"Конспект уроку з літературного читання для 4-го класу на тему " Дмитро Білоус .У назвах міст і сіл. Алла Коваль .Місто Чернігів." "

Про матеріал

"Конспект уроку з літературного читання для 4-го класу на тему " Дмитро Білоус .У назвах міст і сіл. Алла Коваль .Місто Чернігів." "

Урок спрямований на поглиблення знань дітей про історію Українських міст. Готуючись до уроку, діти провели велику пошукову роботу про історію свого міста і інших міст рідного краю. Так як на одному уроці неможливо провести огляд всього пошукового матеріалу , то на подальших уроках діти мали можливість виступити із своїми повідомленнями.

Перегляд файлу

Місто Вінниця знаходиться на території правобережної України, яку назвали Побужжям, пізніше Поділлям. Місто займає береги Південного Бугу та невеликих річок Тяжіловкі, Віннички і Вишеньки. З Вінницею пов'язані відомі люди:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

хірург 
Н.І. Пирогов 

письменник 
М.М. Коцюбинський

композитор 
М.Д. Леонтович

космонавт 
Г.Т. Береговий

художник 
Н.И. Альтман

 

 

 

 

 

 

 

 

Рівне

Місто Рівне розташовано на р. Устьє за декілька кілометрів від її впадіння в р. Горинь, яка умовно ділить Рівненщину на низинну (північну) та рівнинно-піднесену (південну) частини. Згідно з «Повістю временних літ», тут жили волиняни — представники одного з найдавніших українських племен, які заселяли територію від Гориню до Західного Бугу. Перша відома письмова згадка про Рівне як про один з населених пунктів Галицько-Волинського князівства датована 1283 р.  Цей запис зроблений  латинською мовою у польській хроніці «Рочнік капітульни Краковскі».

Сімферополь

Місто Сімферополь — адміністративний, економічний, науковий і культурний центр Автономної Республіки Крим.
У східній частині міста археологи виявили стоянку первісних мисливців у печері Чокурча, вік якої приблизно 35—45 тис. років.
У більш пізній час тут жили племена скотарів і хліборобів. Збереглися залишки таврійських поселень, що з'явилися в околицях міста з IX століття до нашої ери. Невелике скіфське поселення виникло на плато Петровської скелі в IV столітті до нашої ери, а через століття стало столицею держави Мала Скіфія, яка утворилася після розпаду трійного союзу скіфських племен.

Львів 

Львів розташований в передгір'ях Карпат у верхів'ях річки Полтави, лівої притоки Західного Бугу, на західного кордоні України в 80 км від Польщі. Заснований в середині XIII ст. Князем Данилом Галицьким і названий на честь його сина Лева. Першу письмову згадку про Львів було знайдено в Галицько-Волинському літописі, яка датується 1256 роком. Король Данило Галицький, зміцнюючи кордони князівства, збудував місто, за всіма правилами того часу. Воно складалося з трьох частин — укріпленого міста, околиці та передмістя. Укріплення розташовувалося в районі нинішньої Княжої гори. Місто було відокремленим від Високого замку глибоким ровом та укріплене високими валами і частоколом таким чином, щоб надійно захищатися від ворога. Торговий шлях пролягав через місто, повз численних церков і костелів. Вони були дерев'янї, тому до наших днів не збереглися. На їх місці були побудовані кам'яні храми. 

 

Харків

Джерелом назви міста — є швидше за все річка Харків. Деякі історики пов'язують Харків із стародавнім поселенням половців Шарукань, яке знаходилося неподалік від того місця, де розташовується сучасний Харків. 

У 1654 році на пагорбі у злитті річок Харків і Лопань почалося будівництво потужної
фотреці для захисту російських земель, і зокрема Москви, від набігів кримських татар. Фортеця була побудована українськими переселенцями, які, рятуючись від польської шляхти, осідали тут з дозволу московського царя. Цар Олексій дарував харків'янам значні торгівельні пільги й козацькі вольності, які сприяли стрімкому зростанню багатств міста. 

Миколаїв

Місто Миколаїв розташовано в Північному Причорномор'ї на берегах Бузького лиману при злитті з рікою Інгул. Воно отримало своє ім'я через рік після переможного штурму Очакова російськими військами під командуванням О.В. Суворова. Очаків був здобутий у грудні 1788 року, в день Святого Миколая, захисника моряків. У його честь і назвали нове місто. 

 

Черкаси

 Черкаси — одне із мальовничих українських міст з населенням понад 300 тис. осіб — розташоване приблизно в 180-ти кілометрах на південь від Києва, на правому березі Дніпра. Це адміністративний, економічний, науковий і культурний центр Черкаської області. 

Територія нинішніх Черкас була заселена 40 000 років тому в епоху палеоліту. 

У VII—III столітті до нашої ери велика частина придніпровських степів була зайнята скіфами. Саме на цих землях Придніпров'я формувалося ядро східнослов'янських племен, з яких виникла Київська Русь. 

Перша згадка про Черкаси відноситься до 1394 року, коли вони вже були укріплені мостом на південних рубежах Київської землі. Згодом край став частиною давньоруської держави, своєрідним форпостом на шляху войовничих кочівників, які здійснювали набіги з південних степів на ці слов'янські землі. 

Тернопіль

Вперше місто згадується в літописах ХIV століття, коли польський король Сигізмунд I видав краківському кастеляну, великому коронному гетьману Яну Аморе Тарновському, грамоту на створення міста і на володіння околишніми землями. Місто було засновано в 1540 році.

Від імені гетьмана і з'явилася перша назва міста — ТАРНОПОЛЬ. На березі річки Серет був зведений замок, в центрі якого була розташована велика площа. 

 

Кропивницький

Місто виникло на території, де на рубежі XV—XVI століть зародилося козацтво. Поява тут великих населених пунктів відноситься до середини XVIII століття, коли на місці нинішнього обласного центру в 1752—1754 рр. був заснований форт Святої Єлизавети. У 1924 р. місто Елісаветград було перейменовано в місто Зинов'їв (1924—1934 рр.), у 1934 р. — у Кіров (1934—1939 рр.), знову в Кіровоград з 1939 рОстаннє перейменування — в місто Кропивницький — сталося в 2016 році

Ужгород

Місто Ужгород — адміністративний центр Закарпатської області. Розташований у підніжжі Карпат на звивистих берегах річки Уж. 
Як свідчать археологічні знахідки, перша людина на території міста оселилася в епоху раннього палеоліту — близько 100 тис. років до н.е. 
Ужгород — одне з найдавніших слов'янських міст. Його історія налічує понад 1100 років. 

 

 

 

docx
Додано
14 січня 2018
Переглядів
2764
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку