Консультація для батьків "Як допомогти дитині навчитися писати без помилок"

Про матеріал
Коротко описані прояви дисграфії та наведені прості вправи, які зможуть батьки (вихователь групи подовженого дня) виконати вдома (у школі), щоб допомогти дитині.
Перегляд файлу

Як допомогти дитині навчитися писати без помилок

   Найбільш часто діти, які мають труднощі з письмом, допускають такі помилки: замінюють букви на парні (с-ш, з-ж, т-д, п-б, л-в, л-р…)або схожі за написанням (з-е, б-д, о-а, т-г, н-п…), пропускають у словах голосні, пропускають приголосний у збігу, пишуть слова разом, не відмежовують речення, не пишуть велику букву на початку речення або у власних назвах. Часто можуть не дописувати слова, пропускаючи останній склад, переставляють склади місцями і ще багато інших помилок.
   Причиною таких проблем може бути недорозвиток слухового звукового аналізу, порушення формування зорового образу букви, невідповідність звукового оформлення букви; порушення просторових уявлень, окорухової навички, погана слухо-мовленнєва пам'ять. Порушення розвитку мозку, часті хвороби, які гальмують темп оволодіння письмом, читанням теж можуть бути причиною дисграфії (так називається порушення письмового мовлення).

Як батьки можуть допомогти дитині з дисграфією

   Виконуйте кілька загальних порад:
- розбивайте завдання на кілька частин і виконуйте в кілька прийомів;
- не змушуйте переписувати багато разів домашні завдання, це тільки посилить невпевненість і принесе більше шкоди;
- на етапі вивчення букв, закріпіть попередньо вивчені, повторюйте їх постійно, малюйте, шукайте в предметах, ліпіть, складайте з паличок;
- вивчіть голосні звуки, «ловіть» їх на слух окремо та в словах, грайте в звукові ланцюжки (коли дитина має придумати слово після Вас, яке починається на останній звук Вашого слова);
- купіть дитині «пухирчасту» або спеціальну ручку для письма і трикутної форми олівець;
- хваліть за найменший успіх, ніколи не обзивайте і не принижуйте, не порівнюйте з іншими дітьми!!!

   Почерк у таких дітей часто або дуже дрібнесенький, або величезні букви. які виходять за рядок. Скажемо так: нехай живе розмашистий на весь рядок почерк! Це нормально!
 
                   Вправи, які допоможуть в подоланні дисграфії:
1. Вправа «Коректурна правка»
    Для цієї вправи потрібна книжка з досить великим (не дрібним) шрифтом. Дитина щодня, протягом не більше 5 хвилин працює над наступним завданням: закреслює/підкреслює/обводить/ задані літери. Почато треба з однієї, наприклад «а». Потім «о», далі приголосні, з якими є проблеми. Спочатку їх ставимо по одній. Через 5-6 днів таких занять переходимо на дві літери, одна закреслюється, інша підкреслюється або обводиться в кружечок. Підбирайте букви, які дитина сплутує. (Наприклад «б-д» коли дитина забуває куди спрямований хвостик у певної букви – вгору чи вниз).
   Увага! Читати текст не потрібно!

2. Вправа «Пишемо вголос»
    Усе, що пишеться проговорюється вголос у момент написання і так, як воно пишеться, з чітким виділенням звуку. Важливо чітко обговорювати кінець слова, оскільки дисграфікам важко дописувати слова до кінця і часто виробляється звичка дописувати в кінці слова невизначену кількість паличок-закарлючок.

3. Вправа «Пропущені букви»
    Потрібно підготувати завдання: слова, у яких пропущена буква, з якою у дитини проблеми. Важливо! Дитина має мати підказку з зображенням букви. Спочатку одна літера, а потім дві літери на вибір (але обов’язково з зоровим зразком).

4. Вправа «Лабіринти»
    Слідкуйте, щоб дитина, ведучи безвідривну лінію, змінювала положення руки, а не паперу.

5. Вправа «Слово-картка»
    Випишіть на картки ті слова, в яких дитина постійно робить помилки і практикуйтеся в написанні. Картки, які вже опановані, відкладайте. Дитина буде наочно бачити зменшення карток. Це додасть їй впевненості!

6. Вправа «Диктант олівцем»
    Кожного дня пишіть малесенькі диктанти олівцем, у яких Ви не виправляєте помилки, а вказуєте на полях рядок, у якому дитина має сама знайти помилку, стерти написане в виправити.

 

Пам'ятайте! Підхід «більше читати і писати» успіху не принесе. Краще менше, але якісно! Успіхів!

docx
Пов’язані теми
Логопедія, Інші матеріали
Додано
7 червня
Переглядів
207
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку