Конспект заняття «Квіти за мотивами петриківського розпису в техніці Ебру»

Про матеріал
Конспект заняття з образотворчого мистецтва в техніці малювання на воді "Ебру"
Перегляд файлу

Центр творчості дітей та юнацтва

Прилуцької міської ради Чернігівської області

 

 

 

 

 

Конспект відкритого заняття

з образотворчого мистецтва

на тему:

«Квіти за мотивами петриківського розпису в техніці Ебру»

Чарівне малювання на воді - ДНЗ №29

 

Підготувала

керівник арт-студії «Колаж»

Волик Анастасія Олександрівна

 

м. Прилуки-2020

Тема: Квіти за мотивами петриківського розпису в техніці Ебру

Мета: ознайомити вихованців із петриківським розписом та продовжити працювати з технікою «Ебру»; розвивати художньо-творчі здібності дітей, інтерес до завдань художньо-естетичного характеру, кмітливість, творчу фантазію; формувати вміння розуміти твори живопису; виховувати  шанобливе ставлення  до культурної спадщини нашого народу.

Завдання: закріпити знання з нетрадиційної техніки малювання на воді «Ебру».

Обладнання: піддони, фарби, шпажки, кісточки, папір А4, загущена вода, ноутбук, роздатковий матеріал.

Хід заняття

І. Організаційна частина

 Організаційний момент. Психогімнастика.

  • Усміхніться один одному, подумки побажайте успіхів на цілий день. Для того, щоб впоратися на занятті з завданнями, давайте:

Не просто слухати, а чути.

Не просто дивитися, а бачити.

Не просто робити, а міркувати.

Дружно і плідно працювати.

ІІ. Основна частина

  • Сьогодні заняття у нас не звичайне, а заняття – подорож, подорож в культурну спадщину нашої країни. Ми відправимось в подорож до селища Петриківка, Дніпропетровської області. Це селище здавна славиться своїми мальвами, жоржинами та червоної калиною. Познайомимося з творами, які ввібрали в себе сили природи, квітів, трав.

Давайте уявимо, що ми в невеличкому селі, що розкинулося на берегах мальовничої річки Чаплинки, на землях, які ніколи не знали кріпацтва, де мирно та дружно мешкали селяни. Серед них жила велика і працелюбна родина.

Якось навесні вся родина поїхала на ярмарок, тільки старшу дочку Оксану залишили, аби наглядала за господарством. Впоравшись з домашніми справами, дівчина зайшла до оселі, щоб перепочити. І саме в цей момент її увагу привернула нещодавно вибілена стіна. Дивлячись на неї, вона згадала батьків, яких вона щиро любила та поважала. Дівчина вирішила створити щось таке, що потішило б маму, тата, сестер та братів.

Оксана зробила фарби декількох кольорів з природних матеріалів.

  • Як ви гадаєте, з чого дівчина отримала зелений, червоний, жовтий кольори?

 Зелений видобула із зеленого соковитого листя папоротника, жовтий – з відвару польових трав, червоний – з відвару буряка, який якраз був залишений на печі у горщику. Щоб фарби стали густішими та краще лягали, вона розвела їх з жовтком. Інструменти для малювання дівчина також зробила власноруч.

Підготувавши інструменти з фарбами, дівчина взялася за справу. І тут сталось диво. На білій стіні враз, від її пензля, розквітли польові квіти, зачервоніли мальви, спалахнули жовтим цвітом кульбабки, налились соками кетяги калини. А далі, на велике здивування дівчини, з-під намальованих квітів та різнотрав’я залопотіла крилами золота жар-птиця. Вона враз вилетіла на подвір’я та почала кружляти над селом. Мешканці селища й досі вважають, що всі, хто зустріне цього чудо-птаха, більше ніколи не знатиме бід та злиднів.

  • Зароджений в селищі Петриківка, розпис отримав назву Петриківський.

Петриківський розпис не лише народне мистецтво оздоблення українського житла, але й сучасний живопис. Зараз Петриківським розписом оздоблюють посуд, одяг, іграшки, новорічні прикраси, фасади будівель, малюють картини.

  • Давайте переглянемо картини петриківських майстрів.

Петриківський розпис: з покоління в покоління | Каменское Новости  Днепродзержинск газета СобытиеЦентр народного мистецтва «Петриківка», Петриківка — фото, опис, адреса

  • Що зображено на картинах? (квіти, калина, жар-птиці)
  • Які кольори переважають? (червоний, помаранчевий, синій, фіолетовий, зелений, жовтий)
  • Що ж такого цікавого та особливого в Петриківському розписі нам підкаже «Чарівна скринька»:

Підбір кольорів у петриківському малюванні доволі обмежений: найбільше використовували червону, синю, жовту, зелену, рожеву, жовтогарячу та іноді фіолетову фарби. 

В Петриківці в основі лежать яскраві, позитивні кольори, а в сюжетах зображаються святкові побутові сцени з життя. Чарівний жар-птах є символом доброту і достатку

Унікальний інструмент в петриківці – “кошачка”.  Це пензлик зроблений власноруч з пучка котячої шерсті, і примотаний до палочки.

В петриківці досить багато різноманітних прийомів та засобів малювання. Один таких – тикання калинки власним пальцем.

Петриківські візерунки з легкістю можна перенести на будь-які поверхні та текстури, починаючі від стін інтер’єру та великих декоративних панно і закінчуючи склом, текстилем.

Для традиційного петриківського розпису характерне біле тло. 

 

  • В петриківському малярстві переважають рослині мотиви. У рослинному орнаменті зображають різноманітні квіти та плоди.
  • Зараз пограємо в гру «Кольорова розминка»:

Завдання 1. «Квіти та пелюстки». Завдання полягає в тому, що перед вами лежить купа пелюсток, я показую вам квітку, ви знаходите пелюстки, кольори яких потрібно змішати щоб вийшов колір квітки.

 

 

 

 

Завдання 2. «Назви колір та вгадай квітку».

Я показую вам колір та квітку, а ви говорите її назву.

 

 

 

Тюльпани

Соняшники

Нарциси

Кульбабки

Троянди

Півонії

Хризантеми

Лілії

Проліски

Волошки

Дзвіночки

Незабудки

 

ІІІ. Основна частина

  • На сьогоднішньому нашому заняті ми будемо малювати квіти, але не просто квіти, а квіти за мотивами петриківського розпису вже в відомій нам техніці малювання на воді Ебру.
  • Давайте пригадаємо, які матеріали та інструменти Ебру нам потрібні:
  • Отже, приготування розчину для Ебру

Як загусник використовується екстракт рослини гевен (лат. Astragalus). Ця гірська колючка виростає в Анатолії, Ірані, Пакистані, деяких районах на Кавказі.  Її висушують на сонці. Так виходить пелюсткова Кітрі. Для отримання потрібного нам розчину пелюстки потрібно настоювати 2 тижні. Але можна купити готовий екстракт, вже подрібнений в порошок, тоді чекати доведеться всього добу. Разом екстракту гевена можна використовувати загусники з морської червоної водорості, які використовуються в харчовій промисловості (особливо м’ясної, молочної, дитячого харчування), у виробництві косметики і в інших галузях. Щоб розчин був однорідним, перед початком роботи його обов’язково потрібно процідити через капронову панчоху. Потім накрити газетою на 5 хв, щоб зібралися всі мікро-бульбашки повітря. Газетою накривати Кітрі слід після кожного малюнка і по закінченню роботи.

  •  Фарби (бойалар)

Фарби для Ебру включають в себе натуральний пігмент, воду і жовч. Вони дуже рідкі по консистенції, по суті кольорова вода. Для виготовлення фарб Ебру використовуються наступні нерозчинні пігменти:

  • Жовтий: сірчистих сполук природного миш’яку. Синій: лахорскій синька, яку отримують з кореня рослини. Рецепт її виготовлення створений в пакистанському місті Лахор. Зелений: з’єднання синього і жовтого. Якщо багато миш’яку, колір виходить ближче до фісташкового, якщо багато синьки -бліже до смарагдового.
    Темно-синій: особливий сорт натуральної синьки.
    Чорний: пічна сажа, зібрана вручну. Здавна сажа використовується для виготовлення чорнила. У приготуванні це найскладніша фарба. Вона погано вбирає воду через сажі, яка постійно піднімається на поверхню води. Тому її потрібно дуже довго перемішувати. Щоб полегшити цей процес, в розчин добавляють соснові голки.
    Білий: карбонат свинцю (свинцеві білила) в натуральному вигляді.
    Червоний: оксид заліза з листя червоної капусти.
  •  Пензлі (фирчалар)

Основне завдання пензликів – вбирати більше фарби та легко віддавати її у вигляді безлічі дрібних крапель. Для цього традиційно і донині в Ебру використовується волосся кінського хвоста. Ручка традиційно виготовляється з стебла троянди.

  • Шило (біз)

Для виконання малюнка використовується шило. Їм художник акуратно рухає фарби по поверхні Кітрі так, щоб виходили потрібні форми. Таким можна навіть писати портрети. Замість шила цілком підійдуть спиці, голки, бамбукові шпажки і т.п.

  • Гребінь (tarak-тарак)

Для отримання «лускатого» візерунка використовується гребінь, довжина якого відповідає довжині або ширині піддону. Цей інструмент відмінно підходить для рівномірного заповнення простору малюнком і для створення фону...

 

  • Зараз я пропоную вам переглянути відео майстер – клас зі створення квітів в техніці Ебру. (Поетапність виконання)
  • Наші сьогоднішні квіти будуть в червоній, жовтій та синій кольоровій гамі.

Інструктаж про виконання практичної роботи

Повторення техніки безпеки

  • Не крутіться і не заважайте іншим.
  • Користуйтеся серветками або ганчірочками.
  • Намагайтеся працювати охайно, не розбризкувати фарбу.

Практична частина.

Самостійне виконання роботи.  (Індивідуальна робота з вихованцями, які потребують допомоги).

IV. Заключна частина.

  • Ну що ж, ви добре попрацювали, давайте переглянемо що ж у нас вийшло. (Виставка готових робіт)

Перегляд та обговорення готових робіт.

 

Презентація до заняття


docx
Додано
19 травня 2021
Переглядів
771
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку