Контрольне списування "Святвечір"

Про матеріал
Списати, вставити розділові знаки та пропущені букви на вивчені теми:"Чергування у-в, і-й","Звертання. Вставні слова. Пряма мова. Розділові знаки в реченнях","Правопис ь знака та апострофа"," Ненаголошені голосні в коренях слів".
Перегляд файлу

Контрольне списування

Завдання: спишіть текст, розкрийте дужки, розставте пропущені розділові знаки.

Св(...)ятвечір

 

      З давніх часів (в,у) Україні словом (й,і) ділом люди створювали(у,в) цей день образ багатства  добробуту щастя  миру (і,й) спокою (в,у) своєму домі. (У,В) цей день (в,у)ся щас(т)лива родина має бути (у,в)дома.(Не)можна сваритися (й,і) краще пом(е,и)ритися з ворогами. Коли со(л)нце починає заходити,  вносять у хату (по)перше сніп жита – «дідух» (по)друге готують дванадцять пісних страв.

       Зараз замість урочисто прикрашеного "дідуха"  люди пр(е,и)б(и,е)рають ялинки. Найголовніша урочистість (С,с)в..ятвечора – св..ята вечеря. Вона виготовлена на вогні з різних плодів землі та символізує утворення нового добробуту на наступний рік. Починається свята вечеря з першою зорею, бо саме (у,в) цей час народився (І,і)сус (Х,х)ристос.

       Особлива страва вечора перед (р,Р)іздвом– безперечно кутя, яку готували (з,із) пшениці з медом. Щоб запобігти неврожаю  зернових та плодових дерев, господар виходив на подвір..я і кликав Морозе (і,й)ди кутю їсти.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Проценко Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додав(-ла)
Груба Світлана
Додано
5 травня 2020
Переглядів
11702
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку