Конспект уроку з біології для 8 - го класу на тему "Серцево-судинна система людини"

Про матеріал

Розробка уроку з біології у 8-му класі містить у собі усю інформацію з теми та роздатковий матеріал для учнів з практичним завданням та домашнім завданням додому.

Тож раджу колегам використовувати, вдосконалювати і працювати...

Перегляд файлу

Дата уроку

 

Клас 

8

Тема уроку:

Органи кровообігу: серце і судини

Мета уроку:

 

  • Навчальна:

Дати загальну характеристику системі кровообігу людини; сформувати знання про будову і функції серця, серцевий цикл;

  • Розвивальна:

Розвивати уміння аналізувати, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки;

  • Виховна:

Виховувати спостережливість, культуру спілкування.

Тип уроку:

Комбінований

Обладнання :

Підручник, плакат «Серце і судини»

Хід уроку

І. Організація навчальної діяльності.

 

Привітання з учнями.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

 

Серце! У всі віки воно було в пошані у поетів, мислителів, лікарів. Скільки віршів, пісень написано про нього! Хто сильніше, ніж поети, розкрив дивовижні властивості неспокійного, благородного, безстрашного, чистого, холодного, злобного, щирого, ніжного і доброго серця людини?

Існує велика кількість ліричних віршів. Ви теж на уроках літератури вивчали їх.

А скільки існує легенд, міфів про серце! Згадаємо лише легенди про Данко, Прометея, серце матері. Стародавні греки вірили, що серце — центр душі, китайці асоціювали його із центром щастя, а єгиптяни вважали, що емоції та інтелект живуть саме в серці.

Споконвіку люди вважали серце символом кохання. Напевно, це пов’язане з тим, що душевний стан людини впливає на роботу серця людини, яке може завмирати від страху, стискатися в тузі і шалено битися від радості. Усі знають «валентинки» — зображення серця, які дарують на День святого Валентина 14 лютого. Їх дарують тому, кого люблять.

Отже, сьогодні ми говоритимемо про головний орган усього людського організму і функції, які цей орган виконує.

 

ІІІ. Актуалізація навчальної діяльності.

C:\Users\patri\Desktop\Картинки до конспектів\images (3).jpg

  • Бесіда.

           — Пригадайте, у яких тварин вперше з’являється кровоносна система. (У кільчастих червів.)

          — Чи мала кровоносна система кільчастих червів серце? (Ні.)

  • Цифровий диктант

В роздаткових матеріалах учнів записані класи хордових тварин:

             1. Риби

             2. Земноводні

             3. Плазуни

             4. Птахи

             5. Ссавці

Учитель називає певні ознаки будови    кровоносної системи, а учні вказують на тих тварин, для яких є характерною така будова:

               Трикамерне серце (2, 3 — за винятком крокодила)

               Одне коло кровообігу (1)

               Два кола кровообігу (2, 3, 4, 5)

               Серце чотирикамерне (4, 5)

               Серце двокамерне (1)

 

C:\Users\patri\Desktop\Картинки до конспектів\857011631cbc16dd6e0181b7df60002b11095208a_b.jpgНапередодні вам було дано випереджувальне домашнє завдання, власне, ознайомитись з літературою і творчістю, в якій згадується «Серце» Тож, давайте послухаємо ваші доробки!

 

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

G:\ISI\ШКОЛА\КОНСПЕКТ шаблон\професор.png

          Без серця – немає життя, і недарма людство тисячоріччями вважало серце центром і джерелом усіх життєвих сил і емоцій.

          При усій своїй геніальній будові (абсолютного аналога йому створити поки не вдалося), серце - це всього лише м'язовий насос. Але перш, ніж перейти до будови серця, давайте пригадаємо, як влаштована уся серцево-судинна система, на чолі управління якої перебуває серце.

         Що включає в себе анатомічно серцево-судинна система?

Включає в себе серце й усі судини тіла, від найбільших (діаметром 4-6 сантиметрів у дорослих до самих дрібних, діаметром усього трохи мікрон. Це гігантська по площі судинна мережа, завдяки якій кров доставляється до всіх органів і тканин тіла та відтікає від них.

           У ваших матеріалах на партах червоним кольором виділено власне, визначення що таке серце. Давайте прочитаємо його усі разом, в голос! «Серце — це центральний орган кровоносної системи людини, який нагнітає кров в артеріальну судину й забезпечує її повернення по венах».

          Слово «серце» походить від слова «середина». Серце людини на 2/3 розміщене у лівій частині грудної порожнини, верхівкою спрямоване вперед, вниз і ліворуч. Це порожнистий м'язовий орган.

Стінка серця утворена трьома оболонками: 

  • внутрішньою - ендокардом (від грец. ендон - всередині -і кардіа- серце),
  • середньою м'язовою - міокардом (від грец. міос - м'яз - і кардіа)
  • зовнішньою сполучнотканинною - епікардом (від грец. Є зверх - і кардіа).

Зовні серце оточене перикардом (від грец. пері - біля - і кардіа) - еластичною навколосерцевою сумкою, яка оберігає його від перерозтягнення, коли воно наповнюється кров'ю.

Маса серця людини коливається в межах 250-360 г.

Складання опорного конспекту.

        Стінки серця:

             а)   епікард (зовнішня стінка, сполучна тканина);

             б)   міокард (середня стінка, м’язова тканина);

             в)   ендокард (внутрішня стінка, сполучна тканина).

Розповідь учителя

Між навколосерцевою сумкою та серцем міститься рідина, зволожуюча серце.

Запитання до учнів

    Яке значення має ця рідина?

(Зменшує тертя серця під час скорочення об стінки перикарду.)

Серце розділене суцільною перегородкою на дві ізольовані одна від одної частини — ліву й праву. У верхній частині обох половин розташовані праве й ліве передсердя, у нижній частині — правий і лівий шлуночки. Отже, серце в людини, як і в усіх ссавців, чотирикамерне.

C:\Users\patri\Desktop\Картинки до конспектів\images.jpg           Розміри серця людини приблизно дорівнюють розмірам його кулака

          Серцевий м'яз має такі фізіологічні властивості: збудливість, провідність, скоротливість, автоматизм..

 

Робота з текстом підручника.
Властивості серцевого м’яза. Самостійна робота в парах.

 

Учні працюють над матеріалом підручника, текст, який необхідно прочитати, визначити якості серцевого м’яза та позначити головне у тексті.)

 

  • Збудливість — це здатність серця переходити зі стану спокою до робочого стану під впливом різних подразників (механічних, хімічних, електричних). Наприклад, після зупинки серця його функцію можна знову відновити, ритмічно натискуючи руками на грудну клітку. Збудження, яке виникає в будь-якій ділянці серця, поширюється по всьому серцю. Цю властивість називають провідністю. При поширенні збудження по серцю в ньому виникають електричні струми, що можуть бути зареєстровані за допомогою спеціального приладу — електрокардіографа. Збудження серцевого м’яза супроводжується його скороченням завдяки його властивості, як і скелетних м’язів, до скоротливості. 
  • Автоматизм серця — це здатність серця скорочуватися під впливом імпульсів, які виникають у самому серці. У серцевому м’язі містяться спеціальні клітини, у яких автоматично виникають ритмічні імпульси. Ці імпульси поширюються по серцевому м’язу й задають ритм його скороченню. Завдяки автоматії серце скорочується незалежно від нервових і гуморальних впливів. Автоматія серця дає змогу підтримувати життєдіяльність організму навіть при порушенні діяльності нервової системи.

       Ще в 1902 році російський вчений А. А. Кулябко довів можливість підтримання життєдіяльності ізольованого серця людини.

Він оживив серце дитини через 20 годин після його смерті пропусканням через судини серця сольового розчину. Всі ці досліди показують, що причини, що викликають автоматичну діяльність серця знаходяться в самому серці.

C:\Users\patri\Desktop\Картинки до конспектів\510b0b2deb921b0f5b5ed04242a76f87.jpg        

    Пригадайте, у якій частині серця в ссавців була венозна кров, а в якій — артеріальна?

(У правій половині серця міститься венозна кров, у лівій — артеріальна.)

Самостійна робота з підручником

Запитання для опрацювання

     Чому кров у серці рухається в одному напрямку — від передсердь до шлуночків, від шлуночків до кровоносних судин?

Очікувана відповідь учнів

Передсердя й шлуночки сполучаються між собою отворами, на краях яких є стулкові клапани. Під час скорочення передсердь стулки клапанів звисають усередину шлуночків. Тому кров вільно проходить із передсердь у шлуночки. Коли скорочуються шлуночки, стулки клапанів піднімаються й закривають вхід у передсердя. Тому кров рухається лише в одному напрямку: від передсердь до шлуночків. Між лівим шлуночком і аортою, правим шлуночком і легеневою артерією розташовуються півмісяцеві клапани, що забезпечують рух крові тільки в одному напрямку — із шлуночків до кровоносних судин.

Функції міокарда.

У міокарді є кардіоміоцити, які утворюють скупчення і так званий водій ритму де зароджуються електричні імпульси. Ці імпульси поширюються по провідниковій системі серця, яка складається з таких же кардіоміоцитів і викликає послідовне скорочення спочатку передсердь, а потім шлуночків. Здатність серця скорочуватися без зовнішніх подразників та участі н.с. називається автоматією.

 

Постановка проблемного питання

    У процесі серцевої діяльності серцевий м’яз виконує велику роботу. Тому він потребує надходження поживних речовин і кисню та виведення продуктів розпаду. Як це відбувається?

Очікувана відповідь учнів

Це відбувається через власні артерії, по яких кров надходить до серця, та через власні вени, по яких кров іде від стінки серця в праве передсердя.

Доповнення вчителя

Судини, які постачають багату киснем кров до серцевого м’яза, відомі під назвою коронарних артерій, а судини, по яких кров рухається від стінки серця,— коронарних вен. По коронарних судинах протікає приблизно 5 % хвилинного об’єму крові, при важкій роботі цей потік може збільшитись у 4 рази.

Серцевий цикл. Робота серця.

Слово вчителя

            Із кожним скороченням серце дорослої людини у стані спокою викидає у велике та мале кола близько 60 мілілітрів крові (у дітей ця цифра менша, але частота скорочень більша, що й забезпечує нормальний серцевий викид). Помноживши цей обсяг на кількість скорочень за одну хвилину, скажімо 70 (у спокої), одержуємо 60 × 70 = 4200 мілілітрів, або близько 4–4,5 літра за хвилину. Виходить, за одну годину серце перекачує 4,5 × 60 = 270 літрів, а за добу 270 × 24 = 6480 літрів крові, або близько 170 мільйонів літрів крові за 70 років, за допомогою 100 000 скорочень і розслаблень протягом однієї тільки доби, або 2,5 мільярда протягом життя.

    А як ви думаєте, чи потрібно серцю відпочивати?

(Обговорення відповідей учнів.)

Розповідь учителя

Серце працює ритмічно. Скорочення (систола) чергується з розслабленням (діастола). Скорочення та розслаблення передсердь і шлуночків за нормальних умов суворо взаємоузгоджені й становлять єдиний цикл роботи серця.

G:\ISI\ШКОЛА\КОНСПЕКТ шаблон\олівець.jpgСерцевий цикл починається зі скорочення передсердь, яке триває 0,1 секунди. За цей час кров із передсердь через клапани виштовхується в розслаблені шлуночки. Після закінчення скорочення передсердь скорочуються шлуночки й венозна кров із правого шлуночка виштовхується до легеневої артерії, а артеріальна кров із лівого шлуночка — до аорти. Скорочення шлуночків триває приблизно 0,3 секунди. Після цього вони розслаблюються і протягом наступних 0,4 секунди весь серцевий м’яз перебуває в стані спокою або загального розслаблення. Тривалість серцевого циклу становить 0,8 секунди. Період відпочинку в 0,4 секунди достатній для того, щоб серце повністю відновило свою працездатність. При збільшенні частоти серцевих скорочень тривалість серцевого циклу скорочується, в основному, за рахунок періоду відпочинку.

У ваших матеріалах є графік тривалості процесів серцевого циклу Заповніть його!

— Скільки триває скорочення передсердь? (0,1 с)

— Скільки триває скорочення шлуночків? (0,3 с)

— Скільки часу триває загальне розслаблення серця? (0,4 с)

— Скільки часу складає серцевий цикл? (0,8 с)

 

V. Закріплення вивченого матеріалу. Застосування на практиці.

G:\ISI\ШКОЛА\КОНСПЕКТ шаблон\тести галочка.jpg

Рефлексія

(Вірю, не вірю)
Система органів кровообігу складається з серця і кровоносних судин.
Кровообіг виконує такі функції: транспортну і захисну.
Припинення руху крові є небезпечним.
Серце знаходиться у правій частині грудної клітки.
Серце м’язовий порожнистий орган.
Стінки серця утворені двома шарами.
Зовні серце оточене перикардом.
Стулкові клапани містяться між передсердями і шлуночками.
Серцевий м’яз має такі фізіологічні властивості: збудливість , провідність, скоротливість, автоматію.

VІ. Підсумки уроку.

C:\Users\patri\Desktop\Картинки до конспектів\Без названия.jpg

Гра "Показуха"

Учитель: Видатний американський кардіолог Пол Уайт свого часу сказав:"Серце настільки сильне, що здатне битися до 150 років. Тому його хвороби і коротке життя – наслідок власних помилок ".

Проблемне запитання: Отже, що ж впливає на роботу серця як позитивно так і негативно?

Учні по черзі називають правила збереження довголіття серця.

Недосипання. Вірогідність перевтоми і наступного за ним навантаження на серце і нервову систему у людей, які сплять менше 8-9 годин, збільшується на 70%.

Дефіцит руху. Фізична активність приводить в тонус роботу серцево-судинної системи. Навіть півгодини легкої гімнастики раз на день достатньо для зміцнення серцевого м'яза! Плавання, біг, катання на роликах і велосипеді, йога, пілатес, танці, спортивна ходьба – заняття будь-яким видом спорту (окрім шахів) позитивно позначається на стані здоров'я. Але уникай надмірних фізичних навантажень – вони потовщують серцевий м'яз, змушуючи його працювати в прискореному режимі. Привчай організм до навантажень поступово. Щоб визначити рівень допустимого навантаження на організм і скласти уявлення про стан серцево-судинної системи, ти можеш у клініці пройти велоергометрію або тест-ходьбу на біговій доріжці з одночасною ЕКГ.

Куріння. Якби люди не курили, щорічно від хвороб серця вмирало б на 1,62 мільйона менше! Якщо до 30 років куріння, як правило, не викликає серйозних проблем, то з віком ймовірність захворювань судин і появи злоякісних пухлин збільшується в кілька разів. Для кардіолога курець - чоловік з револьвером біля скроні.

Надлишок шкідливих жирів у раціоні. Якщо приймати їжу з невисоким вмістом жирів невеликими порціями в один і той же час, можна знизити рівень холестерину. Після 40 років слід регулярно перевіряти рівень холестерину і цукру в крові.

Відсутність контролю за вагою і кров'яним тиском. Зайва вага створює величезне навантаження на серце і вносить серйозний розлад у роботу кровоносної системи. Якщо твій індекс маси тіла вище 25 одиниць - в тебе надмірна вага.

Позитивне мислення. Своєчасна діагностика стану серцево-судинної системи. Можна протестувати себе і самостійно. (Як саме, дивись у своїх матеріалах і виконай це вдома)

 

ОЦІНЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

VІІ. Домашнє завдання.

G:\ISI\ШКОЛА\КОНСПЕКТ шаблон\інтернет.jpg

  1. Зміряй пульс, а потім протягом 30 секунд виконай 20 присідань або займися бігом на місці в інтенсивному темпі. Потім знову поміряй пульс. Якщо з серцево-судинною системою все добре, то частота пульсу збільшується на 25-50% у порівнянні з вихідною. Якщо більше - то тобі потрібно обстежитися і навантаження вводити з мінімуму, поступово збільшуючи темп і кількість підходів.
  2. Опрацювати параграф підручника
  3. Підготувати презентацію, або реферат про видатного кардіохірурга Миколу Амосова

 

ДОДАТОК (за навності часу)        20 цікавих фактів про серце людини


1. Серце середньої дорослої людини вдаряє приблизно 72 рази в хвилину, 100 000 разів на день, 3 600 000 разів на рік і 2,5 млрд разів протягом життя.
2. Кухонний кран повиний бути включений (на повну) протягом 45 років, щоб вилити кількість води, що дорівнює кількості крові, перекачаної серцем за людське життя середньої тривалості.

3. Обсяг крові, перекачаної серцем, може змінюватись в широкому діапазоні, від 5 до 30 літрів на хвилину.

4. Щодня серце виробляє достатньо енергії, щоб проїхати на машині 32 км. За все життя це еквівалентно тому, щоб з'їздити на Місяць і назад.
5. Так як серце виробляє свої власні електричні імпульси, воно може продовжувати битися навіть тоді, коли відокремлене від тіла, до тих пір, поки буде отримувати достатню кількість кисню.

6. Частота серцевих скорочень (пульс) у плода приблизно в два рази більше, ніж у дорослих, приблизно 140 ударів на хвилину. До того часу, як вік плоду становить 12 тижнів, його серце перекачує вже 28 літрів крові на день.
7. Серце забезпечує кров'ю майже все 75 трлн клітин організму. Кровопостачання відсутній тільки в роговиці очей.

8. За життя середньої тривалості серце перекачує близько 5,7 млн літрів крові.
9. 5% запасів крові знаходиться в серці, 15-20% надходить у мозок і центральну нервову систему, а 22% йде на нирки.

10. Стук серце виробляє тоді, коли закриваються серцеві клапани.
11. Серце починає битися через чотири тижні після зачаття і не зупиняється до самої смерті.

12. Новонароджена дитина має приблизно одну чашку крові в зверненні.
13. Стародавні єгиптяни вважали, що серце та інші основні органи можна по своїй волі переміщати всередині тіла.

14. Платон вважав, що мислення зароджується в мозку, а пристрасті - в серце. Маються на увазі безпосередньо органи.

15. Кокаїн впливає на електричну активність серця і викликає спазм артерій, що може привести до інфаркту або інсульту навіть у здорових людей.
16. Жіноче серце зазвичай б'ється швидше чоловічого. Чоловіче - приблизно 70 ударів на хвилину, жіноча - 78.

17. Коли тіло знаходиться в спокої, у крові займає всього 6 секунд, щоб дійти від серця до легень і назад, всього 8 секунд для того, щоб дістатися до мозку і назад, і 16 секунд для того, щоб досягти пальців і повернутися.

18. Французький лікар Rene Laennec (1781-1826) винайшов стетоскоп, коли відчув, що притискати вухо до грудей пацієнток із надто великим розміром бюста незручно.

19. Лікар Erasistratus з Хіос (304-250 до н. е..) був першим, хто припустив, що серце функціонує як насос.

20. Гален стверджував, що серце саме виробляє кров. Проте відкриття Вільямом Харві системи кровообігу в 1616 році показав, що в організмі існує обмежена кількість крові і вона рухається по колу.

 

 

 

 

 

 

РОЗДАТКОВИЙ МАТЕРІАЛ

 

 

 

 

 

Дата уроку

 

Клас 

 

Тема уроку:

Органи кровообігу: серце і судини

Прізвище та ім’я

 

 

«Серце — це центральний орган кровоносної системи людини, який нагнітає кров в артеріальну судину й забезпечує її повернення по венах».

  1. Самостійна робота з підручником

Знайдіть у тексті підручника на сторінці___   визначення, які характеризують властивості серця:

  • Збудливість
  • Провідність
  • Скороченн
  • Автоматія (автоматизм)
  1. Підпишіть основні визначення:

СОК

 

 

ЧСС

 

 

ХОК

 

 

  1. Підпишіть на кольорових відрізках назви та тривалість процесів роботи серця

 

 

 

 

 

 

 

Серцевий цикл 0,8 с.

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\patri\Desktop\роб стіл 05.11.2016\серце.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Домашнє завдання

  1. G:\ISI\ШКОЛА\КОНСПЕКТ шаблон\інтернет.jpgЗміряй пульс, а потім протягом 30 секунд виконай 20 присідань або займися бігом на місці в інтенсивному темпі. Потім знову поміряй пульс. Якщо з серцево-судинною системою все добре, то частота пульсу збільшується на 25-50% у порівнянні з вихідною. Якщо більше - то тобі потрібно обстежитися і навантаження вводити з мінімуму, поступово збільшуючи темп і кількість підходів.
  2. Опрацювати параграф підручника
  3. Підготувати презентацію, або реферат про видатного кардіохірурга Миколу Амосова.

 

docx
Додано
18 лютого 2018
Переглядів
2450
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку