Конспект заняття з технології для 11 класу на тему: "Етапи догляду за шкірою обличчя. Пілінг"

Про матеріал
Конспект заняття з навчального предмету "Технології" для 11 класу на тему "Етапи догляду за шкірою обличчя. Шкірні лінії. Що таке пілінг і для чого він потрібний."
Перегляд файлу

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНА КАРТА (план) ЗАНЯТТЯ № ____

Група

Дата

 

 

Предмет: Технологія

Тема заняття: Етапи догляду за шкірою обличчя (очищення, тонізування, зволоження, живлення, захист). Шкірні лінії. Що таке пілінг і для чого він по­трібний.

Мета заняття:

Освітня:  сприяти засвоєнню знань про основи догляду за шкірою; про шкірні лінії; закріпити знання про типи шкіри;  розвивати  мислення, пам'ять, увагу студентів;

Виховна: виховувати культуру праці, працелюбність, бережне відношення до свого здоров’я.

Тип уроку: засвоєння нових знань

 

ХІД ЗАНЯТТЯ

  1. Організаційна частина

Перевірка присутніх/відсутніх студентів на занятті.

2. Перевірка домашнього завдання

Естафета «Хрестики-нулики»(перевірка засвоєння знань з теми «Шкіра та її типи»)

3. Мотивація навчальної роботи. Повідомлення теми і мети завдань.

Маємо ось такі частини піраміди… Як ви вважаєте, як їх можна розтавити?

(здоровий спосіб життя, захист, очищення,  тонізування, зволоження, живлення)

4. Сприймання і первинне усвідомлення нового матеріалу, осмислення зв’язків і відношень в об’єктах вивчення.

1) Основні етапи догляду за шкірою

Очищення

Це важливий етап його підготовки до подальшого впливу зволожуючих, поживних і захисних засобів. Очищення шкіри - це регулярні щоденні процедури і періодичні (кілька разів раз на тиждень або місяць).

Щоденне очищення шкіри обличчя проводиться за допомогою косметичного молочка, вершків або пінки. Ці засоби слід підбирати з урахуванням особливостей типу шкіри. Якщо ви хочете знати, як доглядати за шкірою обличчя без використання магазинних косметичних засобів, використовуйте для очищення свіжі і заморожені трав’яні відвари, вівсянку і йогуртову масу для вмивання. Не радимо очищати шкіру за допомогою мила – воно пересушує шкіру.

Очищати шкіру слід двічі на день: вранці і ввечері. Зранку очищуючий засіб допоможе усунути зроговілі ділянки шкіри, а ввечері позбавить шкіру від забруднень та макіяжу.

Періодичне очищення шкіри обличчя відбувається за допомогою парових ванн, скрабів і ванночок. Ці процедури сприяють більш глибокому очищенню обличчя, знімають ороговілий шар шкіри і очищують протоки сальних залоз. Парові ванни з трав, морської солі або ароматичних олій легко і швидко готуються в домашніх умовах, скраби і маски можна також приготувати самій або купувати готові засоби.

Тонізування

Етап, яким слід завершити процес очищення шкіри – це нанесення тонізуючого засобу. Тонік або лосьйон допоможе підготувати шкіру до подальшого впливу крему. Тонізуючі засоби мають дезінфікуючу, антибактеріальну і освіжуючу дії, сприяють скороченню пор і зняттю подразнень.

Важливо, аби тонізуючі засоби, аби він не містив спирту, який сприяє не лише пересушуванню шкіри (у випадку з сухим і нормальним типом), але й виділенню зайвого жиру з пор (при жирній шкірі).

Зволоження

Неможливо доглядати за обличчям без підтримання водного балансу шкіри. Адже це один з головних секретів її молодості і пружності. У разі нестачі вологи шкіра відповідає сухістю, млявістю, поганим відтінком, появою зморшок і мікротріщин.

У першу чергу волога повинна надходити ззовні. Важливо вживати достатню кількість рідини в день (1,5-2 літри) у вигляді негазованої мінеральної води, зеленого або трав’яного чаю, щойно  витиснутих соків.

Утримувати вологу на поверхні шкіри допоможуть зволожуючі креми. Зволожуючий крем слід наносити вранці, однак для жирної шкіри крем ще й увечері замість поживного крему, оскільки саме жирна шкіра найбільше потребує зволоження.

При виборі зволожуючого крему для сухої і нормальної шкіри зверніть увагу на наявність у ньому таких компонентів, як оливкова і льняна олії, ланолін, вазелін, масло какао, стеаринова кислота. Для жирної і комбінованої шкіри ідеальними компонентами зволожуючого крему стануть бджолиний віск, бавовняна і кукурудзяна олії, спермацет, пропіленгліколь, легка мінеральна олія.

У теплу пору року шкіра потребує зволожуючих процедур зранку, а восени і взимку зволожувати її краще у вечірній час.

Живлення

Основні функції поживного крему - відновлення клітин шкіри, її здорового природного відтінку, насичення шкіри поживними речовинами, запобігання старінню і подразненням. До складу поживного крему обов’язково повинні входити такі компоненти: вітаміни (A, E, F), ланолін, натуральні рослинні олії.

Поживний крем слід наносити ввечері, за півгодини до сну (обличчя слід промокнути серветкою – вночі шкіра повинна дихати), а взимку – вдень, перед нанесенням макіяжу.

(Денний крем – захист і догляд за шкірою обличчя

Для ранкового догляду зазвичай рекомендуються креми з більш легкою консистенцією, зволожуючі креми (нормальна шкіра), живильні і зволожуючі (суха шкіра) і матуючі (жирна шкіра). Якщо у вас на обличчі розширені капіляри (купероз), варто використовувати спеціалізований крем, що зміцнює кровоносні судини, такий як Eva DERMO RED OFF з додатковим ефектом проти зморшок. Завдання денного крему – не тільки турбота, а й захист від несприятливих зовнішніх чинників.

Нічний крем – живильний сон для шкіри

Коли ми спимо, відновлюється не тільки наше тіло, але і наша шкіра. Косметика, яка використовується вночі, зазвичай трохи важча і багатша на корисні інгредієнти, так що вони можуть краще підтримувати природне відновлення втомленою шкіри. Увечері варто використовувати живильний крем (нормальна шкіра), живильний і зволожуючий (суха шкіра), а при жирній шкірі – правильно підібраний себорегулюючий крем, такий як Eva DERMO SEB OFF Anti-Wrinkle Night Cream. У свою чергу, купепрозна шкіра потребує пом’якшення та заспокоєння, тому варто вибирати пом’якшуючі і заспокійливі креми.)

Захист

Як правило, зволожуючий і поживний креми виконують цю функцію: зволожуючий крем захищає шкіру від висихання і випаровування вологи, а поживний – від перепадів температур і зовнішніх впливів.

Однак для того, аби повноцінно доглядати за обличчям, слід використовувати так звані захисні креми, які мають сильніший вплив і краще захищають від конкретних подразнювачів. Наприклад, під час літнього відпочинку на морі доцільно використовувати захисний крем з SPF-фільтром, взимку – актуальні захисні креми, які оберігатимуть шкіру від морозу і холодного вітру.

Здоровий спосіб життя

Навіть найкращі косметичні або дорогі професійні процедури можуть виявитися неефективними, якщо ви не закладете в свою шкіру здоровий фундамент у вигляді збалансованої дієти, регулярної фізичної активності, достатньої кількості сну і свіжого повітря. Ваше тіло являє собою набір пов’язаних між собою судин, тому, якщо щось погане відбувається у вашому тілі, ваша шкіра також реагує на це. Якщо ви хочете подбати про свою красу, почніть з турботи про своє здоров’я. Пийте багато води, уникайте ультра-оброблених продуктів, цукру, шкідливих добавок, оберігайтеся від стресу. Рухайтеся, відпочивайте на свіжому повітрі і дбайте про здоровий сон! Все це змусить вас почувати себе краще у власному тілі.

Щоденний догляд за шкірою – здоровий фундамент

Здорова дієта, відпочинок, очищення, тонізування, зволоження і захист … – знаючись на цих основних елементах повсякденного догляду за красою вашої шкіри, ви можете спокійно будувати свій регулярний догляд. Однак пам’ятайте, що всі ми різні, тому тип косметики і регулярність застосування повинні відповідати індивідуальним потребам. Впроваджуючи нові звички і косметичні продукти, варто уважно стежити за реакцією шкіри, і, якщо виникнуть сумніви, проконсультуватися з експертом.

2. Шкірні лінії.

Правильно підібрати засоби для догляду за шкірою - тільки половина справи. Для того, щоб шкіра була здоровою, щоб отримати максимальний ефект від кремів, масок і скрабів, їх потрібно грамотно наносити. Для полегшення цього завдання прийнято виділяти шкірні лінії - це лінії найменшого розтягування шкіри, їх напрямок потрібно враховувати при виконанні більшості процедур.

 

Напрямок шкірних ліній:

Підборіддя - від середини підборіддя по нижній щелепі до вушних мочок.

Щоки - від куточків рота до слухового проходу- від середини верхньої губи й бічної поверхні носа до верхньої частини вушної раковини.

Навколо очей - від внутрішнього кута ока по верхньому століттю до зовнішнього кута глаза- від зовнішнього кута ока по нижньому століттю до внутрішнього кута.

Лоб - від середини лоба до скронь (напрям шкірних ліній на лобі відповідають напрямку росту волосся на бровах).

Ніс - від перенісся по спинці носа до його кончіку- від спинки носа вниз по його бічних поверхнях.

3. Пілінг

Слово «пілінг» – від англійського to peel – знімати шкіру, очищати від ороговілих клітин. Завдяки професійному і грамотному пілінгу в глибоких шарах шкіри запускається потужний процес оновлення клітин. Тому така процедура – це основний етап методик з омолодження шкіри.

Існує  досить  багато видів пілінгу. І вибір необхідної процедури в кожному конкретному випадку індивідуальний. Салон краси підбирає програму, що залежить від ступеня проблеми, яку необхідно вирішити. Наприклад, видалення верхнього шару клітин надасть доступ кисню, поліпшить кровообіг. Водночас активніше почнуть вироблятися колаген і еластин, шкіра стане пружнішою і більш сяючою. Якщо проблеми шкіри вимагають більш глибокого підходу, використовується пілінг, що має вплив також і на дерму. Таке глибоке втручання ефективно перешкоджає пігментації шкіри, усуває зморшки і повертає їй здоровий вигляд.

Спа-процедури на основі пілінгу повертають молодість шкірі, оскільки таким чином усуваються тьмяні ороговілі клітини.

Зараз пілінг вважається найрадикальнішим і найефективнішим нехірургічним прийомом, що дозволяє позбутися зморшок.

ВИДИ ПІЛІНГУ

Як  вже зазначалося, салон краси пропонує різні види пілінгу. За глибиною впливу на шкіру пілінг поділяється на:

  • поверхневий;
  • серединний;
  • глибокий.

Поверхневий пілінг вважається найделікатнішим. Застосовується для профілактики та корекції незначних проблем зі шкірою один раз на 4-6 тижнів. Він може позбавити від пігментних плям, дрібних зморшок, усуне ороговілий шар шкіри, слугує відмінною профілактикою вугрових висипань.

Серединний пілінг застосовується на всю товщину рогового шару шкіри. Він розгладжує зморшки, мінімізує прояв стрий, коригує рубці.

Глибокий пілінг діє на всю товщину епідермісу. Застосовується для активної корекції і значного візуального омолодження обличчя. Але в даному випадку слід пам'ятати, що використовуються досить агресивні техніки впливу на шкіру.

За способом впливу пілінг поділяється на:

  • механічний;
  • хімічний;
  • фізичний.

Механічний пілінг – це усунення ороговілих клітин за допомогою абразивних засобів.

Хімічний пілінг – обробка шкіри фруктовими кислотами: саліциловою, гліколевою та ін.

Фізичний пілінг – це апаратний метод. У випадку з поверхневим пілінгом використовується ультразвук, серединним – ербієвий лазер, глибинним – лазер СО.

Крім перерахованих вище видів, можна виділити ензимний пілінг. У даному випадку для процедур використовуються маски на основі ферментів, що впливають на верхні шари шкіри.

 

 

 

 

5. Узагальнення і систематизація знань.

Снимокпрп.PNG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Домашнє завдання.

 

 

7. Підведення підсумків заняття.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Bezugla Liliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кучмук Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
3333
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку