Конспект уроку з правознавства для 9 класу на тему : "Де можуть працювати підлітки. Робочий час і час відпочинку неповнолітніх"

Про матеріал
Конспект уроку з правознавства для 9 класу на тему "Де можуть працювати підлітки. Робочий час і час відпочинку неповнолітніх". Конспект містить розв'язання різних ситуацій, учні вчаться працювати з Кодексом законів про працю України, оцінюють проблеми пошуку роботи та працевлаштування неповнолітніх.
Перегляд файлу

Тема: «Де можуть працювати підлітки. Робочий час і час відпочинку неповнолітніх.»

Мета : охарактеризувати трудові права, робочий час та час відпочинку неповнолітніх;

удосконалити вміння  розв'язувати правові ситуації, пояснювати юридичні терміни; виховувати інтерес  до правознавства, практичного застосування своїх прав у галузі трудових відносин, працювати з Кодексом законів про працю України; оцінювати проблеми пошуку роботи та працевлаштування неповнолітніх.

Тип уроку : комбінований.

Обладнання : мультимедійна дошка,  Кодекс законів про працю.

 

Хід уроку

І. Організаційний момент уроку.

ІІ. Перевірка домашнього завдання.

Сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. 

Запитання.

  1. Назвіть підстави належності до сім ї.?
  2. Чи буде вважатися сім’єю дитина,  яка проживає разом з одним із батьків ? А одинока людина?

Одним із найважливіших понять сімейного права  є шлюб.

  1. Назвіть обставити, за наявності яких шлюб не може бути зареєстрований?
  2. Яке значення має державна реєстрація шлюбу?
  3. Які умови шлюбного договору?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

  Досить часто неповнолітнім хочеться придбати нові речі, але батьки не завжди взмозі задовільнити потреби. Тому, дуже часто виникає питання .

      – Де найти роботу неповнолітньому?

ІV. Вивчення нового матеріалу.

 Так. Сьогодні тема нашого уроку «Де можуть працювати длітки. Робочий час і час відпочинку неповнолітніх.»

Давайте з вами визначена мету уроку

  • охарактеризувати трудові права, робочий час та час відпочинку неповнолітніх;
  • удосконалити вміння  розв'язувати правові ситуації, пояснювати юридичні терміни;
  • виховувати інтерес  до правознавств.а, практичного застосування своїх прав у галузі трудових відносин, працювати з Кодексом законів про працю України;
  • оцінювати проблеми пошуку роботи та працевлаштування неповнолітніх.

План уроку.

1. Вік неповнолітнього.

2. Тривалість робочого часу.

3. Відпустка та оплата неповнолітнього.

4. Умови праці .

5. Захист служб працюючих.

 

  1. Вік неповнолітнього та тривалість робочого часу.

Слово вчителя.

В Україні дитяча праця досить розповсюджена. З 11 тис. дітей віком від 5 до 15 років до економічної діяльності залучено 4 тис.

Багато неповнолітні х самостійно заробляють гроші, влаштовуючись на роботу. Потрібно знати, що законодавство України стає на бік підлітків та захищає їхні права відповідно до Конвенції про права дитини.

З огляду на фізіологічні, психологічні та інші особливості молоді законодавство нашої держави закріплює деякі переваги неповнолітніх. Щоб не опинитися в складних ситуаціях потрібно знати свої права.

Розповідь вчителя, діти заповнюють таблицю

Особливості праці неповнолітніх

 

Вік

Робочий час

Відпустка

Медичний огляд

Документи, які потрібні подати 

14-16

 

 

 

 

16-18

 

 

 

 

 

 

  2. Тривалість робочого часу.

За законом про працю не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років . Як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть прийматись на роботу особи, які досягли чотирнадцяти років.

 

 Коли людина влаштовується на роботу, її зрозуміло цікавитиме скільки часу доведеться працювати. Боротьба за зменшення робочого часу тривала протягом кількох  століть. Якщо в 17-18 ст. робочий день, як правило тривав 12-14 годин, то поступово його тривалість за вимогами працівників зменшилась. Нині в більшості країн світу тривалість робочого дня не перевищує 8 годин на день.

 

Кодекс законів про працю України визначив що максимальна тривалість робочого тижня для неповнолітніх працівників становить 40 годин. Однак для неповнолітніх установлено зменшену тривалість робочого тижня. 

 

Неповнолітні мають право на:

на скорочену тривалість робочого часу :

-у віці 16 — 18 років — 36 годин на тиждень;

-у віці 14 — 16 років — 24 години на тиждень .

 

Скорочення робочого часу – не єдина пільга на яку мають право неповнолітні працівники.

 

3. Відпустка та оплата неповнолітнього.

Неповнолітні мають право на:

   - щорічна відпустка працівникам віком до вісімнадцяти років не може бути меншою ніж  31 день та  надаються у зручний для них час. Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років  у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації ;

    - на виплату заробітної плати за скороченої тривалості щоденної роботи в такому самому розмірі, як працівникам відповідної категорії за повної тривалості щоденної роботи ;

     - діти, які працюють і продовжують навчання, мають право на додаткові оплачувані відпустки, які надаються їм для складання іспитів.

 

Визначте, чи всі дії учасників були правомірними. При пошуку відповіді використовуйте  Кодекс законів про працю України ?

Ситуація

Закінчивши школу, дівчина влаштувалася працювати секретарем у будівельну фірму. Через три місяці вона звернулася до директора з проханням надати їй відпустку на 20 днів. Директор відмовив, мотивуючи тим, що вона працює зовсім недавно. Через рік той самий директор запропонував дівчині пройти медичний огляд та подати документ про можливість її подальшої роботи. Дівчина просить пояснити, чи правомірні дії директора фірми щодо надання відпустки та вимоги щодо медичного огляду.

 

  1. Умови праці .

Медичний огляд.

Усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов'язковому медичному оглядові

Неповнолітніх працівників не мають права залучати:

1.до виконання важкої роботи зі шкідливими та небезпечними умовами праці, до роботи в нічний час, у вихідні дні, а також до підземних робіт;

2.  до надурочних робіт, підіймання і переміщення предметів, маса яких перевищує встановлені граничні норми ваги.

 

Визначте, чи є правомірною відмова у прийнятті на роботу у зазначених ситуаціях:

16 – літнього Анатолія на тій підставі, що у нього немає письмового дозволу одного із батьків;

17 – літнього Олексія у шахту;

28 – літню Катерину начальником цеху, на тій підставі, що вона є членом політичної партії.

 

Трудове життя людей складається по-різному. Іноді людині з різних причин доводиться змінювати місце роботи. Тоді постає питання про звільнення, припинення трудового договору.

 

ОСОБЛИВОСТІ ЗВІЛЬНЕННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ З РОБОТИ

  Звільнення працівників молодше вісімнадцяти років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою районної (міської) комісії в справах неповнолітніх. При цьому звільнення  не допускається без працевлаштування.

  Батьки, усиновителі , а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, у тому числі й строкового, коли продовження його чинності загрожує здоров'ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.

 

 5. Захист служб працюючих.

Якщо виникло бажання працевлаштуватись, до кого звернутись?

Якщо Вам від 16 до 18 років, у Вас є бажання і можливість працювати у вільний від навчання час, Ви можете звернутися до центру зайнятості, де Вам запропонують працевлаштування відповідно до встановленої броні на підприємствах міста.

 Якщо Вам від 14 до 16 років, до Центру Вам необхідно з звернутись разом із батьками.

 

Ви працюєте і стосовно Вас порушується законодавство про працю. До кого звернутись за допомогою?

  Згідно з чинним законодавством служби у справах дітей мають право перевіряти умови роботи працівників, молодших 18 років, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від їх форм власності, у разі надходження нарікань від неповнолітніх та їх батьків на адміністрацію підприємств.

 

V. Закріплення нового матеріалу.

Учні розбирають ситуації.

Ситуації

15-річний дев'ятикласник вирішив влаштуватися на роботу. Порекомендуйте йому, як шукати роботу. На що йому доцільно звернути увагу?

 

14-річна дівчина вирішила піти працювати. Вона знайшла фірму, яка була згодна прийняти її. Однак директор фірми заявила, що для оформлення на роботу їй необхідно подати свідоцтво про народження, довідку про стан здоров'я. Дівчина не впевнена в тому, що ці вимоги законні.

 

16-річний хлопець був прийнятий на роботу токарем на період шкільних канікул. Йому було встановлено восьмигодинний робочий день, п'ять днів на тиждень. Вихідні дні — понеділок і вівторок. У вихідний день його терміново викликали на роботу й запропонували протягом одного тижня вийти на нічну зміну.
 

Заповнення таблиці : « Особливості праці неповнолітніх».

VІ. Підсумок уроку.

Запитання.

  1. Чи буде інформація яку ви отримали на уроці важливою і корисною для вас? Чому?
  2.  Які пільги надаються неповнолітнім працівникам?
  3. Як можна знайти роботу?
  4. Назвіть основний нормативний акт який регулює відносини в галузі трудового права?
  5. Висловіть свою думку щодо негативних наслідків працевлаштування неповнолітніх?
  6. Висловіть свою думку щодо позитивних наслідків працевлаштування неповнолітніх?

 А зараз я пропоную вам кожному по черзі по одному слову закінчити речення.                                                                   На цьому уроці я дізнався ….

VІІ. Домашнє завдання.

  1. Параграф 20,

 

docx
Додано
1 лютого 2022
Переглядів
2398
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку