Конспект уроку з предмету "Основи здоров'я" 9 клас

Про матеріал
Ілон Маск- це геній сучасності. Його життєві принципи є досить актуальними і при плануванні життя сучасних підлітків стали б в нагоді. При розгляді тем про розвиток особистості, даний конспект має практичну значущість і може посприяти вдалому плануванні власного життя.
Перегляд файлу

 

 

Конспект уроку з предмету «Основи здоров’я» у 9 класі

Автор розробки: КОСТЮК Світлана Володимирівна

ТЕМА: Розвиток особистісної компетенції учня на прикладі життя видатного генія ХХІ століття – Ілона МАСКА

 

МЕТА:

  • виховувати почуття відповідальності за своє життя та здоров’я;
  • проектувати стратегії свого власного успіху, щастя, досягнення поставлених цілей;
  • розширити знання про поняття «кредо»;
  • розвинути вміння планувати своє життя; 
  • набути навичок аналізу власного способу життя, особистих цілей і розробки довгострокових планів, ураховуючи важливі сфери життя;
  • формувати позитивне ставлення до своїх життєвих перспектив, враховуючи досвід видатного генія сучасності Ілона Маска;
  • виховувати гармонійно розвинену особистість.

Очікувані результати:

  • Досягнена якісно нова інтеграція знань про правильне планування свого власного життя та мотивація до успіху;
  • сформовано розуміння поняття емпатії та емоційного інтелекту;
  • впроваджено отримані знання на практиці;
  • сформовано своє власне життєве кредо;
  • впроваджено в практику вміння критично мислити;
  • створено ситуацію успіху.

Поняття, терміни: життєве кредо, життєві цінності, планування власного життя.

Тип уроку: комбінований

ХІД УРОКУ

 «Важливо розглядати знання як семантичне дерево. Переконайтеся, що розумієте основи (це дерево і великі гілки) перш, ніж перейти до листя. Інакше їм не буде на чому висіти».

 Ілон Маск

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Погляньте один на одного і подаруйте свою посмішку та комплімент.

ІІ. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ

1.Фронтальне опитування.

1. Чому життя називають феноменом?

2. Назвіть основні правила здорового способу життя?

3. Чому здоров’я є важливою цінністю життя людини?

4. Яке ставлення до життя є необхідною умовою досягнення гармонії та благополуччя?

ІІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І УМІНЬ.

1. Проблема.

1. Як ви думаєте, чи планування власного життя впливає на успіх особистості в цілому? Поясніть свою думку.

2. Ерудит.

1. Чи погоджуєтеся Ви з висловом:

«10 хвилин планування завтрашнього дня забезпечують його успіх».

Обґрунтуйте свої відповідь.

ІV.  МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1. Послухай та проаналізуй

«Історія життя Ілона Маска»

Якщо говорити про гени Ілона Маска, то можна впевнено сказати, що його родина мала великий вплив на становлення особистості майбутнього генія, візора, людину ХХІ століття. Народився він 28 червня 1971 році в Преторії північно – західній частині Південної Африки. Ілон був первістком в родині моделі та дієтолога Мей Маск та інженера Еррола Маска. Через рік у нього зявився брат Кембел і сестра Тоска. Ілон жив в країні, в якій прослідковувався расизм і постійні санкції інших країн. Шкільні роки Ілон Маск згадує з жахом, тому що з нього знущались однолітки, бажали «вибити з нього все, чого не було в інших». Йому довелося змінити декілька шкіл. В старших класах він нічим не відрізнявся від інших дітей, не подавав жодних ознак генія чи феномена, але на перервах запускав у повітря ракети, зроблені з паперу. Родина Масків мала змогу подорожувати, саме завдяки цьому Ілон зрозумів, що хоче жити в Америці, бо на відміну від Південної Африки, це країна необмежених можливостей. Мати Ілона тяжко працювала, тому що їй треба було прогодувати трьох дітей. Батько пішов з родини, одружившись вдруге. Стосунки з батьком були досить складні, хоча згодом сини переїхали жити до нього. Після закінчення школи Ілон вступив до Королівського університету в Кінгстоні (Онтаріо) Після двох років навчання Маск перебрався в Пенсильванський університет, вважаючи його більш перспективним. По його закінченні Маск почав реалізовувати всі свої найсміливіші проєкти.                               

Дід Ілона – Джошуа Норман Халдеман був ексцентричним та не схожим на інших. Він завжди знаходився в пошуках чогось нового і цікавого, саме тому вирішив придбати власний літак. Згодом на цьому літаку дід Маска літав на різні зустрічі, і дух пригод не мав ніяких меж і заборон. У родині Халдеманів панував дух свободи, своїх дітей вони ніколи не карали, акцентуючи увагу на тому, що вони самі мають зрозуміти, як себе вести.

Дід Ілона Маска мав власний літак, але він був не обладнаний спеціальними приладами задля здійснення довготривалих перельотів. Та це не стало завадою для реалізації його амбітних планів, не зупинило на шляху до здійснення далеких повітряних подорожей.  Часто бабуся і дідусь Маска були за крок до смерті, тому що хотіли літати понад усе. Норман був одержимий пригодами і мав яскравий дух авантюризму, згодом Ілон Маск сказав, що відсутність страху і ризик він  унаслідував саме від діда.

У молоді роки мати Ілона – Мей Маск любила математику і гарно вчилась, а батько Ілона – Еррол був інженером. З раннього дитинства мати Ілона помітила, що він не такий як всі і не забороняла йому таким бути. «Коли батьки не вірять у своїх дітей, ті не зможуть повірити в себе. Як ви гадаєте, якщо мати каже: «У тебе не вийде, дай сюди, що ти робиш, краще я сама», до чого це призведе? Тільки до того, що дитина остаточно впевниться у своїй нікчемності. Усе, людина не відбулася», – пише Маск Мей у своїй книзі «Мій син – Ілон Маск. Як виховати генія».

Ілон читав по 10 годин вдень, а у вихідні дні міг прочитати по дві книги за добу, завдяки цьому захопленню у нього розвинулась феноменальна фотографічна пам’ять. Його улюблені книги «Автостопом по Галактиці», «Володар перстнів» Айзека Азімова. Коли він перечитав всі художні книги, то почав читати енциклопедії. Батько всіляко підтримував Ілона. Після того, як вони разом відвідали конференцію по сучасним гаджетам, друг Еррола запропонував йому придбати комп’ютер. У Ілона «горіли» очі, коли він бачив ІТ-технології, тому батько йому не відмовив. Батьки підтримували Ілона Маска і любили його таким, який він був і є. Хоча згодом стосунки з батьком стали складними.

Як і всім занадто розумним дітям, подружитися з однолітками юному Ілону не вдавалося. Одного разу він був навіть госпіталізований через втрату свідомості, після того, як його жорстоко побили хлопчаки. Але в нього був брат, з яким вони й говорили про майбутнє економіки, енергетики та людства загалом. «Найголовніше, щоб в процесі дорослішання дитина була абсолютно впевнена: батьки поважали будь-який її вибір і не чекали від неї вчинків «за регламентом». Батьківські амбіції – це батьківські амбіції, і краще їх не демонструвати», – пише Мей Маск у своїй книзі.

Обговорення.

  1. Чи є в житті Ілона МАСКА якісь певні секрети успіху? Які саме?
  2. Яким справам треба найбільше приділяти уваги?
  3. Наскільки може вплинути на ваше подальше життя правильно спланований день?
  4. Поміркуйте, як перестати відкла­дати справи на потім?

V.  ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ, МЕТИ ТА ЗАВДАНЬ УРОКУ.

На сьогоднішньому уроці ми з вами розглянемо життя такого визначного інженера ХХІ століття як Ілон МАСК. Почувши його біографію та життєвий шлях, спробуємо виділити основні принципи його успіху. Його життя схоже на книгу про фантастичні події, тому що не всі можуть прожити навіть один день, як він живе постійно.

VІ.  ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Інформаційне повідомлення про ТОП-10 основних життєвих принципів Ілона Маска. Лекція.   

1.Починайте день із найважливіших справ.

Ілон Маск починає день із виконання найбільш важливих завдань. Як правило, він починає свій день о 7 ранку і відповідає на найбільш важливі імейли протягом півгодини. «Фокусуйтеся на сигналі, а не на шумі. Не витрачайте час на те, що не допоможе справі», - говорить Ілон.
Щоб застосувати цю пораду, визначте ваше найважливіше завдання дня і займіться ним у першу чергу. Не переходьте до виконання другорядних справ, поки не виконаєте найголовніше.

  1. Петлі зворотного зв’язку.
  2. Шукайте основне.
  3. Спілкування в асинхронному та синхронному режимі.
  4. Комунікативна компетенція.

Способи використання секрету Ілона Маска:

  • Не пишіть десять пропозицій, якщо достатньо двох.
  • Уникайте ненадійних слів на кшталт «не впевнений», «можливо», «мені здається», не використовуйте пасивних конструкцій.
  •  Сформулюйте листа простою і зрозумілою мовою. В ідеалі, це і повинно бути вашим листом.
  • Якщо ви хочете відповісти конкретній людині в листуванні з кількома адресатами, виділіть її ім’я.
  1. Працюйте в команді.
  • Напишіть тексти для вашого блогу на тиждень вперед.
  • Відповідайте на пошту, дзвінки, повідомлення в один присід.
    Просто сядьте один раз, випишіть всі ваші справи на день або тиждень.
  1. Плануйте свій час.

Маск постійно намагається оптимізувати графік, використовуючи петлі зворотного зв’язку. Як і більшість успішних та продуктивних людей, він складає дуже детальні графіки кожного дня. Свій календар він розбиває на п’ятихвилинні блоки. Як використовувати такий секрет? Найпродуктивніші люди працюють за календарем, а не списком справ. Календарі припускають обмеження і краще дають відчути час, визначити, скільки його потрібно на реалізацію того чи іншого проекту протягом тижня. Поділ дня на невеликі блоки збільшить вашу продуктивність. Не обов’язково ділити день на п’ятихвилинні відрізки. Мій досвід показує, що найкраще працюють 30-хвилинні блоки. Знайдіть, що підходить вам. І переконайтеся, що включили в графік все: перевірку пошти, дзвінки клієнтам, обіди, зустрічі. Все повинно бути в календарі.

  1. Ставте великі цілі.

Ілон Маск каже: «Спершу потрібно встановити, що щось є можливим, потім це стане вірогідним». Навіть якщо вас спіткала невдача, ваш мета була настільки сміливою, настільки неймовірною, що ви святкуєте навіть невеликі досягнення. Адже ви взагалі не очікували, що із затії що-небудь вийде. За словами самого Маска: «Я говорю щось, і, як правило, це відбувається. Можливо, це  не трапляється за запланованим графіком, але все одно трапляється».    
Як використовувати цей секрет Маска? Сенс у тому, щоб ваша мета виштовхувала вас із зони комфорту. Три «т», які ви маєте покинути : телевізор, тапки і тапчан! Розвиток не відбувається, коли ви займаєтеся чимось, що робили раніше. Масштабні цілі вимагають більшої якості і кількості роботи, змушують використовувати нововведення частіше, ніж звичайні цілі.
Ставте більше глобальних завдань. Ви побачите, що зможете здивувати самі себе. Це буде перший крок до того, щоб досягати вершин, які раніше здавалися неможливими.

  1. Самостверджуйтесь.

Ілон Маск ніколи не буває задоволений станом справ. Його компанії досягають неймовірних результатів, але він завжди знає, що в будь-якій області залишається простір для поліпшення. Завжди є більш швидкий і легкий спосіб вирішувати завдання: «Виходьте з того, що ви помиляєтеся. І ваша мета – помилятися менше». Коли ви націлені на зростання, то знаєте, що можете навчитися чому завгодно, приклавши достатньо зусиль. Якщо у вас щось не вийшло, то погляньте на проблему з іншого боку, поки не знайдете прийнятне рішення. Розвиток приходить завдяки рішенню складних проблем. Щоб досягти успіху, потрібно тренувати мозок і сприймати помилки як прогрес.                         
Ось поради, як розвинути таке мислення:

  • Займайтесь самоосвітою: читайте, вчіться на власних і чужих помилках.
  •  Сприймайте помилки як незначні проблеми на шляху до отримання досвіду, адаптуйте і змінюйте свої ідеї, щоб вони виявилися успішними при наступній спробі їх реалізувати.
  • Якщо у вас є вибір між двома варіантами, беріться за той, який складніший.
  • Будьте відкриті для реакцій, навіть не найконструктивніших.
  • Підтримуйте інших: радійте чужим успіхам.
  1. Розширюйте свій кругозір.

Висновок. Велике починається з малого. Треба розуміти, що навіть незначні успіхи і до­сягнення однієї або кількох сферах життя, призводять до правильного самоствердження. Не варто нехтувати гармонійним розвитком усіх сфер діяльності, дотримуватись своїх принципів та допомагати іншим. Варто прислухатись до порад Ілона МАСКА, який завдяки дисциплінованій філософії життя зміг досягти такого великого успіху.

4. Вправа «Асоціативний кущ»

1. Як ви розумієте поняття «планування дня»?

5. Запитання до класу.

1. Чи збігається розуміння планування життя з вашими планами?

2. Чи використовуєте ви планування у своєму житті? В яких ситуаціях?

6. Твір  «Життєве кредо»

Анастасія ТКАЧУК «Моє кредо»

Зранку не варто пити міцну каву, краще заварити мелісу з лимоном, тому що правильне відношення до проведення майбутнього дня гарантує гарний фінал ввечері. Не потрібно навантажувати себе серйозними справами з самого ранку, краще привести до ладу свій зовнішній вигляд, почитати літературу або випити того ж самого чаю з мелісою.

День буде продуктивним лише тоді, коли його правильно почати. Моє життєве кредо сформоване на принципах мовчання і абсолютного хаосу. Звичайно, хаос не може гарантувати вдалий день, настрій та продуктивність, але в моїй ситуації суть полягає у іншому.

Є декілька цитат, що надихають творити й жити, але дотримуюся я їх в залежності від ситуації, єдине, що залишається моїм девізом – цитата з пісні мого улюбленого виконавця: «Я серйозний і на завтра будую плани, але доля має почуття гумору», саме тому я нічого не загадую на майбутнє, абсолютно нічого, тому що все залежить від мене самої.

Також у моєму житті домінують цитати поетів та письменників, акторів та політичних діячів, це люди жили або живуть у різний час, в різних країнах та з різним світоглядом, але їхні слова займають почесне місце в моєму життєвому кредо:

«Всі починають вірувати, коли сідають в літак», сказав Джонні Депп.

7. Обговорення

1. Чи можна сказати, що згодні з авторкою твору?

VІІ. УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ 

VІІІ. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

ІХ ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

  1. Скласти список своїх десяти обов’язкових справ на добу. Оформити її у вигляді лепбуку.

 

docx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
14 березня 2022
Переглядів
785
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку