Конспект уроку з основ здоров'я для 6 класу "Правила купівлі, обробки і зберігання харчових продуктів."

Про матеріал

Конспект уроку з основ здоров'я для 6 класу "Правила купівлі, обробки і зберігання харчових продуктів.Перша допомога при харчових отруєннях." У конспекті узагальнено правила купівлі, зберігання та обробки харчових продуктів. Вказується на алгоритм надання невідкладної допомоги при харчових отруєннях.

Перегляд файлу

 Урок 8. 6 клас.

Тема:Правила купівлі, обробки і зберігання харчових продуктів.

Мета уроку: ознайомити учнів з правилами купівлі, обробки та зберігання харчових продуктів; навчити надавати першу допомогу при харчових отруєннях.

                                                       Хід уроку.

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

  1. Чим загрожує нестача йоду в організмі людини?
  2. Як визначити, що кількість йоду в організмі людини недостатня?
  3. Чим характеризується захворювання на цукровий діабет?
  4. Чим загрожує нестача йоду в організмі людини?
  5. Як визначити, що кількість йоду в організмі людини недостатня?
  6. Чим характеризується захворювання на цукровий діабет

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

 

     1) Правила купівлі харчових продуктів..

   Щоб правильно обрати продукт, необхідно знати деякі важливі правила.

  • Вибір продукту із правильним терміном придатності (зазначений на етикетках, упаковках і ін..);
  • Інформація на упаковці(на упаковках інформація подається у вигляді спеціальних позначок – вимоги стандарту, продукт без ГМО, маса «нетто» та ін..;
  • Звернути увагу на небезпечні речовини в продуктах харчування – харчові добавки та консерванти. (найбільш небезпечними харчовими добавками є Е121, Е123, Е124, Е127, Е128, Е240(можуть викликати онкологічні захворювання); Е310, Е311, Е312(можуть викликати висипання на шкірі); Е626, Е627, Е628(можуть викликати шлункові розлади)).

2) .Способи обробки харчових продуктів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

При холодній обробці виділяється неїстівна частина продуктів, сировина сортується, очищається, промивається.

Теплова обробка здійснюється різними способами: зануренням у рідинне середовище, обробкою пароповітряною та пароводяною сумішшю, гострою парою, контактним нагрівом, нагрівом у полі НВЧ, інфрачервоним опромінюванням або комбінуванням цих способів.

3).Зберігання харчових продуктів.

Критеріями вибору методу розміщення можуть служити: збереженість продуктів (втрати) з урахуванням їх характеристик, економічна ефективність (витрати на пакування, обладнання, витрата електроенергії), а також ефективність використання складських площ.

Методи безтарного розміщення залежно від застосовуваних засобів підрозділяють на чотири види: насипний, підвісний, підлоговий і стелажний.

При тарному методі потрібно враховувати матеріал, з якого виготовлена тара, температуру зберігання, освітленість, вологість та ін..

4). Перша допомога при харчових отруєннях.

 

Надання допомоги при харчовому отруєнні базується на чотирьох правилах:

  • Очищення (промивання шлунку або внутрішньовенна терапія).
  • Адсорбція та виведення токсинів.
  • Велика кількість пиття.
  • Сувора дієта.

 

Долікарська допомога при харчових отруєннях

Це чітке виконання уже знайомих заходів. Алгоритм дій є наступним:

  • Екстрене виведення токсинів із травного тракту. Це можна зробити промиванням шлунку — прийом великої кількості рідини та активізація блювотного рефлексу. Зверніть увагу, що за допомогою блювання організм чистить шлунок, а діарея очищує кишечник, тому не варто її зупиняти, принаймні, у перші 2-3 години після отруєння.
  • Припинення поширення токсинів. Це можна зробити шляхом прийому сорбентів — активованого вугілля, тощо.

 

  • Зниження зневоднення організму. Це можна зробити за допомогою великої кількості рідини. Можна пити звичайну очищену або кип'ячену воду, а, також, мінеральну воду без газу, або ж звернутись до допомоги спеціальних аптечних препаратів.
  • Забезпечення “відпочинку” органам травлення. Долікарська допомога при харчових отруєннях — це голод протягом першої доби та обмеження у харчуванні (дієта) протягом наступних 5-7 днів. Їжа повинна бути вареною, подрібненою (відвар рису, киселі, легкі супи-пюре).
  • Відновлення функції шлунково-кишкового тракту. Це робиться за допомогою двотижневого прийому спеціальних ферментних препаратів та пробіотиків.

Матеріали:https://harchi.info/articles/dopomoga-pry-harchovyh-otruyennyah

ІV. Рефлексія.

 1.Яких правил необхідно дотримуватися при купівлі харчових продуктів?

 2. Які ви знаєте способи обробки харчових продуктів?

 3. Що ми повинні зробити при холодній обробці харчових продуктів?

 4. Які способи теплової обробки картоплі вам відомі?

 5. Якими методами можна зберігати продукти?

 6. Як надати невідкладну допомогу при харчових отруєннях?

V.Практична робота. Аналіз маркування харчових продуктів.

. Підсумок уроку.  Домашнє завдання.

doc
Додано
23 жовтня 2018
Переглядів
11005
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку