Конспект уроку з основ здоров'я для 6 класу "Правила купівлі, обробки і зберігання харчових продуктів.Перша допомога при харчових отруєннях." У конспекті узагальнено правила купівлі, зберігання та обробки харчових продуктів. Вказується на алгоритм надання невідкладної допомоги при харчових отруєннях.
Урок № 8. 6 клас.
Тема:Правила купівлі, обробки і зберігання харчових продуктів.
Мета уроку: ознайомити учнів з правилами купівлі, обробки та зберігання харчових продуктів; навчити надавати першу допомогу при харчових отруєннях.
Хід уроку.
І. Організаційний момент.
ІІ. Актуалізація опорних знань.
ІІІ. Вивчення нового матеріалу.
1) Правила купівлі харчових продуктів..
Щоб правильно обрати продукт, необхідно знати деякі важливі правила.
2) .Способи обробки харчових продуктів.
При холодній обробці виділяється неїстівна частина продуктів, сировина сортується, очищається, промивається.
Теплова обробка здійснюється різними способами: зануренням у рідинне середовище, обробкою пароповітряною та пароводяною сумішшю, гострою парою, контактним нагрівом, нагрівом у полі НВЧ, інфрачервоним опромінюванням або комбінуванням цих способів.
3).Зберігання харчових продуктів.
Критеріями вибору методу розміщення можуть служити: збереженість продуктів (втрати) з урахуванням їх характеристик, економічна ефективність (витрати на пакування, обладнання, витрата електроенергії), а також ефективність використання складських площ.
Методи безтарного розміщення залежно від застосовуваних засобів підрозділяють на чотири види: насипний, підвісний, підлоговий і стелажний.
При тарному методі потрібно враховувати матеріал, з якого виготовлена тара, температуру зберігання, освітленість, вологість та ін..
4). Перша допомога при харчових отруєннях.
Надання допомоги при харчовому отруєнні базується на чотирьох правилах:
Це чітке виконання уже знайомих заходів. Алгоритм дій є наступним:
Матеріали:https://harchi.info/articles/dopomoga-pry-harchovyh-otruyennyah
ІV. Рефлексія.
1.Яких правил необхідно дотримуватися при купівлі харчових продуктів?
2. Які ви знаєте способи обробки харчових продуктів?
3. Що ми повинні зробити при холодній обробці харчових продуктів?
4. Які способи теплової обробки картоплі вам відомі?
5. Якими методами можна зберігати продукти?
6. Як надати невідкладну допомогу при харчових отруєннях?
V.Практична робота. Аналіз маркування харчових продуктів.
VІ. Підсумок уроку. Домашнє завдання.