10 клас
Контрольна робота
Критерії оцінювання:
завдання №1-6 – тестові(вибір правильних відповідей), кожне завдання оцінюється в 0,5 б;
завдання №7-8 - тест (відповідність або послідовність) -по 1 б;
завдання №9 - скласти формули сполуки за назвою, визначити клас – 1,5б;
завдання №10- закінчити рівняння реакцій– 1,5б;
завдання №11 – здійснити перетворення-2 б.
завдання №12 – задача на домішки - 2б
Варіант І
1. Вкажіть функціональну групу карбонових кислот:
а) - CHO б) - OH в) - СООН г) - NH2 д) - NO2
2. Вкажіть загальну формулу алканів:
а) СnH2n-2; б) СnH2n в) CnH2n+2; г) CnH2n-6
3. Вкажіть загальну формулу одноосновних насичених кислот:
а) CnH2n-1OH; б) CnH2n+1OH; в) CnH2n+1СООH; г) CnH2nO2
4. Вкажіть формулу глюкози:
а) C6H12O6; б) C12H22О11; в) (C6H10O5)n; г) C2H5OH.
5. Пропанол належить до:
а) спиртів; б) карбонових кислот; в) альдегідів; г) жирів.
6. Вторинна структура білка визначається зв’язком:
а) пептидним; б) водневим; в) йонним; г) металевим.
7. Встановіть відповідність між речовинами і класами сполук, до яких вони належать.
Речовина Клас сполук
а) Крохмаль 1) Аліфатичний амін
б) Метанамін 2) Одноатомні спирти
в) Гліцин 3) Карбонові кислоти
г) Етанол 4) Амінокислота
5) Вуглеводи
8. Вкажіть послідовність ускладнення структури білка:
а) глобула
б) ланцюг з амінокислотних залишків;
в) розміщення у просторі декількох глобул
г) спіраль
9.Скласти формули сполуки, указати до якого класу належить кожна із сполук.
а) 2,2-диметилпентаналь
б) 2-аміно -2,3 –диметилбутанова кислоти
в) 2, 3, 3- триметилгептан
10. Закінчіть рівняння реакцій:
а) NH2-CH2-COOH + ZnО→
б) CH3 OH + Nа →
в) CH3COOH +К2СО3 →
11. Напишіть рівняння реакцій, за допомогою яких можна здійснити такі
перетворення:
крохмаль → глюкоза → етанол→ етаналь →етанова кислота→ хлоретанова кислота
12. Обчисліть, яку масу аніліну можна отримати з 150 г нітробензену, що містить 4% домішок?
Варіант ІІ
1. Вкажіть функціональну групу спиртів:
а) - CHO б) - OH в) - СООН г) - NH2 д) - NO2
2. Вкажіть загальну формулу аренів:
а) СnH2n-2; б) СnH2n в) CnH2n+2; г) CnH2n-6
3. Вкажіть загальну формулу насичених одноатомних спиртів:
а) CnH2n-1OH; б) CnH2n+1OH; в) CnH2n+1СООH; г) CnH2nO2
4. Вкажіть формулу крохмалю:
а) C6H12O6; б) C12H22О11; в) (C6H10O5)n; г) C2H5OH.
5. Метилетаноат належить до:
а) спиртів; б) карбонових кислот; в) альдегідів; г) естерів.
6. Полімери можна одержати реакцією:
а) окиснення; б) заміщення; в) поліконденсації; г) галогенування.
7. Встановіть відповідність між речовинами і класами сполук, до яких вони належать.
Речовина Клас сполук
а) Крохмаль 1) Аліфатичний амін
б) Гліцерол 2) Багатоатомні спирти
в) Гліцин 3) Ароматичний амін
г) Анілін 4) Амінокислота
5) Вуглеводи
8. Вкажіть послідовність утворення білка з амінокислот:
а) згортання спіралі в компактну глобулу;
б) згортання ланцюга амінокислот у спіраль, стабілізація водневими зв’язками;
в) утворення комплексу з кількох білкових молекул
г) утворення ланцюжка АК, з’єднаних пептидними зв’язками
9.Скласти формули сполуки, указати до якого класу належить кожна із сполук.
а) 3-метилбутанова кислота
б) 2,4,6-трихлорфенол
в) 2,2-диметилпентан
10. Закінчіть рівняння реакцій:
а) NH2-CH2-COOH + НСl→
б) C2H5OH + НВr →
в) CH3COOH +СuО →
11. Напишіть рівняння реакцій, за допомогою яких можна здійснити такі
перетворення:
метан→ ацетилен→ етен →етанол→ етаналь→ етанова кислота
12. Який об’єм вуглекислого газу можна отримати бродінням 450 г глюкози, яка містить 20 % домішок?
Варіант ІІІ
1. Вкажіть функціональну групу амінів:
а) - CHO б) - OH в) - СООН г) - NH2 д) - NO2
2. Вкажіть загальну формулу алкенів:
а) СnH2n-2; б) СnH2n в) CnH2n+2; г) CnH2n-6
3. Вкажіть загальну формулу альдегідів:
а) CnH2n-1OH; б) CnH2n+1 OH; в) CnH2n+1СHО; г) CnH2nO2
4. Вкажіть формулу метанаміну:
а) NH2 -CH2- COOH б) CH3 -NH2 ;
в) CH3 -NH2 -C H5 ; г) CH3 -NH -CH 3 .
5. Етаналь належить до:
а) спиртів; б) карбонових кислот; в) альдегідів; г) естерів.
6. Первинна структура білка визначається зв’язком:
а) пептидним; б) водневим; в) йонним; г) металевим.
7. Встановіть відповідність між речовинами і класами сполук, до яких вони належать.
Речовина Клас сполук
а) Анілін 1) Ароматичний амін
б) Аланін 2) Одноатомні спирти
в) Глюкоза 3) Альдегіди
г) Пропаналь 4) Амінокислота
5) Вуглеводи
8. Вкажіть послідовність ускладнення структури білка:
а) розміщення у просторі декількох глобул
б) ланцюг з амінокислотних залишків;
в) спіраль
г) глобула
9.Скласти формули сполуки, указати до якого класу належить кожна із сполук.
а) 2-метилбутан-2- ол;
б) 2-амінопропанова кислота;
в) 2,3,4-триметилгекс-1-ен
10. Закінчіть рівняння реакцій:
а) NH2-CH2-COOH + Мg→
б) C2H5OH + О2 →
в) CH3COOH +NаОН →
11. Напишіть рівняння реакцій, за допомогою яких можна здійснити такі
перетворення:
Карбід кальцію →ацетилен→ етаналь → етанова кислота
↓
етилен→ етанол
12. Яку масу етанолу можна отримати під час бродіння 900 г глюкози, яка містить 20% домішок?