Конспект заняття "Практична робота з виготовлення текстильних квітів"

Про матеріал

Конспект заняття "Практична робота з виготовлення текстильних квітів" це друге заняття збірки конспектів теми "Об'ємні композиції з квітів", що розроблена ля проведення занять у гуртках декоративно - ужиткового напрямку

Перегляд файлу

  Заняття № 2 у розділі  ІV. Тема: «Об’ємні композиції із квітів».

 

 Тема заняття.  Практична робота з виготовлення квітів

  Мета заняття:

навчальна: збагатити знання вихованців про технології роботи з тканиною з виготовлення квітів

                   навчити підготовлювати тканину до роботи;

                   ознайомити вихованців з різноманітністю матеріалів та інструментів для виготовлення квітів

 виховна: любов до рідного краю, спадщини предків, пошани до народних традицій, виховання  національно-патріотичне, естетичне, громадянське, екологічне, трудове

розвивальна: розвиток пізнавального інтересу
  Завдання заняття.

Методи:

  • словесні (розповідь, бесіда, пояснення, лекція, інструктаж тощо);
  • наочні (демонстрація зразків);
  • практичні (практична робота)

Рівні повідомлення навчального матеріалу:

 - інформаційний (навчальний матеріал подасться у вигляді готової  інформації  -  (розповідь, демонстрування, пояснення);

 Методи виховання: переконання, емоційний вплив, стимулювання.

Тип заняття засвоєння нових знань, умінь та навичок

Форма заняття:   фронтальне

Обладнання:   желатин, тканина (креп-сатин, шифон, трикотаж, шовк, хб), зразки квітів, зразки інструментів, дріт мідний, алюмінієвий, пасатижі, праска, подушка, ножиці, олівець

Хід заняття   

Час

Зміст

Обладнання

5 хв.

1. Організаційна частина.

Кер.гур: Привітайте гостей, що до нас завітали.
                 Хочу чути, чого б ви усім побажали.
Діти: Всім присутнім здоров’я ми зичимо і добра.
Кер.гур :  А тепер до роботи приступати пора.

Керівник гуртка відмічає відсутніх
 

 

 

 

Журнал обліку роботи гуртка

3 хв.

ІІ. Вступна частина

Кер.гур: Ми сьогодні досить багато говорили про квіти , про їх значення для народу України та на попередньому занятті я обіцяла Вам що ми спробуємо протягом наступних занять зробити самостійно вінки з штучних квітів.

 

25 хв.

ІІІ Засвоєння нових знань умінь та навичок

Для цього, перш за все, нам знадобляться певні матеріали та інструменти І сьогодні ми присвятимо все заняття ознайомленню з інструментами та матеріалами, приготуємо тканину для роботи.

Як ви гадаєте що ж нам знадобиться для нашої роботи?

Для виготовлення квітки нам знадобиться: підготована тканину, бульки, невелика подушечка, дріт, нитки, фарбована манка, клей ПВА, електроплитка.

Тканину обробляємо желатином  заздалегідь. Розводимо желатин, вимочуємо в ньому тканину і висушуємо. Така тканина краще зберігає форму і не сиплеться. Якісно накрохмалена тканина має шарудіти.

4 чайну ложку желатину заливаємо не повною склянкою окропу і розчиняємо його повністю у мисці. Важливо! Желатин треба повністю розчинити у воді, щоб не залишалися коми. Беремо тканину змочуємо, дуже добре віджимаємо, швидко розгортаємо і підвішуємо за краї. Коли тканина висохне прогладжуємо праскою.

Зараз ми практично зробимо все це
Для виготовлення квітів найбільш підходять тканини з натурального шовку (Туаль, крепдешин, шифон, полотно, атлас, креп-сатин), а також оксамит і панбархат. Придатний для квітів віскозний і ацетатний шовк (полотняного і атласного переплетення). З бавовняних тканин можна рекомендувати тонкий батист. Можливо виготовлення квітів із синтетичних тканин і трикотажу (лавсан, нітрон, нейлон). Але робота з такими матеріалами вимагає великого досвіду й уваги: інструменти для кожного виду синтетичного матеріалу слід нагрівати до визначеної температури, так як при перегріві він плавиться, а при недогріву не піддається обробці. Іноді робляться квіти з «золотої» чи «срібної» парчі з гладкою фактурою. Для виготовлення квітів зазвичай використовуються обрізки матеріалів, що залишилися від шиття легкої сукні, а також стару, вже непотрібний одяг, яку слід розпороти, ретельно випрати та попрасувати. Однак для світлих кольорів слід використовувати тільки новий матеріал, інакше вони будуть виглядати старими, пожовклими, і робота пропаде дарма.

Креп-сатин. На дотик тканина щільна, важка, саржевого переплетення. Лицьова сторона креп-сатину схожа на атлас, що надає тканині особливу шляхетність. Після обробки желатином тканина стає дуже щільною, як картон, сильно втрачає благородний блиск. Надати деталям з креп-сатину колірну забарвлення також не вдається.  Гофрування тканина піддається чудово. Деталям з креп-сатину можна надати будь-яку форму, в тому числі й кулясту. Після гофрування деталі дуже добре зберігають надану ним гарячими інструментами форму. Знаючи всі ці якості і враховуючи те, що лицьова і зворотна сторона креп-сатину різні з нього можна виготовляти одинарні квіти, які не потребують фарбування. Це ромашки, дзвіночки, маки і т.д.

Шовк. Шовки бувають різні: штучні і натуральні, на дотик щільні і прозорі, легкі і важкі. Після обробки желатином шовк трохи тьмяніє і стає більш жорстким, ніж був.   У процесі гофрування деталям з шовку можна надати найрізноманітніші форми: трубочки, кулясту, канавки різних вигинів на пелюстках. Після гофрування деталі щодо середньо зберігають форму; краще, ніж з шовку  

Кер. гуртка: Ось ми з вами підготували тканину, розібрали склад необхідного розчину.  А хто пригадає, що складає розчин для підготовки тканини?

Діти: Желатин, вода.

Добре а зараз я познайомлю вас з інструментами які нам будуть потрібні для виготовлення квітів. Як ви гадаєте що це може бути?

Що нам буде потрібно?

Бульки. Зволожений пелюстка кладуть на м'яку гумову або Пластикове подушку і натискають на нього зверху нагрітої булька, одночасно обертаючи її навколо осі ручки в ту і іншу сторону. На пелюстці при цьому виходить поглиблення у вигляді частини кулястої поверхні. Чим сильніше натискати на ручку бульки, тим воно буде глибше. Якщо ж при цьому просувати бульку уздовж (або поперек) пелюстки, можна отримати поглиблення овальної форми. Булька часто користуються для створення хвилястих країв пелюстки. Для цього по краю пелюстки роблять дрібні поглиблення по черзі з лицьової сторони і з вивороту. Після проведення по краю пелюстки невеликий булька, він отогнется.

Ножі. (Одинарні та подвійні). Зазвичай деталі квітів обробляють ножами на жорсткій гумовій подушці. Лезо ножа при гофрування повинне бути перпендикулярно до площини подушки. Для отримання гофрованої поверхні наносять спочатку канавки на лицьовій стороні аркуша, потім лист перевертають догори і роблять канавки в проміжках між лицьовими канавками.

Гачки. Для відгинання краю пелюстки його кладуть на полужесткую подушку і проводять гачком по краю. Чим сильніше тиск на гачок, тим сильніше закручується край. Для плавного гофрування краю продавлюють канавки, розташовуючи їх на пелюстці радіально (перпендикулярно до дотичної краю пелюстки) через рівні відстані.

Довжина канавок залежить від загальної форми пелюстки. Натиск на гачок роблять сильніше і послаблюють його до центру пелюстки. Потім, перевернувши пелюстка виворотом вгору, виконують такі ж канавки в проміжках між лицьовими канавками. Розміри хвиль гофрування залежать від діаметра дроту гачка. Гачком виконують довгасті опуклі й увігнуті поверхні на пелюстках.

Прасування. Ними працюють так само, так і гачками, але у вузьких місцях пелюсток і листя, де довгим гачком працювати незручно. Прасування працюють на напівжорсткому подушці.

Конуси. Конусами працюють на напівтвердої подушці. Застосовують, наприклад, при формуванні квітів типу дзвіночок вістря конуса направляють до нижнього кінця квітки. При цьому бокова поверхня конуса колоподібно вигладжує розтруб віночка.

Шпатель. Цей інструмент замінює гачок з тонкої дроту і служить для гофрування поверхні і країв пелюсток і листя. За допомогою шпателя можна швидко і красиво загофріровать листя, завдаючи їм дрібні канавки з вивороту через невеликі проміжки, тобто як би штріхуя поверхню листа.

Пінцет. Займаючи нагрітим пінцетом край пелюстки, можна відігнути його. Для цього пелюстка витягують з затиснутого пінцета пальцями лівої руки за нижній край його кінець і одночасно повертають пінцет від себе. Таким же чином можна виконати і поздовжні канавки на пелюстках.

  Подушки. Формування пелюсток і листя гарячими металевими інструментами виконують на гумових подушках (пластинах). Рекомендується мати: дві тверді гумові пластини.

Придивіться на зразки квітів, що ще нам буде потрібно?

Нитки. Для виготовлення тичинок застосовуються звичайні котушкові нитки від № 10 до № 50. У необхідних випадках нитки підфарбовують аніліновими барвниками. Стеблинки оздоблювальних квітів можна обвивати тонкими шовковими нитками потрібного кольору. Можна використовувати нитки типу «Ірис»

Дріт. Для стеблинок квітів найкраще підходить м'яка мідний дріт. Товщина її для великих квіток повинна бути приблизно 1 мм, для дрібних - менше. Можна використовувати дріт від старих трансформаторних котушок, що були у вживанні електрошнура і багатожильних кабелів.

Папір. Для оббивки дротяних стебел необхідна кольоровий папір. Вона повинна бути тонкою, але міцною (крепова, цигарковий тощо).

Інші матеріали. До них відносяться:

  • Манна крупа, яку іноді застосовують для виготовлення тичинок і сердцевінок квітів. У разі необхідності манку фарбують у потрібний колір концентрованим розчином анілінового барвника в спирті або ж кольоровий тушшю;
  • Пшоно, за допомогою якого на сердцевинки виконують крупно-зернисту фактуру поверхні, наприклад, ромашки;
  • Поролон для виконання средінок подушечок ромашок і ін, аналогічних кольорів;
  • Гудзики плоскі і опуклі різних розмірів для виготовлення сердцевінок квітів;
  • Лак безбарвний для нігтів, їм покривають окремі деталі квітів для додання блиску і міцності;

Клей. Клей, який застосовується для виготовлення квітів, не повинен знебарвлювати фарби і залишати помітний слід після висихання; він повинен швидко висихати і забезпечувати достатню міцність. Ми використовуватиме клей ПВА, та «Дракон»  Вони висихають за 20 хв. І перетворюються на прозору плівку.

Ось так багато всього нам буде необхідно для того, щоб розпочати роботу з виготовлення квітів.

 

 

 

 

 

 

Желатин, вода, тканина

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зразки тканин після обробки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бульки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ножі

 

 

 

 

 

Гачки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ножиці, пінцет, шило

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подушки

 

 

 

 

 Нитки

 

 

 

 

Дріт

 

Креповй папір

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Клей ПВА, «Дракон»

5 хв.

ІV Формування вмінь та навичок.

Фронтальне опитування:

  1. Яке значення мають квіти у житті українського народу?
  2. Що таке український віночок? Які найголовніші його складові частини?
  3. Чи мають значення вік дівчини, для якої плететься віночок?
  4. Хто сплітав для дівчини перший вінок?
  5. Скільки різновидів квітів мало бути у дорослому вінку?
  6. Які основні квіти використовувалися для віночка? Що вони означали?
  7. Скільки різновидів вінків визначають вчені?
  8. Чим відрізняються вінки?
  9. Що, крім квітів, могло бути вплетене у вінки?
  10.  Які основні кольори стрічок використовували у плетінні вінків? Що вони позначали?
  11. Які матеріали та інструменти необхідні для виготовлення квітів?
  12. Як підготовлюють тканину?
  13. Який клей використовують для роботи?
  14. Які види тканини підготовлюють?

 

2 хв

V Домашнє завдання

Підготувати тканину для виготовлення квітів білого кольору, принести дріт, папір, клей ПВА, бісер жовтого кольору

 

3 хв.

VІ Підведення підсумків

Ми сьогодні багато попрацювали, ознайомилися з методикою підготовки тканини, ознайомилися з матеріалами та інструментами, різновидами тканин та їх властивостями. Наступного разу ми приступимо до практичної роботи з виготовлення квітів.

 

Список літератури

  1. Естетика. Під. ред. А.А. Радугин. - М.: Центр, 1998. - 240 с.
  2. Харламов І.Д. Педагогіка. - М.: Гуманит. вид. центр. ВЛАДОС, 2000. - Кн.2.: Процес виховання. - 256 с.: Іл.
  3. Тагірова З.М. Трудове навчання і виховання в школах республіки. Уфа: Башка. кн. вид-во, 1989. 184 с.: Іл.
  4. Педагогіка. Під. ред. Ю.К. Бабанського. - М.: Просвещение, 1988. 479 с.
  5. Щіряков М.М. Естетичне виховання учнів. Мінск.1970.
  6. Баранов С.П. та ін Педагогіка. - М.: Просвещение, 1987. - 368 с.
  7. Підласий І.П. Педагогіка. - М.: Гуманит. вид. центр ВЛАДОС, 2002. - Кн.1. Загальні основи. Процес навчання. - 576 с.: Іл.
  8. Блінов І.І. Штучні квіти. Практичний посібник. СПб.: Егос, Тріада, 1996. 96 с., Іл.
  9. Малахова Є. Виготовлення штучних квітів. Серія «Навчальний курс». Ростов н / Д: Фенікс, 2000. 320 с.
  10. Демешко Є. Рослини в інтер'єрі. Мн.: Харвест, 1997. 496 с.
  11. Основи квітництва з елементами фітодизайну / під. ред. Б.М. Міркіна. Вид-е Сібайське ін-ту Башдержуніверситет. Уфа, 2000. - 117 с.
  12. Козенкіна Є.А. Квіти з тканини. - М.: Легпроімздат, 1990.
  13. Лузанова Л. Для тих, хто в'яже. Природні барвники / / Наука і життя. 1981. № 3.
  14. Маракаї О.А. Перший букет. Захоплююча енциклопедія про квіти / художник В.Х. Янаєв. - Ярославль: Академія розвитку, 1999. - 224 с .., мул.
  15. Мазаник І. Букет з ірисів лілових ... / / Селянка. 1996. № 3.
  16. Раєва М.Л., Липовецький В.М. Рослини в побуті. Донецьк, 1977.
  17. Евстрагова Л.М. Декоративні квіти з тканини. Обробка. Догляд. Забарвлення. Аплікація. Батік. - М.: Ексмо, 2005. - 176 с., Илл. (Серія «Академія майстерності»)
  18. Федотова М.В. Квіти з ткані.2001.

19. Джексон Ш. Костюм для сцены. М.: Искусство, 1984.

20. Кибалова Л., Гербенова О., Ламарова М. Иллюстрированная энциклопедия моды. Прага: Артия, 1987.

21. Котова Т. Стильные штучки из кожи и ткани. М.: Аст-Пресс, 2006.

22 Панакина Д. Е. Искусственные цветы в декоре одежды. Ростов н/Д: Феникс, 2006.

23. Сухорукова Е. П., Чечулинская Л. Г. Искусство делать цветы. М.: Изд-во коммунального хоз-ва РСФСР, 1962.

24. Гликина Н.А. Изысканные букеты и цветочные композиции для украшения одежды и интерьера/Н.А.Гликина. – М.: АСТ;СПб.:Сова, 2007. – 112с.:ил., 16 л.ил. – (в подарок)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
8 січня 2018
Переглядів
2355
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку