Конспект заняття “Моделювання одягу з паперу“

Про матеріал
Метою заняття є розширити світогляд, збагатити знання здобувачів освіти про моду й модні тенденції в одязі; викликати інтерес до професій моделювання та створення одягу; сприяти розвитку творчої самостійності при виконанні завдань; сприяти розвитку творчого мислення, фантазії.
Перегляд файлу

Рава-Руський будинок дитячої та юнацької творчості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конспект заняття

 

Моделювання одягу з паперу

 

 

 

 

 

 

 

Уклала та провела керівник гуртка

науково-технічного напрямку

Плесак Наталія Ярославівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019

 

 

 

 

Тема: Сучасні напрями розвитку паперопластики.

            Моделювання одягу з паперу.

 

Мета:

навчальна: розширити світогляд, збагатити знання здобувачів освіти про моду й модні тенденції в одязі;

розвивальна: викликати інтерес до професій моделювання та створення одягу; сприяти розвитку творчої самостійності при виконанні завдань;

виховна: виховувати творче відношення до праці,естетичний смак, сприяти розвитку творчого мислення, фантазії.

Тип заняття: комбінований.

Форма проведення: групова

Обладнання: Презентація проекту «Історія паперової моди», готові моделі, презентація етапів виконання роботи.

 

Перебіг заняття

                   I. Організаційна частина.

Керівник гуртка:

      - Доброго дня, дорогі друзі!  Бачу всі посміхаються, а це значить що у вас гарний настрій. І це дуже добре! Бо ми можемо сміливо розпочинати наше заняття.

                II. Повідомлення теми та мети заняття.

Керівник гуртка:

  • Чи цікаво вам дізнатися, про що сьогодні буде йти мова на занятті? Тоді відгадайте загадку:

Ця дівчина не проста,

До змін завжди вона готова.

Встежиш за нею – твоя заслуга,

Тільки не зловиш ніколи.

То сукня червона, то біла спідниця,

Малий капелюх чи краще без нього…

Їй зовсім одягу не шкода,

Ця дівчина – цариця … (Мода).

    -    Так.,  ви молодці! Сьогодні ми з вами  поговоримо про моду.

III. Теоретична частина.  

Керівник гуртка:

  • До речі, як ви думаєте, що означає латинське слово «мода»? Слово «мода»  від латинського слова «modus» перекладається як «образ», «міра», «спосіб», образ чогось нового, цікавого, свіжого.

Слайд 2

Тобто, мода – це тимчасова популярність зовнішнього вигляду, стилю одягу, ходи і навіть розмови. Саме тимчасова, так як основною тенденцією моди є швидка минучість її популярності, на зміну  якій приходить «нова мода» або висока мода, а старомодність розчиняється в хмарі добрих спогадів.

Слайд 3

Зараз ви побачите коротеньке відео, де подружжя з Великобританії спробували показати за 100 секунд, як змінювалася мода за останні 100 років.

Крім змін в одязі, у відео також є танцювальні рухи, мелодії і ритми, популярні у ті роки.

Керівник гуртка:

- Сьогодні на численні покази мод витрачаються величезні кошти, до їх організації залучають велику кількість людей різних професій: від модельєра і швачки до звукорежисера та сценариста.

Пропоную теж спробувати себе у цих професіях, підготувати і  провести показ мод.  Щоправда, наш  показ  буде  незвичайний: всі моделі мають бути виготовлені з паперу:

               Зроби для себе відкриття: паперу дай нове життя!

               На довго це не відкладай, уміння й творчість поєднай!

               На хвильку стань ти кутюр’є – зміни життя своє й моє.

              Тоді звичайнісінький  папір в прекрасну сукню перетвориться - ПОВІР!

  • Напевно, вам ніколи не доводилось одягати паперову сукню, тим більше її створювати. Однак виробництво паперового одягу існує вже багато сторіч.    

 1. Одяг з паперу. Історія і сучасність.

      Слайд 4

  Вперше ідея створення аксесуарів з паперу з’явилась на початку 16 ст. на Далекому Сході і дуже  швидко набула популярності у тодішніх модниць. В 18 ст. з картону робили шляпки, гаманці и капоти з газет та ін.

    Слайд 5,6,7

  В 1890-ті роки з’явились бальні плаття з гофрованого паперу: пишні юбки, рукави-волани і, звичайно ж, модний принт. Образ часто доповнювали вишуканим паперовим капелюшком.

    Слайд 8

  У 19 столітті паперова мода набула ще більших масштабів. В 1966 році паперова компанія «Скотт» почала випуск паперових  платтів в якості реклами. За один долар жінки могли не тільки купить плаття, але й отримати купон на паперову продукцію фірми Скотта.

Хоча паперове плаття не було дуже гарне і без форми, але жінки здивували компанію, заказавши більше півмільйона таких виробів протягом року.

Для нас це може здаватись дивним, але якщо згадати, що в цей час люди вперше почали використовувати одноразовий посуд, рулони туалетного паперу і паперові серветки, то стає зрозумілим, чому новий одяг став популярним.

Люди потребували більшого комфорту і миттєвого задоволення, що могло бути в цьому випадку краще, ніж плаття, яке можна підшити одними ножицями, і просто викинути,  якщо воно забрудниться?

   Слайд 9,10,11

 2. Паперові плаття: розширення асортименту

Коли ажіотаж спав, компанії стали експериментувати зі стилем и матеріалом, добавляючи інші речовини в папір, щоб створити міцне полотно, яке можна було навіть прати. Наприклад, компанія «Марс» створила ряд плать з паперу: щоденних, вечірніх і, навіть, весільних, які були не дорожче 20 доларів. Вони користувались великою популярністю, особливо весільні.

   Слайд 12,13,14

  Інші компанії також почали створювати такі речі, як паперові тапочки і водонепроникні паперові дощовики та купальники.

За свою недовгу історію паперові плаття ставали з кожним роком більш стильними. Їх стали прикрашати різними принтами, яскравими узорами. Деякі плаття продавались в такому вигляді, що покупці могли самі їх прикрасити. Вершиною цих пошуків стали сукні компанії Paraphernalia, з вклеєним насінням рослин, які проростали при намочуванні.

Але, все ж таки, з падінням новизни зменшилась і популярність паперових платтів. Їх недоліки стали більш очевидними: як правило, вони погано сиділи на фігурі, були незручні для носіння, яскраві кольори швидко стирались, плаття легко рвались. І до 1968 року паперовий одяг зник з полиць магазинів.

 Слайд 15

3. Паперові плаття знову в моді

Недавно в Інтернеті знову з’явились одноразові весільні плаття, акторські костюми, виготовлені з паперу та інші проекти.

  Слайд 16-20

Хоча сьогодні паперова мода аж ніяк не пов'язана з практицизмом. Але так чи інакше, папір, як досить практичний і відносно недорогий матеріал, у сучасних дизайнерів користується великою популярністю. І кожен шукає в цьому свій оригінальний хід чи спосіб заявити про себе. Хтось використовує цікаву конструкцію, хтось якість чи вид паперу, хтось звертає увагу на оригінальну сировину, з якої виготовлений папір, дехто закладає глибокий зміст, а дехто просто шукає способів виділитися. Ви можете переглянути роботи світових дизайнерів. які захопились створенням одягу з паперу.

   Слайд 21-24

Хочу звернути вашу увагу на роботи талановитої української художниці з Черкас Асі Козиної, яка займається виготовленням одягу з паперу. Її одяг схожий на справжній витвір мистецтва і здається реквізитом для фантастичного фільму. І тільки більш пильний погляд викриває його справжню паперову сутність. Зараз те, що вона робить, не можна назвати ані ремеслом, ані рукоділлям. Це сучасне мистецтво Paper art, яке у всьому світі має видатних представників. Свої космічні наряди Ася Косіна виготовляє на замовлення для модних журналів та фото проектів, ілюстрації  з яких публікуються по всьому світу. В колекції безліч костюмів, весільних суконь, прикрас та аксесуарів у стилі бароко. Звичайно, такі речі досить не практичні, але виглядають неймовірно круто. Вони живуть одну зйомку, після якої модельєр зберігає зазвичай тільки головний убір.

Але з часом майстриня розвивалася, як художниця та експериментувала з матеріалом. Спочатку вона використовувала у роботах звичайний ватман, найдешевший і простий. У якості каркасу нерідко був звичайний гофрокартон. Зараз же частіше використовує синтетичний папір. Він прекрасно витримує транспортування і багатогодинну зйомку.

“Зйомка в паперовій сукні проходить непросто. Оскільки модель одягнена в папір, вона не може ані сісти, ані встати, ані повноцінно ходити. Зате красиво. Найчастіше я йду шляхом експерименту, досліджую папір і його можливості, вигадую і створюю нові прийоми і рішення. Все починається з ескізу. Тільки працюючи, можна створити те, чого не було до тебе”, – ділиться секретами майстерності художниця.

         IV. Практична робота.

Керівник гуртка:

-   Діти, сьогодні ми з вами дізналися багато нового про паперову  моду: якою вона була і якою стала.  Пропоную  і  вам спробувати себе в ролі модельєрів, стилістів чи дизайнерів, тобто людей, які створюють одяг. З чого ж починати? Що нам для цього потрібно навчитися?

По-перше потрібно знайти, придумати образ, який ви хочете створити. Пропоную вам подивитись кілька варіантів дитячого одягу.

  Слайд 25,26

Потім потрібно виразити свій задум у малюнку, тобто виконати ескіз.

Ескіз - це малюнок. виконаний від руки, який має всі дані для виготовлення зображених предметів.

Слайд 27

Ескізування - графічний етап роботи дизайнера в проектуванні одягу.

Ми з вами уже малювали ескізи картин, композицій, які ми створювали з паперу. Сьогодні спробуємо створити ескізи наших майбутніх моделей одягу з паперу.

Робота у групах. Пошук ідей і способів їх втілення. Малювання ескізу. Індивідуальна допомога кожному гуртківцю.

Охочі виходять до дошки та демонструють свої роботи.

 

              V. Підведення підсумків. 

– Які нові знання ви отримали на уроці?

– З яким настроєм ви працювали?

– Чи задоволені ви результатами?

Бажаю, діти, успіхів постійних

І знань бажаю вам міцних, надійних,

Щоб їх змогли в житті застосувати

І будь-які вершини підкоряти!

 

 

 

 

docx
Додано
17 жовтня 2022
Переглядів
1365
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку