтьсядодаткового розслідування (домігся; або: вимагає додаткового розслідування). Подібна ж двозначність виникає і в такій, наприклад, фразою: Героїня роману полюбила селянського хлопця і біжить з ним з дому свекра, де тягне жатое існування - ширший контекст дозволяє уточнити значення дієслівного часу (бігла, животіла).

Очевидні помилки, пов'язані з випадковою заміною форм минулого часу дієслова формами теперішнього часу в таких конструкціях: Роботи зі спорудження гідротехнічного комплексу розпочаті на кілька місяців раніше, ніж намічається (випливало: намічалося) проектом; Традиційною технікою стінних розписів була фреска, на якій фарби наносяться (наносилися) на сиру штукатурку.

8. Ознайомлення із зразком твору

Сімейні традиції це те, що скріплює сім'ю, робить всіх її членів одним цілим. Саме вони протягом багатьох років і зміни поколінь зберігають єдність родини. Вони передаються від покоління поколінню. Усе залежить від того, чи бачить сім'я потребу у своїх традиціях. 
         Широко відомою сімейною традицією була і залишається передача цінних речей від старшого покоління молодшому. По жіночій лінії часто передаються прикраси, а по чоловічій - предмети інтер'єру, зброю. Усі сімейні традиції колись зароджувалися, тому не потрібно боятися або обмежувати свого бажання привнести особливу традицію у свою сім'ю. Сімейні традиції часто прив'язані до конкретної дати. Майже всі ми в дитинстві рік від року дотримувалися однієї сімейної традиції - зустрічати Новий рік у колі сім'ї. Не дарма говорять, що новий рік - сімейне свято. Як зустрінеш новий рік, так його і проведеш, тому завжди хочеться зустріти свято в теплому колі рідних людей, щоб весь наступний рік бути разом, такими ж щасливими, задоволеними та веселими. . Для збереження моральних цінностей це має величезне значення. 
        Сімейні традиції багато в чому спираються на знаки уваги. Періодичний з року в рік захід або традиційні подарунки лише підтвердження любові та єдності сім'ї, тому не так важливо, що з себе буде представляти сімейна традиція - гарний святковий ритуал чи скромні посиденьки в будинку. Вирішивши привнести в життя своєї сім'ї  якусь традицію, слід вибирати її не за вроду чи користь, а тому, наскільки вона підходить для конкретної сім'ї. Незважаючи на індивідуальність, загальні риси характеру є у всіх близьких родичів, тому можна заздалегідь припустити, приживеться традиція чи ні. 
Розуміння власної значимості в рамках своєї сім'ї грає позитивну роль у становленні особистості дитини. Тоді кожен розвивається як впевнена в собі, рішуча людина, яка до того ж уміє слухати і чути те, що радять їй навколишні люди. У житті це дуже стане в нагоді. 
Створення власної сімейної традиції -  це чудовий привід як об'єднати сім'ю, так і дізнатися про її історію. Зараз дуже модно складати генеалогічне древо. Важливою сімейною традицією може стати послідовне складання такого древа. Нехай кожен новий член сім'ї вносить свою лепту і намагається доповнити сімейну історію необхідними даними для того, щоб далі розповідати своїм дітям про те, ким були їхні далекі предки. Така сімейна традиція точно увійде в історію сім'ї та допоможе кожному її члену не загубитися в часі, а залишити свій слід для майбутніх нащадків.

V. Самостійна робота. Написання есе «Значення родинних традицій »
VII. Підсумок уроку

             РОДИНА
В кожної людини є своя родина.
Є батьки, і тітка, й дядько,
Може, сестри є й брати.
Ця родина є щаслива,
Бо всі разом — вони сила!
Це — підтримка й розуміння,
Це — повага, це — коріння.
Але є й самотні люди,
І їм важко самим бути.
Є самотні дідусі,
Є самотні діточки,
Їм повага і пошана,
Добре слово їм скажи,
Бо болить велика рана
У самотній їх душі.
Не лишайте своїх рідних
Ні у скруті, ні в біді,
Бо буває різне горе
В кожного у нас в житті.

VІІІ. Домашнє завдання. Записати 3 прислів'я про родину, пояснити зміст.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Олег Шульга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дзюба Людмила Миколаївна
    Дякую, дуже цікавий матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
27 березня 2018
Переглядів
11601
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку