Конспект заняття на курсі за вибором (8 кл)"Видатні постаті України сер. ХVІ – ХVІІІ ст"тема :"Галшка Гулевичівна .Перша українська меценатка"

Про матеріал

Пропоную частину з моєї авторської збірки. створеної з метою актуалізації саморозвитку особистості учня в напрямку критичного осмислення минулого. Продовжити розгляд життя та діяльності видатних історичних осіб та їх ролі в історії України на прикладі Галшки Гулевичівни – першої відомої української меценатки;

Перегляд файлу

           Конспект заняття курсу за вибором «Видатні постаті України»  8 кл.

Тема . Галшка Гулевичівна. Перша українська меценатка.

Мета: - продовжити  розгляд життя та діяльності видатних історичних осіб та їх ролі в історії України на прикладі  Галшки Гулевичівни – першої відомої української меценатки;

  • Розвивати  логічні, мовні, аксеологічні компетентності, застосовуючи елементи критичного мислення при оцінці діяльності   Галшки (Єлізавети) Гулевичівни Лозки  в напрямку збереження православ’я та освіти українства.

Обладнання:  реферати з теми, картки з № питань вікторини для закріплення, фото і відео матеріали з теми,  духовна  музика

Тип заняття: конференція з елементами вікторини

                                                   Хід уроку

І. Організаційна  хвилина.

- учні розсаджуються, як  для  бесіди за круглим столом.

- налаштування учнів на творчу ділову атмосферу

ІІ.Мотивація : Як на вашу думку  : чим могла відзначитися жінка у 16 – 17 ст., щоб залишитися в памяті нащадків(метод :»Чиста дошка» або «Мікрофон»)

Актуалізація: - Які організації  діяли при православних церквах  задля збереження православя у 16 – 17 ст.? Які були їх дії?

Проблемне питання: Про що свідчить той факт, що українська жінка  17 ст. могла так активно впливати на суспільне життя?

Інформаційна частина :Для  того , щоб відповісти на ці питання та питання вікторини  спочатку послухаємо інформацію , підготовану вашими однокласниками , що отримали випереджаюче завдання.

Ведіть себе коректно.Якщо виникнуть питання – задавайте по закінченню доповіді.

Завдання : А) (для всіх слухачів) – Скласти план – конспект доповідей

                    Б)*( на вибір) – На полях скласти уточнюючі  питання доповідачам.

Матеріали до доповідей( орієнтовні):

І. БІОГРАФІЯ :

Серед тих, кого славний гетьман Петро Конашевич Сагайдачний щиро шанував за християнсько-чисту душу і вірність Україні була  шляхтичка волинянка Галшка (Лисавета) Василівна Гулевичівна.

Народилася Єлизавета Гулевичівна 9 грудня 1575 року на Волині, в селі Затурці. Там вона зросла красунею та розумницею, яка оволоділа кількома мовами :латиною, польською, старослов’янською та французькою, любила читати …В той час вважалась  високоосвіченою жінкою. Православні корені в її родині глибокі .Ще дід Гулевичівни був висвячений єпископом Феодосієм.Батько, хоч і не став релігійним діячем, але постійно спілкувався і підтримував Луцьких братчиків

24 грудня 1594 року Галшка обвінчалася з Христофором Потієм, юнаком з єпископської родини відомого релігійного діяча Іпатія Потія. Та подружнє щастя не склалося. Надто різні погляди були в них і на долю свого народу, і на релігію. Незабаром Христофор від тяжкої простуди вмер.Родичі Христофора звинувачували Галшку в передчасній його смерті.Єлізавета важко переживала такі безпідставні наклепи.  Через 5 років Галшка втратила батька. Двоюрідна сестра Ганна кличе її до Києва і Галшка зваживши всі»ЗА» і «ПРОТИ» погоджується на переїзд. А вже 1606 року Галшка виходить заміж за давнього друга родини Стефана Лозку.

Діяльність у Києві та Луцьку

Гулевичівна Єлизавета ( (1575-1642) — громадська діячка і меценатка.

У власності Лозків була величезна маєтність на Київському Подолі, в навколишніх селах, містечках. Діяльна, невтомна Галшка взяла на себе управління ними. Але найбільше часу тратила на читання книг, старих літописів, які зберігались в соборах Подолу. Весь Київ знав її як одну з найосвіченіших жінок того часу.

Галшка співчутливо ставилася до релігійного руху, що виник у Києві завдяки діяльності архімандрита Києво-Печерської лаври Єлисея Плетенецького та гетьмана війська Запорізького Петра Конашевича-Сагайдачного, що вступив до Київського братства з усім військом . Після страшної пожежі на Подолі в 1614р., в якій згоріла книгозбірня та Богоявленська школа, Галшка за згодою Стефана Лозки зробила пожертвування Київському братству. Вона 14-15 жовтня 1615р. склала фундуш( дарчу), за яким відписала свою садибу з землями на Подолі для заснування монастиря, шпиталю та школи для дітей шляхти і міщан. Цим було покладено початок Київській братській школі.

 

Через деякий час після смерті чоловіка (1618р.), Галшка Гулевичівна переїжджає до Луцька і пов’язує своє життя з Хрестовоздвиженським братством. Вона разом з ректором братської школи Єлисеєм Ільковським та педагогами П. Босинським, А. Славинським та іншими поширювала національну культуру, протистояла натиску єзуїтів та уніатів на православ’я, купувала стародруки для Луцького братства, своїми коштами допомагала убогим і немічним.

Померла Єлизавета Гулевичівна 15 чи 17 березня 1642р. Надгробок з її ім’ям довго зберігався біля Братської церкви у Луцьку. Та і понині ім’я полум’яної волинянки з козацьким патріотичним характером живе в пам’яті волинян, всього українського народу

ЦІКАВО ЗНАТИ:

  • Єлизавета, в перекладі з древньоєврейського означає «почитаюча Бога», на польський маневр  ім’я було змінено на Галжбета, але всі її ласкаво називали Галшкою.
  •  Галшка знала.
  • Шляхетний рід Гулевичів, гербу «Новина» - це один із старовинних українських православних магнатських родів Волині початку XVI ст. Походження Гулевичів до останнього часу є дискусійним, однак відомо, що рід перебрався на Волинь з Галичини. За однією з гіпотез, родоначальником Гулевичів був Богдан  Воютинський. Серед Гулевичів було чимало церковних діячів. Високої церковної посади досяг Федір (чернече ім’я Феодосій) – єпископ Луцький і Острозький, Холмський і Белзький, Володимирський і Берестейський.
  • Ще до зовсім юної Єлизавети засилав сватів Адам Христофор, син єпископа Іпатія Потія. Але батьки не хотіли віддавати за нього свою улюбленицю, хоча дівчині дуже сподобався статний синьоокий красень Христофор. І хоч багато  знатних молодих та багатих кавалерів сваталось до Гальжбети – та серце своє вона віддала Адаму Христофору. Батьки Василь Гулевич та Іпатій Потій, змушені були переступити через власну неприязнь, заради чистого кохання їхніх дітей. Повінчали молодих у 1593 р. у Володимирській православній церкві (в якій саме не згадується).
  • У липні 1614 р. на Подолі сталася велика пожежа. Багато киян збіглося гасити її. Разом з усіма людьми, відра з водою носила і Галшка Гулевичівна. Значні суми багатії жертвували на відновлення Подолу, найбільше грошей дала Гулевичівна, а також розселила у своєму маєтку 200 бідних сімей. Через рік свій власний маєток вона віддала під школу для дітей.
  • ВИБІРКОВА ПЕРЕВІРКА планів – конспектів  , уточнюючи питання доповідачам.

ПИТАННЯ  ВІКТОРИНИ

  1. Який з портретів не відноситься до Гельжбети Гулевичівни? Доведіть.

http://gulevich.net/pirsonaly.files/GGulevichivna.files/image005.jpgC:\Documents and Settings\Светлана\Рабочий стол\800px-Senlis_(60),_ancienne_abbaye_Saint-Vincent,_statue_d'Anne_de_Kiev,_à_gauche_du_portail.jpgА                                         Б                                                    В

2.Чому Єлісавету Гулевичівну уввічнено на ювілейній монеті

http://coins-ukraine.at.ua/_nw/2/18078846.jpg

 3. Як повязані Київський Братський монастир    з долею Галшки Гулевичівни?

4.Як ці дві будівлі пов’язані з життям Галшки ?(Назвіть їх)

Kyiv-brats-monastyr                                    400_років_Луцькому_Хрестовоздвиженському_братству_аверс

4. Поставте у відповідності історичних діячів та їх зв’язок з Єлізаветою Гулевичівною

1.Іпатій Потій              А.Батько Галшки

2. Василь Гулевич        Б. Перший чоловік.

3. Стефан Лозка           В. Перший свекор, єпископ.

4. Хриштофор Потій     Г. Другий чоловік

5 .Розгадайте зашифрованеи поняття  та детально поясніть його зв’язок з Єлізаветою Лозка:

   ребуси          ребусиребусиребуси

 

6. Кого зображено на картині разом з Галшкою? Чому?

https://pravlife.org/sites/default/files/styles/article_575/public/field/image/77c0146b55f2a735d8378f93f3c85aa4jdkj.jpg?itok=QivTSkbj

 

7. Яке ім’я зайве і чому:

 Галшка, Єлізавета, Гельжбета, Ліза, Лісавета;

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
28 липня 2018
Переглядів
1527
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку