Урок з основ здоров"я, 8 клас. Тема "Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях. Відпрацювання навичок першої допомоги при харчових

Про матеріал

Тема уроку: Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях. Відпрацювання навичок першої допомоги при харчових отруєннях і кишкових інфекціях.

Мета: систематизувати знання про отруєння бактеріального і небактеріального походження, профілактику харчових отруєнь, ознайомити з правилами надання першої допомого при харчових отруєннях та кишкових інфекціях; розвивати санітарно-гігієнічні навички, компетенції; виховувати здоров'язбережувальні звички, вміння працювати в команді.

Перегляд файлу

Підлісна Лілія Данилівна,

вчитель біології та основ здоров’я

Дубенського НВК «школ-гімназія»

8 клас. Основи здоров’я

Тема уроку: Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях. Відпрацювання навичок першої допомоги при харчових отруєннях і кишкових інфекціях.

Мета: систематизувати знання про бактеріального і небактеріального походження,  профілактику харчових отруєнь, ознайомити з правилами надання першої допомого при харчових отруєннях та кишкових інфекціях; розвивати санітарно-гігієнічні навички, компетенції; виховувати здоров'язбережувальні звички, вміння працювати в команді.

 

Девіз уроку: "Екстремальну ситуацію треба передбачити, по можливості – уникнути, при необхідності – діяти"

 

Хід уроку

І. Організація класу. Привітання. Учні беруться за руки у своїх командах, посміхаються один одному і бажають удачі та перемоги.

ІІ. Очікування .

ІІІ. Повідомлення теми та мети уроку.

ІУ. Вивчення нового матеріалу

Сьогодні наш урок пройде в незвичній формі у вигляді міні-квесту. Кожна команда отримає маршрутний листок з назвами станцій. На кожній станції ви будете отримувати підказки, за якими ви дізнаєтеся назву станції з наступним завданням. Вам потрібно якомога швидше і правильно виконувати завдання, переможе та команда, яка першою пройде всі станції і набере найбільшу кількість балів.

Станція «Проектна»

Розпочинається квест усіма командама зі станції «Проектна», на якій учні протягом 3-4 хвилин мають захистити свої домашні проекти: 1 команда «Профілактика отруєння грибами і отруйними рослинами», 2 команда – «Профілактика бактеріальних отруєнь і незбалансованого харчування», 3 команда  - «Профілактика вживання продуктів, які містять харчові добавки». Додаткова інформація див. додаток 1.

Станція «Анамнез»

1)  Симптоми отруєння: зазвичай отруєння має фазний перебіг:

1) безсимптомний період - може тривати 8-16 год після вживання їжі.

2) період гострого гастроентериту – може тривати кілька годин і є результатом дій фалотоксинів; виникають дуже сильні спастичні болі в животі, нудота, блювота і пронос, що призводять до зневоднення та загрозливих для життя електролітних порушень, відбувається відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), з’являються галюцинації та марення.

3) латентний період – 2-3 доба (зустрічається в декількох відсотків пацієнтів), тимчасове покращення самопочуття; 

4) період системних розладів (печінкова недостатність, гостра ниркова недостатність) – 3-5 доба після вживання їжі.

Отруєння грибами

2. Симптоми

Перші симптоми захворювання начастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно підзіше (4 доби і більше).  Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
  • сильно виражена сухість у роті,
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
  • запаморочення,
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),
  • ураження м’язів шиї та кінцівок,
  • напередодні хворий вживав рибні консерви.

Ботулізм

3. Симптоми

  • Різке підвищення температури до 39 °C.
  • Загальна слабкість організму, втрата апетиту.
  • Озноб.
  • Приступоподібний біль в нижній частині живота.
  • Нудота, сильна блювота.
  • Розлад стільця.
  • Блідість шкіри.
  • Зниження артеріального тиску.

Дизентерія

4) Симптоми

  • нудота,
  • блювота,
  • біль у животі,
  • діарею (іноді з кров'ю),
  • лихоманка,
  • головний біль,
  • слабкість,
  • напередодні хворий вживав майонез, зроблений зі свіжих качаних яєць.

Сальмонельоз

5) Симптоми

  • Відмова підтримувати здорову вагу тіла
  • Сильний страх набрати вагу
  • Спотворене уявлення про власне тіло

Анорексія

6) Симптоми

  • надлишкова маса тіла: виникають жирові складки, з'являється друге підборіддя, розвивається псевдогінекомастія, пахова і пупкова грижі.
  • відчуття слабкості, сонливості, пітливості, дратівливості, периферичні набряки, задишка, нудота, блювота, запори, болі в суглобах і хребті.
  • різні хвороби дихальної, серцево-судинної, травної систем.
  • у жінок часто порушується менструальний цикл, а у чоловіків - потенція.
  • Виникає постійна спрага, нічний голод, тремор, запаморочення, білі або рожеві смуги (розтягування) на шкірі.

Ожиріння

7. Симптоми

  • Утруднене ковтання;
  • Сухість в ротовій порожнині і глотці;
  • Захриплість;
  • Невиразна мова;
  • Порушення зору, розширення зіниць;
  • світлобоязнь;
  • Порушення просторової орієнтації;
  • Почервоніння шкірних покрив, надмірна їх сухість;
  • Інтенсивна і тривка головний біль;
  • Тахікардія.
  • Загальна і рухове збудження, в досить сильному ступені;
  • судоми;
  • Повна втрата просторової орієнтації;
  • Синьова слизових оболонок;
  • Маячня;
  • Галюцинації.

 

Отруєння блекотою

 

Станція «Лото»

На даній станції учні повинні вибрати серед поданих картинок грибів та рослин ті, які можуть викликати отруєння  (Додаток 2).За правильну комбінацію учні отримують 10 балів.

1. дурман звичайний

2. брусниця

3. беладона

4. блекота

5. чорниця

6. конвалія звичайна

7. вовчі ягоди

8. терен

9. шипшина собача

10. вороняче око

11. маслюки

12. боровик

13. бліда поганка

14. свинушка тонконога

15. підберезовик

16. сатанинський гриб

17. мухомор пантерний

18. красноголовці

19. опеньки

Правильна комбінація: 1, 3, 4, 6, 7, 10, 13, 14, 16, 17.

 

Станція «Перша домедична допомога»

  1. Як надати першу домедичну допомогу при отруєнні блекотою?

Найперша допомога при інтоксикації людини блекотою – це виклик швидкої медичної допомоги та промивання шлунка і кишечника, з метою звільнення їх від токсичних речовин і запобігання подальшого їх всмоктування в кров.

Оскільки природною блювоти при такому отруєнні не буває, викликати її штучно не вийде. Тільки за допомогою зонда можна промити шлунок. Верхню частину зонда змащують маслом (оскільки у хворого настає характерна для цього стану сухість глотки і ротової порожнини), і проводять промивання активованим вугіллям (2 столових ложки вугілля розводять в 0,5 л чистої води) або натрій гідрокарбонатом.

У разі неможливості провести промивання потрібно змусити пацієнта випити розчин активованого вугілля.

 

  1. Як надати першу допомогу при отруєнні грибами?

Найголовніше - терміново телефонуйте «103».

Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла). 

До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно.

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

 

  1. Як надати першу допомогу при ботулізмі

1. У першу чергу викличте швидку допомогу! Почніть боротися з отруєнням ще до лікарського приїзду! Чим раніше це буде зроблено, тим більше шансів у потерпілого залишитися в живих.

2. Промити хворому шлунок 2% розчином соди. Засіб продукує лужне середовище в шлунку, що надає згубний вплив на ботулотоксин. Деяку частину блювотних мас і їжі, яку вживав пацієнт, зберіть, вони потім знадобитися для уточнення діагнозу.

Потім хворий повинен випити багато води (але не більше 1,5-2 літрів за один раз!) Долаючи блювотний рефлекс. Мета – розправлення складок шлунка, в яких можуть бути залишки їжі. Такі дії повторюються до появи чистих промивних вод.

Поставити очисну клізму. Для розчину розвести 10 чайних ложок соди в 1 літрі води. Виконувати процедуру необхідно, поклавши пацієнта на лівий бік і змастивши кінчик груші вазеліном.

Прийняти ентеросорбент: активоване вугілля (1 таблетка на 10 кг ваги); білий вугілля (3 таблетки тричі на день); Полісорб (3 столові ложки на півсклянки води); Ентеросгель (2-3 ст. л.).

Поставити крапельницю (якщо є можливість запросити додому медсестру). Для розчинів використовувати засоби для дезінтоксикації організму: лактосоль, Гемодез 400 мл, трисоль.

Важливо знати, у випадку коли хворий знаходиться без свідомості ні в якому  разі не можна промивати шлунок. Просто покладіть його горизонтально на бік, голова не повинна лежати на подушці.

3. Якщо стан погіршився, з’явився параліч дихальної мускулатури, порушення серцевої діяльності, а бригада швидкої допомоги ще не під’їхала, то почніть проводити штучну вентиляцію легенів і непрямий масаж серця.

Отруєння ботулотоксином часто призводить до смерті потерпілого. Від того, як швидко він отримає першу допомогу в домашніх умовах і буде госпіталізований, залежить результат захворювання.

 

Станція «Розв’яжи»

Учням пропонується розв’язати кросворд. Кожна правильна відповідь. 1 бал. (Додаток  3)

Станція «Профілактична»

На даній станції учні повинні назвати якомога більше правил щодо купівлі, зберігання продуктів харчування з метою попередження кишкових інфекцій та отруєння. Кожне положення 1 бал.

  1. Не купувати продукти з простроченим терміном реалізації.
  2. Не споживати продукти:
  •  ураженні гниллю чи пліснявою;
  • з неприємним запахом і нетоварним виглядом;
  • з пошкодженою упаковкою;
  • купленими на стихійних ринках;
  • ті, що неправильно зберігалися чи оброблялися;
  • вирощені на забруднених територіях;
  • невідомого походження або незнайомі;
  • ті, що містять алкоголь.
  1. Ретельно мити овочі та фрукти перед вживанням.
  2. Від’єднання сирого від готового.
  3. Якісне прожарювання та проварювання продуктів.
  4. Дотримання правил особистої гігієни тощо.

Станція «Обізнаність»

На даній станції учням пропонуються етикетки різних продуктів харчування. Учні повинні якомога більше розповісти про даний продукт, використовуючи етикетку. Повна відповідь на 1 завдання  5 балів.

Завдання для 1 команди. Майонез «Королівський смак».

Дата придатності 25.02.19.

Енергетична цінність 2579 кДж

Поживна цінність: жири  - 67 г, білки – 0,1 г, вуглеводи – 3,17 г на 100 г продукту.

Без ГМО

Склад: олія соняшникова рафінована дезодорована, вода питна, цукор білий кристалічний, емульгатор – модифікований крохмаль кукурудзяний або картопляний (пишуть без ГМО), сіль кухонна, яєчний порошок, стабілізатор – камідь гуарова (безпечна, Е 412), регулятор кислотності – кислота лимонна харчова (безпечна, Е 330), регулятор кислотності – кислота оцтова (безпечна,  Е 260), консервани – сорбат калію (Е 202, небезпека дуже низька), ароматизатор гірчиці, антиоксидант (Е 385 малотоксична речовина, може накопичуватися в печінці), натуральний ароматизатор чорного перцю, натуральний барвник – бета-каротин.

Завдання для 2 команди. Шоколад «Milka»

Дата придатності 06.09.19

Енергетична цінність: 2223 кДж

Поживна цінність: жири - 30 г  - насичені, 18 г – ненасичені, 0,16 г – трансжирні кислоти, вуглеводи -59 г, білки – 5,7 г, харчові воокна – 2,3 г.

Склад: цукор, какао-масло, какао терте, молоко сухе незбиране, сироватка сухо молочна, емульгатори (лецетин соевий, Е 476 не викликає харчову алергію, але може спричинити збільшення печінки, порушення роботи нирок і зайву вагу, більш безпечний соєвий лецитин Е 322), паста горіхова (фундук), ароматизатор.

Завдання для 3 команди. Вода «Кап Кап» зі смаком тархуна.

Дата виготовлення 10.10.18.

Енергетична цінність – 2.1 кДж.

Поживна цінність: вуглеводи – 0, білки – 0, жири – 0.

Склад: підготовлена вода, регулятор кислотності лимонна кислота Е 330, підсолоджувачі аспартам Е951 (небезпечний), ацесульфам К (Е950), ароматизатор «Тархун», (містить барвники Е102, Е131), консервант бензоат натрію Е211, діоксид вуглецю. Містить барвник Е 102, який може мати шкідливий вплив на активність та увагу дітей. Містить аспартам, що є джерелом фенілаланіну. Не рекомендується хворим на фенілкетонурію та дітям до 7 років.

V. Підбиття підсумків уроку

1. Самоаналіз діяльності

1

На уроці я працював(ла)

активно/ пасивно

2

Своєю роботою на уроці я

задоволений(а) / не задоволений(а)

3

Урок для мене здався

коротким /довгим

4

За урок я

не втомився(лась) / втомився(лась)

5

Мій настрій

став кращим/став гіршим

6

Матеріал уроку мені був

зрозумілий / не зрозумілий / корисний / марний цікавий / нудний

7

Домашнє завдання мені здається

посильним / важким / цікавим / не цікавим

VI. Домашнє завдання

* Обов’язкове:

- опрацювати матеріал підручника щодо вивченої теми (§ 8);

* додаткові:

- скласти перелік можливих дій у ситуації, коли вдома є член сім’ї з харчовим отруєнням або кишковою інфекцією.



Додаток 1

Е добавки застосовують для того, щоб додати продуктам більше апетитний вигляд, смак і запах. Спочатку використалися природні харчові добавки, виготовлені з натуральних продуктів, наприклад рослинні приправи.

З розвитком хімії стали виготовляти Е добавки. З’явилися такі синтетичні Е добавки, як барвники, консерванти, загущувачі, стабілізатори, антиокислювачі, нейтралізатори і т.п.

Вітаміни і мікроелементи, що додають у продукти і підвищувальну їхню цінність, не відносяться до Е добавок.

На початку XX ст. харчові добавки широко використовувалися при випічці хлібобулочних і кондитерських виробів, а також у виробництві ковбас, консервів і прохолодних напоїв.

У цей час більшість продуктів на прилавках магазинів містять синтетичні Е добавки. У зв’язку із цим кожна людина у рік з’їдає близько 2,5 кг речовин, що створюють ілюзію насичення при вживанні продуктів харчування. Щороку з’являються тисячі нових продуктів, для яких спеціально розробляється комплекс Е добавок.

У другій половині XX ст. спостерігався  бум виробництва синтетичних Е добавок, викликаний широким поширенням напівфабрикатів. Однак останнім часом люди прагнуть до вживання корисної їжі, що змушує виробників прибігати до використання харчових добавок, виготовлених з натуральних продуктів — таких, як трави, фрукти, овочі і т.п.

Крім того, харчові добавки, виготовлені з натуральних компонентів, не менш, а іноді і більше шкідливі, чим синтетичні, тому що часто містять у собі сторонні домішки. Адже цим природу не обдуриш.

Натуральні харчові добавки одержують шляхом білкових реакцій, процесів ферментації і із грибкових культур. Отриманих е добавок за допомогою ферментації, можна віднести речовини, що містять концентровані заходи свіжих вершків, сиру, шашликового диму і т.п.

 

Класифікація харчових добавок за кодами

  • Е100 по Е181 – барвники;
  • Е200 по Е296 – консерванти;
  • Е300 по Е363 – антиокислювачі, антиоксиданти;
  • Е400 по Е499 – стабілізатори, які зберігають консистенцію;
  • Е500 по Е575 – емульгатори, а також розпушувачі;
  • Е600 по Е637 – ароматизатори, підсилювачі смаку;
  • Е700 по Е800 – це резерв, запасні позиції;
  • Е900 по Е 999 – антіфламінги, призначені для зменшення піни, деякі підсолоджувачі та інші речовини;
  • Е1100 по Е1105 – біологічні каталізатори, ферменти;
  • Е 1400 по Е 1449 – модифіковані крохмалі, що допомагають створити необхідну консистенцію.
  • Е 1510 по Е 1520 – розчинники.

 

Корисні добавки

  • Е100 – позначає куркумін. Дана речовина допомагають контролювати вагу.
  • Е101 – позначає рибофлавін, він же вітамін В2. Дана речовина бере активну участь у синтезі гемоглобіну і обміні речовин.
  • Е160d – позначає лікопін. Він зміцнює імунітет.
  • Е270 – позначає молочну кислоту. Ця речовина має антиоксидантні властивості.
  • Е300 – позначає аскорбінову кислоту, вона ж є вітаміном С. Допомагає підвищити імунітет, поліпшує стан шкіри і приносить ще багато користі.
  • Е322 – позначає лецитин. Він підтримує імунітет, поліпшує якість жовчі і процеси кровотворення.
  • Е440 – позначає пектини. Дані речовини сприяють очищенню кишечника.
  • Е916 – позначає йодат кальцію. Застосовується для збагачення йодом продуктів харчування.
  • Е406 – агар, згущувач, який добувають з червоних водоростей
  • Е 260 – кислота оцтова, регулятор кислотності
  • Е 330– кислота лимонна харчова, регулятор кислотності
  • Е 412 – камідь гуарова 

Нейтральні харчові добавки – відносно нешкідливі

  • Е140 – позначає хлорофірол, завдяки даній речовині рослини мають зелений колір.
  • Е162 – позначає бетанин, це барвник, який має червоний колір. Видобувають його з буряка.
  • Е170 – позначає карбонат кальцію, якщо простіше – звичайний крейда.
  • Е202 – позначає сорбіт калію, дана речовина є природним консервантом.
  • Е290 – позначає вуглекислий газ, він допомагає перетворити звичайний напій у газований.
  • Е500 – харчова сода. Правда дана речовина можна вважати відносно нешкідливим, оскільки у великих кількостях воно здатне негативно впливати на кишечник і шлунок.
  • Е913 – ланолін. Як правило, його використовують як глазуруючий агент, особливо він затребуваний в кондитерській промисловості.

Поради щодо вживання харчових добавок

  1. Вивчайте етикетки продуктів і намагайтеся вибирати ті, що містити мінімальну кількість різних Е.
  2. Не купуйте незнайомі продукти, особливо якщо їх склад багатий всілякими добавками.
  3. Уникайте товарів, що містять замінники цукру, підсилювачі аромату, загусники, консерванти та барвники.
  4. Віддавайте перевагу натуральним, свіжим продуктам.

харчові добавки 2

 

Застосування Е добавок у виробництві харчових продуктів регламентовано законом України . Однак існуючі норми є умовними, оскільки вони не враховують і не визначають, яку кількість продукту можна з’їсти, щоб не отримати шкоди для здоровя.

Крім того, у в Україні майже не  проводиться контроль над виробництвом продуктів харчування, у зв’язку із чим на ринок надходить неякісна продукція.

У цей час існують дані про шкоду багатьох Е добавок. Наприклад, харчовий барвник кармін широко застосовується в харчовій промисловості для фарбування продуктів у рожевий або червоний колір, однак ця речовина викликає в багатьох людей алергію.

Підсилювач смаку глютамат натрію (Е 621) приводить до руйнування сітківки ока. Тим часом він утримується в багатьох продуктах — таких, як м’ясні, рибні і соєві напівфабрикати, чіпси, снеки, сухарики, соуси, приправи, бульйонні кубики, супи і інші блюда швидкого готування. Він підсилює, «пожвавлюючи», майже зниклий захід або смак, а також може надавати їжі новий смак або аромат.

Глютамат натрію використається в Східній Азії. Медики вважають, що саме тому в східно-азіатських країнах розповсюджений особливий вид глаукоми, що характеризується постійним внутріочним тиском.

Тим часом Е добавки викликають уповільнення розкладання алкоголю в крові і заважають засвоєнню організмом багатьох мінеральних речовин, що може стати причиною розвитку серцево-судинних захворювань.

Важається, що самими шкідливими для здоров’я є Е добавки, що мають індекс Е 200-І283. Ці Е добавки мають канцерогенні властивості.

Однієї з найбільше часто застосовуваних харчових добавок є трансгенний підсолоджувач аспартам.

Аспартам використається практично у всіх жувальних гумках, газованих напоях, дієтичних напоях, деяких продуктах для діабетиків, замінниках цукру, м’ятних цукерках, варенні, кефірі (біокефіре), томатному соусі, дитячих вітамінах і ліках. Цей підсолоджувач позначається індексом Е951 (фенилаланін).

У цей час аспартам є присутнім більш ніж в 50% продуктів. Тим часом відзначаються випадки скарг людей, що часто вживають замінник цукру на основі аспартама, на часту втрату свідомості. Подібні випадки, що представляють небезпеку для життя людини, мають численне підтвердження.

Однак препарат Е 951 так і не заборонений. Його можна використати в будь-яких продуктах харчування, у тому числі і у дитячому харчуванні.

Шкода людському організму приносить фенилаланін, джерелом якого є аспартам. Ця речовина може привести до порушення гормонального балансу. Із цієї причини продукти, що містять аспартам особливо небезпечні для дітей, вагітних жінок, діабетиків, людей, що страждають ожирінням і іншими захворюваннями, пов’язаними з порушенням обміну речовин. Але ж саме ці групи людей найчастіше і є споживачами продукції, що містить генетично модифікований підсолоджувач аспартам.

Ефект шкідливого впливу аспартама на організм людини проявляється не відразу. Фенилаланін має здатність накопичуватися в організмі протягом деякого часу, і лише потім викликати розвиток хвороби. Досвіди, проведені на тварин, показують канцерогенность аспартама.

У цей час список хвороб, розвиток яких може викликати аспартам, усе збільшується: пухлина мозку, базедова хвороба, склероз, епілепсія, діабет, розумова відсталість, хвороба Паркінсона і навіть туберкульоз. Варто також відзначити, що серед замінників цукру найбільш шкідливий сахарин.

Купуючи продукти, рекомендується уважно вивчити етикетку. Якщо в продукті  одні Е-компоненти  харчові добавки, вживання такого продукту шкідливо для здоров’я.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

 

1 3 Картинки по запросу белладонна     42 Картинки по запросу брусниця      5     Картинки по запросу чорниця

6 Картинки по запросу конвалія   7 Картинки по запросу вовчі ягоди

8Картинки по запросу терен ягоди  9    Картинки по запросу шипшина

10 Картинки по запросу вороняче око    11    Картинки по запросу Маслёнок12 Картинки по запросу Боровик    13    Картинки по запросу бліда поганка

 14 Картинки по запросу свинушка тонкая  15Картинки по запросу підберезовик 16Картинки по запросу сатанинський гриб 

17Картинки по запросу Мухомор пантерный 18Картинки по запросу красноголовець 19Похожее изображение

 

Додаток 3

 

КРОСВОРД

(ВІДПОВІДІ)

  1. Порушення життєдіяльності організму під впливом шкідливих подразників зовнішнього чи внутрішнього середовища.
  2. Одна із сенсорних систем, яка може уражатися при отруєнні.
  3. У травні-червні, під час цвітіння ця отруйна рослина через гарні дрібні білі суцвіття користується популярністю у багатьох любителів прекрасного, і квітка часто зривається для розміщення вдома у вазі.
  4. З допомогою цієї отруйної рослини здійснив своє злодіяння дядько шекспірівського Гамлета.
  5. Захворювання, за якого людина відмовляється від їжі, вважаючи себе занадто товстою, навіть коли її маса тіла набагато менша за норму.
  6. Назва отруйної рослини, яку використовують для добування ліків, які розширюють зіницю ока, з італійської перекладається як «гарна пані».
  7. Назва хвороби, яка виникає після вживання зіпсованої консерви.
  8. Найотрутніший трубчастий гриб.

1.

 

2.

С

Л

У

  Х

О

В

А

 

 

 

3.

К

О

Н

В

А

Л

І

Я

 

 

 

 

4

Б

Л

Е

К

О

Т

А

 

 

5

А

Н

О

Р

Е

К

С

І

Я

6

Б

Е

Л

А

Д

О

Н

А

 

 

7.

Б

О

Т

У

Л

І

З

М

8

С

А

Т

А

Н

И

Н

С

Ь

К

И

Й

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КРОСВОРД

                                                                         КОМАНДА   

  1. Порушення життєдіяльності організму під впливом шкідливих подразників зовнішнього чи внутрішнього середовища.
  2. Одна із сенсорних систем, яка може уражатися при отруєнні.
  3. У травні-червні, під час цвітіння ця отруйна рослина через гарні дрібні білі суцвіття користується популярністю у багатьох любителів прекрасного, і квітка часто зривається для розміщення вдома у вазі.
  4. З допомогою цієї отруйної рослини здійснив своє злодіяння дядько шекспірівського Гамлета.
  5. Захворювання, за якого людина відмовляється від їжі, вважаючи себе занадто товстою, навіть коли її маса тіла набагато менша за норму.
  6. Назва отруйної рослини, яку використовують для добування ліків, які розширюють зіницю ока, з італійської перекладається як «гарна пані».
  7. Назва хвороби, яка виникає після вживання зіпсованої консерви.
  8. Найотрутніший трубчастий гриб.

 

1.

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Маршрутні листки для команд

МАРШРУТНИЙ ЛИСТОК

КОМАНДА 1

Назва станції

 

Проектна

10 балів

Перша домедична допомога

1 завдання - 5 балів

Профілактична

(кожне правильне положення 1 бал)

Обізнаність

5 балів

Анамнез

7 балів

 

Розв’яжи

8 балів

Лото

10 балів

 

Загальна кількість балів

Кількість

балів

 

 

 

 

 

 

 

 

МАРШРУТНИЙ ЛИСТОК

КОМАНДА 2

Назва станції

 

Проектна

10 балів

Перша домедична допомога

1 завдання - 5 балів

Профілактична

(кожне правильне положення 1 бал)

Обізнаність

5 балів

Анамнез

7 балів

 

Розв’яжи

8 балів

Лото

10 балів

 

Загальна кількість балів

Кількість

балів

 

 

 

 

 

 

 

 

МАРШРУТНИЙ ЛИСТОК

КОМАНДА 3

Назва станції

 

Проектна

10 балів

Перша домедична допомога

1 завдання - 5 балів

Профілактична

(кожне правильне положення 1 бал)

Обізнаність

5 балів

Анамнез

7 балів

 

Розв’яжи

8 балів

Лото

10 балів

 

Загальна кількість балів

Кількість

балів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підказки на назву станції

На наступній станції ви маєте допомогти постраждалому. (Станція «Першої домедичної допомоги»)

На наступній станції ви маєте поставати діагноз. (Станція «Анамнез»)

Назва наступної станції пов’язана з назвою гри. (Станція «Лото»)

На наступній станції є багато запитань, а потрібно знайти відповіді. («Розв’яжи»)

На наступній станції ви повинні попередити отруєння. (Станція «Профілактична»)

На цій станції ви повинні показати всі свої знання, які здобули на уроках основи здоров’я. (Станція «Обізнаність»)

Зі станції «Проектна» підказки для команд

1. На наступній станції ви маєте поставати діагноз.

2. На наступній станції ви маєте допомогти постраждалому.

3. На наступній станції є багато запитань, а потрібно знайти відповіді.

Зі станції «Анамнез»

  1. Назва наступної станції пов’язана з назвою гри.
  2. На цій станції ви повинні показати всі свої знання, які здобули на уроках основи здоров’я.
  3. На наступній станції ви повинні попередити отруєння.

Зі станції «Лото»

  1. На наступній станції ви маєте допомогти постраждалому.
  2. На наступній станції ви маєте поставати діагноз.
  3. На наступній станції ви маєте допомогти постраждалому.

Зі станції «Перша домедична допомога»

  1. На наступній станції є багато запитань, а потрібно знайти відповіді.
  2. На наступній станції ви повинні попередити отруєння.

 

Зі станції «Розв’яжи»

  1. На цій станції ви повинні показати всі свої знання, які здобули на уроках основи здоров’я.
  2. Назва наступної станції пов’язана з назвою гри.
  3. На цій станції ви повинні показати всі свої знання, які здобули на уроках основи здоров’я.

Зі станції «Обізнаність»

  1. На наступній станції ви повинні попередити отруєння.

3   На наступній станції ви маєте поставати діагноз.

Зі станції «Профілактична»

  1. На наступній станції є багато запитань, а потрібно знайти відповіді.
  2. Назва наступної станції пов’язана з назвою гри.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Калітіна Світлана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Підлісна Лілія
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
19 листопада 2018
Переглядів
10201
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку