Конспект уроку з основ здоров'я для 8 класу на тему "Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь."

Про матеріал

Конспект уроку з основ здоров'я для 8 класу на тему "Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь." (за підручником Н.М.Поліщук). Дано основну характеристику отруйних грибів та рослин, алгоритм надання невідкладної допомоги при отруєнні грибами.

Перегляд файлу

Основи здоровя. Урок №11                               Клас 8      Дата ___________

Тема: Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь.

Мета: ознайомити учнів з отруйними грибами та рослинами; дати поняття про надання невідкладної допомоги при отруєнні грибами та отруйними рослинами.

Хід уроку.

І. Організаційна частина.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

1. Як правильно вибрати продукти харчування?

  1. Яке співвідношення жирів, білків та вуглеводів?
  2. Для чого потрібні в організмі людини мінеральні речовини?
  3. Що таке дієтичне харчування?
  4. Які традиційні блюда характерні для українців?
  5. За яких умов дієти можуть зашкодити здоров’ю? Чому?
  6. Чому не рекомендують вживати запліснявілі продукти?

 

   ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

 1.Отруєння грибами: профілактика і перша допомога.

    Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Нагадуємо прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також розказуємо, що робити, якщо є підозра на таке отруєння.

 ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПРОФІЛАКТИКА

  1.                           Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
  2.                           Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  3.                           Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів.
  4.                           Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
  5.                           Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
  6.                           Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
  7.                           Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
  8.                           Ніколи не куштуйте сирі гриби.
  9.                           Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
  10.                       Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  11.                       Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  12.                       Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

 КОМУ НЕ МОЖНА ЇСТИ ГРИБИ

Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:

  •                               жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
  •                               дітям до 12 років;
  •                               людям літнього віку.

 СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:

  •                               нудота, блювання;
  •                               різкий біль в животі;
  •                               діарея;
  •                               запаморочення;
  •                               підвищення температури тіла;
  •                               зниження пульсу;
  •                               задуха;
  •                               судоми;
  •                               відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  •                               поява галюцинацій та марення.

Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря!

 ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ

Найголовніше - терміново телефонуйте «103».

Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).  

До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельнонебезпечно

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

За матеріалами сайту http://moz.gov.ua/article/health/otruennja-gribami-profilaktika-i-persha-dopomoga

   2.Отруєння рослинами.

 Такі отруєння трапляються в людей, котрі споживали коріння, листки чи ягоди дикорослих рослин.

 Отруйних рослин є дуже багато: вовче лико, барбарис, блекота, плоди конвалії, вороняче око та ін..

  Пригадайте ознаки харчових отруєнь. Як надати невідкладну допомогу при харчових отруєннях.

      V. Рефлексія.

1. Які їстівні гриби, що ростуть у нашому лісі вам відомі?

  1. Які отруйні гриби ростуть у нашому лісі?

3. Які симптоми харчового отруєння грибами та отруйними рослинами?

  1. Як надати невідкладну допомогу при отруєнні грибами та отруйними рослинами?

VІ. Підсумок уроку.  Домашнє завдання.

Опрацювати параграф 11 стор 57-62.

 

doc
Додано
19 листопада 2018
Переглядів
3791
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку