Конспект уроку з біології для 8 класу "Профілактика захворювань нервової системи"

Про матеріал
Урок розроблений до теми "Нервова система" при вивченні біології у 8 класі. Даний урок є нетрадиційним. Тако ж в конспекті пропонуються інтерактивні прийоми та вправи, які допоможуть зацікавити учнів.
Перегляд файлу

   Тема уроку:  Профілактика захворювань нервової системи

 

Мета уроку: ознайомити учнів з найбільш поширеними проблемами нервової системи, розглянути причини виникнення таких проблем і заходи їх профілактики; розвивати вміння логічно  мислити та знаходити зв’язки між особливостями будови й функціями біологічних структур на прикладі органів нервової системи, розвивати вміння самостійно працювати з додатковою літературою; виховувати розуміння значення нормального функціонування нервової системи для збереження здоров’я людини.

Обладнання: таблиці «Нервова система», «Схема рефлекторної дуги», мультимедійна презентація.

Тип уроку: комбінований.

Форма уроку: урок – конференція.

 

                                                 Хід уроку

І  Організаційний етап

(Учні мали випереджувальне завдання: підготувати повідомлення про найбільш поширені захворювання нервової системи, використовуючи додаткову літературу.)

 Учні займають місця за столом. Перед кожним – відповідна табличка. Дійові особи: ведучий, кореспонденти, лікарі – психіатри, лікарі – невропатологи, психолог.

ІІ Актуалізація опорних знань

 Прийом «Мікрофон»

  1. Який вплив симпатичного відділу автономної нервової системи на діяльність органів людини?
  2. Як впливає парасимпатичний відділ автономної нервової системи на роботу деяких органів людини?

ІІІ  Мотивація навчальної діяльності учнів

 Слова вчителя:

    Прошу подивитися на слайд. На ньому зображені різні емоції, різні стани людини. Як на вашу думку, що впливає на такий стан людини? Що змушує її так поводитися?

 Очікувана відповідь: Різні чинники зовнішнього середовища впливають на нервову систему людини. Спричиняють різні розлади  роботи нервової системи. Довготривалі розлади можуть призвести до нервових хвороб.

Оголошення теми уроку. Визначення мети та завдань уроку.

 

ІV  Вивчення нового матеріалу

 Конференція

Ведучий: Одне з найбільш часто поширених виразів — «нервові клітини не відновлюються". І виникло воно не на порожньому місці — нервова система відіграє величезну, можна навіть сказати, провідну роль у функціонуванні організму. Саме нервова система відповідає за роботу всіх органів і систем, починаючи від биття серця і закінчуючи зростанням нігтів і волосся. Звичайно ж, роль всіх інших внутрішніх органів недооцінювати не можна. Але не забувайте про те, що самостійно жоден орган функціонувати не буде. Саме нервова система є своєрідною зв'язуючою ланкою і передає імпульси до головного мозку.

Але, на жаль, і нервова система під впливом будь-яких несприятливих факторів може дати збій в роботі. Причини порушень діяльності нервової системи можуть бути різні:

  • Зовнішні впливи: механічні травми та електричне ураження центральних і периферичних структур нервової системи ;
  • Перегрівання та переохолодження організму (запалення нервів, оболонок спинного та головного мозку);
  • Інфекційні захворювання, спричинені вірусами, бактеріями;
  • Дія токсичних речовин;
  • Порушення обміну речовин, голодування, нестача вітамінв, особливо групи В;
  • Погіршення або припинення кровопостачання певної ділянки нервової системи;
  • Вживання наркотиків, алкоголю та куріння.

 Лікарі нерідко стикаються з такою проблемою, як нервові розлади. З усього вищесказаного нескладно здогадатися, що захворювання нервової системи неминуче спричинять за собою порушення нормальної роботи всіх інших внутрішніх органів. Причому ці захворювання можуть бути самими різними.

В наші дні життя не втомлюється підносити сюрпризи — як приємні, так часом і не дуже. Одним словом, «нудьгувати» нервовій системі не доводиться — постійні емоційні навантаження, різні стреси, синдроми хронічної втоми. Дуже багато людей скаржаться на «розхитані нерви».

І як логічне продовження — скарги на безпричинну тривогу, дратівливість, знижену працездатність, болі незрозумілого характеру, неврози, а часом навіть нервові зриви. Саме про це і піде мова в сьогоднішнішній розмові. Ми з'ясуємо, які нервові розлади зустрічаються найчастіше. І, зрозуміло, як з ними боротися. Готові?

  1.  Лікар: Неврози характеризуються нав’язлививми, істеричними розладами психіки, а також тимчасовим зниженням розумової і фізичної працездатності. Пошкоджуючим фактором розвитку неврозу можуть бути одноразові і сильні психічні травми: скандали в родині, неприємності на роботі, смерть близьких людей і тварин. Але не менш небезпечними вважаються і дрібні побутові психотравми, які просто нашаровуються один на одного, як би накопичуючись в людському організмі. Саме дрібні і постійні психічні емоції є основною причиною неврозу. Додатковими причинами викликають невроз можуть бути часті інфекції та хронічні захворювання внутрішніх органів, постійне вживання алкоголю, куріння, розумові і фізичні перенапруження. Не малу роль у виникненні неврозу відіграє спадковий фактор і виховання. Неврози можуть виникати у людей, які в дитинстві яких часто пригноблювали і у тих, хто жив в умовах надзвичайної опіки.

Запитання «кореспондента»: Яким чином можна нейтралізувати негативний вплив стресу, зберегти свою нервову систему?

  1. Лікар: Неврастенія - це нервове виснаження, перевтома. Виявлятися у людини неврастенія може проявлятися по різному. До основних симптомів цього захворювання відноситься підвищена стомлюваність, часта і безпричинна зміна настрою, підвищена слізливість, відчуття душевного дискомфорту. У людей, страждаючих цим захворюванням нервової системи, може з'являтися роздратування на навколишні предмети,на гучний звук навколо, голоси, яскраве світло, різкі запахи. Нерідко в цю категорію можуть потрапити і люди, що оточують людину з захворюванням неврастенії. Будь-які дрібниці, навіть неправильно сказана якась фраза можуть послужити приводом для спалаху гніву і брутальності. Неврастенію ні в якому разі не можна вважати легким захворюванням, вчасно не леченная вона може призвести до незворотних наслідків в організмі людини.

Запитання «кореспондента»: Щоб мати «здорові нерви», потрібно мати здоровий сон. Чи правильна ця думка?

  1. Лікар: Депресія – це сталий і хворобливий стан організму, після усунення причин, які призвели організм до такого стану. Депресія може розвинутися після перенесених тяжких інфекцій, з-за великої кількості прийнятих лікарських препаратів. Якщо депресію не почати лікувати, то можна опинитися на обліку у лікаря психіатра. При депресії у людей може виникнути схильність до суїциду. Лікування даного захворювання тривалий і вимагає великої уваги і розуміння з боку родичів. Слід суворо дотримуватися всіх приписів і призначення лікаря. Оскільки багато препаратів, які використовуються для лікування депресії ні в якому разі не можна приймати разом з алкоголем.

Запитання «кореспондента»: Чи потрібно тренувати мозок як і мязи?

  1. Лікар: Істерія характеризується переважанням емоцій над розумом. Тому в істериків неадекватна реакція на зовнішні подразники. При спостереженні за такими хворими лікарі дуже швидко помічають, що головна мета людини — гра на публіку. Удавано втратити свідомість або закотити істерику — улюблена справа. Раніше подібна поведінка вважалося ознакою поганого виховання, проте лікарі довели, що це достовірне свідчення серйозних проблем з нервовою системою. Подібний стан може супроводжуватися такими явищами, як втрата апетиту, нудота і блювота, патологічна зміна ваги, порушення нормального функціонування серцево-судинної системи. І навіть безпричинним на перший погляд підвищенням температури тіла, правда, незначно — 37,3 — 37,5 градусів.
  2. Лікар: Невроз нав’язливих станів характеризується сильним переважанням кори кінцевого мозку над емоційними центрами. У таких людей збіднені емоції та захоплення, постійне відчуття неповноцінності життя, схильність до сумнівів, нерішучість у діях, невпевненість у собі. Їм важко приймати будь-яке рішення, вони нескінченно аналізують свої вчинки. До речі кажучи, широко відомі суспільству фобії є не чим іншим, як нав'язливим станом. Тому ще велике питання, до кого варто поспішити, якщо у вас та чи інша фобія — до психолога, або ж невропатолога. Причому до нав'язливих станів відносяться і такі шкідливі звички, як обгризання нігтів, наприклад. Звичайно ж, окремі слабо виражені елементи нав'язливих станів можуть спостерігатися і у здорової людини, але звернути на них увагу все ж варто.
  3. Лікар: Психози пов’язані з пошкодженням структур центральної нервової системи. Це такий вид психічного розладу, за якого хворий не може правильно оцінювати себе, навколишню обстановку, ставлення інших людей до себе, вчинки його грубо неправильні. Вони часто супроводжуються мареннями, галюцинаціями тощо. Маячення - ідеї, судження, які не відповідають дійсності, помилково обґрунтовані. Вони повністю оволодівають свідомістю хворого, не піддаються корекції шляхом переконання і пояснення. Хворий оцінює свої дії як правильні, активно бореться з противниками своїх ідей. Зміст маячення може бути найрізноманітнішим, але частіше за все трапляється маячення переслідування (хворі впевнені, що за ними слідкують з космосу, приватні детективи, агенти КГБ чи ЦРУ, сусіди), маячення збитків (хворі впевнені, що крадуть їх речі, хочуть вигнати їх з квартири), маячення впливів (зі сторони інопланетян, чарівників і т.д.). Галюцинації - вперше описав Ж. Ескіроль. Він визначав галюціанта як людину, у якої існує переконання, що вона бачить, чує чи якось інакше сприймає нібито існуючий предмет. Видіння можуть бути страшними чи приємними, голоси можуть доноситися ззовні чи звучати всередині голови. Голоси можуть віддавати накази, сварити хворого чи коментувати його дії і т.д. У момент напливу голосів хворі не можуть протистояти їх наказам і здійснюють найрізноманітніші, нерідко кримінальні вчинки.
  4. Лікар: До неврологічних розладів, обумовлених змінами в ЦНС, відносять таке захворювання, як епілепсія (падуча хвороба). Це хронічне захворювання, що виникає в дитячому і юнацькому віці і проявляється епілептичними нападами. Епілепсія у дорослих осіб буває зумовлена пухлиною головного мозку, травмою голови, інсультом або порушенням хімічного балансу.
  5. Лікар: Розсіяний склероз – це прогресуюче захворювання центральної нервової системи, що клінічно проявляється розладами зору, патологією рухової та чутливої сфер. Ця хвороба розвивається внаслідок ураження мієлінової оболонки, яка захищає нервові волокна. Макрофаги видаляють ушкоджені ділянки мієліну, що призводить до оголення волокон та порушення проведення імпульсів по них. В Україні показник поширеності РС у середньому сягає 25 випадків на 100 тис. населення, що свідчить про зону середнього ризику поширення захворювання.
  6. Лікар: Хвороба Паркінсона це повільно прогресуюче захворювання дегенеративного характеру, яке характеризується виборчим ураженням нейронів головного мозку. Клінічно воно проявляється руховими розладами: тремтіння рук, ніг чи голови. З часом розвиваються обмежена рухливість, яка часто спричиняє втрату міміки обличчя і поступове вповільнення чи зникнення рухливості. Цією хворобою страждають приблизно 1-2% людей віком понад 65 років. На сьогоднішній день медицина володіє багатьма знаннями в біохімічних і молекулярних механізмах цього захворювання, проте істинні причини хвороби Паркінсона залишаються не відомими досі. Основні припущення виникнення недуги наступні: Спадкова схильність Вікові зміни Зовнішнє середовище – несприятлива екологія, вплив важких металів, отруйні речовини, віруси, інфекційні захворювання Вік вважається єдиним зрозумілим фактором ризику захворювання, чим старша людина, тим вище ймовірність, особливо в поєднанні зі спадковою схильністю.
  7. Лікар – нейрохірург: Існує група захворювань, обумовлених порушеннями в судинах, що забезпечують кровопостачання головного мозку. Одне із найважчих ускладнень цих розладів – інсульт. Ця хвороба може бути зумовлена порушенням кровопостачанням головного мозку або крововиливом на його поверхню чи глибоко в тканини мозку. Мігрень – одна з найдавніших і найпоширеніших хвороб, відомих людству. Сам термін походить від грецького слова «гемікранія», що означає «односторонній біль голови». Для мігрені характерні гострі приступи головного болю пульсуючого характеру, що періодично повторюються. При цьому біль локалізується в одній частині голови, а фізичне навантаження, навіть незначне, підсилює його. Досить часто сам приступ головного болю супроводжується зміною настрою, появою дратівливості, слабкістю, нудотою, а також запамороченням.

Запитання «кореспондента»: Чи існують народні засоби для зміцнення судин та нервових клітин?  Які харчові продукти є стимуляторами для мозку?

V  Узагальнення знань та умінь учнів

  1. Ведучий: Чи може світ існувати без хвороб? Ні. Але число захворювань можна звести до мінімуму. Яких правил нам потрібно дотримуватися, щоб запобігти цим хворобам. Нам допоможуть психологи.
  2. Психолог: Щоб уникнути захворювань нервової системи, слід вчасно діагностувати та лікувати інфекції, вести здоровий спосіб життя, відмовившись від алкоголю і наркотиків. У разі виникнення будь-яких тривожних симптомів слід обов’язково звернутися до лікаря. Впливають на нервову систему недостатнє харчування, відсутність вітамінів, серцеві, ниркові та ендокринні захворювання.

        Нерідко захворювання нервової системи можуть розвиватися під впливом різних хімічних речовин: наркотиків, антидепресантів, етилового спирту, отрут тваринного й рослинного походження. Отруєння антибіотиками, важкими металами (ртуттю, миш’яком, свинцем, вісмутом, марганцем, та ін.) також можуть призвести до нервових розладів. Тому не слід користуватися цими речовинами без консультацій з фахівцями. Якщо в кімнаті розлилася ртуть, необхідно вийти з неї та викликати службу МНС.

  1. Психолог: Профілактичними заходами, що запобігають виникненню хвороб нервової системи, є фізична праця, фізичні вправи, спорт, здоровий спосіб життя, раціональне харчування. Крім цього, необхідно уникати застуд, надмірних стресових ситуацій тощо. Важливими профілактичними заходами запобігання нервовим хворобам є загартовування організму, здоровий спосіб життя та уникнення стресів і перевтоми.

Науково доведено, що серед причин, які вкорочують життя людини, є постійні стреси, страхи, заздрість, образи та злість. Ці стани викликають у людини негативні емоції, які й провокують появу різних хронічних хвороб.

Навпаки, люди, що є оптимістами, частіше відчувають позитивні емоції, бувають веселими та радісними. Вони легко переносять різні хвороби, а тому живуть довше.

  1. Ведучий: Отже, не менш важливим засобом, який попереджає захворювання, є здоровий спосіб життя, повноцінне та раціональне харчування і позитивні емоції. Все це також є головним засобом збереження здоров’я на довгі роки.

       Що заважає нам дбати про своє здоровя? Як це не дивно, ми самі! Доки людина молода, їй здається, що протиприродно думати про далеке майбутнє. У поведінці молоді є дві крайності. Перша – зневага до чудового подарунку, яким нагородила природа, - здоровя. Друга крайність – переоцінка невразливості свого здоровя.  Наслідки цього невтішні – хвороби.

      Тому, бережіть плаття знову, а здоровя змолоду. Згадайте народну мудрість:

  «Гроші втратив – нічого не втратив, час втратив – багато втратив, здоровя втратив – усе втратив».

VІ  Підсумки уроку

        Учитель аналізує урок і роботу учнів.

 

VІІ Домашнє завдання

       Опрацювати параграф 40

       Для підготовки до підсумкового контролю по темі опрацювати усно завдання на сторінці 193

       Творче завдання: скласти свій розпорядок дня на тиждень

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мельникова Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
22 січня 2019
Переглядів
7394
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку