Презентація " Прості способи визначення якості продуктів в домашніх умовах"

Про матеріал
Чи задумуємося ми, що ми їмо? Адже від якості продуктів харчування залежить наше здоров’я. Ми купуємо продукти харчування, бо того вимагає наш організм і нам не дуже хочеться отримати шкоду від спожитої їжі. Але що робити, якщо не має змоги та фінансів, перевірити свіжість продуктів, а також їх якість? Виявляється - це можливо зробити в домашніх умовах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прості способи визначення якості продуктів в домашніх умовах. Учитель. Харковенко Тетяна Петрівна учитель хімії. Баштанків 2018

Номер слайду 2

Чи задумуємося ми, що ми їмо? Адже від якості продуктів харчування залежить наше здоров’я. Ми купуємо продукти харчування, бо того вимагає наш організм і нам не дуже хочеться отримати шкоду від спожитої їжі. Але що робити, якщо не має змоги та фінансів, перевірити свіжість продуктів, а також їх якість? Виявляється - це можливо зробити в домашніх умовах.

Номер слайду 3

Тема роботи. Прості способи визначення якості продуктів в домашніх умовах

Номер слайду 4

Мета і завдання. Метою роботи є дослідження якості продуктів, які ми споживаємо. Для досягнення мети були поставлені слідуючі завдання: - опрацювати літературу з даного питання; - ознайомитися з продуктами харчування, необхідними для повноцінного харчування; - зібрати дані про властивості продуктів харчування і їх вплив на організм людини; дослідити органолептичним та лабораторним методами якість продуктів харчування; - зробити висновки про якість продуктів харчування.

Номер слайду 5

Предметом дослідження є продукти харчування, які ми споживаємо кожного дня, бо вони є найнеобхіднішими і найважливішими складовими для нашого здоров’я.

Номер слайду 6

Актуальність дослідження обумовлена низкою обставин. По-перше, ці продукти дуже важливо вживати. По-друге, ці продукти мають безліч корисних для здоров'я людини властивостей. По-третє, споживач зацікавлений в якості використовуваного ним продукту. По- четверте, рекламодавці і виробники пропонують нам все нові зразки, а вибрати з них якісний продукт досить складно. По- п’яте, не всі мають змогу перевірити якість продуктів в лабораторії, за браком часу та грошей.

Номер слайду 7

В останні роки асортимент продуктів харчування значно розширився, підвищився рівень їх якості, зросли об’єми виробництва, тому необхідно бути дуже обережними при їх купівлі.

Номер слайду 8

Наукова новизна роботи полягає в тому, що з точки зору, представника нового покоління, здійснено дослідження визначення якості продуктів харчування простими способами в домашніх умовах, зібрано дані про властивості та вплив цих продуктів на організм людини. Це потрібно для того щоб ще раз застерегти споживачів, купуючи продукти харчування, звертати увагу на дату виготовлення, фірму виробника, якість і цілісність упаковки, наявність барвників і інші ознаки, а також намагатися купувати по можливості тільки перевірені марки продуктів.

Номер слайду 9

Якість харчових продуктів визначають органолептичним і лабораторним методами.

Номер слайду 10

Лабораторні дослідження – гарантія якості та безпеки. Та якщо людина не має коштів та можливості для дослідження якості продуктів харчування, а особливо, молочнокислих, м’ясних, яєць, рибних, чаю, можна скористатися простими способами визначення якості продуктів в домашніх умовах. Це не забере багато часу та коштів. Проте, ви принаймні, на 50% будете впевнені, що ви споживаєте.

Номер слайду 11

Сир корисний продукт для зубів і кісток. Існують різні специфікації сирів. Як купити якісний сир, а не підробку? У сир нерідко додають рослинні жири. Ще в магазині можна попросити відрізати від голови тонкий шматочок сиру. Якщо це не твердий сир типу пармезану або чеддера, шматок повинен бути пружним і не розсипатися на очах.

Номер слайду 12

У сир часто додають крохмаль і рослинні жири. Перевірити, чи є вони у складі, можна з допомогою краплі йоду. Якщо крохмаль є, сир забарвиться в синій колір, якщо немає — колір йоду не зміниться. Залиште трохи сиру при кімнатній температурі. Якщо в ньому є рослинні жири, через кілька годин сир змінить колір і покриється жовтою скоринкою. Звичайний сир підкисне, але кольори не змінить.

Номер слайду 13

Українці дуже полюбляють такий продукт, як сметану. Сметана – дуже корисний продукт, найкраща добавка до борщу, вареників або дерунів. Її теж навчилися підробляти, загущувати і зберігати свіжою якомога довше. Але як визначити якість сметани?Щоб провести тест на наявність крохмалю в сметані, необхідно капнути краплю йоду на цей продукт. Якщо сметана стала фіолетовою після контакту з йодом, значить там є загущувач. Ложку сметани розчинимо в теплій воді. Якісний продукт повністю розчиниться без осаду. На поверхні з'явилися білі крупинки. Ця сметана теж підробка.

Номер слайду 14

Існує ще один спосіб перевірки сметани. Необхідно нанести трохи сметани на тильну сторону долоні і потерти. Якщо через хвилину від неї не залишилося і сліду, уся вона вбралася – брати її не варто. Від натуральної сметани повинен залишитися явний жирний масляний слід на руці. Щоб перевірити, чи є в сметані рослинні жири, розмішаємо ложку сметани в склянці гарячої води. Продукт поганої якості випаде пластівцями, справжня сметана розчиниться до однорідної каламутної рідини.

Номер слайду 15

Щоб перевірити якість молока в домашніх умовах необхідно. По-перше, йод: якщо додати в молоко кілька крапель розчину йоду і воно забарвиться в синій колір – це свідчення крохмалю в змісті продукту. Крохмаль додають, щоб надати молоку густоти. По-друге, молоко, розведене водою, можна виявити за допомогою спирту. Розбавимо одну частину молока в двох частинах спирту і збовтаємо суміш протягом однієї хвилини. Якщо, виливши суміш на блюдце, ми відразу побачимо в молоці пластівці білого кольору - продукт якісний. Якщо пластівці з'являться з великим запізненням або не з'являться взагалі - молоко розбавлене водою. Якщо крапнути хорошим жирним молоком на ніготь, то форма краплі майже не зміниться. Крапля молока, розведеного водою, розпливеться. Гарне молоко густе, чисто-білого кольору, а розбавлене водою — рідке з голубуватим відтінком.

Номер слайду 16

Хто з нас не любить на сніданок бутерброд з маслом? Як же визначити якість масла?Якісне масло тримає форму, проте і найдешевший продукт не тане і не тягнеться за рукою. Тому для визначення якості вершкового масла використовують такі методи: Твердість Купуючи масло незнайомої марки – трохи натиснемо на упаковку. Якщо масло тверде і вм’ятин не залишається — якість масла на висоті. Якщо ж масло легко піддається натисканню, його консистенція навіть з холодильника така, що можна намазувати — у цьому продукті 100% є присутніми рослинні олії, а якість такого продукту — низька. Сліди на упаковці Зазвичай у магазині масло зберігається при стандартній температурі — +4-5 градусів. Якщо таке масло розгорнути — на упаковці не повинно залишатися слідів. Якщо ж на стінках фольги залишилися сліди олії — швидше за все це не натуральне масло, а щось, що за нього видають.

Номер слайду 17

Слід пам'ятати, що в складі натурального вершкового масла є тільки два інгредієнта: незбиране молоко і вершки. Якщо ви купуєте масло на ринку на вагу, зверніть увагу на його колір (повинно бути не надто жовте і не біле, як простирадло), консистенцію (гарне масло тверде і гладке на дотик, на зрізі - без розшарувань і не кришиться) і термін придатності : вагові коров'яче масло зберігається не більше 10-15 днів. Можна спробувати ще один спосіб. Розтопити шматочок вершкового масла в теплій горілці, якщо вона помутніє — перед вами фальсифікат.

Номер слайду 18

Одне з найважливіших складових раціону сім'ї та безцінне джерело білка – це звичайно, м'ясо. М'ясо відноситься до досить дорогих продуктів, які швидко псуються, тому потрібно бути обережним при його купівлі. Продавці намагаються поліпшити його зовнішній вигляд і прибрати ознаки зіпсованості. Як визначити свіже м'ясо?

Номер слайду 19

При виборі м’яса натиснемо на нього пальцем: свіже і пружне м’ясо швидко повертає початкову форму. Надріжемо шматок: якщо в середині м’ясо темне і є світлий контур — його вимочували для штучного «омолодження». Промокнемо серветкою поверхню — свіже м’ясо не залишає сильної вологи і виражених слідів крові. Якщо жир на м'ясі має рожевий колір, його обробляли марганцівкою. Якщо прикласти до продукту білу серветку. Рожевий відбиток на ній вказує на те, що м'ясо обробили хімічною речовиною фуксином. Пухке, неприродно рожеве м'ясо, швидше за все, було вирощено на стимуляторах зростання.

Номер слайду 20

М’ясо птиці можна легко дослідити, оцінивши візуально філе і спробувавши тушку пальцем. Велика кількість білих прожилок – поганий знак. Значить, птицю відгодовували харчовими добавками для стимуляції набору ваги.

Номер слайду 21

При виборі ковбас слід знати , що у ковбас оболонка повинна бути сухою, без слизу і, тим більше, без цвілі. У розрізаній ковбасі зріз соковитий, без сірих плям. Щоб їх замаскувати, ковбасу можуть підфарбувати фуксином. Для того щоб визначити рівень барвників в ковбасі, відріжемо кусочок і облиємо його горілкою. Якщо її краплі стали рожевими, це свідчить про те, що в продукті міститься фуксин(барвник червоного кольору). Йод допоможе визначити чи є в ковбасі крохмаль. Капнемо на кусочок ковбаси 2-3 каплі йоду, якщо продукт став синіти - це показник вмісту в ньому крохмалю.

Номер слайду 22

Риба псується стрімко, тому перевіряти її на якість потрібно ще до купівлі. Так, якщо риба почала псуватися, то каламутніють очі і сіріють зябра. При цьому, якщо на тушці риби не вистачає лусочок, це теж свідчить про початок гниття. Причому всі ці процеси видно задовго до того, як з'являється неприємний запах. Свіжа риба тоне в чистій воді, а явні кровоносні судини усередині черевця говорять про те, що її можна без побоювання купувати.

Номер слайду 23

Якість яйця можна перевірити на світло. Всередині зіпсованих яєць видно темні плями. Наллємо в пів-літрову банку воду і розчинимо в ній столову ложку солі, потім опустимо яйце. Якщо воно опуститься на дно — яйце свіже; якщо середньої свіжості — буде плавати посередині; якщо ж спливе — яйце в їжу не годиться.

Номер слайду 24

Визначення якості чаю. У заварений напій опустити скибочку лимона. Якщо чай посвітлішав — все в порядку, якщо ж колір не змінюється, то це продукт низької якості. Свіжість чаю можна перевірити за кольором обідка між настоєм чаю і стінками судини. Він повинен бути жовтого кольору. Зеленуватий відтінок — свідоцтво не першої свіжості чаю.

Номер слайду 25

Чай дуже корисний з медом. Але маніпуляції з медом – досить поширене явище, оскільки цей продукт дорогий, і навіть незначне збільшення його обсягу за рахунок додавання сторонніх субстанцій обіцяє солідний прибуток. Отже, мед для початку можна просто зачерпнути ложкою і спробувати вилити назад. Якісний мед утворює рівний по всій довжині і безперервний струмінь.

Номер слайду 26

На 8-10 хвилин опустимо у мед шматочок хліба. Хліб затвердів - продукт нерозбавлений, розм’як — цукровий сироп. Розмажте мед з папірця, а на «медової» смужці напишіть що-небудь хімічним олівцем. Якщо виявиться напис синього кольору — в меді є волога. Розчиніть мед у воді у співвідношенні 1:2. Каламутний розчин вказує на неякісний продукт, через деякий час на дно випаде осад. Додамо оцтової есенції до меду. Розчин шипить — у меді є крейда. 

Номер слайду 27

Для визначення якості продуктів мною використано прості методи дослідження в домашніх умовах. А саме органолептичний та лабораторний методи. Досліджені продукти харчування, такими простими методами, заставляють задуматися: які продукти варто споживати? Яким продуктам харчування слід надати перевагу?

Номер слайду 28

Тож, аналізуючи дослідження, я раджу вживати, насамперед, в першу чергу, якщо звичайно є можливість , продукти домашнього виробництва. Насамперед - це молоко, сметана, масло, сир, м’ясо тварин та птиці, яйця. Якщо ж такої можливості немає, то раджу споживати сири «Голландський», «Пармезан». Сміливо споживати можна масло «Селянське», «Фермерське» та «Білоруське». А от від сметани магазинної я б відказалася за наявності рослинних жирів.

Номер слайду 29

Перевагу слід надавати домашнім ковбасам, у них не має барвників, менший вміст крохмалю. Купувати домашнє м'ясо свинини, говядини, домашньої курки або індички, а якщо ж магазинної, то порада - перевіряти на придатність до вживання, дивлячись на тушку чи філе.

Номер слайду 30

При виборі чаїв перевагу слід надавати чаям «Грінфільд», «Ліптон», а найкраще вживати чаї приготовлені самостійно з лікарських трав. Любителям меду слід бути обережними при купівлі. Можна просто зачерпнути ложкою і спробувати вилити мед назад. Якісний мед утворює рівний по всій довжині і безперервний струмінь. Тому краще купувати якісний мед у людей,що знаються у справібджільництва.

Номер слайду 31

Отож будьмо обачними при купівлі продуктів харчування. Не ведімося на низьку чи високу ціну, а звертаймо увагу на якість продукту, а саме на: запах, колір, зовнішній вигляд, термін придатності, дата виготовлення, упаковку і інші показники. Пам’ятаймо, що від того, чим ми харчуємось, залежить наше з вами здоров’я, як зараз, так і в майбутньому.

Номер слайду 32

Теоретичне й практичне значення дослідження визначається тим, що результати даного дослідження можуть бути використані в галузі харчування, на уроках хімії, біології, трудового навчання, при проведенні тематичних виховних заходів і просто звичайними людьми в повсякденному житті.

Номер слайду 33

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сенів Ліля
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
22 січня 2019
Переглядів
6824
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку