Тема. Йод – диригент роботи людського організму
Мета: розглянути вміст Йоду в щитовидній залозі та в продуктах харчування;
охарактеризувати плив тироксину на обмін речовин і нервову систему;
пояснити необхідність для людини Йоду та його надходження в організм;
зробити висновки про введення натрій йодиду в кухонну сіль, як метод
йодної профілактики; розвивати логічне мислення, вміння порівнювати й
узагальнювати вивчений матеріал; виховувати позитивне ставлення до
збереження власного здоров'я.
Обладнання: періодична система хімічних елементів Д. Менделєєва, схема
«Джерела надходження Йоду»
Девіз: Всі ми живемо, радіємо,
Всі прекрасно розуміємо,
Що життя – це лише мить.
Тож, умій його цінить …
Хід заняття
І. Організаційний етап. (Вправа «Очікування»)
Для того щоб дізнатися, з якими намірами учні прийшли на заняття. Роздаються шаблони: «Зірка» (на ній записати свої сподівання та очікування від заняття), «Годинник» (на ньому зазначте, чи не жаль часу на сьогоднішнє заняття).
ІІ. Мотивація навчальної діяльності.
Більшість українців проживають у місцях, де нестача цього елемента відчувається дуже різко.
Значна частина території України (Тернопільська, Львівська, Закарпатська, Волинська, Рівненська, Чернівецька, Івано-Франківська, північні райони Чернігівської,гірські райони Криму) має недостатній вміст елементу в ґрунті, воді, місцевих продуктах харчування.
Про який елемент іде мова?
ІІІ. Актуалізація опорних знань. (Вправа «Інтелектуальна розминка»)
Вчитель ставить запитання. (Наприклад)
ІV. Оголошення теми і мети заняття.
V. Вивчення нового матеріалу. (Вправа «Ажурна пилка»)
Клас ділитися на 4 «домашніх» групи. (5 хв)
Завдання для домашніх груп.
Група 1. Історики. (Історія вивчення дефіциту Іоду)
Група 2. Медики. (Вміст Іоду в організмі людини. Йододефіцитні хвороби.
Ознаки йододефіциту.)
Група 3. Дієтологи. (Джерела надходження Іоду в організм людини. Вміст Іоду
у продуктах харчування. Профілактика йододефіцитних
хвороб.)
Після опрацювання інформації, формуються нові групи, по одному представнику від «домашньої» групи. Де діляться засвоєною інформацією.
Після завершення роботи учням пропонується повернуться «додому» і поділитися інформацією, отриманою в «експертній» групі, з членами своєї «домашньої» групи.
VІ. Узагальнення та систематизація знань. (Фронтальна бесіда)
Запитання
VІІ. Підведення підсумків.
1. Підбиття результатів виконання вправи «Очікування»
Якщо очікування не виправдались на 75%, зніміть «Зірку».
Якщо марно витратили час, не знімаєте «Годинник».
2. Притча про реакцію добра
Учений Гмайнер багато років тому відкрив так звану ланцюгову реакцію
добра. Саме вона показана всьому світу, що відносно невеликі зрушення призвели до багатьох звершень; що окремі люди, об'єднані не державою, не партіями, а лише єдиним почуттям власної відповідальності за себе, за своє життя та здоров'я, здоров'я своїх дітей, близьких та друзів, у змозі побудувати новий здоровий світ! Тож побажаймо одне одному здоров'я та знань, що допоможуть нам не тільки зберегти, але й примножити його!
VІІІ. Домашнє завдання.
За бажанням зробити тест. (Див. додаток 9)
Додаток 1
Історія вивчення дефіциту Іоду
Історія проблеми нестачі Іоду в організмі людини налічує майже таку ж кількість тисячоліть, як і власне історія людства.
Уперте зоб і пов'язана з ним хвороба кретинізму була виявлена ще задовго до нашої ери, за часів давніх Китаю та Індії. Найстаріше зображення зобу знаходили на буддиських фресках ІІІ—II ст. до н. е. в Пакистані. Згадки про зоб зустрічаються також у творах античних авторів. Так, під час завоювання Галлії Юлій Цезар помітив у представників місцевого населення ознаки зобу.
Найдавніше зображення зобу в європейських джерелах датовано 1215 р. Рукописну книгу з цим зображенням було знайдено в абатстві цистеріанців неподалік міста Грац в Штірії (Австрія), розташованого в Альпах. Дуже показово, що на цьому малюнку людина з ендемічним зобом тримає в руці так званий «скіпетр дурня», котрий в епоху Середньовіччя був ознакою слабкого розуму.
Перший науковий опис зобу і пов'язаного з ним кретинізму знаходимо в Енциклопедії Дені Дідро (754 p.). Тоді ж уперше з'явилося і слово «кретин», яке тоді означало «людина зі слабким розумом, глуха й потворна, із зобом, який звисає до пояса». В епоху Просвітництва також вперше було описано щитовидну залозу (англійський вчений Томас Вартон), але її функції тодішній науці ще не була відома.
Перші спроби подолати проблему ендемічного зобу датовано початком XIX ст. В історичних джерелах зафіксовано накази Наполеона щодо дослідження зобу, адже саме він уперше помітив, що хворі на зоб новобранці з гірських регіонів є не придатними до військової служби через недостатній рівень розумового розвитку і вади слуху.
У ці ж часи здійснювалися перші спроби пов'язати наявність зобу з дефіцитом Йоду в організмі людини. В 1820 р. було рекомендовано препарати Йоду для лікування зобу. Але ці рекомендації не сприймалися серйозно аж до 1896 p., коли вчені вперше знайшли Йод в тканинах щитовидної залози. Та йодотерапію було піддано критиці, адже цей препарат у людей, які його вживали, викликав токсикоз з великою кількістю побічних наслідків: серцево-судинні порушення, ядуха тощо.
Лише на початку XX ст. з'явилася ідея профілактики зобу та контролю за його поширенням. Тоді було вперше здійснено спробу використовувати йодовану сіль для профілактики зобу в Швейцарії. Зоб і кретинізм були дуже поширеними хворобами в цій країні через її географічне положення у гірських районах Альп, де природні джерела Йоду або мізерні, або зовсім відсутні. Результати застосування йодованої солі вразили спостерігачів: на період з 1925 до 1947 pp. питома вага юнаків, не придатних до військової служби через зоб і кретинізм, зменшилась з 31 до 1 особи на 1000 рекрутів. Крім того, наукові дослідження 1966 p., які було проведено серед населення Папуа Нової Гвінеї, підтвердили, що нестача Йоду в організмі жінки під час вагітності є основною причиною кретинізму новонародженої дитини.
На підставі цих досліджень у 1981 р. австралійський учений Безіл Хетцель сформував поняття про хвороби, повязані з дефіцитом Йоду, Він довів, що дефіцит цього елемента виявляється не тільки у наявності зобу. Йододефіцит загрожує організму в цілому, негативно впливає на розвиток дитини в період вагітності матері, а також на новонароджене немовля. При цьому мозок є органом, що найбільшою мірою піддається негативному впливу йододефіциту. В цей же час став остаточно зрозумілим той факт, що так званою групою ризику щодо хвороб, пов'язаних з йододефіцитом, є досить істотна частка людства, а самі ці хвороби є найсерйознішою медико-соціальною проблемою.
Додаток 2
Вміст Іоду в організмі людини
За все своє життя людина вживає приблизно 5-6г чистого йоду, тобто всього лише одну чайну ложку! Важливо, щоб кількість була рівномірно розподілена протягом усього життя. Добова потреба в Іоді складає всього лише 100-200 мікрограмів.
В організмі дорослої людини міститься 20-50 мг Іоду, половина якого сконцентрована у щитовидній залозі. Остання має властивість засвоювати йод з крові та концентрувати його. Вміст його в тканині залози у 25 разів. Близько 2/3 йоду виділяється з організму нерками, решта йоду з кров’ю надходить у щитоподібну залозу.
Основна фізіологічна роль Іоду полягає в утворенні гормонів щитовидної залози: тироксину, трийодотирозину. Ці гормони виконують складну багатогранну дію, а саме:
Додаток 3
Нестача гормонів щитовидної залози
Нестача гормонів щитовидної залози |
Призводить до погіршення діяльності нервової системи |
Уповільнення психічного розвитку |
Слабкість, утомлюваність |
||
Депресія, нервозність |
||
Погіршення пам'яті, інтелектуального розвитку |
||
Оніміння кінцівок |
||
Призводить до погіршення діяльності серцево-судинної та дихальної систем |
Серцева аритмія |
|
Гіпертонія або гіпотонія |
||
Набряклість |
||
Ядуха |
||
Зниження імунітету |
||
Призводить до погіршення діяльності обміну речовин та шлунково-кишкового тракту |
Алергія |
|
Негативна чутливість до холоду |
||
Сухість або набряклість шкіри |
||
Ламкість нігтів |
||
Ожиріння |
||
Впливає на репродуктивну систему |
Безпліддя |
|
Викидні |
||
Впливає на фізичний розвиток |
Уповільнення фізичного розвитку |
|
Уповільнений ріст кісток |
||
Затримка росту |
||
|
Ендемічний зоб |
Додаток 4
Йододефіцитні хвороби
Найпоширенішою йододефіцитною хворобою є зоб.
Зоб – зміни тканин та елементів щитоподібної залози, які не пов’язані із запальними процесами, крововиливами, утворенням злоякісних пухлин, але супроводжуються функціональними розладами в організмі. Дифузійний зоб виникає при порушенні функцій ендокринної системи та нервово гуморальних розладах.
Ендемічний зоб – збільшення щитоподібної залози – поширений у регіонах зі зниженим вмістом Іоду в ґрунті, питній воді та харчових продуктах.
Кретинізм – також одне з найпоширеніших йододефіцитних захворювань. він являє собою тяжкий наслідок недостатньої кількості тиреотропного гормону в крові, що розвивається під час внутрішньоутробного розвитку чи ново народження. основними ознаками кретинізму є глухонімота. косоокість, розумова відсталість, порушення розвитку і функцій опорно-рухової системи.
Додаток 5
Ознаки йододефіциту
Емоційні: дратівливість, пригнічений настрій, сонливість, в'ялість, погіршення пам'яті та уваги, зниження інтелекту, поява частого головного болю через підвищення внутрішньочерепного тиску.
Кардіологічні: атеросклероз, стійкий до лікування дієтами і ліками, аритмія, при якій вживання спеціальних препаратів не дає відчутного і довготривалого ефекту, підвищення діастолічного тиску через набряки судинних стінок.
Анемічні: зниження рівня гемоглобіну в крові, при якому лікування препаратами заліза не дає очікуваного результату.
Імунодефіциті: часті інфекційні та простудні захворювання, ослаблення імунітету виникають навіть при незначному зниженні функції щитоподібної залози.
Остеохондрозні: м'язові болі в руках, грудний або поперековий радикуліт, при яких традиційне лікування неефективне.
Набрякові: набряки навколо очей, при яких систематичне вживання сечогінних препаратів погіршує стан, формуючи залежність від них.
Бронхо-легеневі: набряк дихальних шляхів, що призводить до хронічного бронхіту.
Гінекологічні: порушення менструальної функції і циклу, безпліддя, мастопатія, подразнення і тріщини сосків.
Додаток 6
Схема. Джерела надходження Іоду в організм людини
Додаток 7
Вміст Іоду у продуктах харчування
Продукт |
Вміст Іоду, мкг на 100г їстивноїчастини продукту |
Гречана кроку |
5,1 |
Горох |
5,1 |
Квасоля |
12,1 |
Соя |
8,1 |
Вівсяні пластівці "Геркулес" |
6,0 |
Макаронні вироби |
3,0 |
Картопля |
5,0 |
Морква |
3,0 |
Салат |
8,0 |
Буряк |
4,0 |
Томати |
73,0 |
Перець червоний солодкий |
3,0 |
Цибуля ріпчаста |
3,0 |
Баклажани |
2,0 |
Капуста білокачанна |
3,0 |
Редиска |
8,0 |
Часник |
9,0 |
Шампінькони |
18,0 |
Огірки грунтові |
3,0 |
Сливи |
8,0 |
Вишні |
2,0 |
Яблука |
2,0 |
Виноград |
8,0 |
Персики |
2,0 |
Помаранчі |
3,1 |
Ягоди |
7,0 |
Мед |
2,0 |
Фундук |
0,2 |
Мигдаль |
2,0 |
Волоський горіх |
3,1 |
Молоко коровяче |
9,3 |
Молоко козяче |
2,0 |
Кефір |
30,0 |
Йогурт |
9,0 |
Вершки |
9,0 |
Сметана |
7,0 |
Молоко сухе цільне |
120,0 |
Яловина |
7,2 |
Свинина |
6,6 |
Телятина |
13,0 |
Печінка теляча |
6,8 |
Хлібобулочні вироби |
6,4 |
Борошно |
3,0 |
Кукурудза |
6,1 |
Овес |
7,5 |
Ячмінь |
8,9 |
Рис |
2,3 |
Серце теляче |
7,3 |
Печінка свиняча |
13,1 |
М'ясо куряче та качине |
20,0 |
Яйця курячі |
23,0 |
Жовток яйця |
5,0 |
Хек |
110,0 |
Окунь морський |
130,0 |
Тріска |
263,0 |
Креветки |
110,0 |
Горбуша |
50,0 |
Камбала |
50,0 |
Кета |
50,0 |
Лемонема |
50,0 |
Минтай |
150,0 |
Мойва |
50,0 |
Путасу |
135,0 |
Салака |
50,0 |
Сардина |
35,0 |
Скумбрія |
45,0 |
Судак |
5,0 |
Сом, щука |
5,0 |
Додаток 8
Профілактика йододефіцитних хвороб
Використання іодованої солі є найбільш універсальним методом профілактики хвороб, пов'язаних з іододефіцитом.
Сіль — це єдиний мінерал, який додається в їжу безпосередньо, без спеціальної хімічної обробки. Вибір саме солі як «носія» іоду зумовлений тим, що вона використовується всіма прошарками суспільства, незалежно від соціального й економічного статусу особистості.
Іодована сіль показана всім без винятку мешканцям регіонів, де існує природний дефіцит іоду й надходження його з їжею та водою є недостатнім. До того ж, це не ліки, а продукт харчування, придбати який можна не в аптеці за рецептом, а у звичайному магазині. Існує реактив для виявлення іоду в солі (Recheck). Проведемо дослід з виявлення іоду в солі.
Додаток 9
Кожен третій з нас страждає від нестачі Іоду в організмі. Причина – у харчуванні, нерегулярності на нашому столі морських продуктів, цього життєво необхідного елемента. Дуже важливо зрозуміти, що іододефіцит – це не захворювання, а передумова захворювання. Є багато людей, які вважають, що проблема йододефіциту їх не стосується. Насправді це стосується кожного. Німецькі фахівці розробили тест. Результати «самодіагностики» можуть бути тільки сигналом для хвилювання та приводом звернутися до лікаря.
Тест
10. Останнім часом руки та ноги постійно холодні?
11. Вами часто оволодіває смутне хвилювання?
12. З'явилася сонливість, уповільненість, постійна втомлюваність, чого раніше не було?
13. Часто стала охоплювати незрозуміла «дріж»?
14. Чи став частішим останнім часом пульс у стані спокою?
15. Ваша шкіра стала більш сухою?
16. Чи став більшим об’ємом ваш стул?
17. Чи стали ви страждати від запорів?
Якщо дано шість чи більше позитивних відповідей, то скоріше ви належите до людей, які відчувають дефіцит Іоду.