Конспект уроку з квітникарства для 9 кл."Зелені овочі"

Про матеріал
Мета уроку. Систематизувати знання учнів про зелені овочі, ознайомити учнів із біологічною характеристикою зелених овочевих культур, способами вирощування та використання. Вивчити зовнішню та внутрішню будову цибулини. Закріпити назви зелених овочів. Розвивати дрібну моторику, мислення, вміння аналізувати, порівнювати, узагальнювати. Виховувати зацікавленість, дбайливість, працелюбність.
Перегляд файлу

Таврійський НРЦ Херсонської обласнї ради.

Відкритий урок з квітникарства для 7 кл.

Провела вчитель-дефектолог Базикіна О.В.
Тема. Зелені овочі. Цибуля.

Мета уроку. Систематизувати знання учнів про зелені овочі, ознайомити учнів із біологічною характеристикою зелених овочевих культур, способами вирощування та використання. Вивчити зовнішню та внутрішню будову цибулини. Закріпити назви зелених овочів. Розвивати дрібну моторику, мислення, вміння аналізувати, порівнювати, узагальнювати. Виховувати зацікавленість, дбайливість, працелюбність.

Обладнання: Таблиця „Зелені овочі”, картки „Овочі”, роздатковий матеріал: стадії росту листя цибулі, зовнішня та внутрішня будова цибулини; цибуля, зелені овочі, тарілки, ножі, лупа, підручники .

Тип уроку. Засвоєння нових знань.

                                                       Хід уроку

І.Організаційна частина:

–перевірка присутніх;

–призначення чергових.

ІІ. Актуалізація опорних знань та життєвого досвіду учнів.

Ще триває зима, а люди починають вже планувати майбутній урожай. У нас є ділянки на яких ми будемо вирощувати овочі навесні, тому ми теж почнемо підготовку до весняних робіт щоб отримати ранній урожай.

 

1.Як треба підготуватися щоб отримати ранній урожай овочів?

2.Як краще вирощувати овочі на ділянці: висівати чи садити розсаду?

3.Які овочі можна висаджувати першими?

 

ІІІ. Мотивація навчально-трудової діяльності.

Овочівництво – важлива галузь сільського господарства, яка забезпечує населення продуктами харчування. До овочів належать капуста, помідори, огірки, цибуля, часник, столові коренеплоди (морква, буряки, та інші), перець, баклажани тощо.

Розглянемо на картках зображені овочі. Серед них є овочі зеленого кольору, відберіть їх. Чи можна сказати, що всі вони відносяться до зелених овочей, тобто до зелені? (відповіді дітей).

IV. Повідомлення теми, мети, завдань уроку

Отже, сьогодні на уроці ми будемо вивчати зелені овочі:

- називати зелені овочеві культури;

- біологічні характеристики овочевих культур;

- чим вони відрізняються від інших овочів,

- якими способами вирощуються,

- розглянемо будову цибулини,

-узнаємо про користь цих рослин.

Запишіть в зошиті дату і тему уроку.

V. Вивчення нового матеріалу за планом.

Всі знають, що дуже важливо вживати в їжу велику кількість овочів. Особливо це важливо в холодний період, коли організм відчуває нестачу вітамінів і мінералів. Найбільш корисні овочі-зелені. Таку назву вони отримали через зелений колір рослин. Але є ще рослини фіолетового кольору. Це – листові овочі: петрушка, кріп, селера, щавель, салат та ін. (Розглянути таблицю та ілюстрації 1,2.)

Будова рослин: корінь, листя, або корінь, стебло і листки. Порівняємо будову рослини щавля з рослиною огірка. Що спільного і чим відрізняються ці рослини? (Розглянути ілюстрацію 3.)

 Зелені овочі містять багато вітамінів, мінералів, клітковини-речовин, які необхідні організму людини. Їх можна вирощувати у відкритому та закритому грунті, а також на підвіконні. (Розглянути натуральні овочі).

А зараз відгадайте про яку рослину ця українська  приказка:

В кожній господі я у великій пригоді,А хто мене роздягати візьметься, той слізьми заллється.

Так приказка про цибулю. Сьогодні ми більш докладніше дізнаємося про зелену цибулю. Якщо цибулю вирощують заради зеленого листя, то її відносять до зелених овочів. Зелена цибуля - це листя ріпчастої цибулі, воно трубчасте. Рослина багата вітаміном С, якого в три рази більше ніж в ріпчастій цибулі. Крім вітаміну С в цибулі містяться інші вітаміни, тому ця рослина дуже корисна у весняний та зимовий період. До кінця зими наш організм виснажує свої запаси вітамінів і мінералів, тому поповнити їх можна регулярним вживанням зеленої цибулі.

Цибуля може захищати людину, як вона це робить узнаємо з підручника „Природознавство” 7кл., стор.127. Отже, фітонциди – це речовини, які вбивають хвороботворні мікроорганізми й захищають людину від захворювання.

Розглянемо будову цибулі, щоб зрозуміти як виростає листя цибулі, підручник „Природознавство” 7кл., стор.126.

 Лабораторна робота. Будова цибулини.

Поетапна демонстрація і пояснення послідовності виконуваних операцій:

1.Розглянути зовнішню будову цибулини. Звернути увагу на покривні луски, корені.

2. Розрізати цибулину вздовж, на дві рівні частини.

3.Розглянути внутрішню будову цибулини. Знайти: денце(вкорочене стебло), зелені бруньки, соковиті луски.

4.Зрізати соковиті лусочки. Розглянути через лупу денце, соковиті лусочки, бруньки.

5.Звернути увагу на характерний запах цибулі.

Повторення етапів лабораторної роботи. Повторення правил безпечної роботи. Самостійна робота учнів. Санітарна гігієна учнів.

- слідкувати за дотриманням послідовності виконання лабораторної роботи;

- акцентувати увагу учнів на правилах безпечності праці та гігієни під час виконання роботи;

- звернути увагу на внутрішню будову цибулини. Зробити висновок про ріст зеленого листя цибулі.(Зелене листя виростає з бруньок. Лусочки та бруньки виростають із денця.) Вирощують зелену цибулю у відкритому та захищеному грунті, а також на підвіконні. Розглянемо стадії розвитку зеленої цибулі – ілюстрація 4. Щоб отримати більший урожай цибулю садять одну біля одної, такий спосіб посадки називається мостовим, розглянемо ілюстрацію 5.

VI. Закріплення нового матеріалу.

1.Які зелені овочі ми вивчали на уроці?

2. Чим відрізняються зелені овочі від інших овочів?

3. Яка користь від зелених овочів?

4. Які нові слова ви вивчили на уроці? Що вони означають?

5.Розгляньте будову цибулини, підпишіть її частини.

 

 



 

 

 

 

 

 

1

 

doc
Пов’язані теми
Трудове навчання, Розробки уроків
Інкл
Додано
15 травня 2020
Переглядів
1076
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку