Конспект уроку "Технічне креслення" за темою «Види креслень. Порядок читання креслень. Формати креслень. Лiнiї креслення. Масштаби»

Про матеріал
Формати. Розміри та позначення. Креслення повинні бути однаково зрозумілими як для тих,хто виконує,так і для тих,хто буде ними користуватись. Тому існують єдині правила виконання креслень та вимоги до їх оформлення. Вони містяться у документах,які називають Державними стандартами.
Перегляд файлу

Види креслень. Порядок читання креслень. Формати креслень. Лiнiї креслення. Масштаби.

Формати. Розміри та позначення.

Креслення повинні бути однаково зрозумілими як для тих,хто виконує,так і для тих,хто буде ними користуватись. Тому існують єдині правила виконання креслень та вимоги до їх оформлення. Вони містяться у документах,які називають Державними стандартами.

Щоб креслення було зручно зберігати, а також користуватися ними, їх виконують  на аркушах паперу певного розміру. Розміри аркуша креслярського паперу називають форматом. Формат аркуша визначається розмірами його сторін.

 

Рамка і основний напис креслення. Кожне креслення має рамку, яка обмежує на форматі місце для побудови зображень та нанесення різних умовних позначень. Це місце всередині рамки називається полем креслення. Лінії рамки проводять на відстані 20мм від лівої межі формату і на відстані 5мм від верхньої ,нижньої і правої меж. Залишена з лівого боку відстань призначена для підшивання креслень.

Лінії креслення

Для виконання креслень застосовують лінії різної товщини й начерку. Кожна лінія креслення має своє призначення. Застосування різних  ліній на кресленнях робить їх більш виразними і зрозумілими для тих, хто ними користується. Державним стандартом встановлено 9  типів ліній креслення.

 

 

Масштаби креслень.

Зображення предмета на кресленні обирають так, щоб якнайкраще передати його будову і раціонально використати поле креслення. Перевагу завжди слід віддавати зображенням предметів у натуральну величину. Але не всі предмети можна так викреслювати. Тому при виконанні креслень предметів їх зображення умовно зменшують або збільшують. Відношення розмірів зображення предметів на кресленні до його дійсних розмірів називають масштабом креслення. Масштабом креслення показує, у скільки разів його зображення зменшені чи збільшені  порівняно зі самим предметом.

Зображення на кресленні можуть бути виконані в натуральну величину, у масштабі зменшення або збільшення.

Значення масштабів стандартизоване:

Масштаби зменшення – 1:2; 1:2,5; 1:4; 1:5; 1:10; 1:15; 1:20; 1:40; 1:50; 1:75; 1:100.

Масштаби збільшення - 2:1; 2,5:1; 4:1; 5:1; 10:1; 15:1; 20:1; 40:1; 50:1; 75:1; 100:1.

Перевагу завжди віддають масштабу натуральної величини 1:1

Наприклад масштаб 1:2 означає, що розміри зображення на кресленні в 2 рази менші від розмірів самого предмета. Масштаб 5:1 показує, що лінійні розміри зображено в 5 раз більші від дійсних розмірів зображеного на кресленні предмета.

Позначення масштабу може виноситися у призначену для цього графу основного напису або вказуватися на полі креслення біля відповідного зображення.

Завжди слід пам’ятати , що при будь-якому масштабі на кресленні мусять проставляти дійсні розміри, тобто розміри числа повинні вказувати натуральні розміри зображеного предмета.

Креслярські шрифти. Розміри шрифт.

Усі написи на кресленнях виконуються креслярським шрифтом. Це робить креслення чіткішими й виразнішими, полегшує їх читання.

Конструкцію літер і цифр креслярського шрифту визначено Державним стандартом. Шрифт може бути з нахилом (близько 75) та без нього.

Висота великих літер у міліметрах, виміряна перпендикулярно до основи рядка, визначає розмір шрифту, її позначають  h. Написи на кресленнях виконують шрифтами таких розмірів: 2,5; 3,5; 5; 7; 10; 14; 20; 28; і 40мм.

Висота малих літер відповідає висоті великих літер попереднього розміру шрифту. Наприклад, для шрифту розміру 14 висота малих літер дорівнює 10мм, для розміру 10-7 мм, для розміру 7-5 мм.

Товщина ліній шрифту визначають залежно від висоти шрифту. Вона дорівнює 0,1 h і позначається d

Ширина високої літери має дорівнювати 0,6 h  або 6 d. Ширина літери А,Д,Ж,М,Ф,Х,Ц,Ш,Щ,Ю більша за цю величину на d або 2 d(включаючи нижні та верхні елементи), Г,С,З – менша на d. Ширина більшості малих літер дорівнює 5 d. Ширина літер а,м,ц,ь, дорівнює 6 d, літери ж, т, ф,ш,щ,ю, -7 d, з та с - 4 d.

Частину літер, які виступають з рядка, виконують за рахунок відстані між рядками.

Відстань між літерами і цифрами в словах – 0,2 h, або 2 d, між словами і числами – 0,6 h, або 6 d . відстань між нижніми лінійками рядків – 1,7 h , або 17 d.

                         

 

 

docx
Додано
18 травня 2020
Переглядів
6121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку