Конспект уроку за вивченими творами І. П. Котляревського.

Про матеріал
Перевірити набуті знання через виконання самостійної роботи; розвивати творчі здібності учнів; виховувати любов до рідної мови, до України.
Перегляд файлу

Урок української літератури        9 клас

Урок

Тема: Письмовий твір на одну з тем:

 «Народознавство в поемі «Енеїда» І.Котляревського»;

 «Еней був парубок моторний»;

 «Утвердження сили народного духу в поемі «Енеїда» Котляревського»;

 «Образ Наталки Полтавки – яскравий тип українського характеру»;

  «Свої роздуми над п’єсою «Наталка Полтавка».

 

Мета: Перевірити набуті знання через виконання самостійної роботи; розвивати творчі здібності учнів; виховувати любов до рідної мови, до України.

 

Тип уроку: розвиток зв’язного мовлення.

 

Обладнання: підручник, тексти.

 

ХІД УРОКУ

 

  1. Актуалізація опорних знань учнів.
  1. Перевірка домашнього завдання.

Організаційний момент: перевірка наявності текстів, виписаних цитат.

  1. Мотивація навчання школярів.

          Оголошення теми та мети уроку.

  1. Робота над темою уроку.
  1. Підготовча робота до написання твору.
  1. Вибір теми.
  2. Складання плану.
  3. Обговорення плану.
  4. Підбір цитат для використання у творі.
  5. Робота в чернетці.
  1. Ознайомлення учнів із зразком учнівського твору.

Зразок.

Образ Наталки Полтавки – яскравий тип українського національного характеру.

Протягом багатьох століть люди оспівували і уславлювали в піснях і віршах образ берегині – матері чи коханої жінки. Благословляючи її ім’я, деякі філософи вважали, що доля жінки – в домашньому господарюванні та материнстві. На їхній погляд, жінка не здатна до великих справ і почувань. Але українки здавна дивують світ і величчю почуттів, і талантом материнства, і світлим розумом.

Багато діячів культури звертались у своїй творчості до образу жінки. Перлиною української літератури стала неповторна п’єса Івана Котляревського «Наталка Полтавка». Його героїня наче узагальнила всі найкращі риси жінок,  стала своєрідним ідеалом національного характеру, в якому гармонійно поєдналися зовнішня краса і багатий духовний світ.

Наталка – добра, ввічлива та чесна дівчина. «Золото – не дівка! – кажуть про неї. – Окрім того, що красива, розумна, моторна і до всякого діла дотепна, яке у неї добре серце, як вона поважає матір свою,… яка трудяща, себе і матір на світі держить..»

Тільки заради любові матусі вона погоджується на шлюб із нелюбом. Наталці притаманна здатність жертвувати собою заради інших, але свого кохання зректися вона не може. Її душа і серце стогнуть від болю, адже коханий вже чотири роки як пішов заробляти гроші на весілля, а його й досі нема. Чекаючи на нього, Наталка благає Бога, щоб її наречений швидко повернувся.

«Петре! Петре!.. я тебе любила і тепер люблю», - сумує дівчина. Герої твору Котляревського властиве почуття людської гідності, вона розумна і кмітлива. Делікатно, але наодріз проста селянка відмовляє пану Возному , пояснює, чому вони не пара. Ніжна і сором’язлива, вона впевнена в собі, і це допомагає їй не занепасти духом навіть за тяжких обставин.

Коли доля знову зводить їх з коханим Петром, дівчина бореться за своє щастя. Її не лякає людський осуд, вона залишається з людиною, яку кохає понад усе.

Майже сто вісімдесят років живе на сцені улюблена в народі героїня п’єси, а краса невмирущого образу Наталки Полтавки не в’яне, не старіє. Причина безсмертя, очевидно, в тому, що І.Котляревський блискуче втілив у ній народний ідеал української жінки, її моральної краси.

Минали десятиліття, зміни суспільного устрою додавали нових рис до соціального обличчя жінки, проте в найістотнішому цей ідеал залишався без змін. Він не став анахронізмом і в наш час. Нам близький і дорогий образ жінки, багатої духовно, чесної, працьовитої і сердечної. З плином часу такі ідеали не старіють, бо вони – загальнолюдські і вічні, а отже й актуальні для будь-якої епохи.

  1. Робота у чернетці за планом.
  2. Самостійна робота учнів. Написання твору.
  1. Домашнє завдання: прочитати повість Г.Квітки-Основ’яненка «Маруся». Написати короткий відгук про свої враження від прочитаного твору.

 

 

docx
До підручника
Українська література 9 клас (Слоньовська О. В., Мафтин Н.В., Вівчарик Н.М., Курінна Н.С., Шевчук Л. Т.)
Додано
14 травня 2019
Переглядів
2283
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку