Конспект уроку "Технічне креслення" за темою «Поняття про переріз. Класифiкацiя перерізів. Правила виконання i позначення перерізів»

Про матеріал
Призначення будь-якого креслення давати якнайповніше уявлення про форму зображеного на ньому предмета. Проте трапляються такі предмети або їх частини, форму яких важко визначити за кресленнями тільки за допомогою виглядів. Іноді через наявність на поверхні предмета заглибини чи виступу виникає необхідність виконувати на кресленні додатковий вигляд, часто досить складний і мало зрозумілий
Перегляд файлу

Поняття про переріз. Класифiкацiя перерізів. Правила виконання i позначення перерізів.

Призначення будь-якого креслення давати якнайповніше уявлення про форму зображеного на ньому предмета. Проте трапляються такі предмети або їх частини, форму яких важко визначити за кресленнями тільки за допомогою виглядів. Іноді через наявність на поверхні предмета заглибини чи виступу виникає необхідність виконувати на кресленні додатковий вигляд, часто досить складний і мало зрозумілий. Отже крім виглядів, на кресленнях бувають ще і інші зображення, які дають змогу точніше виявити форму предметів. До таких зображень належать перерізи.

Перерізи найчастіше застосовують для того, щоб показати поперечну форму предметів та форму отворів, заглибин, зрізів, вирізів на поверхні округлих деталей.

Щоб одержати переріз, предмет умовно розрізають уявною площиною в тому місці, де необхідно виявити його форму. На малюнку показано наочне зображення предмета, умовно перерізаного допоміжною площиною А.  цю уявну площину називають січною. Щоб побачити фігуру перерізу, ту частину предмету яка розміщена перед січною площиною А, умовно відкидають. Внаслідок цього на уявній січній площині чітко видно фігуру утвореного перерізу.

Утворено умовно на січній площині фігуру суміщають з площиною креслення і викреслюють на ній. Зображення фігури, утвореної уявним перерізуванням предмета січною площиною, називають перерізом.

На перерізі показують тільки те, що є у січній площині. Усе, що міститься перед цією площиною і поза нею, вважається уявно видаленим.

Залежно від розміщення відносно вигляду зображеного на кресленні предмета переріз може бути винесений або накладений.

Винесений переріз розміщують поза контуром вигляду зображеного на кресленні предмета. Накладений переріз розміщують усередині контуру, тобто безпосередньо на креслені предмета.

Винисині перерізи розміщують на вільному місці поля креслення, або в розриві вигляду.

 

 

docx
Додано
20 травня 2020
Переглядів
1173
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку