Консультація "Усмішка - це наше здоров'я"

Про матеріал
В матеріалі розглядається те, як почуття гумору впливає на наше життя і самопочуття, як воно розвивається і з часом іноді втрачається. Описано навіщо потрібно посміхатися, а також надані цікаві факти про традиції в різних країнах.
Перегляд файлу

 

Людині з моменту народження притаманна здатність радіти і веселитися. Новонароджений вчиться сміятися, копіюючи міміку матері. Через півтора-два місяці він вже здатний відповідати на її посмішку, а незабаром починає посміхатися самостійно, викликаючи загальне захоплення і розчулення. Вже у такому ранньому віці психофізіології диктує маленькому чоловічкові, що усмішка – це спосіб подобатися і полегшувати комунікацію, а значить доступний і ефективний механізм виживання.

Почуття гумору – здатність дотепно і адекватно до моменту пожартувати – приходить пізніше. І хоча в деякій мірі це може бути успадкованою здатністю, але важливе значення має бажання навчатися даній майстерності.

Повертаючись до маленьких дітей, хочеться відзначити, що дитина до 5 років сміється і посміхається до 300 разів на добу. З віком, на жаль, ми втрачаємо цю здатність і кількість посмішок знижується до максимум 15 в день. І це незважаючи на те, що на відміну від малюка, який лише емоційно відчуває те, що посмішка і сміх – не одна тільки можливість вижити, але і місток в благополучне, щасливе, повне відкриттів життя, доросла людина може ще й усвідомлювати це на рівні інтелекту.

Дійсно, в наших пострадянських країнах багато понурих і не усміхнених осіб, і не тільки тому, що у нас життя складніше і гірше, ніж в інших країнах. Просто у нас не прийнято посміхатися незнайомим людям, в нас живе недовіра до сторонніх.

Чого варті наші неусмішливі приказки: «Гіркоти серця не підсолодити посмішкою», «Іноді і в посмішці ховається отрута». А тепер відчуйте різницю – наприклад, японське прислів'я говорить: «Найсильніший той, хто посміхається».

 

 

 

Китайці впевнені: «Сердитий кулак не б'є по усміхненим обличчям».

Афоризми: «Ніколи не переставай посміхатися, навіть коли тобі сумно: хтось може закохатися в твою посмішку». (Габріель Гарсіа Маркес). «Я зрозумів, у чому ваша біда. Ви занадто серйозні. Всі дурниці на землі здійснювалися саме з цим виразом обличчя ... Посміхайтеся, панове ... Посміхайтеся ... » («Той самий Мюнхгаузен»). «Усмішка – це крива, яка випрямляє все». ( Філліс Диллер ). «Усмішка – сонце. Вона проганяє з людського обличчя зиму». (Віктор Гюго).

Дійсно, посмішка для наших співвітчизників не має такого ж значення, як для американців, англійців, японців чи німців. Ми не звикли, як більшість народів Заходу і Сходу, посміхатися на знак ввічливості. Ще Максим Горький писав, що в американців насамперед на обличчі бачиш зуби. Наприклад, в Америці дівчата – менеджери великих універмагів стоять біля входу на ескалатор і, кланяючись, посміхаються кожному покупцеві, який сходить на сходинку. Посмішка в сфері сервісу та обслуговування в країнах Сходу і Заходу демонструє ввічливість. Усміхнену продавщицю в нашій країні не зрозуміють, посмішка в нашому спілкуванні повинна бути доречною і адресується вона в основному знайомим. Посміхаємося ми в основному тільки тоді, коли нам смішно, а посмішка з ввічливості нас насторожує і може навіть викликати серйозне занепокоєння. Наприклад, якщо нам усміхнеться колега, якого ми недолюблюємо, то відразу в голові виникає думка: що це він так радіє? Причина посмішки нашої людини повинна бути зрозумілою оточуючим. Без причини сміятися у нас не прийнято, всім нам з дитинства вселяли, що «сміх без причини – ознака дурості». Якщо усмішці малюка батьки ще радіють, то постійно усміхнена

 

 

дитина дошкільного віку викликає у них вже деяке занепокоєння. Посмішку без видимої причини ми сприймаємо мало не як явна ознака слабоумства. Тому з віком втрачаємо здатність відкрито і щиро посміхатися просто так.

Це у них, в Америці, в деяких готелях висить оголошення: «Якщо наш оператор вам не посміхнувся, повідомте про це швейцару, він видасть вам долар».

У нас же ніколи не посміхаються незнайомим людям з метою зробити їм приємно і підняти настрій. На жаль, такого функціонального значення в нашій посмішки немає. На заклик «посміхайтеся частіше!» Зазвичай багато наших співвітчизників запитують: «А чому ж посміхатися? Зарплата маленька, вдома і на роботі одні проблеми, а тут ще й зі здоров'ям проблеми». Ми сприймаємо посмішку як відображення свого самопочуття, добробуту і настрою, а не як спосіб підтримки спілкування і підбадьорювання співрозмовника. Відсутність настрою неодмінно супроводжується у нас похмурим і стурбованим виглядом.

Вплив сміху на наше життя настільки велике і різноманітне, що вивчається спеціальною наукою –

гелотологія, яка з’явилася в 70 -х роках 20 століття. Її засновник – Норман Казінс, увійшов в історію як        "людина, якій вдалося розсмішити смерть". Він страждав від рідкісної хвороби суглобів - колагенозу. Коли у лікуючих Казінса лікарів опустилися руки він вирішив взятися за власне зцілення сам. Закрившись в кімнаті, годинами дивився комедії.

Результат приголомшив медиків: вже через тиждень у Казінса зникли болі, через місяць він почав рухатися, а через два вийшов на роботу.

І з тих пір в США та країнах Європи активно вивчають вплив сміху на здоров'я людини. Там нараховують сотні фахівців зі сміхотерапії, працюють Центри сміху.

 

 

Люди відвідують їх як фітнес-клуби, оскільки поліпшити настрій під час групових сеансів сміху легше і результат триває довше.

В даний час існує декілька напрямків у сміхотерапії. Одне з них – це виконання спеціальних вправ під керівництвом сміхотерапевтів або спеціаліста в області тілесно-орієнтованої психотерапії.

Друге – це, так звана, йога сміху або хасья-йога, що включає в себе розтяжки і асани в поєднанні з спеціальними вправами. Особливо ефективним вважають спонтанний сміх, коли «сміється» буквально все тіло людини від маківки до п'ят.

І третій напрямок в сміхотерапії придумано доктором Патчем Адамсом. Йдеться про роботу в медичних клініках клоунів, які досконало володіють мистецтвом клоунади і пантоміми. Сенс їх присутності в медичних установах полягає в тому, щоб вивести пацієнта із зони драматичного сприйняття того, що відбувається, знизити гостроту бажання засуджувати й оцінювати як себе, так і інших людей. Це допомагає зрозуміти свої справжні бажання, прийняти власну хворобу,впоратися з нею.

З чим же пов'язане такий позитивний вплив сміху на людину? Сміх – особливо корисна фізична вправа, що змушує одночасно працювати 80 груп м'язів. У людини рухаються плечі, вібрує діафрагма, розслабляються м'язи шиї, спини та обличчя.

Під час сміху пульс частішає, внутрішні органи і шкіра збагачуються киснем, починають вироблятися

ендорфіни – "гормони щастя". Тому, хвилина сміху

порівнянна по впливу на серце з 25 хвилинами занять фітнесом, а 5 хвилин - замінюють 40 хвилин відпочинку.

   Причиною поганого настрою може також бути підвищений рівень гормону туги – гомоцистеїну, тому додайте в їжу зелень, і посмішка вам забезпечена.

 

 

Всі ми знаємо, що п'ять хвилин сміху дорівнюють з'їденій склянці сметани.

Сміх – чудове ліки майже від усіх захворювань, у тому числі і від найпоширеніших – серцево- судинних і онкологічних.

Він знижує вироблення гормонів стресу і рівень холестерину, нормалізує тиск і зміцнює імунітет.

Іноді достатньо всього лише засміятися, щоб позбутися головного болю. Таким чином, за винятком деяких протипоказань (довго сміятися не радять людям, які мають грижу, захворювання очей або легеневі хвороби: хронічний бронхіт, пневмонію, туберкульоз), сміх показаний як дуже потужний лікувальний і омолоджуючий засіб.

Крім того, існують і психологічні аспекти сміхотерапії – наприклад, добродушний або в міру критичний гумор є засобом спілкування і розуміння, а також – вирішення конфліктів – внутрішньо-особистісних та міжособистісних. Не секрет, що відносини тих подружніх пар, які вирішують свої внутрішні і зовнішні проблеми з гумором, легко посміявся над ситуацією і собою мають всі шанси на довговічність. Те ж саме справедливо для дружніх взаємин і робочих колективів.

З добрим жартом набагато простіше пройти через стресову ситуацію і навіть переживати горе стає легше. Ви, безсумнівно, помічали, що катастрофи, військові події і інші сумні і неприємні події, як це не дивно, породжують хвилю каламбурів, анекдотів і жартів. Як говорилося вище, це пов'язано з тим, що гумор допомагає впоратися зі стресом. Завдяки йому ми можемо трохи розслабитися і відокремитися від ситуації.

Здобута дистанція допомагає під новим кутом поглянути на події і на свою поведінку. А можливо навіть – побачити вихід, знайти рішення проблеми.

Ті з нас, хто у складні моменти дозволяє собі пожартувати,   легше   за   інших   справляються   зі

 

 

стресом. У цьому полягає феномен гумору, – він може не лише порадувати, а й викликати в душі катарсис. Психофізіологічний механізм цього процесу досить простий – коли людина радіє хорошому жарту їй легше вирішити проблеми, тому що гумор активно об'єднує раціональні процеси лівої півкулі мозку і креативність правої. Коли ми сміємося від душі, розумова діяльність стає більш "пластичною", що допомагає встановлювати нові зв'язки між подіями і знаходити вихід зі сформованої ситуації.

Виникає питання: як у повсякденному житті не втрачати, а примножувати почуття гумору і зберігати добродушно-іронічний настрій? Відповідь проста – дивитися комедії, гумористичні передачі, читати анекдоти, зробити архів карикатур або смішних фото, брати участь в розіграшах. Можна так само корчити мордочки перед дзеркалом, згадувати анекдоти, смішні статуси, кумедні випадки. Одним словом, вчитися майстерності жарту ніколи не пізно. Головне правило – ми сміємося разом з іншими, а не над іншими, адже від колективного сміху і вдалого жарту куди більше підвищується самооцінка і поліпшується самопочуття, ніж від злостивості і насмішок на адресу оточуючих. Тому, для кращого тренування і розвитку почуття гумору варто починати з добродушної самоіронії.

До речі, а як ви посміхаєтеся?

Що може розповісти про нас усмішка?

  • Якщо сміючись ви зазвичай торкаєтеся мізинцем губ – це означає, що у вас є свої уявлення про хороший тон, грацію і жіночність, і ви твердо прямуєте з цим уявленням завжди і скрізь. Вам подобається бути в центрі уваги.
  • Прикриваєте під час сміху рот рукою. Ви дещо боязкі і не дуже впевнені в собі. Часто стривожені, віддаєте перевагу тому, щоб залишатися в тіні і, як то кажуть, не розкриватися.

 

 

  • Часто під час сміху закидаєте голову. Ви, очевидно, довірливі і легковірні, але в той же час у вас широка натура. Іноді здійснюєте несподівані вчинки, узгоджуючи лише зі своїми почуттями. А варто, мабуть, покладатися і на розум.
  • Торкаєтеся під час сміху рукою обличчя або голови. Швидше за все, ви мрійник, фантазер. Це, звичайно, непогано, але чи треба так цілеспрямовано намагатися здійснити свої мрії, часом нереальні? Більше тверезості і практичності у вирішенні життєвих проблем – ось вам порада.
  • Морщите ніс, коли смієтеся. Ваші почуття і погляди швидко і часто змінюються. Ви – людина емоційна і, мабуть, примхлива. Легко піддаєтеся настрою, що створює труднощі і для вас, і для оточуючих. Смієтеся голосно, з розкритим ротом. Ви належите до людей темпераментних, рухливих. Трохи стриманості, поміркованості вам не завадить. Ви вмієте говорити, але вмійте й слухати!
  • Нахиляє голову, перш ніж тихенько розсміятися. Ви з людей добросердих, совісних, які звикли пристосовуватися до обставин і людей. Ваші почуття і вчинки завжди під контролем.
  • Тримайтеся під час  сміху за підборіддя. Який би не був ваш вік, цілком очевидно, що у своєму характері ви зберегли риси юності. І напевно, тому часто дієте без довгих роздумів (іноді не обачно).
  • Примружує повіки, коли смієтеся. Це свідчить про врівноваженість, впевненості в собі, неабиякий розум. Ви діяльні і наполегливі, іноді, бути може, більше ніж потрібно. У таких випадках намагайтеся поглянути на себе з боку.
  • У вас немає певної манери сміятися. Очевидно, ви належите до індивідуалістів: у всьому і завжди в першу чергу керуєтеся власною думкою і судженням, часто нехтуючи поглядами інших. Мабуть, це не подобається багатьом з вашого оточення.

 

 

              

               

 

                                                     

 

               

 

                                     

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бакаляр Яна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
14 квітня 2020
Переглядів
1153
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку