Контрольна робота 11 клас .Фізика

Про матеріал

Задачі підібрані для контрольної роботи містять різнорівневі завдання з теми механічні коливання та хвилі. Матеріал можна використовувати для проведення самостійних або контрольних робіт для учнів 11 класу.

Перегляд файлу

Контрольна робота №3 ( стандарт 11 клас)

Механічні коливання та хвилі

Варіант І

1. Поперечними хвилями є …

А. … звукові хвилі у повітрі.

Б. … звукові хвилі у воді.

В. … хвилі в натягненому шнурі.

Г. … хвилі стиснення і розрідження.

2. Маятниковий годинник почав  відставати. Як слід змінити положення тягарця на стрижні, який слугує маятником? Відповідь обґрунтуйте.

3. Хвиля від катера доходить до берега через 1хв. На якій відстані від берега рухався катер, якщо відстань між сусідніми гребенями хвиль дорівнює 1,5м, а час між двома послідовними ударами хвиль об берег 2с?

4. На рисунку зображено графік залежності координати тіла, що здійснює гармонічні коливання , від часу. Визначити період, частоту коливань та написати рівняння цього коливання.

 

 

5. Для пошуку риби  використовують ультразвукові ехолокатори. На якій глибині пливе косяк риби, якщо проміжок часу між прийомом сигналів, що відбиваються від косяка та дна моря, становить 1,5с, а глибина моря в цьому місці дорівнює 1,2 км? Швидкість звуку у воді 1500м/с.

6. Визначити період коливань математичного маятника на Марсі, якщо на Землі період коливань цього маятника становить 2с. прискорення вільного падіння на Місяці у 2,6 разу менше, ніж на Землі.

 

Контрольна робота №3 (стандарт 11 клас)

Механічні коливання та хвилі

Варіант ІІ

1. При резонансі різко зростає…

А. …частота вимушених коливань.

Б. …період вимушених коливань.

В. …амплітуда вимушених коливань.

Г. … затухання вимушених коливань.

2. Як зміниться хід маятникового годинника, якщо його перемістити з Землі на Місяць? Відповідь обґрунтуйте.

3. Відстань між сусідніми гребенями хвилі на морі дорівнює 8м. Якою є швидкість хвилі, якщо за 2хв яхта, що стоїть на якорі, піднімається на гребінь хвилі 25 разів?

4.  На рисунку зображено графік залежності координати тіла, що здійснює гармонічні коливання , від часу. Визначити період, частоту коливань та написати рівняння цього коливання.

 

 

5.  На відстані 413м від спостерігача вдарили по мідній рейці. Спостерігач, який приклав вухо до рейки, почув звук на 1,1с раніше, ніж звук дійшов до нього через повітря. Визначте швидкість поширення звуку у міді, якщо у повітрі за даних умов вона дорівнювала 340м/с.

 

6. За однаковий час один математичний маятник здійснив 80 коливань, а інший – 120 . Визначте, у скільки разів один із них довший за інший?

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Контрольні роботи
Додано
27 січня 2023
Переглядів
599
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку