Контроль знань. «Спирти. Альдегіди. Карбонові кислоти.»
І варіант
1.Визначте правильні і неправильні твердження( + або -). Записуйте формули речовин і рівняння реакцій.
1. Формула пропанової кислоти С3Н7СООН.
2.Пропанова кислота є ізомером метилетаноату.
3. Молекула метанолу містить одну гідроксильну групу.
4.Для альдегідів властива реакція гідрування.
5. При взаємодії пропанової кислоти з магнієм утворюється вода.
6.Етанову кислоту використовують як консервант в харчовій промисловості.
2.Складіть назви сполук за систематичною номенклатурою.
а) СН2Cl-CH(CH3)-COOH б ) CH3-CH(CH3)-CH2-СН(СН3)-СН2-СНО
3. Складіть структурну формулу.
а)4- етил-3,5- диметилгексаналю
б)метилетаноату
в)бут-2 –олу
4.З наведених формул сполук випишіть окремо номери:
а) естерів ________б) карбонових кислот_________в)спиртів______
г) альдегідів_________
1. НСООН 2.СН3ОН 3. CH3CH2СООNa 4.СН3СООСН3 5. СН3СНО
6.НСООСН2СН3 7. СН3СН2СНО 8.С6Н5ОН 9. СН3СН2СООС2Н5 10. СН2О
5. Обчислити масу естеру, що можна одержати з етанової кислоти масою 8г.,з масовою часткою домішок 25%, під час взаємодії з пентан-1- олом.
Контроль знань. «Спирти. Альдегіди. Карбонові кислоти.»
ІІ варіант
1.Визначте правильні і неправильні твердження( + або -). Записуйте формули речовин і рівняння реакцій.
1. . Формула бутанової кислоти С4Н7СООН
2. При дегідруванні етанолу можна добути етаналь.
3.Етанова кислота є ізомером метилметаноату.
4. Для альдегідів властива реакція «срібного дзеркала».
5. С6Н5ОН належить до спиртів.
6.Естери використовують для надання харчовим продуктам фруктових запахів.
2.Складіть назви сполук за систематичною номенклатурою.
а) CH3-СН(ОН)-CH2-CH3 б) CH3- CH2-CH2-СООС2Н5
3. Складіть структурну формулу.
а)4- етил-3,5- диметилгептаналю
б)пропілетаноату
в)пент-2 – олу
3.З наведених формул сполук випишіть окремо номери:
а) естерів ________б) карбонових кислот_________в)спиртів______
г) альдегідів_________
1. СН3ОН 2. CH3CH2СНО 3.С6Н5ОН 4.CH3CH2СООNa 5. НСООН
6.НСООСН2СН3 7. СН3СН2СНО 8 .СН3СООСН3 9. СН3СН2СООС2Н5 10. СН2О
4. Обчислити масу спирту , що можна одержати з 40г. глюкози,що містить 10% домішок.