Конспект уроку з інформатики для 3 класу на тему: "Вкладені папки. Перегляд вмісту папки"

Про матеріал

Конспект уроку з образотворчого мистецтва для 3 класу на тему: "Вкладені папки. Перегляд вмісту папки“.

Мета данного уроку: ознайомити з поняттям папки, шлях до файлу; сформувати поняття «вкладені папки», навчити переглядати вміст папок.

Перегляд файлу

Автор розробки уроку з інформатики

вчитель початкових класів

закладу „Загальнооосвітня школа І-ІІІ ступенів №16 ВМР“

Красна Оксана Ярославівна

спеціаліст вищої категорії

 

Тема: Вкладені папки. Перегляд вмісту папки

Мета: навчальна: ознайомити з поняттям папки, шлях до файлу; сформувати поняття «вкладені папки», навчити переглядати вміст папок;

розвивальна: розвивати логічне мислення, увагу, пам'ять, навички роботи з текстовим редактором;

виховна: сприяти вихованню в учнів інформаційної культури, виховувати старанність.

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань, умінь та навичок учнів

— Де зберігається інформація на дисках? (У файлах i папках).

Що називається файлом? (це програма або організована сукупність даних, що має свою назву і зберігається на пристроях зовнішньої пам’яті як єдине ціле. Текстовий документ, малюнок, пісня, мультфільм, програми, які записані на диск, — все це файли.)

Які ми знаємо види файлів? (програмні файли і файли даних.)

— Як встановити, які диски має ваш комп'ютер? (Відкрити піктограму "Мой компьютер").

— Як обирають назви дисків, файлів, папок? (Диски автоматично називає комп’ютер (якщо спеціально не виникла необхідність якимось особливим чином назвати відповідний диск), файли, папки – людина за їх змістом).

ІІІ. Повідомлення теми та мети уроку. Мотивація навчальної діяльності

Сьогодні на уроці ми познайомимось з поняттям папки, вкладених папок, навчимось знаходити шлях до файлу в папці, переглядати вміст папки.

ІV. Вивчення нового матеріалу

1. Розповідь вчителя

Файлів, особливо на жорстких магнітних дисках, може бути дуже багато. Для того щоб швидко знайти потрібний файл, бажано зберігати їх у певному порядку. Для цього створюються додаткові об'єкти – папки (каталоги).

Кожна папка має ім'я. Як і для файлів, ім'я папки – це набір символів, за винятком \ /: *? "< > | Як правило, ім'я папки відповідає типу або призначенню файлів. Наприклад, папка Фотографії класу 1.09.2015, мабуть, повинна містити файли фотографій зі святкування Дня знань, а папка Матеріали до інтелектуальної гри – файли матеріалів з підготовки до проведення інтелектуальної гри.

Крім файлів, папки можуть містити інші папки. Наприклад, папка Дані про погодні умови в Вінниці може містити папки 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015. А папки з даними за кожний рік можуть містити папки з даними про спостереження за погодою за певний місяць, наприклад Червень 2013, Лютий 2013 тощо.

Папка, що зберігається в іншій папці, називається вкладеною папкою. Схематично це виглядає так:

Файли і папки зберігаються на дисках зовнішніх запам'ятовуючих пристроїв (накопичувачів). У комп'ютері може бути декілька таких пристроїв–дисководів, що використовують жорсткі диски, дискети, лазерні компакт-диски. Щоб розрізняти дисководи, їм присвоюють певні імена.

Стандартними іменами є літери з послідовності: А, В, С,... Літери А і В звичайно надають дисководам для гнучких магнітних дисків - дискет. У ком'ютерах старих моделей є, як правило, два приводи: А і В для дискет великого (п'ятидюймових) і малого (тридюймових) діаметрів.

imageррs

Літера С завжди зарезервована для жорсткого системного диска, з якого завантажується операційна система (ОС). Якщо в комп'ютері всього один привід для дискет, то йому надається літера А, ім'я В пропускається, а системний диск все одно іменується як С. Привід компакт-диска може мати наступну літеру — D.

Для точності зазначимо, що імена А, В, С, D надаються не дисководам, а логічним дискам. Річ у тому, що один жорсткий диск (вінчестер) для зручності може бути розбитий на декілька логічних дисків, що іменуються літерами з послідовності С, D, E, F,...

Наприклад, на диску С може зберігатися операційна система, на диску D — програмні додатки, на Е - документи і т.д. Літера компакт-диска буде наступною за літерою останнього логічного диска вінчестера. Наприклад, якщо вінчестер має логічні диски С, D, E, F і G, то до компакт-диска потрібно звертатися на ім'я Н.

Фізкультхвилинка

Вчора сонце так світило,

Що ведмедя розбудило.

Виліз сонний він з барлоги

Та й подався на дороги.

А на тій дорозі сніг,

До ведмежих липне ніг.

"Рано,- думає бурмило,-

Мене сонце розбудило".

Глянув на зимовий ліс

I швиденько спать поліз.

V. Розвиток умінь та навичок

1. Перегляд списків імен файлів і папок

Для знаходження потрібного файлу чи папки потрібно вміти переглядати списки імен файлів і папок, які збережені на носіях даних. Для цього призначена програма Провідник. Її можна запустити на виконання кількома способами:

1. Двічі клацнути ліву кнопку миші на значку об'єкта Мій комп'ютер (Комп’ютер) на Робочому столі.

2. Виконати Пуск => Мій комп'ютер (Комп’ютер).

3. Виконати Пуск => Усі програми => Стандартні => Провідник.

У перших двох випадках у вікні Провідника буде відображено список імен пристроїв збереження даних та інших об'єктів. В останньому випадку - список імен файлів і папок папки Мої документи (в версії 2007 року список імен файлів і папок Бібліотеки). Вікно програми Провідник буде мати таке саме ім'я, що й папка, вміст якої відображається.

2. Практична робота за комп’ютером

Зараз ми спробуємо caмi створити файл, папку та розмістити групу файлів в одній папці.

1. На робочому столі знайти піктограму "Мои документи", клацнути по ній двічі лівою клавішею миші. Створити папку з іменем «3 клас2015».

(Або створити папку на робочому столі)

2. Клацнемо правою кнопкою миші на вільному місці. З'явиться вікно властивостей об'єкту. Знайдемо напис "Создать" i далі за стрілкою перейдемо на напис "Папка" (якщо встановити вказівник миші на цьому напису, вона поміняє колip). Далі клацнемо на ньому лівою кнопкою. З'явиться піктограма папки, а під нею на синьому фоні назва "Новая папка" з мигаючим курсором. Після цього потрібнo набрати назву папки. Папка створена

(права клавіша мишки – Створити – папку – називаємо її)

3. Відкрити створену папку і створити в ній

а) текстовий документ з іменем «Прізвище». (права клавіша мишки – створити – текстовий документ – називаємо його)

б) «точечний рисунок»  з іменем «Мій малюнок» (права клавіша мишки – створити – точковий рисунок – називаємо його)

в) вкладену папку (тобто ще одну папку, а вона стане вкладеною відносно нашої) з іменем «Моя папка» (права клавіша мишки – створити – папка – називаємо її)

4. Закрити папку.

3. Релаксація

Вправи для очей.

Міцно закрити oчi (рахувати до 3), відкрити їх i подивитись вдалечінь (рахувати до 5). Повторити 4-5 раз.

Вправи для рук.

Покласти долоні на стіл. На рахунок раз - роблячи упор на долоні, підняти вci пальці; на рахунок два – повернути пальці у вихідне положення.

VІ. Підведення підсумку уроку

Як файли відрізнити від папки?

Що називається папкою?

Що може зберігатися у папках?

— Що називається вкладеною папкою?

Як зібрати розкидані файли в одну папку?

Виконайте завдання "Для розумників i розумниць" (з підручника на сторінці 44-45).

doc
Додано
4 серпня 2018
Переглядів
5850
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку