Завдання для поточного та тематичного контролю знань створені у відповідності до чинної програми з біології для 6-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів з урахуванням змін, затверджених МОН. До уроку "Їжа та її компоненти. Склад харчових продуктів. Значення компонентів харчових продуктів" теми "Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини" розроблені:
- завдання тестового контролю, де із запропонованих двох, трьох, чотирьох варіантів відповідей потрібно вибрати один правильний;
- завдання тестового контролю, де із запропонованих варіантів відповідей вибрати декілька правильних;
- завдання встановити відповідність;
- завдання встановити послідовність;
- вставити пропущені слова;
- біологічний диктант;
- проблемне запитання;
- завдання "Лови помилку".
Добірка призначена для вчителів біології загальноосвітніх навчальних закладів.
Тема. Їжа та її компоненти. Склад харчових продуктів. Значення компонентів харчових продуктів
Тестовий контроль
Із запропонованих варіантів відповідей виберіть один правильний:
А D Б A
А амінокислоти Б сахариди
А 2 рази на добу Б 3 рази на добу В 4 рази на добу
А цитруси Б шипшина В смородина
А 15,7 кДж Б 18,9 кДж В 33,4 кДж Г 38,9 кДж
А цинга Б бері-бері В рахіт Г базедова хвороба
А гіпервітаміноз Б гіповітаміноз
В авітаміноз Г макровітаміноз
А амінокислоти Б сахариди В вода Г гліцерин і жирні кислоти
Вставте пропущені слова:
Із запропонованих варіантів відповідей виберіть декілька правильних:
А C
Б D
В K
Г E
Д A
Е B
Завдання на встановлення відповідності:
Хвороби |
Вітаміни |
||
1 |
цинга |
А |
A (ретинол) |
2 |
бері-бері |
Б |
D (кальциферол) |
3 |
рахіт |
В |
B1 (тіамін) |
4 |
куряча сліпота |
Г |
C (аскорбінова кислота) |
Завдання на встановлення послідовності:
А окислення в клітині
Б надходження в травну систему з продуктами харчування
В рух амінокислот до клітин
Г розщеплення на амінокислоти
Біологічний диктант
Проблемне запитання
Історична довідка підтверджує такий факт: протягом існування парусного флоту від цинги загинуло більше мореплавців, ніж у всіх морських битвах, разом взятих. Поясніть причину цинги в давні часи та її відсутність у сучасних моряків.
Лови помилку
Харчові продукти – це речовини рослинного і тваринного походження. Речовини, які отримує організм з їжею, засвоюються шлунком. Основне джерело білків і жирів – це продукти тваринного походження (м’ясо, риба, хліб, яйця). Харчові продукти рослинного походження – це круп’яні вироби, овочі, фрукти, молоко, олія. Важливими показниками продуктів є якість і харчова цінність. Під якістю розуміють сукупність властивостей, що забезпечують потреби людини в енергії та будівельному матеріалі. Харчова цінність продуктів – це властивість, яка забезпечує смакові якості та безпечність. Потреба людини в поживних речовинах визначаються її масою, віком і рівнем рухової активності.