Конспект заняття в різновіковій групі на тему "Я - машина не проста, а цікава - он яка!

Про матеріал
Матеріал заняття допомагає формувати у дітей уявлення про складники комп’ютера – системний блок, маніпулятор «миша», монітор, клавіатуру; про елементарні прийоми роботи з комп’ютером, дотримання техніки безпеки під час роботи з комп’ютером; розвивати увагу, логічне мислення, вміння зосереджуватися, аналізувати; виховувати у дітей інтерес до вивчення комп’ютерної грамоти.
Перегляд файлу

Тема «Я – машина не проста, а цікава – он яка!»                                  Мета: Формувати у дітей уявлення про складники комп’ютера – системний      блок, маніпулятор «миша», монітор, клавіатуру; про елементарні прийоми роботи з комп’ютером, дотримання техніки безпеки під час роботи з комп’ютером; розвивати увагу, логічне мислення, вміння зосереджуватися, аналізувати; виховувати у дітей інтерес до вивчення комп’ютерної грамоти.         Обладнання: комп’ютер

Хід заняття

І. Організаційний етап                                                                                                                       Привітання вихованців, перевірка готовності до заняття.

II. Мотивація навчальної діяльності

Сьогодні на наше заняття ми з вами чекаємо незвичайну гостю. Вона прийде з хвилини на хвилину та познайомить вас з основними складовими комп’ютера .(Стукіт у двері).

III. Вивчення нового матеріалу

Вихователь. А ось і вона. Ні, принесли телеграму: «Дорогі діти! Пробачте, що не змогла прийти. Я знаю, що ви любите казки. Запрошую вас у казку. А в яку – відгадайте самі. Починається вона так: Посадив дід… Бажаю вам щасливої подорожі. Королева Інформатики.»

Вихователь Що ж це за казка? Вірно, це українська народна казка «Ріпка». Пригадаємо, як діло було. Був собі дід Андрушка, а в нього – баба Марушка, а в баби – онучка Мінка, а в онучки – собачка Хвінка, а в собачки – товаришка, кицька Варварка, а у киці – вихованка, мишка Сіроманка.

 Раз весною взяв дід мотику, скопав у городі грядку велику, зробив сапкою дірку та й посадив ріпку. Посадив не марно, зійшла ріпка гарно. Дід  хотів виростити велику ріпку і продати на ринку, щоб купити онучці Мінці комп’ютер. Але складових частин комп’ютера він не знав.

 -Допоможемо, друзі, вивчити дідові Андрушці комп’ютер?

Монітор. Призначений для виведення на екран текстової та графічної інформації. За допомогою монітора ми можемо бачити зображення (фільми, мультфільми, фотографії та інше).

 

 

 

 

Системний блок. Це пристрій, в якому знаходиться пам'ять, яка зберігає  всю нашу інформацію.

Мишка.  Це пристрій, який допоможе нам відкривати програми, він рухає курсор і дає команди комп’ютеру.

Клавіатура. За допомогою якої ми вводимо інформацію в комп'ютер.

Колонки. Це пристрій за допомогою якого виводиться інформація – це звуки, музика.

Вихователь Щодень ішов дід у город, набравши води повен рот, свою ріпку поливати, їй до життя охоти додавати. Поливав ріпку, сапав дід, виросла ріпка велика-превелика ! Прийшла пора врожай збирати. Дідові допомагали витягнути ріпку і баба Марушка, і онучка Мінка, і собачка Хвінка, і кицька Варварка, і мишка Сіроманка. Дуже всі натрудилися, а зараз, давайте відпочинемо.

Похожее изображениеФізкультхвилинка

Картинки по запросу фотографія зайці на городіДо бабусі на город                                                                                                                                                                                                      Забрались зайчата,                                                                                                               До моркви нахилилися,                                                                                                            Щоб її зібрати.                                                                                                                               Та з-за тину на зайчат                                                                                                       Погляда бабуся                                                                                                                             І кричить:                                                                                                                                    «Зараз до вас, зайці, доберуся!»                                                                                           Злякалися зайці,                                                                                                                                  Й нумо утікати,                                                                                                                                            До лісочка, до лісочка                                                                                                         Весело стрибати.

Вихователь Відпочивши дід Андрушка відправився до міста, щоб продати ріпку і купити онучці комп’ютер. Але збився з дороги і заблукав у лісі. Коли йому назустріч їжачок. Вирішив дідусь запитати про дорогу до міста у їжака. А їжак і говорить: "Знаю, знаю! Але спочатку відгадай мою загадку!"

 

Загадка.    Якщо є складна робота, 

Картинки по запросу фото компьютера                  Мусить бути лиш охота,

                  Бо зі мною буде толк,

                  Адже я – системний ………(Системний блок)

І пішов дід далі лісом.

Раптом з дерева впала йому під ноги шишка.

Дивиться дід вгору, а там – білка на дереві сидить!

Картинки по запросу фото компьютераІ нове завдання  йому говорить.

Завдання.

                 Я показую об’єкти,

                Фото-, відеопроекти.

                Я не плеєр, не мотор,

                А звичайний – …………… (Монітор)

Дід Андрушка побачив метелика запитує: "Скажи, метелик, як мені дістатися до міста»

"Скажу ! – засміявся метелик. – Але спочатку відгадай загадку!"

Картинки по запросу фото комп'ютерної мишіЗавдання.  Я не нишпорю в коморах,

                   Не ховаюся по норах.

                   Ковзаю по столу трішки,

                   Бо комп’ютерна я …………..(Мишка)

Зустрів дід і  Зайця в лісі. Він теж показував дорогу дідусеві, але за умови, що той відгадає  і його загадку.

Картинки по запросу фото клавиатурыЗагадка. А, Б, В, Г, Д і кома –

               Всім мабуть уже відома

               Така клавішна структура.

               Звісно ж, це ……………(Клавіатура)

Вихователь З допомогою лісових звірят дідусь знайшов дорогу до міста. Там він продав ріпку і купив онучці Мінці комп’ютер.

IV. Узагальнення і систематизація отриманих знань

Фронтальне опитування

  • Які ви знаєте складові компютера? Які його функції?
  • Хто допоміг дідусеві  відшукати дорогу до міста?

Гра «Вірно чи не вірно?»

  • Мишка призначена для запам’ятовування інформації. (Ні)
  • Клавіатура призначена для прослуховування музики. (Ні)
  • Монітор призначений для перегляду фотокарток, мультиків, кіно. (Так)

V. Підсумок заняття                                                                                                            Дякую за увагу, ви всі сьогодні на занятті  були дуже активні, розумні.                        До побачення.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гримаківська Аксенія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додав(-ла)
Ємець Любов
Додано
30 березня 2019
Переглядів
3629
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку