Конспект заняття з математики в літній школі "Ресурсний центр", лабораторія "Математика в господарстві" за темою «Як розрахувати кількість шпалер на кімнату."

Про матеріал

Конспект заняття з математики в літній школ "Ресурсний центр", лабораторія "Математика в господарстві" за темою «Як розрахувати кількість шпалер на кімнату: основні способи та особливості їх застосування» буде корисний при плануванні роботи в лтній школі або окремим спецкурсом.

Перегляд файлу

Тема заняття :  «Як розрахувати кількість шпалер на кімнату: основні способи та особливості їх застосування»

 

Мета     заняття: 

Навчальна:

  • ознайомити з різноманітними видами шпалер;
  •  ознайомити з вибором шпалер відповідно до функціонального призначення приміщення, його освітлення та розмірами;
  • навчити  розраховувати кількість шпалер.

 Розвиваюча:

  • створити умови для розвитку  творчого мислення, вміння застосовувати знання на практиці,
  •  продовжити розвиток естетичного смаку, вміння аналізувати, узагальнювати, образно мислити, уявляти.

 Виховна:

  •  створити умови для виховання: інтересу до предмета, культури праці, естетичного смаку.

Обладнання:

Листи форматом А 4, кольорові олівці для практичної роботи.

Картки-завдання.

Комп'ютери,  проектор,  екран.

Презентації  «Обклеювання стін шпалерами», «Види шпалер», «Розрахунок кількості рулонів шпалер».

 

Хід заняття.

  1. Театральна сценка. «Маша і Ведмідь: Обережно, ремонт!»

 

  1. У кожній родині колись був ремонт. І звичайно ви клеїли шпалери. Ми багато знаємо про цей процес.

 

Питання: Що ви знаєте про шпалери?

 

-Шпалери - це рулонний матеріал на паперовій основі

-Шпалери замінюють фарбування стін, прикрашають і утеплюють їх. Служать фоном для меблів і тому є істотним елементом інтер'єру.

 

 Питання: Що ми повинні знати і вміти, для того щоб правильно вибрати шпалери?

-Відповіді учнів (звернення до свого життєвого досвіду) і формулювання мети заняття.

 

      Шпалери - обробний рулонний матеріал, переважно на паперовій основі з друкарським або тисненим малюнком. Шпалери - найбільш традиційний і широко відомий оздоблювальний матеріал. Ними зазвичай обробляють стіни приміщень, рідше - стелі.

 

     Шпалери можна міняти частіше, ніж перефарбовувати стіни. Обклеювати стіни шпалерами слід після закінчення всіх малярних робіт, крім фарбування підлоги. Прийоми обклеювання квартир шпалерами різні. Але колір і малюнок шпалер повинен гармоніювати із загальним оздобленням кімнати, з фарбуванням підлог,  дверей та ін.

 

ВИСТУП Учениці: Доповідь «Історія створення шпалер», супроводжуваний  показом  мультимедійної  презентації.

Історія створення шпалер

     У наш час існує величезний вибір видів і типів шпалер на будь-який смак. Але як кожен вид мають свою історію походження, корінням, що йде глибоко в старовину. На думку істориків, існує кілька гіпотез свідчать про появу перших шпалер. Ось деякі з них…

    Якщо вірити першій версії походження шпалер, то батьківщиною виникнення шпалер вважається Китай. Історія створення шпалер тісно пов'язана з історією виникнення паперу. Таке важливе для наступних поколінь подія відбулася в II столітті до н.е.

     Технологічний процес виготовлення паперових шпалер передавався з покоління в покоління, від майстра до майстра протягом 6 століть. Лише в VI столітті секрет був розкритий японцями, а трохи пізніше їм заволоділи і араби, які вдосконалили процес створення полотна не з рисового паперу, а з льняного і конопляного матеріалу. Цей метод виготовлення паперу, і як наслідок шпалер, поширився на Далекий Схід, в Персію, а в подальшому потрапив в Північну Америку, а потім і в Європу.

     Пізніше, пару століть тому, Китай став батьківщиною шпалер, вироблених з рисового паперу. Відрізняються вишуканою розписом. В Японії перші шпалери виглядали як щільні паперові листи з нанесеним на них малюнком. А що стосується Європи, то там довгий час створювали шпалери, беручи за основу китайські метод виробництва, вносячи в них свої зміни кольору і малюнка. Малюнок наносився ручним способом за допомогою спеціальних трафаретів і символів, теж запозичених в Китаї.

  XVII-XVIII століття Західна Європа славилася винаходом шпалер зі штучного шовку. Даний спосіб виробництва полягав у нанесенні на паперове полотно шовкових ниток. У результаті виходила імітація тканинного полотна, яке користувалося величезною популярністю у знатних панів. Такими ж полотнами був прикрашений і Лувр

     За даними деяких історичних досліджень вважається, що перші шпалери з'явилися понад три тисячі років тому. Звичайно, в той час папери ще не було, тому перші шпалери були тканинами. До VI століття Китай вважався головним виробником паперових шпалер і зберігав таємницю виробництва в найсуворішому секреті, але в VI столітті секрет спочатку дізналися в Японії, потім в Європі.

 

Питання: Які бувають шпалери?

- Щоб відповісти на це питання, розглянемо схеми. (Презентація «Види шпалер»)

 

Питання: «Як вибрати колір шпалер?

 

-ВИСТУП Учениці: Доповідь «Як вибрати колір шпалер»,

супроводжуваний показом мультимедійної презентації.

 

Як вибрати колір шпалер

     Кольорове рішення стін, мабуть, ще більш важливо, ніж вдалий вибір фактури і малюнка шпалер. Колір шпалер слід вибирати, озираючись не тільки на свій смак, але і на такі фактори, як орієнтація кімнати по сторонах світу, її розмір і, звичайно ж, функціональне призначення. Холодні тони шпалер (блакитний, зелений, синій) переважні для кімнат, що виходять на південь. Теплі фарби - навпаки - хороші в «північних» приміщеннях: вони компенсують недолік сонячного випромінювання.

 

     У великих кімнатах можна з легкістю застосовувати шпалери глибоких, насичених кольорів. Навпаки, в маленьких приміщеннях ті ж самі фарби створюють відчуття тісноти: темні тони візуально звужують простір.

 

     Свої смакові переваги слід обов'язково співвідносити з функціональної стороною. Наприклад, червоний колір збуджує, тому його застосування в спальні буде сприяти бадьорості, а не відпочинку (втім, для кого-то перше якраз важливіше другого, це суто індивідуально). Той же червоний колір провокує зайвий апетит в кухні або їдальні, зате деякі люди з задоволенням і з користю для справи можуть обклеїти червоними шпалерами стіни в кабінеті: для роботи нерідко потрібно подразник. У кімнатах дітей і підлітків гарні легкі, оптимістичні тони жовто-помаранчевої гами. У вітальнях - на відміну від усіх інших приміщень - можлива, мабуть, необмежена колористична свобода.

 

  1. Способи розрахунку шпалер.

Сьогодні на ринку представлено два типи шпалер: з шириною 1 метр і 53 сантиметри. Довжина перших становить 10-18 метрів, друге - 10 метрів. Якщо взяти до уваги типову висоту стель, в середньому, вона дорівнює 2 м 50 см. Тобто стандартного рулону з 10-метрової довжиною вистачить приблизно на 3 смуги.

Визначаємо периметр кімнати, для цього складаємо все його боку. Отриману суму ділимо на 0,53 (ширину одного рулону). Таким чином, ми визначаємо, яка кількість смуг нам знадобиться. Цю цифру ділимо на 3 (так як в рулон входить 3 смуги). Утворене число округляється, це і є тією необхідною кількість.

Розглянемо приклад. Ваша кімната має довжину і ширину стін - 5 і 6 метрів. Після складання всіх сторін периметр дорівнює 22 метри. Висота стель у вашому приміщенні середня і дорівнює 2,5 метра. Якщо ви купуєте стандартні рулони з довжиною 10 і шириною 0,53 метра, то 22: 0,53: 3 = 13,84. Округлюємо дане число до 14. Підсумок: вам необхідно 14 рулонів. Варто також знати, що здійснений вище розрахунок зроблений з урахуванням підгонки малюнка. І якщо ви не плануєте поєднувати зображення (однотонні шпалери), то можна зробити так: 22: 0,53: 4 = 10,4. Тобто, знадобиться 11 рулонів.

Отже, можна визначити загальну формулу, що діє абсолютно для всіх типів шпалер. Периметр кімнати: ширина рулону: 3 або 4 (з підгонкою або без підгонки зображення). Отриману цифру округляємо в більшу сторону. У вас може виникнути питання - як же бути в тому випадку, якщо береться не стандартна ширина, наприклад, 1,06 метра.

Відповідь тут проста - діємо за тією ж формулою. Розрахувати кількість шпалер на кімнату можна наступним чином: 22: 1,06: 3 = 6,9. Дану цифру округлюємо до 7. Також у вас може виникнути питання - як щодо простору над дверима і під вікном? Адже там витрачається не повна довжина шпалерного смуги. В цьому випадку вам варто знати, якщо здійснюється розрахунок з підгонкою малюнка, то від рулонів будуть залишки. Їх і можна витратити на дане простір. Для любителів більш точних цифр можна зробити наступне. Спочатку також за формулою визначається кількість рулонів на кімнату, без урахування даного простору (під вікном і над дверима). І потім до них приплюсовується потрібну кількість для цих місць. На цьому питання, як розрахувати шпалери максимально точно, повинен бути вичерпаний.

 Згадаймо геометрію. Якщо кімната ще не обклеювати, потрібно знайти площу кожної стіни і відняти від неї площі віконних і дверних прорізів, якщо такі є.

Майте на увазі, що стіна може бути обклеєна не на повну висоту, іноді зверху залишають смугу 10-25 сантиметрів, щоб потім задекорувати багетами або фризами. Склавши отримані чотири числа, дізнаємося загальну площу обклеювання. Після цього залишиться перевести кількість наявних квадратних метрів в кількість рулонів. Переводимо метри в рулони. Отже, ми вирахували площа стін кімнати, як розрахувати кількість рулонів шпалер? Оскільки в наш час пропонується декор не тільки різних видів і кольорів, а й різних розмірів, захопимо в магазин калькулятор і уважно вивчимо етикетку сподобалася. На ній зазначена довжина і ширина полотна, отже, можна легко вирахувати його площа. Розділивши число квадратних метрів, отримане в результаті вимірювання кімнати, на тільки що вирахувану площа шпалерного полотна, дізнаємося приблизну кількість рулонів. Шпалерні рулони можуть відрізнятися як по ширині, так і по довжині.

Допоможуть старі шпалери.  Якщо на стінах ще збереглися старі шпалери, можна просто порахувати кількість смуг. Вимірявши висоту стіни і знаючи довжину рулону (зараз можна зустріти упаковки по 7, 10, 12, 18 метрів), підрахуємо, на скільки полотнищ доведеться розрізати рулон. Наприклад, при стандартній висоті 2,5 метра з 10 метрів вийде чотири полотнища. Розділивши кількість смуг на чотири, в разі отримання дробового числа округливши його до більшого, дізнаємося, скільки рулонів потрібно. Цей спосіб підійде, якщо ширина старих і нових шпалер однакова, а малюнок на смугах не доведеться поєднувати.

Поправка на раппорт.  Розраховуючи  кількість шпалер, не забудьте про крок орнаменту, так званий раппорт. Якщо малюнок на шпалерах дрібний, розмитий або взагалі відсутній, про ці  премудрості можна не думати. Якщо ж малюнок яскраво виражений, при наклеюванні полотнищ доведеться стежити за його поєднанням. Розмір смуг, що чергуються по орнаменту називається кроком. Зазвичай величина раппорта становить 52-53 сантиметри. Якщо висота стіни не кратна цього числа (тобто не ділиться на 53 без залишку), при розмітці смуг доведеться відрізати і викидати якусь частину полотна. Зазвичай це шматочки в межах десяти сантиметрів, але, якщо висота обклеюваних стін нестандартна, можливі інші варіанти. Наприклад, при висоті стіни 2,8 метра доведеться від полотна відрізати смугу 3,18 метра і викидати.

  1. Розв’язування задач.

Задача 1.

 Одного рулону шпалер вистачає для обклеювання смуги від підлоги до стелі шириною 1,6 м. Скільки рулонів шпалер потрібно купити для обклеювання прямокутної кімнати розмірами 2,3 м на 4,1 м?

Рішення.

Периметр кімнати дорівнює 2,3 + 4,1 + 2,3 + 4,1 = 12,8 м. Оскільки 12,8: 1,6 = 8. Для обклеювання кімнати досить 8 рулонів шпалер.

 Відповідь: 8.

Задача 2.

     Одного рулону шпалер вистачає для обклеювання смуги від підлоги до стелі шириною 1,4 м. Скільки рулонів шпалер потрібно купити для обклеювання прямокутної кімнати розмірами 3,2 м на 2,8 м? 

Задача 3.

       Для ремонту квартири потрібно 63 рулону шпалер. Скільки пачок шпалерного клею потрібно купити, якщо одна пачка клею розрахована на 6 рулонів?

      Щоб дізнатися необхідну кількість пачок клею, потрібно число всіх рулонів розділити на 6:

63: 6 = 10,5 пачок

      Отримали десять з половиною пачок клею. Це означає, що необхідно придбати 11 пачок клею

(Половина пачки не продається).

     Можна було без обчислення відразу зробити висновок про те, що на 60 рулонів потрібно 10 пачок клею, і ще буде потрібно одинадцята для наклейки трьох рулонів.

Відповідь: 11

 

  1.  Практична робота  «Розрахунок  кількості   рулонів шпалер для своєї  кімнати» і складання  презентації  (робота в парах).

 

 

6. Підведення підсумків практичної роботи. Рефлексія.

 

docx
Додано
30 червня 2018
Переглядів
1167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку