Консультація на тему: "Переваги використання кінетичного піску в днз".

Про матеріал
1.Що таке кінетичний пісок? 2. Безпечність кінетичного піску. 3.Як облаштувати місце для ігор з кінетичним піском? 4.Ігри з кінетичним піском.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

Консультація на тему:

 

 

 

 

Переваги використання кінетичного піску в днз.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Стрімке поширення ґаджетів нині призвело до того, що малята все більше спілкуються у віртуальному просторі, а світ дитинства часто стискається до розмірів смартфону. Коли ж доводиться налагоджувати взаємини у реальному житті, малюки зазнають значних труднощів, що призводить до виникнення в учнівському колективі непорозумінь, а часом і конфліктів. Так, виникає потреба знайти цікавий і нетрадиційний підхід до формування у дітей уміння спілкуватися. Допомогти у цій непростій справі може... звичайнісінький пісок!

Кінетичний пісок новітня технологія в методиках розвитку дитини.

        Ще вчора в якості матеріалу для ліплення використовували пластилін або глину. Сьогодні у всіх на вустах кінетичний пісок для дітей. Що він з себе представляє, і навіщо його купувати? Цей так званий пісок винайшли шведські вчені. Він володіє високою пластичністю і рухливістю, тому використовується переважно дітьми в якості забави. Крім цього, є і засобом розвитку різних здібностей у малюків. Як би там не було, варто розглянути якісні сторони цього чудо-винаходу.

Кінетичний пісок – це матеріал для ліплення. Розсипаний по рівній поверхні, він не розпадається на частини, а лежить, як зв’язкова маса. На дотик він, як пісок з морського узбережжя, легко збирається в купу і при цьому не залишає на поверхні слідів. Крім цього, не боїться води, тобто, після просушування відновлює свої унікальні здібності.

Не варто хвилюватися, що такі якості матеріалу додають небезпечні хімічні сполуки. Його основу становить хороший кварцовий пісок і невелика кількість добавки E900 (2 %). Після змішування з останньої пісок повністю змінює свої властивості, не висихає і не липне до рук. Завдяки спеціальним полімерним волокнам, які утримують піщинки на однаковій відстані один від одного, може здатися, що живий пісок пливе. Добавка ж не шкодить ні дітям, ні дорослим. Добавка E900 застосовується в харчовій промисловості для зниження піноутворення в рідині. Її використання допускається у всіх країнах світу. Алергічні реакції виникають лише у разі особистої непереносимості.

Безсумнівно, цей пісок володіє рядом переваг:

  • м’яка консистенція;
  • безпечний для дітей. Ризик виникнення інфекції нульовий;
  • плинність і рухливість зберігається до 3 років. Пісок не засихає і не вимагає змочування для формування;
  • відсутність сприятливого середовища для розмноження мікробів;
  • не порошить;
  • у разі забруднення легко промивається, після чого відновлює свої унікальні здібності;

Та на відміну від звичайного піску він не розсипається, тому усіма улюблену  гру «млин» пограти не вийде;

Місце для ігор з кінетичним піском слід облаштувати різноманітними природними матеріалами, формочками, маленькими іграшками,
зубочистками/паличками (або інший підручний матеріал, яким можна писати/малювати),вантажна машина, дитячий посуд

          У пригоді педагогу стануть і звичайні пластмасові підноси, які можна

застосовувати для індивідуальної або групової роботи. Ігри з кінетичним піском здатні надовго зайняти дитину, адже він м’який, пористий, так легко ліпиться. Насправді, ігор можна придумати безліч, політ фантазії нічим не обмежений.

Існують, як прості, розважальні ігри, так і розвиваючі, за допомогою яких можна непомітно, граючи, розвивати дитину.

1. Пишемо/малюємо. Добре притиснувши пісочок, створюючи рівну поверхню, озброюємось зубочисткою/паличкою або іншим відповідним матеріалом і починаємо писати або малювати. Попутно можна влаштувати розвиваюче заняття – вчити цифри, букви. У грі малюк швидше їх запам’ятає.

2. Рахуємо. Крім букв можна ще освоювати рахунок. Ліпимо з піску пиріжки, кличемо гостей – рахуємо скільки прийшло звіряток в гості і скільки у нас пиріжків. Думаємо – чи вистачить на всіх чи потрібно приготувати ще?

3. Більший-менший. Будуємо вежі з піску (можна також будувати пасочки, формувати кульки різних розмірів) і розкладаємо їх за величиною.

4. Довжина. Ми ліпимо кілька гусеней з піску і визначаємо, яка довша, яка найкоротша. І розставляємо їх по мірі зростання.

5. Фігури. Ліпимо різні фігури і називаємо їх. Можна так: мама зліпила коло і слідом малюк, ліпить коло і називає. Далі так з трикутником, квадратом, овалом, прямокутником. Можна з трикутника і квадрата побудувати будинок.

6. Вчимо букви. На відміну від 1 пункту, правила гри трохи змінюються і ми букви не пишемо, а ліпимо з кінетичного піску. Після того, як буква буде готова – вимовляємо її назву.

7. Вчимося користуватися ножем. З піску формуємо ковбаску або батон, який пропонуємо малюкові розрізати за допомогою ножа. Після того, як малюк розріже ковбаску – порахуйте кількість шматочків, які вийшли.

8. Сенсорна коробка. За допомогою кінетичного піску можна обладнати безліч цікавих сенсорних коробок – посадити город, побудувати ферму і заселити її тваринами, все залежить лише від вашої фантазії. Дійсно діє заворожуюче, коли сидиш, перебираєш-пересипаєш пісочок з руки в руку і спостерігаєш, як він «тікає», просочуючись крізь пальці.

9. Пасочки і формочки. «Літні» формочки, якими діти граються на вулиці в звичайній пісочниці, підійдуть для гри. З кінетичного піску пасочки ліпляться не так, як з «вуличним» піском. Якщо вуличний пісочок потрібно набрати в формочку, утрамбувати і швидко перевернути. То тут все набагато простіше – набраний пісочок не потрібно утрамбовувати, досить лише акуратно зрізати надлишки за допомогою ножичка (інколи іде в комплекті, можна також пристосувати під цю справу одноразові ножі або будь-який інший підручний матеріал) і перевертаємо.

10. Скарб. Дітям дуже подобається грати в «хованки» з кінетичним піском. Просимо дітей відвернутися, ховаємо в піску маленькі іграшки, після чого просимо дитину знайти їх в глибинах піску.

11. Вантажівка. Чоловічки з лего-набору (або інші фігурки) завантажують за допомогою «лопат» (ложечок) повний кузов вантажної машини піску і вона їде далі, відвозить його на місце будівництва майбутнього будинку.

12. Сліди. Розрівнюємо пісочок так, щоб вийшла рівна поверхня. Потім по цій поверхні «ходимо» іграшковими звірятками, їздимо машинками і дивимося, які сліди залишаються. Можна ускладнити правила гри – малюк відвертається, мама в цей час робить відбиток якою-небудь іграшкою і просить малюка повернутися. Дитина вивчає слід, залишений на піску і намагається вгадати, кому він належить. На кінетичному піску можна також залишати сліди за допомогою долоньок і ніжок дитини.

13. Готуємо їжу. Кінетичний пісок – ідеально підходить для рольових ігор в кухню. Можна готувати різні частування для іграшок, роздавати по тарілочках, «розливати» по чашках, нарізати іграшковим ножичком тортики, створені за пару хвилин з кінетичного піску, годувати гостей.

14. Кумедні личка. Урізноманітнити гру допоможуть підручні матеріали, такі як пробки від пляшок, ґудзики, зубочистки, за допомогою яких можна створювати личка, тварин.

15. Ліпимо. З кінетичного піску можна також ліпити різні фігурки – снігову бабу, гусінь, колобка, потяг, машинку і багато інших цікавих фігурок.

16. Закопування ручок ще одна розвага, яке може сподобатись малюкові і привести його в захват.

17. Гірка. Формуємо з кінетичного піску гору, уздовж стін якої робимо неширокі «доріжки» для маленьких м’ячиків. Після чого можна скачувати невеликі кульки за цими спусками.

18. Сюрприз. Напевно, всі в дитинстві закопували в пісочок скельця з гарними квіточками, намистинками, фантиками. Тепер це можна робити вдома під наглядом дорослих гра буде безпечна, але від цього не менш цікава.

19. В піску можна розігрувати сюжетні ігри. Ставити будиночки, які до того можна розмалювати на свій смак, заселяти її різноманітними тваринами і фігурками. Це дає надзвичайний терапевтичний ефект.

Пісок займає і заспокоює дитину. Прекрасно розвиває моторику і уяву. Пісок пластичний – з ним так просто грати. Його використовують в методиці пісочної терапії. Також він розвиває творчі та когнітивні навички. Приємний і вологий, як морський пісок. Граючи з ним, діти стають просто щасливими!

docx
Додано
28 грудня 2019
Переглядів
1038
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку