Конспект уроку з курсу "ЯДС" . Тема "Язик - орган смаку"

Про матеріал
Конспект уроку містить цікавий матеріал для вивчення теми "Язик - орган чуття"
Перегляд файлу

РАНКОВЕ КОЛО

 

1. Всі хором:

-  Доброго ранку, вітаємо вас!

Веселковий настрій  дарує наш клас.

Хай привітна посмішка звеселяє,

А осінні дощики не лякають!

2. Вчитель:  Я усіх дітей гукаю!

Та до себе промовляю

Будемо ми разом грати,

Зустріч вже пора почати!

3. Діти:  Привітаймо сонечко,

Здрастуй дороге!

Привітаймо квіточку

Хай вона росте!

Привітаймо дощик,

Лийся мов з відра!

 Привітаймо друзів всіх –

 Зичимо добра!

4.  Вправа «Мій улюблений колір»

Всі стають у коло. Кожен учень вітається з іншими, називає своє ім’я та улюблений колір.

5. Обмін інформацією.

- Що в природі  має 7 кольорів?

- Коли веселка з’являється на небі? Скажіть, чому веселку так називають?

- Сподіваюся, ваш настрій теж веселий. Настав час визначити наш настрій. 

6. Визначення настрою. (Діти визначають настрій).

7. Щоденні новини. Спостереження за погодою.

- Сьогодні: число 9, день тижня: п'ятниця, місяць: жовтень, пора року: осінь, рік: 2020.

- Визначте погоду.

-  Сьогодні Всесвітній день пошти. Вам надійшла посилка. Спробуйте відгадати , що в ній. Питання задавати лише ті, на які можна дати відповідь «Так» чи «Ні». (коробочка йде з рук в руки, поки діти не відгадають, що в ній цукерка.)

- А чи всі ви любите цукерки? Які вони на смак? Як ви дізнаєтеся?

 

 

 

УРОК . ЯЗИК — ОРГАН СМАКУ

Мета: формування предметних компетентностей: формувати уявлення про язик як орган смаку людини; ході практичних дослідів ознайомити дітей із функцією органу смаку та його значенням; розвивати допитливість, логічне мислення, пам’ять, увагу; виховувати дбайливе ставлення до свого організму; формування ключових компетентностей: спілкування державною (і рідною у разі відмінності) мовами; уміння навчатися впродовж життя; соціальні та громадянські компетентності.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Освітні галузі: соціальна і здоров’язбережувальна, мовно-літературна, природнича.

Хід уроку

І. ВСТУПНА ЧАСТИНА

1. Організаційний момент

2. Мотивації навчальної діяльності. Повідомлення теми та мети уроку

— Сьогодні ми поговоримо про такий орган нашого організму, який уміє дихати, кусати, жувати, змочувати їжу слиною, зігрівати чи охолоджувати їжу, ковтати, дізнаватися, солона вона чи солодка, гірка чи кисла, гаряча чи холодна. Крім того, він уміє боротися з мікробами, а також співати, сміятися. Хто здогадався, що це за орган? (Рот.)

— У нашому ротику, схожому на будиночок, також сидить вартовий –язик.

ІІ. ОСНОВНА ЧАСТИНА

1. Вивчення нового матеріалу

Два хлопчики їдять яблуко.

Як дізнатися, хто їсть кисле яблуко, а хто солодке?

Нам допоміг їхній вираз обличчя. А що допомогло хлопчикам?

Так, визначити смак яблука їм допоміг язик.

Отже, смак ми визначаємо за допомогою язика.

2.  Дослід (двоє дітей смакують з тарілочки і показують емоцію картинкою)

- Ми довіримося нашим експертам, дослідникам, хай вони допоможуть нам визначити, що ж на тарілочках.

На тарілці дві гірки з кристаликами.

Аналіз: колір, форма, вигляд – однакові.

Діти визначають на смак, де сіль, де цукор.

Вам очі допомогли відчути смак? Шкіра?

Що допомогло вам відчути смак? (Язик.)

Так, язик.

Отже, за допомогою язика ми відчуваємо смак. Людина розрізняє основні смаки: солодкий, солоний, кислий, гіркий. Їх 4.

Фізкультхвилинка

Відео (про рецептори язика)

ІV. Закріплення

Робота з підручником

С. 51.

- Розгляньте малюнки, яка їжа має солодкий смак? Назвіть їжу, що має солоний смак. Яка їжа має кислий смак? Гіркий?

- А що найбільше люблять їсти українці?

Робота в зошиті

3. Творчі вправи
Поетична хвилинка
Про бактерії, мікроби
У школі казали,
А в кінці учитель
Запитав у Клави:
— Перед тим, як з’їсти груші,
Треба що зробити?
Клава хитро усміхнулась:
— Звісно, натрусити!
— Що потрібно було зробити з грушами перед тим, як їх з’їсти? (Діти дають свої варіанти відповідей.)
Висновок. Перед тим, як з’їсти фрукти чи овочі, їх потрібно помити.

- А чи вся їжа корисна?

Гра «Їстівне – неїстівне» (лего зелене  червоне)

Робота в групах

Учні об’єднуються в 4 групи: «Солодка», «Солона», «Кисла», «Гірка».

Кожна група по черзі називає продукти, що мають такий смак.
Хвилинка-цікавинка «Чи знаєте ви...» (діти-дослідники)
Змії висувають язик для того, щоб усе скоштувати

Риба може розрізняти смак всім своїм тілом

Закінчення язиків в більшості птахів дуже тверді, зароговілі, але вони здатні розрізняти солодке, солоне й гірке

Кішки не відчувають солодкого смаку

А коні дуже полюбляють солодке

Перегляд розвивального відео для дітей «Хто що їсть?»
— Перегляньте відео (https://youtu.be/aQNVjr7cULI).
— Що люблять їсти тварини? Яка на смак їхня їжа?
ІІІ. ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА. РЕФЛЕКСІЯ
Ромашка Блума
— Чи правда, що язик — орган дотику? (Ні.) Чому?
— Чи правда, язик — орган смаку? (Так.) Чому?
— Чи правда, що є 8 основних смаків? (Ні.) Чому?
— Чи правда, що кожна людина має свій улюблений смак? (Так.) Чому?
— Чи правда, що людина відчуває смак продуктів, узявши їх до рук? (Ні.) Чому?

- Чи правда, що у тварин свої смаки?

Щоденник вражень

  •                  Дітки, якого кольору язичок? Покажіть один одному свій язичок. У більшості людей він рожевий. А давайте ми язичок намалюємо в щоденнику вражень.

Оцінювання роботи.

  • Оцініть себе. Чи сподобалась вас ваша робота на уроці чи , можливо,

Вам би хотілося працювати краще. На яблучках є смайлики. Візьміть яблучко зі смайликом, як ви себе оцінили.
 

docx
Додав(-ла)
Vzhyshnevska Nataliya
Додано
28 січня 2021
Переглядів
1813
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку