Тести «Вуглеводи»
А КОН
Б Вr2
В НСl
Г Ag2O(NH3)
А Сu(ОН)2
Б Вr2
В НСl
Г КОН
А етан
Б етен
В етин
Г етанол
А (С6Н10O5)n
Б С5Н10О5
В С12Н22О11
Г С6Н12О6
А мальтоза
Б сахароза
В фруктоза
Г сорбіт
А фруктоза
Б сахароза
В рибоза
Г маноза
А глюкоза
Б фруктоза
В сахароза
Г декстрини
А 45
Б 47
В 49
Г 51
А глюкоза
Б рибоза
В крохмаль
Г мальтоза
А жирів
Б дисахаридів
В естерів
Г моносахаридів
11. Укажіть речовину, з якою може реагувати сахароза
А кальцій оксид
Б кальцій гідроксид
В амоніачний розчин аргентум(І) оксиду
Г купрум(ІІ) оксид
12. Проаналізуйте твердження й укажіть правильні:
Целюлоза містить лише розгалужені молекули.
Целюлоза складається з молекул розгалуженої та лінійної будови.
Целюлоза складається з молекул лише лінійної будови.
А правильне лише перше твердження
Б правильне лише друге твердження
В правильне третє твердження
Г усі твердження неправильні
13. Фруктоза є
А дисахаридом
Б моносахаридом
В полісахаридом
Г альдегідоспиртом
14. Укажіть можливі продукти гідролізу крохмалю
А фруктоза, сахароза
Б фруктоза, глюкоза
В мальтоза, глюкоза
Г мальтоза, сахароза
15. Укажіть назву реакції утворення полісахаридів з моносахаридів
А гідратація
Б поліконденсація
В гідроліз
Г полімеризація
16. Укажіть формулу продукту гідролізу целюлози
А С6Н12O6
Б С6Н10O5
В (С6Н10O5)n
Г С12Н22О11
17. Укажіть формулу речовини, яку потрібно використати для приготування реактиву, щоб відрізнити глюкозу від фруктози
A H2SO4
Б CuSO4
В КМnО4
Г I2
18. Фруктоза — це
А альдегід
Б дисахарид
В кетоноспирт
Г полісахарид
19. Укажіть назви речовин, які взаємодіють з глюкозою: 1) купрум(ІІ) оксид; 2) водень; 3) натрій гідроксид; 4) купрум(ІІ) гідроксид; 5) спиртовий розчин йоду; 6) вода
А 2, 5
Б 1, 3
В 1, 5
Г 2, 4
20. Укажіть назви речовин, які зараховують до дисахаридів
А крохмаль, сахароза
Б лактоза, сахароза
В фруктоза, крохмаль
Г глюкоза, целюлоза
21. Продукт окиснення глюкози — це
А глюконова кислота
Б етанол
В сорбіт
Г молочна кислота
22. Укажіть пару речовин, які зазнають гідролізу унаслідок нагрівання з розведеними кислотами
А С6Н12O6, С12Н22О11
Б (С6Н10О5)n, С12Н22О11
В (С6Н10O5)n, С6Н12О6
Г С5Н10О5, С5Н10O4
23. Укажіть вуглевод, з якого виготовляють віскозне волокно
А сахароза
Б крохмаль
В галактоза
Г целюлоза
24. Укажіть назву продукту реакції гідролізу крохмалю, який є сумішшю простіших порівняно з крохмалем полісахаридів
А глюкоза
Б декстрини
В фруктоза
Г мальтоза
25. Молекула сахарози складається із залишків
А α-глюкози і β-фруктози, сполучених між собою через атом Оксигену
Б β-глюкози; α-фрутози, сполучених між собою через атом Оксигену
В α-глюкози і β-фруктози, сполучених між собою через атом Карбону
Г α-глюкози
26. Укажіть назву продукту окиснення глюкози амоніачним розчином аргентум(І) оксиду
А сорбіт
Б глюкарова кислота
В глюконова кислота
Г лимонна кислота
27. Укажіть суму всіх коефіцієнтів у рівнянні реакції, що описує процес молочнокислого бродіння глюкози
А 3
Б 4
В 5
Г 6
28. Укажіть суму всіх коефіцієнтів у рівнянні реакції окиснення глюкози окисником, який одержують з купрум(ІІ) сульфату
А 5
Б 6
В 7
Г 8
29. Укажіть тип реакції, яку проводять унаслідок одержання з глюкози пентаацетилглюкози
А гідроліз
Б полімеризація
В естерифікація
Г дегідратація
30. Укажіть продукт харчування, який не містить вуглеводів
А хліб
Б мед
В цукор
Г кава
31. Укажіть формули продуктів спиртового бродіння глюкози
А С2Н6О, СО2
Б С2Н4О2, СН4
В С3Н6О3, СО
Г С3Н7СООН, СО2
32. Укажіть рядок речовини за зростанням кількості гідроксильних груп у їхніх молекулах
А гліцерол, етан-1,2-діол, глюкоза, сорбіт
Б глюкоза, сорбіт, етан-1,2-діол, гліцерол
В гліцерол, глюкоза, етан-1,2-діол, сорбіт
Г етан-1,2-діол, гліцерол, глюкоза, сорбіт
33. Укажіть речовину X у ланцюжку перетворень:
(С6Н10О5)n → X → С2Н5ОН
А С12Н22O11
Б С5Н10О5
В С6Н12О7
Г С6Н12О6
34. Укажіть кількість речовини срібла, що утвориться унаслідок взаємодії глюкози масою 18 г з амоніачним розчином аргентум(І) оксиду, взятим у надлишку
А 0,5 моль
Б 0,45 моль
В 0,2 моль
Г 0,05 моль
35. Обчисліть об’єм води, що міститься у 245 г водно-спиртового розчину з масовою часткою етанолу 30 %
А 171,5 мл
Б 160 мл
В 110 мл
Г 22,5 мл
36. Укажіть об’єм водню, який витратиться на відновлення 0,4 моль глюкози до шестиатомного спирту
А 44,3 л
Б 37,3 л
В 16,8 л
Г 8,96 л
37. Напишіть рівняння реакцій, за якими можна здійснити такі перетворення:
глюкоза → етанол → етаналь → карбон(ІV) оксид
Укажіть суму коефіцієнтів в усіх рівняннях реакцій
А 24
Б 25
В 26
Г 27
38. Напишіть рівняння реакцій, за якими можна здійснити такі перетворення:
карбон(ІV) оксид → глюкоза → глюконова кислота
Укажіть суму коефіцієнтів в усіх рівняннях реакцій
А 18
Б 20
В 22
Г 24
39. Установіть формулу вуглеводу, відношення мас Карбону, Гідрогену та Оксигену в якому становить 6 : 1 : 8, а молярна маса в 3 рази більша за молярну масу етанової кислоти
А С12Н22О11
Б С6Н12О6
В С6Н14О6
Г С5Н10О5
40. Установіть невідомі речовини у схемі перетворень, Укажіть суму молярних мас речовин X1 і Х4:
А 88
Б 74
В 110
Г 146
41. Укажіть молярну масу (г/моль) речовини X1 у схемі перетворень:
А 180
Б 196
В 126
Г 182
42. Проаналізуйте твердження і вкажіть правильні: Целюлоза відрізняється від крохмалю тим, що
ступінь полімеризації та відносна молекулярна маса целюлози більші, ніж у крохмалю;
ступінь полімеризації та відносна молекулярна маса целюлози менші, ніж у крохмалю;
унаслідок її гідролізу утворюються залишки α- та β-глюкози.
А правильне лише перше твердження
Б правильне лише друге твердження
В правильне лише третє твердження
Г усі твердження неправильні