Конспект уроку з основ здоров'я для 8 класу на тему "Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь." (за підручником Н.М.Поліщук). Дано основну характеристику отруйних грибів та рослин, алгоритм надання невідкладної допомоги при отруєнні грибами.
Основи здоров’я. Урок №11 Клас 8 Дата ___________
Тема: Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь.
Мета: ознайомити учнів з отруйними грибами та рослинами; дати поняття про надання невідкладної допомоги при отруєнні грибами та отруйними рослинами.
Хід уроку.
І. Організаційна частина.
ІІ. Актуалізація опорних знань.
1. Як правильно вибрати продукти харчування?
ІІІ. Вивчення нового матеріалу.
1.Отруєння грибами: профілактика і перша допомога.
Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Нагадуємо прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також розказуємо, що робити, якщо є підозра на таке отруєння.
ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПРОФІЛАКТИКА
Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря!
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ
Найголовніше - терміново телефонуйте «103».
Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).
До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельнонебезпечно
Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
За матеріалами сайту http://moz.gov.ua/article/health/otruennja-gribami-profilaktika-i-persha-dopomoga
2.Отруєння рослинами.
Такі отруєння трапляються в людей, котрі споживали коріння, листки чи ягоди дикорослих рослин.
Отруйних рослин є дуже багато: вовче лико, барбарис, блекота, плоди конвалії, вороняче око та ін..
Пригадайте ознаки харчових отруєнь. Як надати невідкладну допомогу при харчових отруєннях.
V. Рефлексія.
1. Які їстівні гриби, що ростуть у нашому лісі вам відомі?
3. Які симптоми харчового отруєння грибами та отруйними рослинами?
VІ. Підсумок уроку. Домашнє завдання.
Опрацювати параграф 11 стор 57-62.