Конспект заняття « Сім`я журавлина на крилах осінь пронесе над нашім краєм.»

Про матеріал
закріпити знання та поглибити уявлення дітей про ознаки осені. За допомогою художніх засобів вчити дітей помічати і розуміти красу рідної природи. Розширити знання дітей про журавля як символа та оберега України. Розвивати творчу фантазію, мовлення дітей, мислення, образне сприймання навколишнього. Виховувати любов до рідного краю, до природи та до рідної мови.
Перегляд файлу

Конспект заняття  з ознайомлення з довкіллям ( з елементами народознавства) ,

 для дітей старшого дошкільного віку.

« Сім`я журавлина на крилах осінь пронесе над нашім краєм.»

Мета:  закріпити знання та поглибити уявлення дітей про ознаки осені. За допомогою художніх засобів вчити дітей помічати і розуміти красу рідної природи. Розширити знання дітей про журавля як символа та оберега України. Розвивати творчу фантазію, мовлення дітей, мислення, образне сприймання навколишнього. Виховувати любов до рідного краю, до природи та до рідної мови.

Матеріал: запис «голоси птахів- крик журавлів у небі», запис пісні Наталії Май «Відлетіли журавлі»,мультимедійна дошка, відеозапис журавлиного ключа у осінньому небі, репродукція картини І. Левітана «Золота осінь»,пір`ячко,паперові журавлики, фото журавля на екрані, народна легенда про журавля- криницю.

 

                             Хід заняття.

Вихователь:

Холодно в полі, в саду, на городі,

Осінь мандрує по нашій господі.

Тепло і затишно в групі у нас,

Доброго дня, я вітаю всіх вас.

 

Жовте листячко летить,

Під ногами шелестить.

Сонце вже не припікає.

Коли, діти, це буває? (восени).

- Діти, а вам подобається ця пора року?

- Подивіться на картину І. Левітана і пригадайте , яка осінь буває? (красива,золота, рання,жовтогаряча,сумна,чарівна, дивовижна,дощова,холодна,тепла,ласкава…)

- Ось скільки ви згадали прикметників до слова «осінь»,а зараз у нас буде працювати «Довідкова служба».

- Чим осінь відмінна від інших пір року?

- Що відбувається у природі?

- Які птахи відлітають у вирій?

(Звучить крик журавлів .)

- Діти,ви чуєте? Що це за звуки?

- Так, це над нами пролітають журавлі. А як ви гадаєте чому саме зараз вони так голосно курличуть над нами?

- Правильно,ї м вже час відлітати у теплі краї і вони прощаються з нами до весни.

- Ой,діти подивіться, птахи нам подарували навіть своє пір`ячко на згадку. А що ви знаєте про цих птахів?

- Хто з вас бачив журавлика і зможе його описати? (роздивляючи фото журавля на екрані діти складають описову розповідь).

- Так ,діти, журавель- це великий гарний птах,який нагадує лелеку. В Україні можна зустріти два види журавля: журавель сірий і журавель степовий(пір`я якого білого кольору). Сірий журавель живее на болоті,а ось степового журавля ми можемо зустріти і в наших краях.

- А як ви гадаєте,що їдять журавлі?

- Над усе вони люблять їсти журавлину,а ще живляться корінцями,рибою,жабами. Також вони їдять комах, оберігаючи рослини від шкідників. А пригадайте ,що журавлик їв у скоромовці. Хто розкаже скоромовку « На болоті журавель…»?

На болоті журавель

Цілий день збирав щавель.

Назбирав собі на борщ,

 Та якраз вперіщив дощ.

- Діти,придивіться уважно до пір`ячка,здається воно не просте,а чарівне. Зараз я до вас доторкнуся цим пір`ячком і вас перетворить воно у журавликів.

Фізхвилинка.

Журавлям не до науки.

Ох,давно вже терплять муки.

Затекли і ніжки,й крила,

Журавлиха зве до діла:

- Ану, славні малюки,

Стали струнко,мов грибки,

Крила вгору піднімайте,

Ними добре помахайте,

Головою покрутіть,

Ніжками потупотіть.

Стане легко й добре враз.

Відпочили? Все гаразд.

-  Восени журавлі великими родинами покидають свої домівки і журяться,тому їх звуть журавликами.

Летять журавлі трикутником,або в народі кажуть, «ключем» і несуть на крилах осінь  над нашім краєм. Тобто , коли відлітають журавлі настає вже справжня осінь,тепла вже не чекайте.( під час розповіді  ввімкнути відеозапис журавлиного клину у осінньому небі).

- Люди люблять журавликів. І, напевнее, більш за все за їхню любов до Батьківщини. Навіть криниці будують з журавлями як символ і оберіг України. І  складають легенди, ось послухайте одну з них.

Криниця-журавель

Жили на світі хлопчик та дівчинка. У них не було нікого. Дівчинка була старшою, тому поралась по господарству. А хлопчик був маленьким та ще й неслухняним. Усі  жаліли малих сиріток і допомагали чим могли.Одного разу хлопчик без дозволу пішов у ліс і заблудився. Довго блукав він лісом та й натрапив на глибоку криничку. Але він зовсім знесилів і не зміг дістати з криниці води. Де не візьмись у небі з’явився журавель. Він опустився біля криниці і, нагнувши свою довгу шию, дістав води з неї. Хлопчик подякував журавлеві. У дитини прибуло сили, і вона знайшла стежку додому. Вдома хлопчик розповів про свою пригоду сестричці і пообіцяв більше не ходити до лісу одному.З того часу в пам’ять про доброго птаха люди почали лаштувати біля криниць пристрої, схожі на журавля, за допомогою яких дістають воду. А назвали таку криницю — криниця-журавель.

- А ще люди складають пісні про журавлів. Ось прослухайте пісню Наталії  Май «Відлетіли журавлі».

-Чому журавликам сумно летіти?

- Чому небо зажурилось?

-Що зробила осінь?

- А що кажуть люди їм напрощання?

-До речі, а які пісні ви знаєте про журавля?(« Був собі журавель…», «Унадився журавель»)

- Які прикмети ви знаєте, що пов`язані з журавлями? ( Журавлі летять у вирій низько- зима вже близько. Ранній приліт журавлів – на ранню весну.)

- Журавлі дивні птахи, які прикрашають землю.Цей птах-красень занесений до Червоної книги Україниі навіть став символом організації,що охороняє природу.  У птаха навіть є свій день – 13 вересня,завтра, ми відзначаємо Всесвітній день журавля. І з нагоди цього дня птахи  приготували  вам свої подарунки. Чарівне пір`ячко візьму і по конверту проведу.

- Ось діти вам паперові журавлики,щоб ви завжди іх пам`ятали. Любили та оберігали природу рідного краю. І щоб ви все життя любили і пам`ятали  свою Батьківщину як журавлики.

docx
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
2828
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку