Контроль знань з теми "Їжа та її компоненти. Склад харчових продуктів. Значення компонентів харчових продуктів"

Про матеріал

Завдання для поточного та тематичного контролю знань створені у відповідності до чинної програми з біології для 6-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів з урахуванням змін, затверджених МОН. До уроку "Їжа та її компоненти. Склад харчових продуктів. Значення компонентів харчових продуктів" теми "Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини" розроблені:

- завдання тестового контролю, де із запропонованих двох, трьох, чотирьох варіантів відповідей потрібно вибрати один правильний;

- завдання тестового контролю, де із запропонованих варіантів відповідей вибрати декілька правильних;

- завдання встановити відповідність;

- завдання встановити послідовність;

- вставити пропущені слова;

- біологічний диктант;

- проблемне запитання;

- завдання "Лови помилку".

Добірка призначена для вчителів біології загальноосвітніх навчальних закладів.

Перегляд файлу

Тема. Їжа та її компоненти. Склад харчових продуктів. Значення компонентів харчових продуктів

Тестовий контроль

Із запропонованих варіантів відповідей виберіть один правильний:

  1.          Вкажіть, який вітамін може синтезуватися організмом людини

 А  D Б  A

  1.          Вкажіть складові, до яких розпадаються вуглеводи в травному тракті

 А  амінокислоти Б  сахариди

  1.          Вкажіть найбільш раціональний режим прийому їжі

 А  2 рази на добу Б  3 рази на добу В  4 рази на добу

  1. Вкажіть, який харчовий продукт містить найбільшу кількість вітаміну С

 А  цитруси Б  шипшина В  смородина

  1. Вкажіть, скільки енергії утворюється при повному окисненні 1 граму жирів

 А  15,7 кДж Б  18,9 кДж В  33,4 кДж Г  38,9 кДж

  1. Вкажіть назву хвороби, що розвивається при гіповітамінозі вітаміну D

 А  цинга Б  бері-бері В  рахіт Г  базедова хвороба

  1. Вкажіть назву захворювання, яке розвивається внаслідок довготривалого не отримання організмом вітамінів

 А  гіпервітаміноз Б  гіповітаміноз

 В  авітаміноз Г  макровітаміноз

  1.          Вкажіть,  на які складові розпадаються білки в організмі

 А  амінокислоти Б  сахариди В  вода Г гліцерин і жирні кислоти

Вставте пропущені слова:

  1.          При окислені 1 г білків в організмі людини виділяться ______кДж енергії, 1 г жирів –  ___кДж енергії.

Із запропонованих варіантів відповідей виберіть декілька правильних:

  1.     Вкажіть, які вітаміни є жиророзчинними

 А  C

 Б  D

 В  K

 Г  E

 Д  A

 Е  B

Завдання на встановлення відповідності:

  1. Встановіть відповідність між хворобами та вітамінами 

Хвороби

Вітаміни

1

цинга

А

A (ретинол)

2

бері-бері

Б

D (кальциферол)

3

рахіт

В

B1 (тіамін)

4

куряча сліпота

Г

C (аскорбінова кислота)

Завдання на встановлення послідовності:

  1. Встановіть послідовність етапів перетворення білків в організмі людини

 А  окислення в клітині

 Б  надходження в травну систему з продуктами харчування

 В  рух амінокислот до клітин

 Г  розщеплення на амінокислоти

Біологічний диктант

  1. Об’єкти рослинного та тваринного походження, які використовують в їжу у натуральному чи переробленому вигляді як джерело енергії і будівельний матеріал називають …
  2. М’ясо, молоко, риба, яйця – це продукти … походження
  3. Хліб, овочі, фрукти, макаронні та круп’яні вироби – це продукти … походження.
  4. Сукупність властивостей, які забезпечують бажані смакові якості та є безпечними для здоров’я людини – це … продуктів.
  5. Сукупність властивостей харчових продуктів, які забезпечують фізіологічні потреби в енергії та будівельному матеріалі – це …
  6. У добовому раціоні дорослої людини доцільно використовувати білки, жири та вуглеводи у співвідношенні …
  7. Близько 65% загальної маси тіла дорослої людини становить …
  8. Основна функція води в організмі … більшості хімічних сполук.
  9. Основним джерелом неорганічних (мінеральних) речовин є …
  10. Щоб подовжити термін придатності продуктів харчування, додають …

Проблемне запитання

Історична довідка підтверджує такий факт: протягом існування парусного флоту від цинги загинуло більше мореплавців, ніж у всіх морських битвах, разом взятих. Поясніть причину цинги в давні часи та її відсутність у сучасних моряків.

Лови помилку

Харчові продукти – це речовини рослинного і тваринного походження. Речовини, які отримує організм з їжею, засвоюються шлунком. Основне джерело білків і жирів – це продукти тваринного походження (м’ясо, риба, хліб, яйця). Харчові продукти рослинного походження – це круп’яні вироби, овочі, фрукти, молоко, олія. Важливими показниками продуктів є якість і харчова цінність. Під якістю розуміють сукупність властивостей, що забезпечують потреби людини в енергії та будівельному матеріалі. Харчова цінність продуктів  – це властивість, яка забезпечує смакові якості та безпечність. Потреба людини в поживних речовинах визначаються її масою, віком і рівнем рухової активності.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Антонець Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Логвиненко Євгенія
    Дякую. Дуже цікаво, як завжди!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Mudrak Galyna
    Дякую. пригодиться і мені
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Баюрко Наталія Василівна
    Сприяє розвитку практичних умінь і навичок
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5.  Liudmyla
    Чітко дотримана послідовність.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Лисак Артем
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Ваколюк Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8.  Vita
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Некрасова Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
doc
Додано
29 березня 2018
Переглядів
4414
Оцінка розробки
4.9 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку